duhovna smrt

lalaluptika

Početnik
Poruka
21
Kada neko nekoga ubije (fizicki) njega goni javni tuzilac po sluzbenoj duznosti i bude strogo kaznjen.
Kada neko nekoga psihicki - duhovno ubije i unisti mu zivot to se goni po privatnoj tuzbi a kazne su sasvim blage.
Zasto ? Sta vredi zivot ako je srce mrtvo ? Zasto ne javni tuzilac za slucajeve koji su poznati javnosti ?
(Inace, da bi vodio sudski spor treba ti 2-3 hiljade evra a ako ih namaknes, treba da dokazes da ti je to uradjeno, sam treba da prikupis dokaze !)
Zato ova ne-dela najcesce ostaju nekaznjena a njihovi vinovnici "na miru traze nove zrtve"

Kada neko nekoga ubije (fizicki) njega goni javni tuzilac po sluzbenoj duznosti i bude strogo kaznjen.
Kada neko nekoga psihicki - duhovno ubije i unisti mu zivot to se goni po privatnoj tuzbi a kazne su sasvim blage.
Zasto ? Sta vredi zivot ako je srce mrtvo ? Zasto ne javni tuzilac za slucajeve koji su poznati javnosti ?
(Inace, da bi vodio sudski spor treba ti 2-3 hiljade evra a ako ih namaknes, treba da dokazes da ti je to uradjeno, sam treba da prikupis dokaze !)
Zato ova ne-dela najcesce ostaju nekaznjena a njihovi vinovnici "na miru traze nove zrtve"
i ja bi voleo da se sva pravda istera al mnogi zloupotrebljavaju narusavanje dusevnog mira i izmisljaju silovanja moze to svako onda

i ja bi voleo da se sva pravda istera al mnogi zloupotrebljavaju narusavanje dusevnog mira i izmisljaju silovanja moze to svako onda

Upravo to. Pretrpljeni dusevni bol je veoma tesko dokazati, ali, sa druge strane izuzetno lako zloupotrebiti.
Mogu da zamislim koliko bi takav proces trajao i koliko bi opteretio tuzilastvo i sudove...

Opet zavisi od toga sta podrazumevas pod pojmom "duhovno ubistvo".
Zvuci nekako previse siroko i sveobuhvatno, i pod njega se moze podvesti mnogo prakticnih situacija koje variraju od laksih do onih najtezih.
Ove druge bi bilo pozeljno inkriminisati i sankcionisati (doduse nesto blaze od "fizickog" ubistva), dok ove prve mogu, recimo ostati u privatnom domenu ali opet postoji potreba za preciznom definicijom. Bez toga, slaba vajda :D

Poslednja izmena:
Naravno da bi se medju danasnjim razmazenim ljudima dusevna bol i patnja mogla mnogo zloupotrebljavati ali i ako je u pitanju ocigledan slucaj, odbrana je opet samo stvar ostecenog.
Duhovno ubistvo: izolacija od svih ljudi, kompromitacija pred hiljadama ljudi, uzrokovanje dugorocne intenzivne psihicke patnje koja onemogucava rad i druge aktivnosti, nemogucnost emotivnog i fizickog ucestvovanja u bilo cemu u svojoj okolini i radovanja bilo cemu, ugrozavanje dece ostecenog, uznemiravanje i stalno namerno ODRZAVANJE takvog stanja...
(I sve to ucinjeno bez razloga, mozda iz zavisti kompleksa i slicno.)

Poslednja izmena:

Back