Dual Boot Win XP & Win 7 - problemi...

• Začetnik teme Začetnik teme AtuXa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

AtuXa

Obećava
Poruka
92
Pozdrav drugari, izludeo sam vec, malo mi je falilo da bacim kompjuter kroz prozor.

Vec duze vreme, pa mozda i mesec dva, pokusavam da koristim dva operativna sistema na kompu. XP i W7...

XP koristim vec mnogo godina ali sada bas moram da predjem na W7 jer na XP ne mogu da rade neki najnoviji programi koji mi trebaju jako... Pa i prelaznom periodu hocu da koristim oba sistema dok se ne uhodam na novi.

Dakle imam 2 hard diska i u pocetku je bilo sve OK ali onda se desilo da sedmica povuce neki update od gigabajt koji skida pola dana pa ga jos instalira pola dana i na kraju nesto tu ne uspe i vise nece da mi radi sistem. Samo XP... Onda sam sledeci put (opet nova instalacija, pa programi koje koristim, sve u svemu izgubim 2-3 dana dok sve ne ustimam da sljaka) opet pazljivo probao da povucem taj update, potrudim se da sistem ne iskljuci "struju" (one power opcije, jbt nije mi palo na pamet da moze da bude problem sto ga zagasi posle 5 sati :roll: update radio celu noc) ali opet posle toga nesto nije funkcionise... Ne uradi taj update kako treba i od tada mi se pojavljuje poruka:

NTLDR is missing, i nece da digne ni jedan sistem.
Ako udjem u Boot meni, i izaberem rucno prvi HDD onda dize i mogu da biram ili jedan ili drugi.

Svo vreme sam mislio da je do sistema i da ga taj neuspeli update poremeti.
Nije mi cak uspevalo ni da pomocu Acronisa vratim na poziciju pre, opet isto bude NTLDR is missing...

Nista, danas opet reinstaliram sistem i def. odlucim da iskljucim opciju update, jer sam pre toga danas isto tako ceo dan izdangubio cekajuci da skine update i onda ne uspe da ga instalira posle par sati...
Reinstaliram ponovo, i sada ODMAH u startu nece da mi dize sistem, neko opet NTLDR...

:dash::dash::dash:

Mozda uopste nema veze sa samim sistemom, nego neko podesavanje?

E da, jedan zez ima: kada pokrenem XP on mi pokazuje diskove 1 i 2 sa particijama C D E prvi (ima 3 ne pitajte sto) i drugi F G; a kada dignem W7 onda mi promeni slovo i onda prvi hard disk ima valjda F D E particije a drugi preuzme naziv C particije i G ako je druga onda ostane tako.
Ako me razumete.

Mislio sam mozda ga to pojebe, mada siguran sam da je do sada radilo i tako, ali eto malopre zavrsio instalaciju sistema, dakle sedmice, i ono odmah radi kako ne treba!!!

Poludecu vec nedeljama pokusavam da napravim da radi, znaci instaliram sistem, pa drajveri, pa programi, to mi treba 2-3 dana ako ne radim samo to i onda se poyebe i nece da radi, mislim da sam do sada instalirao sistem vec jedno 7-8 puta!

Jel ima neko podesavanje u biosu ili nesto sto nisam uradio ako hocu dual boot ili tako nesto???

- - - - - - - - - -

Programi su naravno ne-original... :prstic::andjeo:

Da ne kosta XP :edit mislio sam na Windows 7: toliko koliko kosta mislim da bih ga kupio! :dash: Ali malo mi puno 24.000 kinti... Da je do 100 evra, majke mi dao bih.
Kontam mozda bi original radio kako treba?

Jer sam 3 godine na poslu koristio legalan W7 i radio je super, zato dam i odlucio da je vreme da predjem na njega, ali ovo nema veze s vezom...

Poslednja izmena:
Јел си пробао да инсталираш системе одвојено на оба диска? Један систем, један хард? Јел си користио инсталацију једну те исту за вин 7?Има толико пуно верзија седмица и ако си нашао ону која не ваља немаш срећу.

XP je vec instaliran... Odavno.
Dodao sam novi HDD i koristio ga neko vreme samo tako. I kasnije sam instalirao sedmicu sa oba ukljucena hard diska. Ako na to mislis? Ali ja odaberem ovad drugi hard sto je noviji.
Dakle svaki je na svom hard disku.

Prvo mi je kolega sa posla dao jedan Win 7, koji je "proveren" ali je bio za malo samo zastareo za ono sto je meni trebalo (program koji sam instalirao je trazio neku noviju verziju) pa sam skinuo neki Win 7 preko torenta...
Zato i jesam izgubio toliko vremena, to sam na trenutak zaboravio da sam prvo pokusao sa nekim drugim W7... :roll:

Pa mislio sam da vec jednostavno uopste nije dobra verzija Windowsa i da bacim taj DVD i da probam neki drugi da skinem!

Ali kazem pomislio sam mozda je sistem skroz dobar, mozda ja gresim u necemu drugom.

Ili da probam da ih instaliram na isti? :idea:

Јел си пробао да инсталираш системе одвојено на оба диска? Један систем, један хард? Јел си користио инсталацију једну те исту за вин 7?Има толико пуно верзија седмица и ако си нашао ону која не ваља немаш срећу.

Kako prepoznati Win7 koji ne valja?
Mada to nije bilo pitanje, ali me ovo više zainteresovalo...

Što se pitanja tiče FIX MBR iz Win7 treba automatski da prepozna da su na istom HDD-u ali različitim particijama dva Windows operativna sistema
Da si imao i Linux pored ova dva sistema ceo proces obnavljanja MBR-a bi bio još brži...

nego kako prepoznati tu nevaljalu sedmicu?
o kako?

Skini Win.7 SP1.Ako pr instalaciji iskljucis automatski apdejt,onda ce za svaki program koji instaliras,a treba ti da te pita da li hoces da skinesneki dodatak za taj program,jer u suprotnom neces moci da ga instaliras.Ovako pusti ga da automatski skida te dodatke,jeste da ce da dosasjuje par dana,ali kad zavrsi,neces imati problema ni sa jednim OS-om.Inace ti je bolje da uradis svaki OS na poseban HDD,kad vec imas,jer kad budes hteo da zamenis jednog dana XP sa nekim OS-om bice ti lakse.mada ako volis da isprobavas nije lose ni raditi Dual Boot na jednom HDD-u,ali ako nisi spreman,onda je bolje ovako.samo je bitno da kad radis instalaciju,uvek dobro pripazos gde ces da odredis tu novu particiju,za OS.

Ja sam imao problema kad sam u jednom kompu imao dva diska, jedan sa XP i drugi sa 8.1.
Ispostavilo se da je problem ova opcija u 8.1 - to mora biti isključeno.

Ali ne znam da li win7 ima to isto.

Ma nema to veze dok sam imao XP,pored njeha sam imao i Win.7 iWin.8.1,a sada sam izbacio XP,a ubacio Ubuntu.Sve to moze samo treba imati strpljenja,a i malo iskustva.Ako se nema iskustva,onda je bolje ako se ima neko ko se bolje razume u to i uradi to caskom.

Skini Win.7 SP1.Ako pr instalaciji iskljucis automatski apdejt,onda ce za svaki program koji instaliras,a treba ti da te pita da li hoces da skinesneki dodatak za taj program,jer u suprotnom neces moci da ga instaliras.Ovako pusti ga da automatski skida te dodatke,jeste da ce da dosasjuje par dana,ali kad zavrsi,neces imati problema ni sa jednim OS-om.Inace ti je bolje da uradis svaki OS na poseban HDD,kad vec imas,jer kad budes hteo da zamenis jednog dana XP sa nekim OS-om bice ti lakse.mada ako volis da isprobavas nije lose ni raditi Dual Boot na jednom HDD-u,ali ako nisi spreman,onda je bolje ovako.samo je bitno da kad radis instalaciju,uvek dobro pripazos gde ces da odredis tu novu particiju,za OS.

Ma posle sam skonato da mi nikako ne treba dual boot na istom HDD...

Ma ja bih pustio da skida update, ali brate ceo dan to da radi, meni to nije normalno. Cekao bih ja i 5 dana ako treba, ali nekako cini mi se da to nece izaci na dobro... Ako ne moze za 1 dan, onda nece ni za 5.
Kada kazem ceo dan ,mislim par sati mi vrti ono nesto kao priprema se da instalira i ni makac.... :dash:

Чекај, јел ти понуди упдате, односно фајлове које да скинеш илии ти скенира за упдате као што кажеш више сата и никако да изађе шта треба да скинеш? Хоће то да зеза кад се инсталира први пут ОС. То се и мени дешавало. Ало је то што сам навео, након инсталације стави да ти каже када има упдате али да ти бираш шта ћеш да инсталираш. Након неког времена, појавиће се трај иконица да је упдате спремно за довнлоад и да ти тад изабереш шта да скине.

Pa nekad mi sam ponudi ono kao kada normalno koristis pa svakih par dana se desi, i ja prihvatim i onda udje u neki loop gde ne moze da izadje, da se izbori, prvo ih skida i onda krene da ih instalira dugo, dugo, dugo, ona se restartuje, pa opet i dok ne skontam da se vrti u krug... To se pre desavalo. Da bih ustedeo vreme ja sada ne cekam par dana da sve skockam kako treba, nego instaliram sistem, odem u control panel, dam mu da skine update, on krene da skida, treba tu dosta, napise mi da ima oko 1GB, i onda kada treba da krene da instalira to opet potraje, ne znam koliko posle sat vremena ja odustanem, nije ni krenuo da instalira, nego ono nesto kao "preparing" pa to vrti u krug... NIkako da mrdne. Pa ja odustanem posle sat vremena...

Opet kazem, na kraju sam (to je bilo poslednje) instalirao nov sistem, i odmah iskljucio update, i sledeci restart opet nije mogao da ga digne, prijavljivao mi je ono NTLDR is missing...

Zato sam pomislio mozda uopste nema veze sa time? Mozda nesto drugo ne radim kako treba?

Погледај овај линк што сам ти поставио, можда ти виндовс седмица спрца боатлоадер због два диска.

Хп је чудо од система али ја сам се пребацио на седмицу одавно. И опет та седмица коју сам скинуо има прво неки упдате до 250 мб а онда још један кроз пар дана исте величине. То је нормално и увек ће ти стизати исправке.

Poslednja izmena:
Ma posle sam skonato da mi nikako ne treba dual boot na istom HDD...

Ma ja bih pustio da skida update, ali brate ceo dan to da radi, meni to nije normalno. Cekao bih ja i 5 dana ako treba, ali nekako cini mi se da to nece izaci na dobro... Ako ne moze za 1 dan, onda nece ni za 5.
Kada kazem ceo dan ,mislim par sati mi vrti ono nesto kao priprema se da instalira i ni makac.... :dash:

Ma oce to nego smo mi nestrpljivi,pgoyovo,kad nam instalacija ne uspe iz prve.

predji odmah na 8.1 iskljuci update i teraj

stvarno ne vidim potrebu ni za 7 a kamoli za xp

10 jos nije lepo ustimovan ali 8.1 je 95 posto odlicna
:ok:

Подржавам, мада 7-ца још може да добро функционише, али истина је да је 8-ца одлична, док 10-ка је само штета, и то велика...

predji odmah na 8.1 iskljuci update i teraj

stvarno ne vidim potrebu ni za 7 a kamoli za xp

10 jos nije lepo ustimovan ali 8.1 je 95 posto odlicna

XP mi treba samo u prelaznom periodu dok W7 ne krene da mi sljaka kako treba... Kao sto i nije od pocetka. Toliko godina koristim XP da mi je sve prilagodjeno tome, svi programi koje koristim itd. I dok to ne proradi kao svet na 7 uvek mogu da koristim XP.... Ima programa koji mi trebaju uvek i odmah, i ako nece da radi na 7 ja nemam vremena da skidam sa neta, pa da vidim da ne radi, pa skidaj drugo pa vidim da ni taj ne radi i tako dalje...

E sada 7 mi se daleko vise svidja od 8 ili vise, estetski, ovi su mi previse moderni, a ja sam old school lik... :cool:

Dakle, na kraju sam resio problem prilicno jednostavno. S obzirom na to da sam video da problemi nastaju kada krene da dize sistem, i da moram svaki put da udjem "rucno" u boot menu, pa onda da izaberem odredjeni HDD i ja izaberem (uslovno receno) HDD broj 1, onda sve sljaka kako treba, krene da dize sistem i pita me koji hocu, XP ili 7... Malo sam cackao po setupu, ima onaj deo gde biras first boot device, to je naravno CD, pa posle toga HDD, ali ono sto nisam znao je da mogu da namestim prioritet izmedju 2 HDDa, koje imam.. Stavio na onaj prvi i to je to, to mi je resilo problem.

Mozda nije najsretnije resenje ali sljaka ce dok mi bude trebalo nadam se.

Vec sam ranije to pokusavao pa nisam nasao tu opciju, ali sada eto srecom jesam! :) Hvala svima na savetima ;)

XP mi treba samo u prelaznom periodu dok W7 ne krene da mi sljaka kako treba... Kao sto i nije od pocetka. Toliko godina koristim XP da mi je sve prilagodjeno tome, svi programi koje koristim itd. I dok to ne proradi kao svet na 7 uvek mogu da koristim XP.... Ima programa koji mi trebaju uvek i odmah, i ako nece da radi na 7 ja nemam vremena da skidam sa neta, pa da vidim da ne radi, pa skidaj drugo pa vidim da ni taj ne radi i tako dalje...

E sada 7 mi se daleko vise svidja od 8 ili vise, estetski, ovi su mi previse moderni, a ja sam old school lik... :cool:

Dakle, na kraju sam resio problem prilicno jednostavno. S obzirom na to da sam video da problemi nastaju kada krene da dize sistem, i da moram svaki put da udjem "rucno" u boot menu, pa onda da izaberem odredjeni HDD i ja izaberem (uslovno receno) HDD broj 1, onda sve sljaka kako treba, krene da dize sistem i pita me koji hocu, XP ili 7... Malo sam cackao po setupu, ima onaj deo gde biras first boot device, to je naravno CD, pa posle toga HDD, ali ono sto nisam znao je da mogu da namestim prioritet izmedju 2 HDDa, koje imam.. Stavio na onaj prvi i to je to, to mi je resilo problem.

Mozda nije najsretnije resenje ali sljaka ce dok mi bude trebalo nadam se.

Vec sam ranije to pokusavao pa nisam nasao tu opciju, ali sada eto srecom jesam! :) Hvala svima na savetima ;)

Nemaš vremena? :lol: pa više ti je vremena trebalo za instaliranje svih tih silnih sistema nego za skidanje par verzija programa (za koje sumnjam da neće da rade) :D inače imaš compatibility mod, tako da uvek možeš preko njega da pokreneš :)

Back