dvorišna maca i sterilizacija,upomoć :(

jelena has a gun

Obećava
Poruka
62
već pet godina smo u istoj kući i već pet godina gledamo istu priču - mačka koja je prelepa, prepametna ali nema prave gazde, već samo ljude koji je drže kao na selu a kada krene vreme da se mačka omaci, a to se dešava jako, jako često u toku godine, oni se samo reše mačića, ne želim da znam kako. meni se srce cepa svaki put kada se to dešava jer onda ona traži danima svoje mačiće a o surovosti suvišno je i govoriti.
volela bih da je odvedem kod veterinara da je sterilišem, jeste, pravila bi haos verovatno bi jako loše reagovala na transporter :dash: i teško bi podnela celu tu priču ali to nije deo koji mene brine.

mene brine to da ja ne mogu da joj obezbedim postoperativne uslove kako valja. mi u kući već imamo jednog mačora koji jeste kastriran, ali njih dvoje se uopšte ne slažu a da ne pričam o tome da ta mačka ima preko 6 godina i da je čitav život navikla da živi u dvorištu. meni se srce cepa stalno od istih scena traženja mačića ali ne znam kako da preguram taj postoperativni period... ne može da bude u našoj kući, najviše što može jeste da joj dajemo redovno dosta hrane i da joj obezbedimo neku toplu, ušuškanu kutiju napolju.. da li je to dovoljno?????

Evo i ja da podelim svoje iskustvo. Imala sam isti slucaj kao ti. Nekako sam macu na hranu ubacila u transporter i odvela kod veterinarke Galje kod koje je bila 7 dana pazena nakon sterilizacije. Kostalo je 2500 dinara. Ako mozes da skupis toliko ja bih ti pre preporucila Galju nego centar za mesance. Moj vet mi je trazio 4500 za zenku, nisam mogla da skupim toliko pa sam preko neke doktorske veze dosla do Galje.

parice i jesu i nisu problem, ovo gde mi vodimo mačorčića je privatna klinika i nisu preskupi ali 5000 traže za sterilizaciju :( too much..

centar za mešance jest' ima dugu tradiciju i verovatno to rade rutinski pa bi rizik bio manji..
on the other hand, ta "rutina" ume da bude prilično loša...

što se tiče veterinarke Galje, da li ona ima svoju ordinaciju ili to funkcioniše nekako drugačije?

inače, ja nemam kola, biće hit kada mačka bude u transporteru u autobusu :D

razmišljam u smeru da za te novce koje bih dala toj veterinarki u Centru za mešance mogu da kastriram još jednog mačora koji mi je isto drag, mnogo pametno stvorenje a njegove gazde su puka sirotinja iako ga hrane ok veterinar im je misaona imenica :(

daleko od toga da smo mi imamo novca, molim boga da se mom mačoru nešto ozbiljnije ne desi jer bi onda bilo ubeđivanje veterinara da se plaća na neke rate :whistling:

upravo sam zvala Centar za mešance, kod njih ne postoji mogućnost zadržavanja mačke a rekoše mi da je bitno da prvih dan-dva bude u nekoj zaštićenoj prostoriji poput garaže a na moju duboku žalost ja niti iko u okolini nema kola a iskreno čisto sumnjam da bi mačka htela da bude na jednom mestu :(

zašto je tako komplikovano odraditi nešto humano :besna:

Uvek se sve zakomplikuje znam...Nego jel ti imas podrum ili tako nesto gde maca moze da bude makar 2 dana posle operacije? Ili da li postoji mogucnost da je drzis kod sebe kuci al da bude u transporteru? Ne verujem da bi je tvoj macak napadao, jer bi osetio da nesto sa ovom macom nije u redu. Mora da postoji neko resenje samo ga trebamo pronaci :)
E da , da li ti zivis u stanu ili kuci?
Mozda neko sa foruma moze da zadrzi macu na 2 dana?

živim u kući. ostajanje u transporteru bi nam pretvorio život u pakao. kada je pre par nedelja bio kastriran ovaj moj mali Frenk, on je isto morao da bude u transporteru celu noć, zbog anestezije da se ne prevrće po kući ko pijana kokoška pa još nešto i da skrlja. to je bila AGONIJA on je celu noć mjaukao i hteo napolje iako u odnosu na ostale mačke fenomenalno podnosi transporter često ulazi u njega da spava noću sam... => ova mačka bi progrizla transporter :(

kuća mi je minijaturna i to kada kažem ne mislim da ima 50 kvadrata nego je stvarno minijaturna, mama mačka i ja i užasno je knap :(

a moj mačak je toliko razmažen da kada dođu gosti on pravi paniku, majuče kao da umire :D

imam neku šupu u kojoj držim drva i to je jedino što je moguće, barem što se mog dvorišta tiče. a ta šupa je... arhitektonski promašaj, duva sa svih strana, mogla bih ja nju da zatvorim unutra, da je ušuškam, gomila hrane, vode, čisto mesto i sve... ali da li je to enough???

imam neku šupu u kojoj držim drva i to je jedino što je moguće, barem što se mog dvorišta tiče. a ta šupa je... arhitektonski promašaj, duva sa svih strana, mogla bih ja nju da zatvorim unutra, da je ušuškam, gomila hrane, vode, čisto mesto i sve... ali da li je to enough???

Mislim da ce to biti dovoljno! Samo joj napravi kao neku kutiju da joj bude skloniste od tog duvanja. I stavi joj neko staro cebe ako imas ...a da ispod svega toga dosta kartona jer on drzi toplotu (moze i stiropor). Vazno je samo da bude 2-3 dana tu, posle ce biti ok. Ova maca sto sam je sterilisala bila je 2 dana kod Galje posle je otisla napolje. Da je vidis sad ko mace se igra, nista joj ne fali. Ne sekiraj se, to sto radis je najbolje za tu macu :zag:

Glasam za varijantu kad ukućani skidaju konac, resorptivni je mač sa dve oštrice-može prerano da se razgradi.

ruku na srce, pojma nemam, mi smo ovog našeg malog mačora kastrirali i nema konaca, tako da to razgradivi, ne razgradivi, meni su španska sela..

što se tiče bezbednosti, rekoh - mogla bih da joj obezbedim to u toj šupi da bude par dana, naravno, to bi sve bilo čisto, ušuškano koliko god može, to barem nije problem, oprati jedno ćebence i par peškira, menjati svaki dan, gomila meke hranice... stavila bih joj neki pesak u ćošak u lavor pa neka tu piški i kaki, lako je to izneti i staviti novi..

as I said, samo još mami da izložim plan :)

Kod mačora nema konaca, ustvari ima ali oni sami ispadnu, jer je zahvat mnogo lakši, skoro rutinski ako se izuzme uvođenje u narkozu. Skidanje konaca nije problem, meni se jesu ruke tresle kao šlogiranoj od treme prvi put ali je baš, baš laganica, povučeš konac uvis, secneš i izvučeš ga. I tako 3-4 puta, ne verujem da će biti više šavova od toga.

nema konaca nema ih iz vrlo prostog razloga - ako rana krene da krvari, najpoželjnije je da mačor to sam sredi lizanjem a ako je rana zašivena onda se ta krv nakuplja unutra a to svakako nije nešto što želimo :D

eno ga tamo napolju lunja, ko i da nije kastriran gospodin jedan :)

možda bi bilo najpametnije da sačekam proleće za ovu macu, isključivo zbog njenog zdravlja, ni zbog čega drugog...

Glasam za varijantu kad ukućani skidaju konac, resorptivni je mač sa dve oštrice-može prerano da se razgradi.

Ne savetujem da sami vadite konce jer će vas mačka od straha svu izgrebati, za to su potrebni veština i rukavice. Jer ako vam mačka zarije kandže u ruku i vama će biti potrebni konci.

Kod kvalitetne sterilizacije vrši se dvostruko šivenje rane, jedan sloj je ušiven razgradivim a drugi nerazgradivim.

Ne sme se prekoračiti rok vadjenja jer će urasti duboko i inficirati ranu.

Na kraju krajeva pitaj veterinara za savet: saveti veterinara

Poslednja izmena:

Back