Dualnost

A. Einstein: "Najvažnije ljudsko nastojanje je težnja za moralnošću u aktivnostima. Naš unutrašnji balans čak i sama naša egzistencija zavisi od toga. Samo moralnost u našim akcijama može dati lepotu i dostojanstvo našem životu."
*
Jean-Jackues Rousseau: „Savest je glas duše; strasti su glas tela.“
*
Marko Kraljević: "Ni po babi ni po stričevima, već po pravdi boga istinitog."
*
F. Nietzsche: "Za istinu se treba boriti sa svakim korakom na putu, skoro sve što je drago našem srcu, od čega naša ljubav i vera u život zavisi, se mora tome žrtvovati. Za to je potrebna velika duša: služba istini je najteža služba. Šta znači biti pošten u intelektualnim stvarima? Da si nemilosrdan prema vlastitom srcu, da prezreš 'fina osećanja' da svako Da i Ne bude pitanje savesti!"

Spinozina izreka da strah ne može da bude bez nade ni nada bez straha najbolje ističe dualnost u kojoj živimo. Tvrdjenje da ne postoji dobro-zlo je udaljavanje od činjenica i "guranje glave u pesak". Da bi se izbegla ili bar ublažila nepotrebna patnja i destrukcija mora se suočiti onim što jeste. Jedino se tako može pronaći izlaz iz teškoće.

Sklad se ne može postići jednom za svagda jer je svaka situacija unikaktna. Neka zahteva pasivnost, a neka istrajno zalaganje i angažovanje. Pojedine aktivnosti u odredjenim okolnostima mogu biti korisne, u drugim štetne. Na primer, treba spremati sobu za dete od dve godine, ako se to čini kada mu je sedamnaest tada nije dobro.

Dakle, neophodna je fleksibilnost i pravilna procena delovanja. Osnova toga uvida je moralnost i više duhovne vrednosti. Njihovim razvojem se postaje svestan posledica aktivnosti i preuzima odgovornost. Bez njih se rukovodi samo sebičnim prohtevima i nagonom zadovoljstva.

Životinje ne snose odgovornost za ponašanje pošto njihova inteligencija nema moralno razumevanje. Ograničena je telesnim potrebama i osećanjem udobnosti i neudobnosti. Ako je lav gladan ide u lov i ubija drugu životinju da bi zasitio glad. Ako nije leži mirno saživljavajući se okolinom i ambijentom.

Naš svet je kompleksniji. Duhovnim uvidom smo dobili sposobnost da napravimo razliku izmedju dobra i zla. Sve što doprinosi harmoničnom razvoju zajedništva se doživljava kao dobro, što ga narušava i stvara patnju i stradanje ima karakteristike zla. To znanje nam se objavljuje kroz savest. Nema blaženijeg i potpunijeg mira od mirne savesti. Niti mučnijeg košmara od nemirne.

Slično je i sa nesebičnom ljubavlju iz duše. Ona, takodje, prevazilazi niže nagone i pristrasnost srca. Pristrasnost je slepa. Štiti interese bliskih osoba, čak i onda kada se time čini nepravda i šteta nevinim ljudima. Kada ljudsko biće prestane da usmerava razvoj kroz savest i ljubav/empatiju ne otuđi se samo od drugih, već i od svoje suštine. Zato dodje do unutrašnje dezintegralnosti i ograničenog razumevanja u vidu sebičnosti, okrutnosti, beskrupuloznosti, arogantnosti i pohlepe. Zlo nije ništa drugo nego posledica zapostavljenog duhovnog razvoja.

Ali, treba napomenuti da sprečen duhovni razvoj može prouzrokovati i neurotičnost koja paradira kao moralnost. Za takvu "moralnost" je karakterističan fanatizam, nedostatak razumevanja, krutost, ograničenost, jednostranost, zaslepljenost, kontrola, primena sile i nastojanje da se ostvari pobeda po bilo koju cenu.

Sta mi zapravo znamo o zivotinjama? Samo im liberalno atribuiramo osobine koje nam se cine povoljne kako bi se izdigi iznad njih i odaljili se od sebe. Slepilo neistine. Mi smo odavno prestali da razumemo prirodu, zauzvrat smo dobili vestacki zivot gde jedni drugima tapsemo rame u potpuno pogresnom uverenju da smo u pravu. Gledamo se a ne vidimo se. Istinu menjamo za neiskrenost.

Sta mi zapravo znamo o zivotinjama? Samo im liberalno atribuiramo osobine koje nam se cine povoljne kako bi se izdigi iznad njih i odaljili se od sebe. Slepilo neistine. Mi smo odavno prestali da razumemo prirodu, zauzvrat smo dobili vestacki zivot gde jedni drugima tapsemo rame u potpuno pogresnom uverenju da smo u pravu. Gledamo se a ne vidimo se. Istinu menjamo za neiskrenost.
Sta mi zapravo znamo o zivotinjama?

Ne samo o životinjama nego o bilo čemu? Dekart je davno postavio to pitanje i pošao od sumnje u sve da bi utvrdio da li ima nešto što može znati sa sigurnošću. Tako je stigao do MIŠLJENJA. U sve je mogao sumnjati, ali ne u to da misli i kroz to sve posmatra, ispituje, procenjuje i dobija razumevanje.

Naravno da inteligencija/mišljenje nije jedini nivo svesti. Postoji i viši nadsvesni potencijal beskonačne istine. Ta istina se ne može u potpunosti znati, već se uvek delimično otkriva i to upravo kroz mišljenje. Zato se uvek uči.

Mišljenje je aktivnost. Aktivnost nastaje interakcijom razlika. Otuda subjektivno-objektivna suprotnost. S obzirom da sve spoznajemo kroz sebe kvalitet mišljenja zavisi od proporcije subjektivnih i objektivnih elemenata. Preterani subjektivizam obiluje zabludama i udaljava od istine stvarajući disfunkcionalno mišljenje. Funkcionalno je kritično i samokritično. Nastoji biti nepristrasno i eliminisati subjektivnost, što je Niče veoma lepo objasnio.

Konstantacija da inteligencija životinja nema istu kompleksnost kao naša je bazirana na činjenicama, a ne nameri da se podcene. Životinje imaju druge kvalitete koje nadmašuju čula i instinkte ljudi. Bliže su prirodi. To im omogućava opstanak u njoj. Medjutim, priroda i ovaj fizički svet nije sve, već je manifestacija nevidljivog, duhovnog smisla koji je iza svega.

Poslednja izmena:
Ne samo o životinjama nego o bilo čemu? Dekart je davno postavio to pitanje i pošao od sumnje u sve da bi utvrdio da li ima nešto što može znati sa sigurnošću. Tako je stigao do MIŠLJENJA. U sve je mogao sumnjati, ali ne u to da misli i kroz to sve posmatra, ispituje, procenjuje i dobija razumevanje.

Naravno da inteligencija/mišljenje nije jedini nivo svesti. Postoji i viši nadsvesni potencijal beskonačne istine. Ta istina se ne može u potpunosti znati, već se uvek delimično otkriva i to upravo kroz mišljenje. Zato se uvek uči.

Mišljenje je aktivnost. Aktivnost nastaje interakcijom razlika. Otuda subjektivno-objektivna suprotnost. S obzirom da sve spoznajemo kroz sebe kvalitet mišljenja zavisi od proporcije subjektivnih i objektivnih elemenata. Preterani subjektivizam obiluje zabludama i udaljava od istine stvarajući disfunkcionalno mišljenje. Funkcionalno je kritično i samokritično. Nastoji biti nepristrasno i eliminisati subjektivnost, što je Niče veoma lepo objasnio.

Konstantacija da inteligencija životinja nema istu kompleksnost kao naša je bazirana na činjenicama, a ne nameri da se podcene. Životinje imaju druge kvalitete koje nadmašuju čula i instinkte ljudi. Bliže su prirodi. To im omogućava opstanak u njoj. Medjutim, priroda i ovaj fizički svet nije sve, već je manifestacija nevidljivog, duhovnog smisla koji je iza svega.
Kojim cinjenicama? Da vrana sa 10 puta manjim mozgom od 7godisnjeg deteta uspesno resava probleme sa kojima se to isto dete jedva izbori. Ajde da skaliramo vranu proporcionalno velicini naseg mozga (koji polako ali sigurno gubimo u poslednjih 20k godina) pa da vidimo mozemo li uopste da shvatimo sta ona misli. Imaju savrseniji mozak od naseg cija je efikasnost veca sa manjim utroskom energije. Jedino sto priroda ne preferira mozak a mi zbog nedostatka istog tvrdimo da bolje znamo. Ali umemo da potcenimo pod odmah.
Sedim ja sedi orangutan gledamo se i pricamo instiktivnim nemustom jezikom primata. Posle nekog vremena kazem da smo mi tu zajedno, ali da je on u kavezu a ja ga drzim u njemu, on onda uzme lavor pokrije glavu i okrene mi ledja. Vise nisam ni zasluzio.

Tako je, NM.. :heart::) Ovo je jedna od najvećih neistina koje postoje: "Životinje ne snose odgovornost za ponašanje pošto njihova inteligencija nema moralno razumevanje."
Napisali su je (još davno) i zdušno plasirali ljudi koji veoma malo znaju o životinjama, i ne vodeći pri tome uopšte računa šta će ta laž zapravo proizvesti: najstrašniju devastaciju ne-ljudskih vrsta. A svako ko je ikada ozbiljnije posmatrao životinje, zna da to što taj stav govori uopšte nije tačno. Životinje čak i svojim govorom tela nadasve očito pokazuju svoja moralna stanja i stavove (i to čine inteligencijom i slobodnom voljom, a ne instinktom). Postoje, takođe, i principi i kodeksi vaspitanja mladih, koji takođe uključuju sisteme kazni i nagrada, kao i kod ljudi. Takođe postoje i kodeksi neophodnog ponašanja u okviru grupa, koje članovi grupe moraju da poštuju ili bivaju izopšteni.

Postoji još mnogo, mnogo toga... ali "društvenjaci" i obožavaoci jedino ljudskog uma se time zapravo uopšte ne bave (ili to čine samo površno). Ipak, i dalje sebi daju za pravo da o tome govore i to sa tako ogromnim stepenom sigurnosti u svom tonu.. :lol: :roll:

A onda većina ljudi to netačno stanovište dalje samo prepisuje i papagajski ponavlja, uzimajući ga zdravo-za-gotovo.. i time samo pospešujući devastaciju ne-ljudskih vrsta koja nam se dešava pred očima. Zahvaljući ovakvim podučavanjima ljudi masovno smatraju druga bića nižim (pa onda i manje vrednim) od sebe. To treba promeniti. Ja se nadam da će govor o ne-ljudskim vrstama kao nižim bićima jednom biti u potpunosti zakonom zabranjen i podlegati krivičnoj odgovornosti.

@Nemoguća Могућност .. hvala ti na ovim replikama.. i ovde, i svuda gde god ih iznosiš! 🙏

Back