Dvoličnost

Violetna

Elita
Poruka
22.085
Osobina koja ume jako da zbuni, kada druge uveravamo u jedno,
a radimo, osećamo drugo. Pretpostavljam da ste imali susret sa
istom. Da li je to slabost karaktera ili svesna namera? Koliko je
teško živeti, raditi sa takvim osobama? Da li je to osobina koja
se može korigovati ili je po vama deo karaktera koji se teško
menja, tj. koji predstavlja "autentičnost" osobe koja neguje svoju
osobinu kao oružje u za nju "surovom" svetu međuljudskih odnosa?

Pa svi ljudi su dvolicni.

Svaka laz je jedan vid dvolicnosti.

A nauka kaze da covek u proseku laze svaka 4 minuta.....

Drugo je ako neko slaže zato što je ubeđen da je to tako, dakle nesvesno da je u pitanju neistina.

Zamisli kada bi govorila istinu stalno!

Pa za par dana ne bi vise sa nikim govorila!

Da kazes muzu istinu: "Danas mi se udvarao kolega sa posla i jako mi se dopada..."

Ili da kazes komsinici: "Qurvo jedna, mrsko mi je da te vidim..."

Ili sefu. "Kretenu debeli.."

Ili lekaru: "Nemas ti pojma sa strukom..."

A sve to cesto mislimo...Ali, ne kazemo...

Budemo DVOLICNI i smeskamo se...

Kazemo muzu: "Ti si meni jedini!"

Komsinici: "Zdravo lepotice! danas tako sveze izgedas!"

Sefu: "Tako je kako ste rekli..."

Lekaru: "Hvala, to sto ste mi prepisali ce mi mnogo pomoci"

Ubeđen si da su svi ljudi lažovi? Jako lepa predstava:). Znači ne
treba da slušamo jedni druge? Misliš li da je urođeno ili..?

Na lazi je sazdana ova nasa civilizacija, ne na istini.

Svet kada bi znao istinu - prenerazio bi se, uplasio, izvrsio kolektivno samoubistvo.

Svi jednako lazu - i nauka i religija i politika....

Iza svake lazi kriju se neciji interesi.

Mi uistinu ne znamo ni 2% istine od realne stvarnosti.

I medjusobno ljudsko opstenje bazira na stalnim lazima i glumi.

Neprekidno - od kolevke do smrti.

Lazemo i na samrtnom odru.

I sebe i druge.

Zamisli kada bi govorila istinu stalno!

Pa za par dana ne bi vise sa nikim govorila!

Da kazes muzu istinu: "Danas mi se udvarao kolega sa posla i jako mi se dopada..."

Ili da kazes komsinici: "Qurvo jedna, mrsko mi je da te vidim..."

Ili sefu. "Kretenu debeli.."

Ili lekaru: "Nemas ti pojma sa strukom..."

A sve to cesto mislimo...Ali, ne kazemo...

Budemo DVOLICNI i smeskamo se...

Kazemo muzu: "Ti si meni jedini!"

Komsinici: "Zdravo lepotice! danas tako sveze izgedas!"

Sefu: "Tako je kako ste rekli..."

Lekaru: "Hvala, to sto ste mi prepisali ce mi mnogo pomoci"

To je već kurtoazija ili po neki od navedenih primera "bela laž" ali kad
pričamo o planovima, osećanjima sa bliskim ljudima npr? Činjenica je
da postoje dvolične osobe, ako ćemo prema tvom obrazloženju, onda
malo više dvolične od proseka? Kako sa njima, što dalje ili ih razumeti?

To je već kurtoazija ili po neki od navedenih primera "bela laž" ali kad
pričamo o planovima, osećanjima sa bliskim ljudima npr? Činjenica je
da postoje dvolične osobe, ako ćemo prema tvom obrazloženju, onda
malo više dvolične od proseka? Kako sa njima, što dalje ili ih razumeti?

Ne postoji BOJA kod lazi....Nema belih, sivih, zelenih ni crnih lazi...

Postoje samo jako, srednje i malo stetne lazi.

Neke lazi su i jako korisne.

Dvolican je onaj koji laze u kontinuitetu; jedno prica, a drugo radi. (politicari recimo)

Drugima obicno steti, ali njima licno obicno koristi.

Recimo, ja sam u zivotu upoznao ljude koji neverovatno lepo, sugestivno i kvalitetno umeju da lazu...

Dok ga slusas ne mozes da se otmes utisku da sve prica kako jeste, da je sve najistinskija istina...

A kada on ode, tek tada shvatis da to tako ne ide, da je SVE LAGAO...

To je neverovatan dar koji samo retki pojedinci imaju.

I muskarci i zene podjednako.

Ono sto je za tebe dvolicno za drugog mozda nije.
Ja ne radim suprotno od onoga sto mislim.
Osecanja nemaju prednost nad zdravim razumom.
Pre bih rekla, neki ljudi osudjuju..... pa iz toga proizadje dvolicnost.... a sta je onda tu onaj sto je osudio?

Poslednja izmena:
Recimo, ja sam u zivotu upoznao ljude koji neverovatno lepo, sugestivno i kvalitetno umeju da lazu...

Dok ga slusas ne mozes da se otmes utisku da sve prica kako jeste, da je sve najistinskija istina...

A kada on ode, tek tada shvatis da to tako ne ide, da je SVE LAGAO...

To je neverovatan dar koji samo retki pojedinci imaju.

I muskarci i zene podjednako.

I ja sam upoznala takve ljude...ali sam shvatila da oni zive u tim lazima...znaci nije im bas namera da slazu MENE, nego tako sto ubedjuju svet oko sebe u te lazi..ubedjuju i sebe...

Dvolicnost radi koristi razumem. Namerna, moralno losa, ali u danasnje vreme cesto potrebna. Nerviraju me likovi koji su dvolicni iz sporta, lazu, podmecu i poturaju bez ikakvog razloga...

Ono sto je za tebe dvolicno za drugog mozda nije.
Ja ne radim suprotno od onoga sto mislim.
Osecanja nemaju prednost nad zdravim razumom.
Pre bih rekla, neki ljudi osudjuju..... pa iz toga proizadje dvolicnost.... a sta je onda tu onaj sto je osudio?

Misliš, iz straha od osude? Nije na nama da sudimo. A ne, pokušava se baš da se razume ta osobina ako postoji i
koliko je ona ustvari prirodna i normalna, a koliko je manipulacija?

Malo bi bilo bzvz da svi reaguju jednolicno na razne situacije u zivotu..takva osoba mislim da ne postoji..e sad mi procenjujemo neiskusno da su dvolicni umesto prilagodljivi

Gde je granica između dvoličnosti i prilagodljivosti? Šta je uopšte dvoličnost?

Naravno,moja okolina je puna takvih...
Družio sam se sa jednom kreaturom u osnovnoj,zovem ga tako jer ne zaslužuje da se nazove čovekom...Njegovi roditelji se znaju sa mojim išli zajedno u školu...Dolazio kod mene,ja iš'o kod njega...I onda neki iz odeljenja što je kao faca krenuo je o meni da priča svašta, najgnusnije stvari,da mi pljuje po najsvetijim stvarima,porodici,čak i poreklu i ovaj se preko noći,da bi bio u pažnji face pridružio njemu i sutradan je te gluposti koje je ovaj pričao o meni,govorio kao žive istine i gledao me sa visine...To sam zapamtio i sada iako je prošlo 5-6 godina od kako smo završili osnovnu školu počeo sam da mu vraćam i da se preko svog brata obračunavam sa njegovom familijom,tj. njegovom braćom i sestrama...Čekam da završim fax da se probijem do višeg položaja,pa da se osvetim još fatalnije...

Profil tog face treba rastumačiti...Sebe je predstavljao drugima onako kako je hteo da ga oni vide i oni da bi bili u njegovom društvu iako su znali za njegove velike mentalne falinke prećutkivali su i uzdizali ga u nebesa...Kad je osetio toliku moć manipulacije masom, počeo je zloupotrebljavati prema onima koji nisu slepo išli za njim i od kojih nije imao koristi...Iako su se neki sa njim razišli kako posle osnovne,tako posle srednje,aksiome koje im je on postavio o drugima nisu promenili...

Misliš, iz straha od osude? Nije na nama da sudimo. A ne, pokušava se baš da se razume ta osobina ako postoji i
koliko je ona ustvari prirodna i normalna, a koliko je manipulacija?

Gde je granica između dvoličnosti i prilagodljivosti? Šta je uopšte dvoličnost?

Kad kazete dvolican to je uvek pogrdno i kao losa osobina zvuci..kao predstavlja se u laznom svetlu a mi procenimo u nekom trenutku da nema jedno lice..mislim bzvz..nekom treba minut..nekom par meseci..neko nikad ne provali necije druge osobine..tako da tvrdim da svi imamo vise od 2 lica samo je stvar inspiracije i situacije koje mi sagledavamo u zavisnosti dal nam je osoba simpaticna..ako nekoga pljujemo pa nam se ne dopadne njegova reakcija u odredjenom trenutku odma je dvolican..super:lol:

Kad kazete dvolican to je uvek pogrdno i kao losa osobina zvuci..kao predstavlja se u laznom svetlu a mi procenimo u nekom trenutku da nema jedno lice..mislim bzvz..nekom treba minut..nekom par meseci..neko nikad ne provali necije druge osobine..tako da tvrdim da svi imamo vise od 2 lica samo je stvar inspiracije i situacije koje mi sagledavamo u zavisnosti dal nam je osoba simpaticna..ako nekoga pljujemo pa nam se ne dopadne njegova reakcija u odredjenom trenutku odma je dvolican..super:lol:

Pazi, ako se ja svesno predstavljam drugačije sa nekim ciljem, to je lažna
slika o meni, nema dileme, a koliko je produktivna posle, druga priča. Postavi
se u kožu onog drugog koji treba da stvori sliku o tebi na osnovu par kontakata,
priča, nema svo vreme ovoga sveta da te upoznaje. Dakle, na osnovu toga, a
još kad si sa bliskom osobom, pa ona treba tu da lomi i prelama oko tvojih
izjava, mislim da se gubi na kvalitetu odnosa i poverenju, sva ta energija i
emocija može lepo da se postavi za nešto kreativnije za obe strane.

Dvoličnost ima veliki raspon..od klimanja glavom(mada ne mislimo tako,ali od nas se očekuje da se solidarišemo),preko povlađivanja("jeste,zaista si omršavila"-kažemo osobi do koje nam je stalo da je ohrabrimo ili ne povrijedimo),samoodržanja u privatnom i poslovnom svijetu..pa sve do one najgore dvoličnosti koja je zlobna,koju ne možemo ni najnaivnijoj osobi sakriti..
Svaki čovjek ima svoje male,manje ili velike faze dvoličnosti..Ja ih posmatram kao nužnosti koje imaju svi ljudi kao dijelovi sistema u kojem žive i rade..To je to realno ljudsko okruženje u kom su nam kolege sa posla,komšije ,poznanici..
problem je ona dvoličnost koja zakuca na vrata privatnog života,tog malog sistema koji je samo naš,koji ima našu ličnost..e,tu se dvoličnost ne može podnositi,tu joj nema mjesta..

Pazi, ako se ja svesno predstavljam drugačije sa nekim ciljem, to je lažna
slika o meni, nema dileme, a koliko je produktivna posle, druga priča. Postavi
se u kožu onog drugog koji treba da stvori sliku o tebi na osnovu par kontakata,
priča, nema svo vreme ovoga sveta da te upoznaje. Dakle, na osnovu toga, a
još kad si sa bliskom osobom, pa ona treba tu da lomi i prelama oko tvojih
izjava, mislim da se gubi na kvalitetu odnosa i poverenju, sva ta energija i
emocija može lepo da se postavi za nešto kreativnije za obe strane.

Dobro cilj opravdava sredstvo i sto vise lica bolje po nas..smatram da su povrsne osobe koje u startu otpisuju ljude a retko ko stekne prvi utisak da je 100% tacan..kao sto kazes malo je vremena da se sagleda bilo ko pa i godine da su u pitanju menjaju se osobe..neke sam posle 5 cak 15ak god doziveo po prvi put u novoj situaciji i video u njima nasto sto mi nikad ne bi palo na pamet da ischachkam..to nije drugo lice niti dvolicnost samo nadogradnja njihovog profila koji iz necijeg ugla izgleda ok iz mog lose i to je sve

Dvolicnost radi koristi razumem. Namerna, moralno losa, ali u danasnje vreme cesto potrebna. Nerviraju me likovi koji su dvolicni iz sporta, lazu, podmecu i poturaju bez ikakvog razloga...

Primer u sportu: fudbaleri na sve nacine SIMULIRAJU prekrsaje ne bi li im sudija dodelio slobodan udarac ili penal i ne bi li kaznio protivnika.....

A kada je neko povredjen i protivnici namerno posalju loptu u aut, onda im je nonsalantno vracaju, kao fol, ne treba njima ta protivnikova usluga, oni su FER IGRACI......:hahaha:

review_gstht2face_1.jpg

Back