Drzavni suzbenici i njihovo neprofesionalno ponasanje

kanarinka

Elita
Poruka
16.443
Da li ste bili u situaciji da vas sokira neprofesionano ponasanje onih koji primaju platu od poreza koji vi placate?Verujem da jeste, ikako ste se nosili stim?

Danima ne mogu doci sebi od bezobrazluka sefa odeljenja za Deciji dodatak u Opstini.Ko god je ikad predavao dokumenta za to zna koliko je istih "potrebno"i da vas setaju sto puta trazeci jos neki.Tako dodjem kod sluzbenica da joj dostavim trazeno a ona me posalje kod sefa,koji sa rukama u dzepu landara po hodnicima.Primi on mene,procita dokument overen u Sudu,ali trazi jos.Ja mu kazem da mu to ne mogu dostaviti,a on ce meni:ne mozete doci ovde i ko kera pisati uz banderu.U trenutku soka izgovorim jedno-MOLIM,a on ce mi na to da je on Lala.Alo covece ja sam sluzbeno kod tebe,kako to razgovaras samnom?Nemam veli taj sta da razgovara dok mu ne donesem trazeno.
Izadjoh iz Opstine pricajuci sama sa sobom,narod me gleda i pita se da li sam luda,sto se isto pitah i ja.
Drugi slucaj,prijateljica odvede dete u ambulantu jer dete ima osip,Dr odbije pregled jer ako su boginje ona ih nije prelezala!!!!:dash::dash::dash: Na dignutu frku majke,dete je ipak pregledano i ustanovljeno da nisu boginje.Da li je neophodno biti divljak da bi se ostvarilo neko prava u ovoj drzavi?
Jeste li imali slicna iskustva i sta ste tad ucinili?

Da li ste bili u situaciji da vas sokira neprofesionano ponasanje onih koji primaju platu od poreza koji vi placate?Verujem da jeste, ikako ste se nosili stim?

Danima ne mogu doci sebi od bezobrazluka sefa odeljenja za Deciji dodatak u Opstini.Ko god je ikad predavao dokumenta za to zna koliko je istih "potrebno"i da vas setaju sto puta trazeci jos neki.Tako dodjem kod sluzbenica da joj dostavim trazeno a ona me posalje kod sefa,koji sa rukama u dzepu landara po hodnicima.Primi on mene,procita dokument overen u Sudu,ali trazi jos.Ja mu kazem da mu to ne mogu dostaviti,a on ce meni:ne mozete doci ovde i ko kera pisati uz banderu.U trenutku soka izgovorim jedno-MOLIM,a on ce mi na to da je on Lala.Alo covece ja sam sluzbeno kod tebe,kako to razgovaras samnom?Nemam veli taj sta da razgovara dok mu ne donesem trazeno.
Izadjoh iz Opstine pricajuci sama sa sobom,narod me gleda i pita se da li sam luda,sto se isto pitah i ja.
Drugi slucaj,prijateljica odvede dete u ambulantu jer dete ima osip,Dr odbije pregled jer ako su boginje ona ih nije prelezala!!!!:dash::dash::dash: Na dignutu frku majke,dete je ipak pregledano i ustanovljeno da nisu boginje.Da li je neophodno biti divljak da bi se ostvarilo neko prava u ovoj drzavi?

Mora da se salis? Da li sam imala slicna iskustva? Pa kako izadjem i krocim nogom na ulicu krece gore opisano u najrazlicitijim mogucim formama kojima je jedno zajednicko- upravo, to pomenuto idiotsko divljastvo. I sta sam tada cinila? U principu ne mozes nista da promenis tu i ako prijavis doticne, niko ne reaguje, NIKO!
tuzno

Да не дужим, лекар у дому здравља XY је мом мужу препоручио да оде код самозваног намештача тј костоломца у једном приградском насељу. Веома професионално...:roll:

(Муж има проблем са кичмом јер се пре месец дана повредио у градском бусу при наглом кочењу)

to je onaj stav- sta hoces ti djubre nijedno, zbog tebe imam malu platu
uvalili se na drzavni posao ...

primera imam, broja im se ne zna
cak mislim da ni u jednoj drzavnoj ustanovi nisam naisla na normalan stav, da sam dobila informaciju koja mi je trebala bez obilazenja 10 saltera i tel poziva, da nisam imala onda problema pri sprovodjenju dela osnovanog po toj informaciji, neljubaznost je uvek bio najmanji problem!

Zasto onda cutimo?Bolest je tako samo gora i gora.Skoro sam dobila "savet"od jedne mame nakon roditeljskog,da pronadjem dugme gde iskljucujem emocije,tj da mi na jedno uvo udje a na drugo izadje.Ne tvrdim da sam u svakoj situaciji ja u pravu,ali covek je valjda pprvo misaono bice,pa i socijalno,pa se pitam sta ce mi mozak i moc govora ako ih ne koristim?Cemu sluzi roditeljski ako nema komunikacije izmedju predavaca i roditelja,npr?Da odem na isti i da klimam glavom ko konj?Da popijem kutiju bensendina pre odlaska u bilo koju drzavnu ustanovu ne bi li sacuvala mentalno zdravlje?Pobogu,covek-drzavni sluzbenik me uporedio sa kerom koji pisa uz banderu,pa ko bi normalan to ignorisao?Razmisljala sam da odem kod nekog iznad njega,mada sumnjam da bi sem jos vece frustracije postigla.Kako i sta uciniti a ne postati konj koji klima glavom?

Zavisi koji salter i koji sluzbenik. Ima ih i ovakvih i onakvih. Kao i svuda.

Zavisi,ali ovi bezobrazni preovladavaju!Pre neki dan sam u ambulanti provela 4 sata cekajuci da pregleda dete sa 38,5temperaturom.Pregledala dete,ustanovila dijagnozu ali me ipak uvece u 19h salje kod pedijatra u grad,jer je nesigurna da donese odluku.To mi vec treci put rad.Kad odem u grad,pedijatar me pita zasto dodjoh,jer je dijagnoza data i da je lekar i u selu mogla dati terapiju.Ali jedino osvezenje je bila Dr u bolnickoj ambulanti koja nas je primila ljudski i sa strpljenjem.Prosto sam bila sokirana njenom normalnoscu i to joj rekoh da je vrlo retka pa samim tim i iznenadjujuce prijatna.

Ima jedna pesma veza za ovu temu
Ni sama nzm koliko puta sam se nasla u slicnoj situaciji,u nekim situacijama samo sam se okrenula i otisla,drugi put sam precutala,a nekad i povisila glas.
Naravo bude i iznenadjenja,kad ti lepo sve objasne i pomognu,ali to je retkost.
Kako se stim izboriti?Zasto cutimo?Nemamo bas puno izbora,jer kako god okrenuli,kako god se postavili dodje na isto,to je kao da pokusamo da ispravimo krivu Drinu.

Ja imam lošija iskustva sa privatnicima.
Tako se, izglkeda, podesilo.

Za privatnika me bas briga,ako je neljubazan,ne idem vise kod njega i kvit,ali drzavni sluzbenik da stranku poredi sa kerom i sve pod izgovorom da je Lala(koji izgovor!) je potpuno nedopustivo!Svi drzavni sluzbenici su tu zbog naroda,zato i primaju od tog istog naroda platu,a privatniku narod ne daje nista,pa istom i ne duguje nista,ako zeli zaradu zbog posla bi trebao biti ljubazan.

Poslednja izmena:
ja sam redovno imala takva iskustva,i primetila sam-da sto finije nastupim,njihova odvratnost je veca.a ne umem da budem gruba,tako da sam uvek lose prolazila.u moru licnih primera,evo jednog koji me je u toj teskoj situaciji dotukao:
-dete mi dobilo jeziv pad krvne slike,i dr u tirsovoj ga pregleda,i kaze da odmah mora ostati na odeljenju,i da sidjem dole,kako bih kod sestre regulisala sve sto treba...
to bese davno,pre 15g,dole u hodnicima jeziva guzva,gomila zena sa decom iz svih krajeva,a posebno sa kosova,sestre nervozne zbog `cimanja`...i kad napokon udjosmo u prostorijicu gde je sestra trebala da uzme podatke,prepisuje ona misljenje lekara...i ja je,onako umorna/ocajna/uplasena iznemoglim glasom pitam `a da li je to nesto opasno`...ona se posle neke dramske pauze izokrenu na mene i bukvalno prodera `pa naravno da je opasno`.
ma nigde me nije bilo.tada nisam imala snage nista da mislim...ali evo sada-toj sestri zelim sve najopasnije u zivotu.djubre jedno.

Sta sam ucinila? Zvala sam u pomoc majku, koja se doticnim nakupovala cokolada, bombonjera, 20 godina stare rakije, gurnula pare u dzep. Sve to dok sam ja bilka nepokretna i na bolovanju (polomila sam skocni zglob na 4 mesta i potkolenicnu kost, pokidala tetive i ligamente). I kao vrhunac svega sam pola pregleda isla privatno jer njih nije briga sto ti je kontrola 15. a komisija 23 marta, oni UZ zakazu za 26. april. U socijalnom imas zakazano u 11, tako izlomljen sedis, oni pocnu da rade u pola 2 i rade do tri. Razumem da su uslovi losi, da su plate male, ko da je moja nesto reprezentativna, al ja moj posao obavljam odgovorno, ne kasnim na isti, a ako mi se u ucionici pojavi bolesno dete, skocim da mu pomognem,ne bezim od istog. Ja bi njih sve otpustila, pa dovela ljude sa biroa koji HOCE DA RADE. 4 puta sam vadila doznake za decembar, jer su stalno nesto gresile i rezultat toga je da ja i dalje nisam primila bolovanje za 12. mesec. A od cega zivim, niko me ne pita. I da sumiram: da ne bi moje keve ja sam mogla da se obesim o krivu vrbu

ja sam redovno imala takva iskustva,i primetila sam-da sto finije nastupim,njihova odvratnost je veca.a ne umem da budem gruba,tako da sam uvek lose prolazila.u moru licnih primera,evo jednog koji me je u toj teskoj situaciji dotukao:
-dete mi dobilo jeziv pad krvne slike,i dr u tirsovoj ga pregleda,i kaze da odmah mora ostati na odeljenju,i da sidjem dole,kako bih kod sestre regulisala sve sto treba...
to bese davno,pre 15g,dole u hodnicima jeziva guzva,gomila zena sa decom iz svih krajeva,a posebno sa kosova,sestre nervozne zbog `cimanja`...i kad napokon udjosmo u prostorijicu gde je sestra trebala da uzme podatke,prepisuje ona misljenje lekara...i ja je,onako umorna/ocajna/uplasena iznemoglim glasom pitam `a da li je to nesto opasno`...ona se posle neke dramske pauze izokrenu na mene i bukvalno prodera `pa naravno da je opasno`.
ma nigde me nije bilo.tada nisam imala snage nista da mislim...ali evo sada-toj sestri zelim sve najopasnije u zivotu.djubre jedno.

E, sa mojim zivcima, ja bi toj odvalila samarcinu, sto je jedan od glavnih prioriteta sto sam zvala moju majku. Ona je onako drska i bezobrazna, al sa distance, pa posle da 100 e. Zna zena kako ide, prosla sve sa mojim bratom

Pa to je to. A ne, treba ja da mu objasnim da sam tu s ozbiljnom frakturom noge, jer je fizioterapeut na uputu zaboravio da upise s52. I onda ti nalazis na netu sifre i dopunjujes gde fale. Ma idi, sta nisam radila. Ova 1 budala mi upisala pogresnu dijagnozu, nesto oko prosirenih vena (sestra, ne doktorka) pa sam danas lepo platila 3000 za UZ pregled lista. Ista dalje reci? Nekad je bolest bila privilegija siromasnih, sad je bogatih

Poslednja izmena:
Pa ne znam, u MUP-u Cacak je sve stvarno organizovano za svaku pohvalu. Ne mogu da kazem da imam istu sliku sa MUP-om Sabac, al ovde imam srece da imam drugare, kao i u Bg-u. Al zaista mogu da kazem, retko dobro SVE organizovano. Meni nije vise od 15 min trebalo za licnu i sva prateca dokumenta. Jedino sto mi je smetalo su oni elektronski potpisi, jedva sam se potpisala. Skoro je banka cela zvonila, ja reko sta bi, kad ono ja nisam slovo n napisala ko tamo. A ja otisla po platu, zvoni ko da pljackam. Jos 1 razlog sto menjam banku

- - - - - - - - - -

Ceka i mene. Srecom imam jake zivce i veci gabarit pa se trude da se ne izivljavaju kada me vide.

Ja stvarno o5 moram da pohvalim MUP Cacak

Pa ne znam, u MUP-u Cacak je sve stvarno organizovano za svaku pohvalu. Ne mogu da kazem da imam istu sliku sa MUP-om Sabac, al ovde imam srece da imam drugare, kao i u Bg-u. Al zaista mogu da kazem, retko dobro SVE organizovano. Meni nije vise od 15 min trebalo za licnu i sva prateca dokumenta. Jedino sto mi je smetalo su oni elektronski potpisi, jedva sam se potpisala. Skoro je banka cela zvonila, ja reko sta bi, kad ono ja nisam slovo n napisala ko tamo. A ja otisla po platu, zvoni ko da pljackam. Jos 1 razlog sto menjam banku

- - - - - - - - - -

Ja stvarno o5 moram da pohvalim MUP Cacak

Ako ljudi zasluzuju slobodno :think: kakve veze to ima sa mnom :dontunderstand: i ovim sto sam napisao.

Zavisi koji salter i koji sluzbenik. Ima ih i ovakvih i onakvih. Kao i svuda.

Odlično rečeno. Kao što i su ljudi koji dolaze tim službenicima i ovakvi i onakvi. Ja sam imao priliku da budem i službenik i stranka. Iz ličnog iskustva mogu reći da se većina službenika ponaša sasvim normalno. Naravno ima i bagre da se ne lažemo. Ljudi vrlo često zaboravljaju da obični referente u opštini,sudu,policiji ne odlučuju po pravilu ništa a da ih još manje neko pita koje papire treba tražti od građana.Oni mogu da traže samo ono što je propisano zakonom ili opštinskim/gradskim propisima. Stranke to u nervozi često previđaju i svoj bijes ili frustraciju totalno neopravdano iskazuju na službenicima. Isto tako iz iskustva mogu reći da se većina stranaka ponaša sasvim normalno. Ali i da se pojedine ponašaju blago reći bezobrazno i nadobudno.

Odlično rečeno. Kao što i su ljudi koji dolaze tim službenicima i ovakvi i onakvi. Ja sam imao priliku da budem i službenik i stranka. Iz ličnog iskustva mogu reći da se većina službenika ponaša sasvim normalno. Naravno ima i bagre da se ne lažemo. Ljudi vrlo često zaboravljaju da obični referente u opštini,sudu,policiji ne odlučuju po pravilu ništa a da ih još manje neko pita koje papire treba tražti od građana.Oni mogu da traže samo ono što je propisano zakonom ili opštinskim/gradskim propisima. Stranke to u nervozi često previđaju i svoj bijes ili frustraciju totalno neopravdano iskazuju na službenicima. Isto tako iz iskustva mogu reći da se većina stranaka ponaša sasvim normalno. Ali i da se pojedine ponašaju blago reći bezobrazno i nadobudno.

zovem dz kao trudnjaca, da zakazem pregled...
suprug pored mene, cuje svaku rec. ona kaze termin, ja ponovim- znaci tog i tog tada i tada. ok
odem ja tada u dz, uopste nisam zakazana tada, zbog nekih predhodnih hepeninga ja blago iznervirano pitam- dobro, vi mislite da sam retardirana?
sestra mrtva hladna odgovara- da, kreten si- u tom fazonu nesto.
ja- blago receno sokirana!
da suprug nije bio pored mene, i posto je veoma vodio racuna o terminima kontrola, jos bih im se morala izvinjavati.
elem, bilo je jos takvih ispada, i na vezbama za trudnice ja vidim tu zenu, tj. odmah posle onog kreten si, kukam drugim zenama, da bi se ispostavilo da je ternutacna sestra ona koja se javlja na tel. njen komentar je bio da je javljanje na tel. veoma stresan posao :eek:

vadim papire za roditeljski dodatak, izguglala pa zvala tel. da potvrdim- slali su me da vadim papire koji uopste nisu potrebni, i dabila bih tacnu inf. tek kada par puta licno odem. na pitanje zasto nisam mogla da dobijem inf. tel kazu- kako ne, svako dobije inf. telefonom.
ajde da sam sama zvala, zvao je i mm.
mi smo kreteni znaci, a oni su pod stresom

imam primera u zadnje vreme, ne kuca mi se, pokusavam da zaboravim

Back