ebay

Moras da imas PayPal nalog. Tamo ostavis podatke sa kartice tako da placanje ide preko Paypal-a. U principu izaberes sta zelis da kupis, na to se doda cena postanskih usluga ako nije besplatno i sve to platis.

Sto se tice carine i poreza to se placa ovde a ne zemlji porekla robe. U principu carina je ako se dobro secam 10% a PDV 20%. Carinu ne placas do 50 Evra. PDV se uvek placa.
Carina od 10% ide na cenu robe + postarinu, onda se na sve to doda i 20% poreza. Recimo telefon od 100 Evra + 20 E postarina. Cariina - 10% na 120E = 12E. Porez - 20% na 132E = 26.4E.

E sad to je zakon. Nekad nisam platio nista a nekad jesam. To valjda zavisi od carinika i kako je raspolozen.

Recimo platio sam carinu (ili PDV ne secam se tacno) na tablet koji je stigao iz Kine. Doduse nisu racunali po ceni koju sam platio jer je na paketu pisalo da je poklon vec po nekoj njihovoj tarifi i izaslo je manje nego da su racunali punu cenu. kada sam kupio kuhinjski noz iz japana nisam platio nista iako je vrednost bila preko 50 Evra.

To su vrednije stvari koje sam kupovao. Na sitnice koje sam uzimao nisam nista placao.

Problem u čitavoj priči je što carinika ne obavezuje račun koji ti dobiješ nego ima neki svoj spisak,tj. carinski katalog pa kao što nekada prođe skuplja stvar,tako ponekad platiš stvar na e bay-u 10 evra a dobiješ carinu,pdv i dažbine 20€ iako formalno ne bi ni trebala da se carini, a drugi put ti stvar od 100€ uđe bez carine . Previše je prepušteno slobodnoj proceni i prilično je teško iskalkulisati tačnu cenu zbog toga.

Jel ima neko ko se bavi posredovanjem za pravednu nadoknadu?

Meni mi je suviše sitno da otvaram sve te naloge i cimam se, sve zbog nekih sitnica koje bih da naručim.

Platio bih nekom pošteno da mi uveze neke džidžamidže.

Poslednja izmena:
Jel ima neko ko se bavi posredovanjem za pravednu nadoknadu?

Meni mi je suviše sitno da otvaram sve te naloge i cimam se, sve zbog nekih sitnica koje bih da naručim.

Platio bih nekom pošteno da mi uveze neke džidžamidže.

Ako vec imas karticu kojom mozes da placas online treba ti 10 minuta strpljenja.

Back