Eci peci

Ograničeni smo iluzijom izbora.

Prvo je tu krug osoba koje srećemo, tj možda na svetu ima 8 milijardi ljudi ogromnu većinu nećemo nikad upoznati jer se jednostavno ne krećemo blizu jedni drugima.

Ali i među ljudima koje srećemo nismo raspoloženi za svakog niti je svako raspoložen za nas. Svak tu ima neku svoj spisak šta nudi i šta potražuje (da ne dodajem sad šta ne želi) sačinjen na osnovu nekih iskustava, ili smo o tome čuli od drugih / pročitali u člancima na tu temu, i onda se traži da se poklopi, ko oni majmuni što ubadaju krugove i poliedre u šablon.

I postoje trenuci slabosti, kada se otpuste kočnice, ali i oni retko dolaze planirano, nego eto desilo se.

U danasnje vreme ne postoji izbor jedne individue. Već se pokušava na nekoliko strana, pa koji/koja se najbolje pokaže. Ali ako nesto slucajno zajebe, tu je uvek rezervna opcija, ili dve, tri.

Da li partnera biramo bas slobodnim izborom ili smo ipak uslovljeni razlicitim okolnostima?
Da li smo sami birali, pa eto nam, ili smo imali odredjen, ogranicen, uslovljen (bilo cim) izbor?
делимично бирате партнера из слободне воље под чињеницом да сте условљени шта је добар живот васпитање и околности у каквој сте структури одрастали, како сте доживели љубав, позитивна и негативна искуства преливају се у избор партнера

Mislim da igraju više faktora ulogu u tome..

Kako god da mislimo da izabira o sami, jer kao odlučimo se za tu određenu osobu,.. opet je sve u svemu kao igra domina ili kockica koje su se sklapale u te neke situacije koje su na (a i druge) dovodile na neka mjesta..odluke... misli.. osjećaje..
Tako da ja mislim da je sve nesto kao ples raznih djelića koje i dalje učestvuju i kad se kao odlučimo za nešto..

.. Nadam se da nisam previše zabrljala.. Tj.. Nadam se da me bar neko skoNto😁

Da li partnera biramo bas slobodnim izborom ili smo ipak uslovljeni razlicitim okolnostima?
Da li smo sami birali, pa eto nam, ili smo imali odredjen, ogranicen, uslovljen (bilo cim) izbor?
Naravno da smo uslovljeni.
Mnogo čim...
Samim pristankom ili ne pristankom onog drugog da se upusti u partnerstvo sa nama. Što znači da izbor nije samo naš, već postoje i određeni uslovi - oni koje mi moramo da ispunjavamo...
Meni dovoljno

Uslovljeni brate... odrastanjem, detinjstvom, senzacijama, genetikom, nasledjem, impulsima... znam po sebi, imam relativno specifičan ukus i tu nema sile. Uvek bio takav.

Msm biraš ono što te privlači, npr. ako sretnem neku introvertnu bledunjavu ribu od 17 sa kapuljačom kako puši i baza ulicom u dva ujutro privući će me verovatno... ne zbog ne znam čega, nego jer asocira na neki poseban svet i mogućnost bekstva od ovog ludila, samo da se zatvoriš sa nekim u neke vaše priče i boli vas uvo...

Ona prva filtracija ide nesvesno. Npr, na ovaj forum ide određeni broj ljudi, ali ti ne pada na pamet svima da šalješ pp, možda ih ima par koje primetiš. I to ne zato što si seo, skoncentrisao se i mislio o svima redom pa zaključio da ih ima par, već spontano mozak selektuje dok se slučajno ne pojavi aha efekat, tipa mozak se zainteresovao. Onda možeš da sedneš i razmišljaš zašto sam se baš zaint za ovu osobu, sviđam seslika, kako piše, energija itd ali nema tu baš tačnog odgovora, jer nismo svesni. Ta prva selekcija ide i na ulici, na poslu, svuda.

Posle ide druga, da od tih osoba koje deluju zanimljivo vidimo šta ćemo dalje. Da li i one reaguju na nas ili ne. Za tu prvu selekciju smo odgovorni i mi i slučajnost ko nam je u vidnom polju ili ko se registrovao na Krsti. Za ovu drugu opet mi i ta druga da li je zainteresovana.

Da li se može pobeći od sebe? Teško. Ali se može krenuti neka vezica, kontakt sa više ili manje ljudi, to je već naša odluka.

U danasnje vreme ne postoji izbor jedne individue. Već se pokušava na nekoliko strana, pa koji/koja se najbolje pokaže. Ali ako nesto slucajno zajebe, tu je uvek rezervna opcija, ili dve, tri.
U današnje vreme... Priznaj da je to tvoja opcija. Msm, svi mi biramo šta ćemo bez obzira na trendove.

Ali da, kaže mi psiholog jedan što živi u Nemačkoj, danas ljudi paralelno izlaze sa više njih dok se ne iskristališe neko. No, to je pitanje da li je to dobar put.

Čovek poseduje svoju svetlu i mračnu stranu. Svetla strana su društvene norme, očekivanja, sve ono što bi bilo društveno prihvatljivo. Mračna strana, ako može tako da se nazove, su naše želje, težnje... Mora da ih pomiri da bi napravio dobar izbor prilikom svega u životu. Skoro nikad nisu pomireni. Zato, često, za partnera se biraju osobe koje su "dobar izbor", koje možemo da pokazujemo, da se hvalimo njima..uspešne, karakterne, na neki način potpune za društvo...Često za nas, nažalost, ne...

Back