Dve vekne hleba

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
a verovatno ti je za sfrj bilo sasvim dobro i sasvim si lepo se druzio sa nepravoslavnim sunarodnicima

I SFRJ je jedna velika greska isto. I dalje mislim da smo bili sami bilo bi nam bolje. Jer i SFRJ kad se raspala opet smo se izmedju sebe ubijali kao 1940-ih.

Nego da se razumemo, ne mrzim ja nikog iz tih bivsih republika. Imam bas par dobrih prijatelja Hrvata, imam i dobrog prijatelja muslimana kojem cestitam ramazan i on meni nas pravoslavni bozic. Mi obicni ljudi istorisjki gledano smo svaki put bili zesce izmanipulisani.

I SFRJ je jedna velika greska isto. I dalje mislim da smo bili sami bilo bi nam bolje. Jer i SFRJ kad se raspala opet smo se izmedju sebe ubijali kao 1940-ih.

Nego da se razumemo, ne mrzim ja nikog iz tih bivsih republika. Imam bas par dobrih prijatelja Hrvata, imam i dobrog prijatelja muslimana kojem cestitam ramazan i on meni nas pravoslavni bozic. Mi obicni ljudi istorisjki gledano smo svaki put bili zesce izmanipulisani.

da da, ali tebi u sfrj kao osobi sta je bas falilo?

pa kod je stalno neka ratna frka i osvajanje, mada valjda i u evropi je bilo krajem 19. veka nemacka vs francuska... ali kod nas je to i sad valjda i cesce
ne mislim da smo osakaceni stavise ali doci ce vreme i pokazace se samo, mada SMO haha

Od juče razmišljam gde da napišem ovo ali ne nađoh odgovarajuću temu. Ako postoji, lepite.

Elem, juče deda i ja kod mojih, ćaskamo, neko zvoni. Ja ustanem, otvorim kad neki dečko, malo mlađi od mene, recimo 22-23 godine.
Traži mog tatu, ja skontam da je učenik i kažem da je u školi, a on pita jel možda mama tu. Ja kažem Nije, i ona je u školi. I taman kad sam htela da zatvorim, a on mi onako tužno kaže:''Znaš, ja sam došao da od profesora tražim ako ima dve vekne hleba da mi da.'' ja zastanem, rekoh ''Nemam, ali daću ti pare da kupiš.'' odem i dam mu 100 dinara, a on me upita kako se zovem i kaže:''Hvala ti puno, vratiću čim mi bude plata.''

Kad su moji došli, ja im ispričam i pitam da li on stvarno nema ili mu treba za drogu, pošto u zadnje vreme kome god da daš, za svakoga skontaš da je za drogu i osećaš se ko majmun.
Onda mi mama ispriča da je on stvarno vredan i radi, ali ih ima puno braće i sestara i nemaju a roditelji bolesni. Kaže mi da je on i ranije dolazio i da uvek dođe da vrati, koliko je pošten. Moj tata mu je bio razredni i uvek ga je puštao da izostaje sa časova jer je radio da izdržava porodicu.

I baš me posle nešto duša zabolela. I tako sam se osećala tužno zbog njega. Bilo mi je krivo što mu nisam dala više novaca. z:(
Mislim se ja, kako je to kad nemaš za hleb. Kad u tim godinama moraš da tražiš od nekoga. z:(

Da li se vama dešava slično? Kako reagujete?
Kod nas je sve više toga.
Htela bih nekako da pomognem tom dečku, ali ne znam kako, sem da mu dajem za hleb. Da li bi se uvredio na nešto drugo?

Nadji mu posao Cicak. To je pomoc. Neka ti okopava bastu, prska, sadi, poliva, sta vec tu ima da se radi, verujem da ima dosta posla...sevdah je pomoci a ne udeliti zdravom coveku,on samo hoce da radi.

Tako to biva...zato cenim mog prijatelja koji i sta moze sam, zaposli drugog.

- - - - - - - - - -

Od sazaljenja Cicak nema vajde i od toga "sto te dusa boli".

Zaposlio se. Bio je jako vredan. Mnogi ljudi su mu pomagali. Obozavao je pse. Bio pozitivan lik. Jako lep momak.
Hteo je da zapocne neki posao sa psima... pozajmio neke pare... i sad ga nema...
Majka mu je u medjuvremenu umrla. Otac alkoholicar. Dva mladja brata. Sve na njegovoj grbaci.
Kako niko nije primetio?
Ja ga nisam videla odavno.
Kakva steta za takvog momka

Prvo nije jedini u takvoj situaciji, pun svet ljudi u gotovo bezizlazu a ovo sto ti radis uopste ne zvuci kao iskrena empatija, najiskrenije...mozda ne umes bolje, mozda nisi ni sposobna za bolje ali ga makar ne povlaci po glupavim forumima. Toliko je kao covek zasluzio da bar dostojanstvesno ode. A coveku se pomaze dok je ziv. Kad ga nema, svaka rec je suvisna, narocito od strane nepoznatih ljudi koji su par dana ranije mislila da mu treba novac za drogu. A sada veliki prijatelji. Izludi me to. Samo smo u nesreci slozni.

Prvo nije jedini u takvoj situaciji, pun svet ljudi u gotovo bezizlazu a ovo sto ti radis uopste ne zvuci kao iskrena empatija, najiskrenije...mozda ne umes bolje, mozda nisi ni sposobna za bolje ali ga makar ne povlaci po glupavim forumima. Toliko je kao covek zasluzio da bar dostojanstvesno ode. A coveku se pomaze dok je ziv. Kad ga nema, svaka rec je suvisna, narocito od strane nepoznatih ljudi koji su par dana ranije mislila da mu treba novac za drogu. A sada veliki prijatelji. Izludi me to. Samo smo u nesreci slozni.

Jesi ti malo posandrcala?
Ja momka ne znam licno. Videla sam ga dva puta u zivotu. Jednom na mojim vratima, drugi put kod nekih prijatelja u prolazu.
I bas me je potreslo... premlad za takav zivot i takvu sudbinu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back