Dzej Ramadanovski

Moljac64

Elita
Poruka
16.586
kada bi neko rekao da je folk muzika stvar rurala, iskljucivost sela, dzej bi bio idealni demant. rodjeni dorcolac, iz porodice koja je tu generacijama, prakticno odrastao u strogom centru grada a opet je mangup i nije snob. slusanjem dzejeve muzike kao da se teleportujemo u jedan period i jedan prostor, klinaca koji nisu imali nista (iz dzejevog kraja potekli su i mnoga imena koja su posle postala velika u svetu kriminala poput luke i pokojnog nikole bojovica) a bili su okruzeni izobiljem, centrom beograda koji se rapidno razvijao, u prenesenom znacenju izlog pun nakita sa staklom koje se moglo slomiti samo dodirom. to ga i razdvaja od pevaca poput sinana - koji su odrasli u siromasnim sredinama i nisu znali za bolje. dzej je znao za bolje i tezio je ka tom. svi na estradi vole da glume mangupe koji imaju iskustva sa onom stranom zakona, a dzej to jeste. pre svega otkrila ga je marina tucakovic i krajem osamdesetih snimio je svoj prvi album. pokazalo se da mu najbolje prolaze balade, cak je njegova obrada "podseti me sta to bese ljubav" olivera dragojevica po meni bolja od originala koju peva sam oliver. vrhunac karijere mu je album iz 1991. gde je skoro pa svaka pesma bila hit: nedelja, ko se s nama druzi, lubenica, jos me bude misli lude, ugasila si me, nijedne usne se ne ljube same... primetno je kod njega da je dosta inspiracije za muziku uzeo od gypsy kingsa pa nekada su i citave pesme zapravo obrade njihovih, sa drugim tekstom. tokom cele karijere drzao je status dorcolskog romskog boema ali je ziveo i jako turbulentnim zivotom sto ga je naknadno kostalo karijere, jer se nakon 90ih otprilike skroz zaustavio sa pravljenjem muzike, sem sto je 2008. izbacio pesmu "imati pa nemati" koja je bila u top 3 na grand festivalu.takodje i pesma koju svi znaju "slavija" iz 2001. duet sa minom kostic.ipak nije bio zaboravljen jer su mnogi tabloidi pisali o njegovom zivotu. kolege su ga cesto spominjale u pozitivnom kontekstu. ceste su bile sale na njegovu malu gradju kojom se on ponosio i govorio da su mali ljudi najbolji ljubavnici. dzej je idealan primer jednog "beogradskog narodnjaka".svirke u klubovima nezamislive su bez bar jedne dzejove pesme.vredne su paznje i njegove plesne vestine, dzej je prvi shuffle denser u srbiji a dosta toga je pokupio od dzejms brauna.

omot dzejovog najuspesnijeg albuma iz 1991.
R-1765641-1241946778.jpeg.jpg

lista dzejovih balada do 2007.
R-7182377-1435581645-6487.jpeg.jpg

dzejeva pesma sa najvise pregleda na youtube - od ljubavi do mrznje iz 1997. sa 6.1 miliona pregleda.

.

Išao sam u školu na Dorćolu u MŠC Petar Drapšin,a on je ispred boksrskog kluba Dorćol,šibicario i kada bi ga neko uhvatio da drži kuglicu u prstima,samo bi pobegao u klub,a tamo nije smeo niko da ga pipne.Inače prve pesme su mu najbolje,"Šta mi to život radi",mada je i kasnije imao dobrih,recimo"Nedelja".Njegove pesme se okreću i medju mlađom i starijom generacijom,a to je znak da je uspešan.

Išao sam u školu na Dorćolu u MŠC Petar Drapšin,a on je ispred boksrskog kluba Dorćol,šibicario i kada bi ga neko uhvatio da drži kuglicu u prstima,samo bi pobegao u klub,a tamo nije smeo niko da ga pipne.Inače prve pesme su mu najbolje,"Šta mi to život radi",mada je i kasnije imao dobrih,recimo"Nedelja".Njegove pesme se okreću i medju mlađom i starijom generacijom,a to je znak da je uspešan.
jako slikovito i simpaticno. hvala na doprinosu temi.
inace "sta mi to zivot radi" je za one koji ne znaju pesma "zar ja da ti brisem suze" iz 1989 koja je dobila nagradu na MESAM takmicenju te godine.

.

Back