Dvostruki život

#_Dvostruki život _ između stvarnosti i privida'#

U današnjem svetu, gde su maske postale svakodnevnica, sve više ljudi živi dvostruki život. Na površini _ uspešni, nasmejani, ostvareni. Iza kulisa _zbunjeni, umorni, izgubljeni. Pitanje koje se nameće jeste: zašto biramo da vodimo dva paralelna života?

#_Život za druge, život za sebe_#

Mnogi od nas nose dve verzije sebe _ onu koju pokazujemo svetu i onu koju krijemo čak i od najbližih. Na poslu smo profesionalci, puni samopouzdanja. Kod kuće _ tihi, preopterećeni, često usamljeni. Na društvenim mrežama _ sve izgleda savršeno. U stvarnosti _borimo se sa sumnjama, tugama i strahovima koje retko ko vidi.

Ova potreba da se prikažemo u najboljem svetlu dolazi iz pritiska da budemo „idealni“. Idealan roditelj. Idealan partner. Idealan radnik. Ali šta je sa onim „stvarnim“ ja _ onim koje ponekad greši, oseća se ranjivo ili jednostavno želi da pobegne?

#_Gde je granica_#

Dvostruki život nije uvek svesna odluka. Ponekad klizimo u njega postepeno, ne primetivši da smo počeli da krijemo delove svoje ličnosti kako bismo bili prihvaćeni. Drugi put, to činimo namerno _ da zaštitimo sebe ili druge, da pobegnemo od monotonije, ili čak da pronađemo smisao tamo gde ga nema.

Ali cena takvog života zna biti visoka. Rastrzanost između dve stvarnosti troši emocionalnu energiju, stvara stres i dovodi do osećaja praznine. Često zaboravimo ko smo zapravo jer smo toliko dugo igrali uloge koje više ne umemo da skinemo.

#_Put ka celovitosti_#

Izlazak iz dvostrukog života ne znači da moramo svima sve reći. Ne radi se o radikalnoj iskrenosti, već o autentičnosti _da živimo u skladu sa sobom, koliko god to bilo izazovno. To znači da sebi priznamo kako se osećamo, šta želimo i gde su nam granice.

Biti celovit ne znači biti savršen. Naprotiv _ to znači prihvatiti svoju nesavršenost. To znači reći: „Ne znam“, „Umoran sam“, „Nisam u redu“ _ i znati da nas to ne čini slabima, već ljudima.

#_Zaključak_#

Dvostruki život može delovati kao rešenje, ali na duže staze postaje teret. Da bismo zaista živeli, moramo imati hrabrosti da budemo ono što jesmo _i kada je lako, i kada nije. Jer samo tada prestajemo da igramo i počinjemo da dišemo punim plućima.

autorski tekst ®

dvojna-licnost-zena.jpg

Ne bih rekla da svi imamo taj dvostruki život. Jednostavno imamo dio koji zovemo intima i koji dijelimo s biranim ljudima u našemu životu i onaj "formalni" dio koji je za one s kojima smo manje bliski. Tu mislim na život koji ne podrazumijeva glumatanje po društvenim mrežama...
,,,tachno tako,,,tekst sam osmislio za ,,,zhivot unutar nas i za zhivot izvan nas,,,
,,,ali kao i svaka dvojnost,,,i ovo stanje,,,u sebi sadrzhi određene vrste rizika za skretanje u neke nepoznate vode,,,
:vzagrljaj: :zag::ortaci2:

Ovo iznad napisano nije dvostruki zivot. Ovo je samo zivot sa svim desavanjima, osecajima, stanjima duse. Borba.
Dvostruki zivot je dijagnoza, psihicka.

@Manga Hilux
,,,sasvim si u pravo,,,jer,,,
,,,dvostruki zhivot je celokupnost zhivota,,,sa svim onim koji nosi sa sobom,,,
,,,ali,,,da je dvostruki zhivot dijagnoza ,,,nije,,,tu greshish,,, jer nije dijagnoza i bolest,,,
,,,za razliku od dvostrukog zhivota,,,
,,,#_dvostruka lichnost_#,,,_dissociativa identitatis perturbatio _,,, poremećaj disocijativnog identiteta,,,je bolest i dijagnoza i u psihijatriji je klasifikovana kao DSM_5 klsfc.,,,
,,,u engleskoj terminologiji je klasifikovana kao DID,,, dissociative identity disorder,,,
ili po međunarodnim standardima za klasifikaciju bolesti bi bila sa shifrom ,,,F 44.81 /DID/,,,

Poslednja izmena:
,,,teks je uopshtenog karaktera za obichni zhivot,,,kada i obichan zhivot,,,zbog raznoraznih uzroka postaje /ili lichi na neko konfuzno stanje,,,
,,,sve vishe je normalnih ljudi sa problemom kako se ponashati,,,sa samim sobom,,,u krugu porodice,,,na poslu,,,u gradski prevoz,,,itd,,,itd,,,
opshto drushtveno stanje doprinosi da i sasvim ok ljudi ponekad kiksnu u svom ponashanju,,,

,,,tachno tako,,,tekst sam osmislio za ,,,zhivot unutar nas i za zhivot izvan nas,,,
,,,ali kao i svaka dvojnost,,,i ovo stanje,,,u sebi sadrzhi određene vrste rizika za skretanje u neke nepoznate vode,,,
:vzagrljaj: :zag::ortaci2:
Igra i skretanje u neke nepoznate vode jednostavno su dio svakog ispunjenog života. Mislim da bi mi vrlo brzo netko dijagnosticirao depresiju da ne izađem ponekad iz "zone komfora" i ne odlutam nekim svojim putem :mace:
:obozavam:::heart:

Back