Duhovna sloboda

"Samo vas vaše iluzije spečavaju da vidite da ste slobodni i da ste to oduvijek bili.''

-Sloboda je carstvo duha, ropstvo niskih strasti. Ljudi koji se duhovno ne uzdižu nisu svesni da im je sloboda uvek na raspolaganju.
-------------

W. Jennings Bryan: "Sudbina nije stvar slučajnosti, već je stvar izbora; to nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići.

-A, postize se preuzimanjem odgovornosti za vlastiti razvoj.

------------

James Clavell: "Kako je zivot lep i kako tuzan! Kako prolazan, bez proslosti i buducnosti, samo bezgranicno sada."

- Bezgranicno sada? Sada ne moze postojati bez proslih iskustava i sposobnosti da se predvide posledice trenutnih aktivnosti. Samo bica koja misle imaju svesno sada. Nezive stvari nemaju. Nisu svesne ni proslog ni buduceg ni sadasnjeg. Ljudi koji izgube pamcenje ili pouke proslosti gube i kognitivnu sposobnost. Njihovo sada postane besmislena praznina obavijena tamom nesvesnog.

------

- Jaki su lanci zabluda i predrasuda, ali nisu jaci od istine. Nema tih okova koje snaga istine ne moze pokidati.

-----------

Bertrand Russel: "Nauka nam kazuje ono što možemo znati, ali to što možemo znati nije mnogo. Ukoliko zaboravimo na ono što ne možemo znati postajemo neosetljivi za tolike stvari od velikog značaja."

Poslednja izmena:
Covek je u velikom ropstvu - na prvom mestu samom sebi i svojim strastima.
A zatim je rob sveta u kome zivi. Svaka sloboda je iluzija i prkaticno neostvarljiva.
Jedino sto moze da bude slobodno je duh ali i on je u ropstvu tela.
Tako da na kraju nema slobode - barem ne one potpune ali ima nastojanja da se bude slobodan i borbe pa ko dokle stigne

Imam covid i ne koristim mnogo kompjuter. Zato nisam odmah odgovorila. Sloboda je stanje uma. Shodno tome, nije postojana, vec se treba uvek postizati. Misao nas i oslobodi i zarobi. Sve zavisi od interpretacije i reakcije na okolnosti, odnosno od osecanja koja prevladaju.

Termin "ovde i sada" propagira filozofiju koja istice da je moguce postici unutrasnje ispunjenje i slobodu punom prisutnoscu u momentu. Ipak, ja imam svoje misljenje o tome. I pored toga sto se tim terminom nastoji predstaviti bezvremenost potencira se vreme i mesto.

Puna prisutnost se postize unutrasnjom celovitoscu kada se sve svesne razlike (misli, osecanja, razumavanje) usaglase i postanu jedno. Tada licnost postaje integralna i koristi puni svesni kapacitet. Za to nije dovoljna samo meditacija, vec i rad na sebi.

Kada je sve lepo, dobro i prijatno lako je biti opusten i uzivati u momentu. Prepustiti mu se do kraja. Medjutim, u trenucima haosa, bola, destrukcije, traume, tuge treba mnogo vise. Tada se treba izdici iznad "ovde i sada" u duhovnu visinu. Ona pomogne da se lakse "sabere" tako sto se shvati da je "ovde i sada" prolazno i ograniceno kao i patnja koja se oseca. Ovaj zivot je samo deo neceg mnogo veceg nego sto slutimo.

Moram da priznam da se ne bi slozila sa vasim stavom ili ti usvojenom idejom o slobodi koji ste izneli.
Naime sve ovo o cemu pisete zvuci kao jeftina dalekoistocna filozofija, koja obecava puno ali nista ne nudi - u smislu ne postoji mogucnost da se to ostvari.
Covek svoju slobodu prvenstveno ima u slobodnoj volji koja mu je data i ona se na tome temelji.
Duh ne moze biti slobodan samim svojim nastojanjem, kada je narazdvojiv u vremenu od tela - tako da postizanje celovitosti slobode ogledala bi se u slobodi ne samo duha nego i tela. Ali ne uz pomoc meditacije ili nemanju misljenja nego u nastojanju da covek spozna istinu a istina ce doneti slobodu.

Drago mi je da iznosis svoj stav Sakinna. Sasvim je ok. ako ne mislimo isto. Ja sam i napomenula da paisivni pristup u konceptu "ovde i sada" nije dovoljan. On jeste, u izvesnoj meri, potreban da rastereti um da bi se lakse konektovao s unutrasnjim potencijalom.

Medjutim, bez preispitivanja unutrasnjeg dijaloga i vrednosti ne moze se mnogo postici. Za razliku od istocne filozofije i Eckhart Tolle, koji smatra da se trebamo osloboditi uma, ja smatram da to nije moguce, jer je um znacajan faktor u razvoju. Bez njega ne bi imali nikakvo razumevanje.

Glavno pitanje: Kako nam je data slobodna volja?

Preko uma postizemo razumevanje okoline, ali i unutrasnje stanje svoga bica. Postajemo svesni razlicitih osecanja i nagona. Dobra i zla. Pored toga sto takve razlike prosiruju svesnot/razumeavnje one daju i mogucnost izbora. Da ih nema imali bi samo jednu mogucnost, odnosno bili bi programirani. Ne bi postojala slobodna volja.

Um je stalno prinudjen da pravi izbore. U zavisnosti koji nagon biramo zavisi kako dozivljavamo sebe, samim tim i spoljasnji svet.

Spoznaja je misaona aktivnost koja se manifestuje kao stalna promena ili razvoj. Aktivnost postoji samo u razlikama i suprotnostima. One omogucavaju interakciju. Bez razlika ne moze biti spoznavanja, izbora ili slobodne volje.

Ono sto se nalazi unutra u samom coveku - njemu je nepoznato i nedostizno. Za takvo jedno poznanje covek bi morao da ocisti svoj um od svega onoga sto se nagomilavalo tokom zivota. Misljenja sam da ne postoje unutrasnji potencijali ili ti neka sila u nama samima za koju bi se mogli uhvatiti i reci evo to je to, samo tome tezi i to ce te dovesti do cilja. Covek je tajna i kao takav ima jako ogranicena znanja i o svetu oko sebe a pogotovo o sebi a ono sto je u samom njemu to je tek tajna za njega. Psihologija se starala da odgonetne, posmatrala, pravila podele i pokusavala da da neki logicki odgovor zasto i kako i pronadje uzrok ne samo ponasanju nego i unutrasnjem zivotu samog coveka. Medjutim na kraju sve je ostalo samo na pretpostavkama. Sad postavlja se pitanje ko zna i ko ima odgovor? Pa verovatno onaj ko nas je stvorio, On nas poznaje bolje od nas samih i moze da pronikne u sve nase tanane strukture. Tako da misljenja sam da bez Boga (ovde se ogradjujem i moram da navedem da mislim na Hriscanskog Boga) i njegove pomoci covek nema sile, nacina niti dovoljno znanja da istrazi sebe i dodje do istine.

Sto se tice slobodne volje i nacina na koji nam je data ogleda se u tome tj u nasoj slobodi izbora za dobro ili zlo! U svakom mogucem segmentu bilo zivota, bilo misljenja ili unutrasnjeg nastrojanja.
Ne mislim da um moze da spozna unutra * mislim da to svojstvo pripada samo duhu. Jer dusa je ta kojom mi vidimo, osecamo, um bi trebalo da bude u sluzbi duhu, ali kako smo mi razjedinjeni dolazi do podele uma volje i duha i samim tim covek gubi konekciju. I svakako da je um taj koga najvise hranimo - uzima prednost, i namece se za gospodara ali on biva i sluga nasih zelja, pozuda, prohteva i svega onoga sto mu trazi telo...

Spoznati sebe - mislim da je bez Boga nemoguce. Promena i razvoj je nesto sto obicno asocira na neke aktivnosti koje covek radi u zivotu ali nije nesto cime se moze imenovati ulazak u tajni svet coveka. Covek je tajna ponajvise za samog sebe.

Ne pisem vam ja ovo kako bi vas ubedila u nesto nego sam pokusavala da pronadjem odgovor u jednom periodu zivota i tako nekako procesljavsi sve sto se nudilo, od nauke do religije ...na kraju istina se krije u Pravoslavlju. I ko god iskreno tezi da spozna sebe, promeni ili ima zelju da krene ka dobru samo Pravoslavlje mu u tome moze pomoci. Eto to je neko moje vidjenje koje moze da bude razlicito od vaseg

Mi ucimo/spoznajemo sebe i svet u kojem zivimo dokle god smo ovde. Razlog tome je struktura nase svesti. Kao sto si i sama navela u nama postoji nepoznata i nedostizna dimenzija nesvesnog. Um je svesni, pojavni nivo koji se nalazi u stalnom procesu promene i razvoja. Zato je ogranicen. Pored podsvesnog nesvesno se sastoji i od nadsvesnog. Ono je veza s univerzalnom svescu/Bogom.

Mozda u nasem shvatanju ima vise slicnosti nego sto na prvi pogled izgleda.
Ja sam protiv ubedjivanja i nametanja misljenja. Svaki covek sam mora doneti svoj zakljucak na osnovu izlozenih argumenata. Oni mogu biti stimilativni ukoliko se njima predstavi nesto novo ili nesto o cemu se do tada nije mislilo.

Ovo je veoma kompleksna tema i ne moze se adekvatno objasniti kroz kratkte postove. Opsirno obrazlozenje sam dala u knjigama koje su postavljene na smashwords. Ako te interesuje mozes pogledati:

https://forum.krstarica.com/threads/veza-za-knjigu-spoznaj-sebe.899287/

Ispod te su jos 2 knjige.

Back