Dva vuka u nama - pouka Čiroki indijanaca

Jednom davno, stari Čiroki indijanac je svom unuku ispričao jednu životnu istinu:
- U duši svakog čoveka vodi se bitka, kao borba između dva vuka. Jedan vuk predstavlja zlo, predstavlja: bes, zavist, ljubomoru, pohlepu, aroganciju, egoizam... Drugi vuk predstavlja dobro, predstavlja: mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, dobrodušnost, srdačnost, darežljivost, istinu, saosjećanje, veru...
Mali Indijanac se zamisli. Sve svoje misli usmeri na dubinu dedinih reči, pa ga zapita: -Koji vuk na kraju pobedi?
- Pobeđuje uvek onaj koga hraniš...

Divna prica sa porukom,kao i mnoge druge iz indijanskih predanja.
Podsetila si me na sjajan film "Dr.Dzekil i Mr.Hajd",
o podeljenoj licnosti u coveku,tamnoj i mracnoj strani sopstvenog bica.
I ovde se zlo u coveku pojavljuje u obliku zveri(vuka),pa ne znam da li je scenario filma imao osnovu u ovoj indijanskoj mudrosti.
Ulogu uverljivo odigrao nenadmasni Spenser Trasi..

lejla.al.dbuni;bt56497:
Divna prica sa porukom,kao i mnoge druge iz indijanskih predanja.
Podsetila si me na sjajan film "Dr.Dzekil i Mr.Hajd",
o podeljenoj licnosti u coveku,tamnoj i mracnoj strani sopstvenog bica.
I ovde se zlo u coveku pojavljuje u obliku zveri(vuka),pa ne znam da li je scenario filma imao osnovu u ovoj indijanskoj mudrosti.
Ulogu uverljivo odigrao nenadmasni Spenser Trasi..

...jeste!Znam film, fenomenalno poredjenje!

Mudro!
Ali ni ti vuci ne jedu istu vrstu hrane: obojica jedu ono što je njihovim prirodama svojstveno. Jedan se hrani: zavišću, gnevom, zlobom, mržnjom, razvratom, strastima svake vrste...
Drugi se hrani: dobrotom, smernošću, ljubavlju, milošću, trudom, uzdržanjem, praštanjem, milosrđem, radošću, i svakom vrlinom...
Da bismo hranili vuka, treba da znamo koju mu hranu dajemo da bi jedan jačao, a drugi slabio...u nama...:)

Back