Двопартијски систем?

HEFESTOS 1

Buduća legenda
Poruka
31.278
Све више политичка ситуација у Србији почиње да личи на копију америчког политичког миљеа; полако, али сигурно- нестају све идеолошки јасне и одређене политичке странке, а формирају две политичке групације, на изглед оштро супротстављене, вербално тараћене и пуне осуде једна за другу, а суштински, по ономе шта и како раде- мање више идентичне.
У западним "демократијама", које су узор овој нашој политичкој "талаворници"- довољно је знати за демократе и републиканце у САД, торијевце и лабуристе у ВБ, и простим поређењем увидети одакле нам стиже модел "власти"; за упућеније у нијансе и финесе- још је очигледнији и циљ таквог политичког система- контрола јавних политичких токова из сенке, исте као и тамо (крупни капитал).
Рад сам да поставим неколико питања, у том смислу...

1. Слажете ли се са мојим утиском?

2. Треба ли се томе одупирати?

3. Да ли је то добро или лоше по Србију и њене интересе?

Бујрум...

Што би рекао Басара... у овој нашој калакурници... политика је исувише профитабилна за лов у мутном свакојаког шљама да ми је просто невероватно постојање две партије без разних Чанака и Чеда и њихових комби ЛСВ-ова и ЛДП-ова...

Чак ни два јасно профилисана блока без прелетача у виду комби партија... ни то не видим да је могуће код нас...

Сума сумарум... не бих имао ништа против подједнако јаких СНС и СЗС као јединих релеватних партија... али мислим да то у Србији нећемо дочекати.

Што би рекао Басара... у овој нашој калакурници... политика је исувише профитабилна за лов у мутном свакојаког шљама да ми је просто невероватно постојање две партије без разних Чанака и Чеда и њихових комби ЛСВ-ова и ЛДП-ова...

Чак ни два јасно профилисана блока без прелетача у виду комби партија... ни то не видим да је могуће код нас...

Сума сумарум... не бих имао ништа против подједнако јаких СНС и СЗС као јединих релеватних партија... али мислим да то у Србији нећемо дочекати.
:ok:
Ок, иако се не слажем са неким ставовима- легитимно и коректно...:kpozdrav:

...
Слажете ли се са мојим утиском?
...

То је само утисак,
наравно да нам је видик шири
односно политичка понуда богатија.

Мени је друго нешто алармантно,
а то је да се опозиција мало - мало па уједињује
и спремна је
"на барикаде да иде голим грудима"
ако треба ...

Докле бре више те ратоборне партизанштине ..?

Све више политичка ситуација у Србији почиње да личи на копију америчког политичког миљеа; полако, али сигурно- нестају све идеолошки јасне и одређене политичке странке, а формирају две политичке групације, на изглед оштро супротстављене, вербално тараћене и пуне осуде једна за другу, а суштински, по ономе шта и како раде- мање више идентичне.
У западним "демократијама", које су узор овој нашој политичкој "талаворници"- довољно је знати за демократе и републиканце у САД, торијевце и лабуристе у ВБ, и простим поређењем увидети одакле нам стиже модел "власти"; за упућеније у нијансе и финесе- још је очигледнији и циљ таквог политичког система- контрола јавних политичких токова из сенке, исте као и тамо (крупни капитал).
Рад сам да поставим неколико питања, у том смислу...

1. Слажете ли се са мојим утиском?

2. Треба ли се томе одупирати?

3. Да ли је то добро или лоше по Србију и њене интересе?

Бујрум...

Bez tri opcije ne dolazi u obzir mada bi i taj dvopartijski sistem bio ogroman pomak na ovu pandursku zajebanciju

односно политичка понуда богатија.
Дефиниши то- богатија; где нам је чиста десница, чиста левица, некакви јасни левичари или десничари?
У чему ти видиш суштинску разлику између "идеологије" СНС и ових "опозиционара"?

Najbolje je da vlast i opozicija uvek budu na 52% - 48%, dakle američki i britanski sistem.

Najgore je kada jedna partija ima 55% a ostale po 10% i manje. Sad smo trenutno tu.

U principu daleko smo od pravog dvopartijskog sistema i još smo u višepartijskom ali onom autokratskom jer demokratski podrazumeva da pet partija ima po 20%.

Najbolje je da vlast i opozicija uvek budu na 52% - 48%, dakle američki i britanski sistem.

Najgore je kada jedna partija ima 55% a ostale po 10% i manje. Sad smo trenutno tu.

U principu daleko smo od pravog dvopartijskog sistema i još smo u višepartijskom ali onom autokratskom jer demokratski podrazumeva da pet partija ima po 20%.
Ок, али- зашто је то боље?

Ок, али- зашто је то боље?
Jer opozicija sa 48% može da učini da se ona vlast od 52% ne bahati previše a i lakša je smena vlasti ako ne valja. Dakle jaka kritična masa. SZS nije ni blizu tom procentu i zato SNS gazi sve šta stigne. A nije loše ni da po pet partija ima 20%, tako se kroz koalicije u vlasti i opoziciji izbegne jednoumlje.

Jer opozicija sa 48% može da učini da se ona vlast od 52% ne bahati previše. Dakle jaka kritična masa. SZS nije ni blizu tom procentu i zato SNS gazi sve šta stigne. A nije loše ni da po pet partija ima 20%, tako se kroz koalicije u vlasti izbegne jednoumlje.
Имали смо и то што ти предлажеш као боље, па нисмо видели неког опипљивог резултата; мањинске Владе, које брзо падну, па нови "избори", па док се договоре, усагласе... :think:
Ниси ме убедио...

Имали смо и то што ти предлажеш као боље, па нисмо видели неког опипљивог резултата; мањинске Владе, које брзо падну, па нови "избори", па док се договоре, усагласе... :think:
Ниси ме убедио...
Pa smatram da je sistem sa koalicijama jednakih partija lošiji od dvopartijskog ali svakako bolji od autokratskog sa jednom partijom koja je suviše ispred ostalih.

Back