Duhovne pouke

Bio sam u drustvu coveka vaznog i zasluznog, koji je samo sebe isticao, a sve druge ljude ponistavao.
Dosadi mi slusajuci ga.
Pa se resih da ga oponiram.
Kada on rece o nekom coveku zlo, ja poceh hvaliti tog coveka.
I on se naljuti na mene.
Kad o drugom, trecem, cetvrtom sve zlo, a ja sve dobro.
On se razgoropadi na mene.
A ja se uzdrzavao od gneva; kao lekar kad leci sumanutog.
malo pomalo on poce priznavati poneko dobro i u drugim ljudima.
Najzad je postao smiren i krotak, i sasvim je prestao o drugima zlo govoriti.

Vladika Nikolaj Velimirovic

Posmatrajte drvo u sumi.
Videcete kako njegovi listovi, njegove grane i njegovi koreni rade harmonicno, da bi razvili njegov zivot.
Ni jedan od njegovih cvetova ne tezi da zaseni druge, jer oni znaju da su lepi samo u jedinstvu sa svojim drugovima.
I, ako ih istrgnete, oni ce uvenuti i umreti.
Gledajte kako polod misli samo na to da se sam preda, kako bi sa ljubavlju ispunio delo, koje mu je namenilo drvo koje ga nosi.
Posmatrajte delove svoga tela: prsti rade sa prstima, ruka pomaze ruku, gornji zubi saradjuju sa donjim.
Svaki deo radi za dobro celog tela.
Posmatrajte kapljice vode izgubljenu u okeanu, ciji glas doprinosi velikoj pesmi talasa,
a koja, takodje, ima svoj udeo u laganom i neprekidnom radu, koji cini da se jednog dana odrone gromade stena sa obale.
Tada cete osetiti duboku solidarnost koja sjedinjuje sva bica: shvaticete da su misli i zelje koje vas stavljaju nasuprot i naoruzavaju
protiv drugih, u stvari samo varljiva iluzija i da se zlo koje se nanosi drugima, cini samom sebi, svom sustinskom bicu, koje je samo delic jedne velike celine svih bica sveta.

Svaka misao vladike Nikolaja Velimirovića ostaje ubeležena u pamćenje..:)
A ovaj tvoj komentar je čudesan...za mene je on jedan od postulata procesa koji nazivamo Životom.
Ko je njegov autor,Kapriciozna?

Zahvaljujem ti na ovom sjajnom tekstu koji mi je današnji besmislen dan obogatio lepotom.. :D

Back