Dva mentalna univerzuma

Blue Bird

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.627

Juče slušam Kusturicu i Marića, dva sveta, dva mentalna univerzuma , jedan na visokom stapenu slobode koji pažljivo sluša svaku reč postavljenog pitanja, daje komentar na pitanje i odgovara .

Drugi koji ga prekida pre kraja svakog odgovora, koji evidentno ne sluša jer u međuvremenu smišlja sledeće pitanje i postavlja ga pre kraja odgovora kao da ga ne bi zaboravio u duelu sa višestruko nadmoćnim mentalnim sklopom jednog slobodnog individualca i nepripadnika po svaku cenu i pripadnika po ličnom izboru sa obrazloženjem- pa nek košta kolko košta.

I onda čovek stvarno mora da se zamisli , zna da ne može sam , ali kako da se meša ono što se prirodi pomešati ne može i jedno uvek pliva na površini ovo drugog, odnosno uvek se na površini vidi ono što jeste , a ovo ispod površine i ne želi da se vidi , ono želi da se čuje od onih koji to mogu da razumeju i shvate.

Citiram jednu pametnu ženu:

’’ Znaš šta mi fali - fali mi dobrota, koja nije ukalkulisani projekat, fali mi čovek koji bi pored ostalog bio moj prijatelj i moja podrška, i bukvalno, fali mi velika šaka i široka pleća da se naslonim kad se umorim ili uplašim.
Ali većina koji su do mene došli, bili su upravo suprotno - jedino su mogli da budu veliki i jaki kada sam ja bila slaba.
Moj čovek - iako nije lepotan, on je za mene toliko zanimljiv, jer ima stav, hrabrost i nije u krdu.
Što se muzike tiče, ja sam tu klasični omnivor -obožavam klasičnu muziku, ali samo u posebnom raspoloženju, džez ne mogu da slušam ujutro, narodnjake ne podnosim ali obožavam da pevam u kafani, iako nemam baš neki sluh.
Parfemi moraju da budu lagani, reski, sa limunskom notom. Inače mi se od teških i slatkih mi se povraća.
Ne divim se nikome, ali poštujem sve ljude koji vredno rade svoj posao, koji su u svojoj profesiji profesionalci i koji se ne hvališu.’’

Nekako verujem da većini fali bar nešto od ovoga.

Poslednja izmena:
Mislim da Kusta ima sta da kaze, i mislim da ovaj narod ima sta od njega da nauci.

Maric mozda zna mozda ne zna. Ali njegova vrednost nije u znanju, nego u sposobnosti da isprovocira sagovornika da se brani.
Ako mu je sagovornik budala, i njegova istina nece biti bolja. Maric zato najcesce bira pametne sagovornike, i iz njih izvlaci ono najvrednije, najteze, sto se kao zlatni pesak dugo talozilo.
Njegova agresivnost nije posledica nevaspitanja, nego bezobrazluka, namernog provociranja. Glumi budalu da bi sagovornik osetio potrebu da ga nečemu poduči.

Mislim da Kusta ima sta da kaze, i mislim da ovaj narod ima sta od njega da nauci.

Maric mozda zna mozda ne zna. Ali njegova vrednost nije u znanju, nego u sposobnosti da isprovocira sagovornika da se brani.
Ako mu je sagovornik budala, i njegova istina nece biti bolja. Maric zato najcesce bira pametne sagovornike, i iz njih izvlaci ono najvrednije, najteze, sto se kao zlatni pesak dugo talozilo.
Njegova agresivnost nije posledica nevaspitanja, nego bezobrazluka, namernog provociranja. Glumi budalu da bi sagovornik osetio potrebu da ga nečemu poduči.

Slazem se delimicno...ali nemoguce je imati taj pristup Kusturici.Hvala u svakom slucaju sto si posvetio paznju temi :)

Mudro zboris. Da raskrinkamo tu zabludu da je Maric glup i nevaspitan, u pitanju je jedan od najinteligentnijih ljudi na televiziji.

Nekada uspeva da odglumi da je glup i neobavesten, i da pitanja postavlja nasumice.
Kada to ne uspe, onda najcesce glumi pijanca, razvlaci kad prica ili ostavlja nezavrsene recenice, mase rukama, nema skoncentrisan pogled i deluje kao totalna neznalica.
Tada se sagovornik iz petnih zila trudi da emsija uspe, i da objasni Maricu sve sto ovaj ne zna.

Back