dvolicna osoba ili dvostruka licnost?

Slazem se sa tvojim kratkim i jednostavnim odgovorom...u pitanju je bliska osoba za koju znam da je u detinjstvu od majke dobijala batine...inace osoba koju nema ko a da ne voli a opet zna da svojom agresijom povredi drage ljude...kajanje dolazi posle 5 min..:dash:.ja kao laik ne znam sta to uzrokuje ali evo tvojim odgovorom mi je dosta toga jasno...nego sta pomaze?...osim bromazepama naravno?

Bromazepam i drugi benzodiazepini nisu rešenje.
Trenutno smiruju tako što smanjuju motoriku.
I unižavaju refleks,umtvrljuju...
Svakako,rešenje je psihoterapeut.
Otkriva problem i čupa koren uzroka.

Poslednja izmena:
Zar zustrije reakcije, pa samim tim i one agresivne, ne mogu pre da se ocekuju kod oderedjenih psiholoskih tipova. Jod Junga kolerika? Ima li onda to nekakve veze i sa naslednim faktorom?
Ne mislim pri tom na psihopate, sociopate...
Nasledni faktor igra ulogu,ali u pozadini više u ulozi Ida.Superego usmerava akcije ega,ali i ego često koriguje superego kad ceo sistem "naginje" van ravnoteže.
Preterana socijalizacija (strogo vaspitanje) čini ego stalno napetim,pri čemu trpi Id i takvo stanje "puca" pre ili posle u eksces bilo koje vrste...
Nasledni faktor određuje i IQ,ali i latentne talente,čak i težnju nekom od tipova...(jedan si pomenula pod-pod tip...Osam osnovnih tipova po Jungu:ekstrovert-introvert,
u okviru kojih emotivni,osetilni,racionalni i intuitivni uz kombinovanje po dva pretežna u svesnom,a dva u nesvesnom...)

U svakom od nas čući arhetipski neandertalikus...Hriščani kažu-čući đavo,muslimani šejtan itd...Pošto se njegova težnja za asocijalnim,prostim i grubim reakcijama
potiskuje u nesvesno (prednji desni korteks kod dešnjaka) zajedno s asocijalnim sadržajima i strahovima-kod ljudi sa "slabim kočnicama"superega iskače u svest
kao furija i obično samo izazove burne emocije koje se raciom savladaju uz sadržaje-obrasce superega,a ređe pravi lom.Lom čine osobe slabije socijalizovane
ili obolele psihe,ali i kod nekih somatskih obolenja...

Naravno da ima foliranata,ali i oni su slabije socijalizovani...Evo ja na primer...:mrgreen:

One mozda cine lom, ali zato ubistva i sve druge gadosti (preljube, kradje na perfidan nacin, ubistva supruga) najcesce cine tzv. "socijalizovane i uklopljene" osobe na izgled, a ustvari su pune prave dvolicnosti i mrznje prema ljudima/ tom coveku. Oprez sa takvima!

To su najveci licemeri i gadovi i pravi dvolicnjaci, steta za covecanstvo.

Nasledni faktor igra ulogu,ali u pozadini više u ulozi Ida.Superego usmerava akcije ega,ali i ego često koriguje superego kad ceo sistem "naginje" van ravnoteže.
Preterana socijalizacija (strogo vaspitanje) čini ego stalno napetim,pri čemu trpi Id i takvo stanje "puca" pre ili posle u eksces bilo koje vrste...
Nasledni faktor određuje i IQ,ali i latentne talente,čak i težnju nekom od tipova...(jedan si pomenula pod-pod tip...Osam osnovnih tipova po Jungu:ekstrovert-introvert,
u okviru kojih emotivni,osetilni,racionalni i intuitivni uz kombinovanje po dva pretežna u svesnom,a dva u nesvesnom...)
To je kad mi je jezik brzi od pameti...
Povukle me ,,slabe kocnoce'' u tvom prethodnom postu, sto me asociralo na neke kolerike koje imam oko sebe. Pa nizom pogresnih zakljucaka, da imaju zustrije, brze reakcije, da su cesce svadjalacki nastrojeni, dodjoh do brilijantne ideje da su i cesce agresivniji. :eek: Da ne mogu da ,,prikoce''. Pa sam zato pitala. Mada ne postoji jasno razgranicenje kod ljudi kome tipu pripadaju, ali se moze reci kome naginju. Koliko se secam dobrim delom je rodjenjem uslovljeno kom ces tipu pripadati. Manjim, koliko se moze uticati to je do one nesrecne trece godine zivota. Onda, ima neke veze koje si dete u porodici, bla, bla.. Otud pitanje vezno za genetiku.
Posle sam malo razmislila, opet na primerima iz blize okoline i shvatila da kod drasticnih agresivnih epizoda psiholoski tip licnosti nema nikakve veze, da sam lupila, blag receno, glupost. :D
Hvala na objasnjenju. :)

Ponekad sam zbunjena ponasanjem jedne osobe...u stanju je da bude jako dobra nezna popustljiva a onda plane za sitnicu i pretvori se u sasvim drugu licnost...postoji li taj fenomen dvostruke licnosti ili je to samo na filmu moguce...sta reci o ponasanju koje je ovakvo...:worth:

Постоји, и можеш нормално да функционишеш са том особом, само ако прихватиш обе стране.

To je deo iste licnosti, samo je pitanje sta nju tacno pogadja, kod nekoga su sitnice.. ili mozda tebi izgledju kao sitnice njoj znaci, ne znas kako ona razmislja, A svi smo mi komplexne licnosti, ne reagujemo isto u razlicitim situacijama i na iste stvari, osobe. Nije ona dvolicna, to je sasvim normalno ponasanje.

Ponekad sam zbunjena ponasanjem jedne osobe...u stanju je da bude jako dobra nezna popustljiva a onda plane za sitnicu i pretvori se u sasvim drugu licnost...postoji li taj fenomen dvostruke licnosti ili je to samo na filmu moguce...sta reci o ponasanju koje je ovakvo...:worth:
Sve zavisi od raspolozenja doticne osobe.Svakom dodje zuta minuta,svako nekad ustane na levu nogu itd...Niko nije savrsen.

Ariela, da ti ja kazem naroCki lepo, i onako posve iksreno i dobronamerno, begaj ti od takve osobe. To je sigurno osoba, koja ne zna sta hoce od života, čim se tako ponaša. Čovek koji jasno ima izgradjen stav o onome šta je, jeste ili nije, nije vetropir, i danas ne misli jedno a sutra drugo, nego vidiš neku doslednost i kontanstu u ponašanju, rečima i delima. Ljudi koji na takav način reaguju u sebi imaju neku hm, crtu nepouzdanosti, i sa njiam nikada zapravo ne znaš na čemu si. Šta ce ti takve ličnosti, koje ce te u jednom trenutku nazivati kuco, maco a kada joj/mu dodje zuta minuta, nebitno te izvredjati najstrasnije. Ne znam, ja ne razumem takvo ponašanje. E, sad psiholozi bi ti bolje ili psihijatri znali protumaciti jer je to da kazem neko samo vetropirast, nestalne prirode i neko ko ne zna sta hoce od sebe i drugih, ili zaista neko sa nekim poremecajem u ponasanju i ličnosti. U svakom slučaju, moj je stav begati od takvih ljudi glavom bez obzira. Svako dobro. ♥

ja tako...al pomiricu ja te dve osobe u sebi nekako...stvorice one nesto veliko iz toga haosa :)

Back