e-bookz

• Začetnik teme Začetnik teme Fixa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala Danny-art, prava si enciklopedija e-knjiga, bas sam nesto ovako trazio na netu i nisam uspeo da nadjem.
Treba mi i definicija, ali i prakticne teorije (za definicije, sam mislio nesto u fazonu Koste Bogdanovica, a prakticne u stilu Andrewa Loomisa, samo jos malo vise o tehnikama crtanja)
Engleski znam odlicno, a ovi videi ce mi biti dopuna za fakultet (vise sam mislio na crtacku teoriju, ali uskoro cu krenuti da ucim i slikanje) Jos jednom hvala :)

E ovako,nesto,i o crtanju.

Ovo je kurs od 24 knjige iz 1960 za ilustratore.Ima boje,forma......sve za ilustratore,a ne za slikare.(mada i njima moze da koristi)
http://megarapid.net/forums/t/893153.aspx#

Dobra knjiga,a u stilu starih majstora(po meni esencijalna):
http://avaxhome.ws/ebooks/Classical.Drawing.Atelier.html skidaj sa sharematrixa na hotfileu je izbrisana(kao i sve ostalo(samo neznam ko ce da im kupi premium :) ) )

Takodje jos jedna od mojih favorita koja moze jako da ti pomogne(ako je nemas)
http://gfxplanet.blogspot.com/2008/02/practice-and-science-of-drawing-harold.html Zove se The Practice and Science of Drawing - Harold Speed

Robert Beverly Hale - Drawing Lessons From the Great Masters
http://www.*************/?znzzrzg2gie

The artist mind
http://www.gutenberg.org/files/18653/18653-h/18653-h.htm od ove knjige ces napraviti knjigu na sl. nacin:treba FireFox.Odes na tools> i onda Conver website to application

I posto hoces knjige u fazonu Loomisa reci mi jel imas knjige od Bridgemana(one su knjige o anatomiji,ali ima i jedna prakticnja) Bridgman - Guide To Drawing From Life

Drawing for dumies

http://www.filestube.com/1J515Gc3B9EvUO3WJFyvoW/Drawing-For-Dummies-2nd-Edition.html

Gledacu i nekih videa,da ti nabacim ovde,samo da razmislim koji bi bio dobar.Imam ih gomila na DVD-jevima.4 pune okrugle paklice za dvd-jeve.:)))) vec poceo puniti,i petu :).

Hvala, prelistao sam knjige, odlicne su. Taj link sa 24 knjige ne radi. Anatomiju sam zasad ucio samo iz Loomisa i Hogartha ( i jos sam po neke skinuo jer sam video da ce mi biti udzbenici pa sam se shokirao :D ) mada cu anatomiju vise, kad predjem ove knjige.

Hvala, prelistao sam knjige, odlicne su. Taj link sa 24 knjige ne radi. Anatomiju sam zasad ucio samo iz Loomisa i Hogartha ( i jos sam po neke skinuo jer sam video da ce mi biti udzbenici pa sam se shokirao :D ) mada cu anatomiju vise, kad predjem ove knjige.

A za onu sa 24 knjige ma ni meni nece sada da radi link,a ni kada odem preko googlea,mozda nesto rade na sajtu pa ce sutra,ili prekosutra raditi,ili naci cu neki drugi :)))

A sto si bio sokiran sa udzbenicima?

Jako malo teorije, 80-90% slika. NIsam toliko izucavao anatomiju, ali ne verujem da se svodi na prectavanje slika.

Pa otprilike DA,i memorisanju kostiju,misica,zglobova,i....

Teorija jeste dobra,ali Hajde nauci neki posao bez prakse?A najbolji nacin ucenja je precrtavanje(ili za ostale stvari kopiranje) uzora.Rubens je ucio od da Vincija recimo.:)
Kako uce muzicari da sviraju prvo sviraju tudje pesme dok nebudu dovoljni vesti da sviraju,i komponoju svoje.Ajde probaj komponovati pesmu,a da nisi naucio da odsviras nijednu pesmu?
Greska u savremenoj umetnosti(mislim na slikarstvo,ilustracije i sl.) je ova prvo traze da budes kreativan,a onda tek da naucis.A kod starih majstora bilo obrnuto.
Kako si naucio jezik u detinjstvu?Iz knjige,i sa teorijom?Jesi ucio gramatiku,ili si je naucio instiktivno?
Pa hodanje?Tako sto si izucavao teoriju hodanja?
Imao si uzore,i njih si kopirao,seti se samo detinjstva kada si imao 1-10 god.Verovatno si zeleo da budes kao oni odrasli koje gledas ispred sebe.

Poredjenje utice na ucenje na svim nivoima.

Najbrzi put za ucenje crtanja,i slikanja je u kopiranju drugih slikara koji ti se svidjaju.
Nemoras NIKADA procitati nista od knjiga,i otici sa majstorem discipline,i raditi sta on radi,i sta ce se desiti?Naucices upravo,i teoriju,i praksu.Knjige,i teorija pomazu,ali kopiranje najvise.

Zapamti najbolji nacin ucenja je nacin na koji uce deca,zato,i uce jako brzo.

Kakav je to fakultet?Ili je Akademija?Dizajn?

Ljudi ladno jedan lik na YOUTUBE uploadowao ceo tutorijal o crtanju Drawing on the right side of the BRAIN.
Ko nema ovaj tutorijal ja bi preporucio da ga skine jer je jako koristan ;) .
-Kliknete na download on vam otvori mogucnosti odaberete FLV(i imate vise razlika je u kvalitetu),i mp4 on je najkvalitetni.Ja predlazem MP4.
Ovo mozete koristiti za skidanje i konvertovanje pesama sa youtuba na mp3. ;)

-Sa youtubea cete skinuti tako sto cete instalirati FireFox.(ako ga nemate)
-Zatim odete vamo https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/easy-youtube-video-downl-10137/
I kliknete ADD TO FIREFOX i tada restartujete Fire fox.Dobicete jednu ikonicu na youtubeu ispod videa na kojoj pise[/COLOR] download.

-Kliknete na download on vam otvori mogucnosti odaberete FLV(i imate vise razlika je u kvalitetu),i mp4 on je najkvalitetni.Ja predlazem MP4.
Ovo mozete koristiti za skidanje i konvertovanje pesama sa youtuba na mp3. ;)

.. komplikovano brate ..
(.. a to je zato što se razumeš u tehniku ..)

.. evo .. ja se ne razumem .. i zato znam za jednostavna rešenja ..
.. odete ovde .. downloadujete .. i posle skidate s youtube-a kol'ko vam duša ište ..

Najbrzi put za ucenje crtanja,i slikanja je u kopiranju drugih slikara koji ti se svidjaju.
Nemoras NIKADA procitati nista od knjiga,i otici sa majstorem discipline,i raditi sta on radi,i sta ce se desiti?Naucices upravo,i teoriju,i praksu.Knjige,i teorija pomazu,ali kopiranje najvise.

.. hm .. čitala sam one .. velike slikare ..
.. i da .. masa njih je kopirala druge velike slikare ..
.. ali .. ima ih i koji se nisu bavili kopiranjem .. drugih velikih ..
.. tako da .. koliko sam ja shvatila .. to za kopiranje nije pravilo ..

.. meni lično je značajno bilo da gledam slikare kako rade ..
.. dakle .. ne da kopiram njihove radove .. nego da posmatram proces .. i da .. "kradem fore" ..
.. to jest .. da naučim nešto o tehnici .. posmatranjem izvođenja tehnike ..

..

Kakav je to fakultet?Ili je Akademija?Dizajn?
.. način na koji uče deca ..?
.. igra .. valjda ..

Poslednja izmena:
Pa dobro kopirati nisam mislio bukvalno kopiranje svake linijice.
Mislio sam na to sto si i ti rekla da si radila.
Ali kako da posmatras Da vincija u toku slikanja kada je mrtav :)))) .
Iz njihovih crteza se moze puno nauciti.Mozes videti sta su radili,tehniku kojom su crtali. ;) .
Samo sto ti gledas zive slikare u toku rada(to sam i pomenuo u citiranom postu da odes sa majstorom,i posmatras ga :) ).
Dobro kopirati zvuci malo glupo kao da krades,i precrtavas svaku linijicu,ali ipak nije tako.
Postoje dva nacina "kopiranja" radova drugih slikara(majstora):
(ovo je napisao eugene delacroix)
1.Ovde se crta pazljivo,i polako.Gleda se nacin na koji je slikar vukao linije,i u potpunosti usvaja tehnika.
2.Je da se rade brze skice radova,ali onako po osecaju,vise slobodnje.
Ja sam mnogo naucio iz posmatranja crteza starih majstora,a i iz posmatranja snimaka drugih slikara ;) .

Ma nije komplikovan nacin.
Daj treba da instaliras FireFox(next,next,next),i onda samo odes na taj link koji sam dao(sa FF) i pritisnes dugme,a ono se samo instalira u FF.
Onda samo odes na YT i kliknes download,a on ti izbaci izbor.
A to sto si dala onaj downloader to je slicno ;)

:ok:

inače, pronađite po torentima klipove autora Johnnie Liliedahl, ima ih nekoliko i mnogo su dobri.
dosta su korisni, jer objašnjava i demonstrira u isto vreme o jako važnim stvarima za "početnike"
kao što su valer, toplota svetlosti i senke itd. a takve teorije, predstavljene na takav način skoro
i da nema po knjigama.

:ok:

inače, pronađite po torentima klipove autora Johnnie Liliedahl, ima ih nekoliko i mnogo su dobri.
dosta su korisni, jer objašnjava i demonstrira u isto vreme o jako važnim stvarima za "početnike"
kao što su valer, toplota svetlosti i senke itd. a takve teorije, predstavljene na takav način skoro
i da nema po knjigama.

Samo je njene DvD-jeve sve teze skinuti tj. naci ispravne linkove.
Inace ima jako korisne savete.
-Recimo o Bojama.
-Portretri
-Pejzasi
-Tehnike starih majstora....
Korisne DVD-jeve ima takodje i Daniel Greene(Inace danas jedan od naj cenjenih slikara Realista).
-O bojama
-Portret uljanima
-Portret pastelima.
Naravno i Carder Method
-Sastoji se od 2 dvd-ja.Dosta praktican.
Ovde ima na YT on drzi predavanje o svom metodu.Njegova metoda ucenja je dosta inovativna.

Inace nisam pomenuo elemente ubrzanog ucenja:
-Modelovanje(model kojeg koristimo)
-Poredjenje(jako vazno.Mi sve sto radimo i ucimo,radimo to zahvaljujuci poredjenju.Kad bi samo malo razmislili koliko koristimo poredjenje u svakodnevnom zivotu.Mi svet ne bi mogli dobro pojmiti bez poredjenja)
(Recimo Stolica.Mi znamo razlike medju stolicama ali i slicnosti.Tako je i sa slikanjem i crtanjem.(to je nekada cudno koliko skolsko obrazovanje zna biti nelogicno nekada)
Ako crtamo mi tada to mozemo svesno koristiti da bi olaksali sebi.Tako se mogu porediti dve razlicite linije na subjektu,boje u slikanju.)
-Pokusaj-uspeh(Ucenje na iskustvu sa naglasak na pokusaj(ne na gresku))
-Cinjenje(kad god ucis moras da cinis.Kada primimo Info. ona mora da se aktivira a aktivira se kada je koristite.)
-Naravno tu jos dolaze svima poznate:Cilj(veliki i trenutni),Vizija(Ipak drugacije od cilja.Vise vezano za to kako sebe zamisljamo u ulozi),povratne informacije(blisko sa poredjenjem.Provera),Obavezno praviti pauze od 10 min. na svakih sat.
Mislim da ima jos par ali ovo su naj vaznji. :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back