Dvorac od peska

Pogledajte prilog 388162

„Jutros je na obali mora, primećeno nasukano telo plavog kita. Ribari i kupači pridružili su se policajcima i pripadnicima mornarice u njihovim naporima da vrate plavu grdosiju u dublje vode...“

Čovek uzdahnu, isključi radio i nastavi da pravi dvorac.

Satima ga je podizao, pesak dosipao, kule ka nebu upravljao, šarama zidine ukrašavao. No, posle izvesnog vremena, od zagrljaja Meseca i Zemlje more nabubri. Pljusak po pljusak i zidine se najpre istanjiše, ukrasi nestaše, kule se jedna po jedna srušiše.

Ostade samo bezoblična gomila peska, a zatim se i ona utopi u zaboravu zrnaca na plaži. Čoveku ne beše drago, no ne pade u očajanje.

- Napraviću veći dvorac! - zavetova se u sebi.

- Temelji će njegovi biti deblji. Ugradiću u njih kamenje morsko. Kule ću postaviti još više, ukrase ću u zidine ucrtati dublje! - pomisli on i poče grozničavo da vaja.

I zaista napravi čovek zamak, veći i lepši no ikada do tada. Umoran, sede pored zamka i divljaše se trudu svojih ruku. No, pljusak po pljusak, more učini što i prethodnog dana. Grozničavo je čovek dosipao pesak na izlokane zidine dvorca, telom preprečivao talasima put, besno nogama šutirao vodu koja je jurišala na njegovu tvorevinu. Izmoren, sede na ivicu mora i zaroni prste grčevito u pesak pored sebe.

- Pogrešno mesto za zidanje i pogrešan materijal,- uzdahnu.

Utom, najistureniji odred konjice vodene dodirnu mu prste na nogama i on se prenu. Miris mora zapahnu mu nozdrve, zvuk talasa zagluši mu uši, iskre sunca na površini vode zagolicaše mu oči. Celog ga preplavi nezadrživa želja da uđe u vodu. Čovek ustade, otrese pesak sa sebe, skide odeću i zaroni u more. Potom nekoliko puta snažno zamahnu repnim perajem.

Telom kita prođe blagi trzaj i ona se probudi iz sna. Nije se sećala šta je sanjala, znala je samo po osećaju u dubini utrobe, da je san bio lep. Više od toga nije umela da sroči.

- Nešto o talasima... i pesku... da! I pesku! - pokuša poslednji put da iz dubina zaborava izroni sećanje a zatim odusta. Ostade joj samo nezadrživa želja da pliva napred, ka plićaku.

To ti misliš Sanja da nisam propovedao :mrgreen: :p

Hvala Sanja, hvala Sf, nego ne znam zašto vam je nejasno ko tu koga sanja? Baš bih voleo da čujem...

Inače meni se mnogo sviđa ova slika sa googla, stavio sam je kao desktop pozadinu danas :heart:

sanja*;bt291313:
Meni nije jasno ko koga sanja ni kad čitam pažljivo :)

Da li čovek koji je slušao vest na radiju i gradio dvorac od peska zaspiva na obali i sanja da je kit koja je sanjala da je čovek?
Ili kit sanja da je čovek koji je slušao vest na radiju, vest koja postaje self-fulfilling prophecy?
Kit sanja... Bar sam ja tako ukapirala...
Čućemo sutra da li se samo tripujem da sam shvatila... :lol:

sanja*;bt291321:
Hoću reći, u meni višeznačnost uvek doprinosi estetskom doživljaju napisanog.
U pravu si...
Ali tako je napisao da ta višeznačnost nije isključena.
Nigde nije navedeno da čovek ne postoji zaista i da nije istovremeno i on sanjao kita...
Tako da je sve otvoreno za čitaoca i njegovu maštu... :)

Ja za ovu priču imam dva tumačenja i oba mi se mnogo sviđaju. :D

Sama priča mi je... pa, šta da kažem ja koja sam VELIKI ljubitelj mora, talasa, peska, morskih bića... kao i zagonetki. U ovu priču bih mogla da se preselim. :)

Back