DUHOVNA BAŠTA

Šta mi zapravo baštinimo i čime se ponosimo !?
Uvek je to pitanje bilo problematično , vezivano sa izdajstvom i uvlačilo nas u pogubno ništavilo - postajali smo licemerni ćutolozi, prema sebi , okolini , pa i svom potomstvu - kako rođenom tako i nerođenom !
Slučaj Simonida !
Postavlja se pitanje dokle može da ide duhovna vodilja , crkva , zajedno sa zemaljskom vlašću , vladarima ! Koje zlo može ova kombinacija crkva-vladar da sačini nerođenom potomstvu - o donru , bar u ovom slučaju nema govora !

"Симонида (1294-1345) је имала само пет година када је њен отац, византијски цар Андроник Палеолог, послао на српски двор. Мала прицеза била је залог мира и невеста Стефана Уроша Другог Милутина, који је тада имао непуних педесет, неколико бракова иза себе и одраслу децу. Венчање је обавио охридски архиепископ Макарије у пролеће 1299."

http://srpskaistorija.com/2014/12/05/најмлађа-српска-краљица-симонида-нем/

...pa ne mora da budemo grđi od najgrđih !....
...sinoć slušam nekog profu koji priča kako smo silno izginuli u prvom i drugom ustahku , pa posle u I i II svetskom - kaže , izginuo sve zdrav muški porod , najbolji u svemu....neće čovek da kaže da iza tih pogibelji ostao sve sam "čovek škart"....veli , treba nam ceo vek da obnovimo biološko tkivo , pod uslovom da stvari krenu nabolje , da se više rodi nego umre ....a mi i bez ratovanja , ovako škartirani izgubimo svake godine po jednu veću varoš...evo , i ovu navršismo tradicionalno dobro , dadosmo nebesnoj srbiji oveću varoš.....opet smo se ugledali u druge i prevazišli smo ih !
....nije problem šta su popovi i vladari činili...ne može se unazad da se zlo ispravi,,,,stvar je u tome da znamo da su zlodelatnici i da se ne ugledamo u njih , a takve, kojima su ovo zlodelatni idoli , iz države iskorenjujemo....no mi takve tradicionalno forsiramo ....ta naša škartnost nas uništava ...to nam je veliki feler !

Back