drzavni i privatni fakulteti-da li je doslo vreme saradnje a ne sukoba?

roxy135:
Ko je bre ovaj lik?

Lici na StrsljenaBG, stalno se dere.

Kakva bre privredna akademija? Niko ovde nije sa Privredne akademije.
Fakultet tehnickih nauka "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu i citav Pristinski univerzitet su lake visokoskolske ustanove, a drzavne su. I sta ja sad treba da po ovim fakultetima da dajem sud o celom drzavnom skolstvu kod nas.
Pa idi onda pa zavrsi nesto na Pristinskom! Dosta vise sa tom predrasudom sto juznije to tuznije. Nasli ste zrtvenog jarca po tom istom principu. Pa svu odgovornost za katastrofalno stanje u skolstvu i drustvu uopste svaljujete na Pristinu. Setite se tako ste i Kosovo optuzivali za glasove Milosevicu, a zaboravljali da se pitate sta je sa milionima glasova iz Srbije? Na Kosovu je zivelo samo 200.000 Srba! Riba smrdi od glave upamti! Pa taj isti Milosevic je kadar beogradskog Pravnog fakulteta. Cela tupava vrhuska koja je i dovela sve nas do ovde je beogradska. Pa, sta su ucili tamo? Sto se to ne zapitas? Tako ste stalno potcenjivali i Zagreb, Sarajevo, Ljubljanu, Skoplje, Pristinu, a svi ispali pametniji od vas. Vama je ostala samo smesna nabedjenost! Slusaj, da sam imao novca studirao bih na Sorboni. Ali, devedesete su bile devedesete zbog beogradskih kadrova, pa sam ja Pristevac morao da se zadovoljim Pristinom. I ucio sam i ucio. Plakao i ucio. Stekao znanje. Otisao u Beograd na poslediplomske studije i najbolji sam veruj mi. Bolji od svih beogradskih poslediplomaca. Dosao da dokazem ko ste i ko sam. Razbijam vas veruj mi. Nesposobni ste da se suprotstavite svakom malo sposobnijem i hrabrijem. Sto se ne zapitate zasto vam Kosovari zauzimaju radna mesta?!

Jeste:
Pa idi onda pa zavrsi nesto na Pristinskom! Dosta vise sa tom predrasudom sto juznije to tuznije. Nasli ste zrtvenog jarca po tom istom principu. Pa svu odgovornost za katastrofalno stanje u skolstvu i drustvu uopste svaljujete na Pristinu. Setite se tako ste i Kosovo optuzivali za glasove Milosevicu, a zaboravljali da se pitate sta je sa milionima glasova iz Srbije? Na Kosovu je zivelo samo 200.000 Srba! Riba smrdi od glave upamti! Pa taj isti Milosevic je kadar beogradskog Pravnog fakulteta. Cela tupava vrhuska koja je i dovela sve nas do ovde je beogradska. Pa, sta su ucili tamo? Sto se to ne zapitas? Tako ste stalno potcenjivali i Zagreb, Sarajevo, Ljubljanu, Skoplje, Pristinu, a svi ispali pametniji od vas. Vama je ostala samo smesna nabedjenost! Slusaj, da sam imao novca studirao bih na Sorboni. Ali, devedesete su bile devedesete zbog beogradskih kadrova, pa sam ja Pristevac morao da se zadovoljim Pristinom. I ucio sam i ucio. Plakao i ucio. Stekao znanje. Otisao u Beograd na poslediplomske studije i najbolji sam veruj mi. Bolji od svih beogradskih poslediplomaca. Dosao da dokazem ko ste i ko sam. Razbijam vas veruj mi. Nesposobni ste da se suprotstavite svakom malo sposobnijem i hrabrijem. Sto se ne zapitate zasto vam Kosovari zauzimaju radna mesta?!

Eto vidis da ne treba imati predrasude.

P.S. Tesko da Kosovari zauzimaju radna mesta, mozda samo u vojsci Srbije. A to da smo mi Srbi ispali glupi to stoji. A Milosevic je prvo porazen u Beogradu. Na Vracaru SPS, JUL ni SRS, nikada otkad postoje izbori nisu imali nijednog odbornika u skupstini opstine. Uvek je rezultat bio 60-0.

zdravo svima,

Nadam se da ce konacno jaz izmedju privatnog i drzavnog fakulteta oslabiti.
medjutim ima dosta studenata sa drzavnog fakulteta (za prof. necu ni da govorim jer oni su prosli a studenti su ti koji dolaze) koji sa gadjenjem gledaju na privatne fakultete! Ja sam sa Megatrenda. Bio sam na drzavnom. Bio sam i u Istrazivackoj stanici petnica dve godine pa smatram da je to dovoljan dokaz da ovo pise neko ko je dovoljno kompotentan.
Naime, studenti sa drzavnog cesto polaza od toga da su na MTD "mamini i tatini sinovi". Da vam narusim pretpostavke. Ja sam zaposlen i faks finansiram sam. Padam ispite iako sam platio godinu 1000 evra! da li neko zeli da mi kaze nesto? Prosecan student Beogradskog univerziteta spava do 10-11 sati i imaju samo obaveze na faksu. vecina su kampanjci. Na ispitu prepisuju i verovatno veci deo vremena provedu u smisljanju nacina za prepisivanje! O tome da li je zaposlen negde... ma ne vredi ni pricati. Veci deo mojih kolega sa faksa je u radnom odnosu. Dakle i faks placa sama. Imam pitanje za vas protivnike privatnog faksa... Da li su ti ljudi "mamini i tatini sinovi"? Ako jesu onda mi je zao vasih roditelja...
Drugo, cesto se pominje prolaznost na privantom. ekonomija voli da se bavi podsticajima. Ako je kazna za parkiranje 30 din svi ce se pogresno parkirati. Pa pobogu sta je 30 din. ali aj da povecamo cenu na 3000 din. I dalje ce biti onih koji ce se lose parkirati ali u znatno manjem broju. A sada.. Na Megatrendu je skolarina 1000 evra. ZAr mislite da je nekom do padanja godine non-stop? A jos ako sam finansira faks... I jos nesto. Cesto se pominje i gradivo koje je na privatnom faksu zastupljeno?!? Imao sam priliku da mi lik sa arhikteture kaze pa vama je lako... Hehehe on je sa arhitekture a ja ucim marketing?!? Ko se tu sali skim? Ekonomski faks cesto ima veoma negativan stav prema MTD.
Ono sto se na MTD uci jeste menadzment preduzeca npr. koji je primenjiv u praksi. Da se razumemo nasem skolstvu treba debela reforma. do skora su klinci u skolama iz informatike ucila windows 95 a evo vec smo svedoci da se na trzistu treba pojavi Windows vista za 64 bitne konfiguracije... E na MTD se ne uce Windows 95 (cinicno govorim kao primer apsurdnosti gradiva u nasim udzbenicima) i takve gluposti. zato je gradivo manje obimno ali je i dalje dovoljno veliko. Za studente kojima je bitan broj stranica marketing menadzment za prvu godinu ima 400 strana.

Studenti drzavnog faksa pitam vas koliko je vas varalo na ispitu? Ajde vi ste akademski gradjani trebali biste da se izdignete iz malogradjanstine i bar u sebi to priznate. I na MTD se prepisuje.
Kazete da cim ste uplatili skolarinu na privanom kupili ste i diplomu?!? Eh pa ja sam obnovio godinu.. jel to znaci da sada moram da idem do studentske sluzbe da trazim diplomu? platio sam je... Pozivam vas sve studente da se ostavite pretpostavki kako je na Megatrendu a kako je na drzavnom faksu. Posebno vas molim na to jer i medju vama ima pola koji su se trudili da prepisu ispit ili da pomognu nekom ko vec prepisuje! Ostavite se tih prica. I na jednom i na drugom mora da se uci. I od jednog i drugog zavisi kvalitet zivota, moralnih vrednosti i drustvenih vrednosti u buducnosti koju mu studenti koji ostaju ovde grade za ovu zemlju. Vreme je za saradnju!
Nadam se da nisam uvredio nikog... pozzz

savomilosevic:
DECKO NE TREBAS DA IMAS FRUSTRACIJE STO NISI MOGAO DA MRDNES NA DRZAVNOM,TO TI JE MOJ SAVET...

STUDIRAM BG PRAVNI,NIKAD NISAM PREPISAO ISPIT,NAUCIM,IZADJEM POLOZIM,DESI SE I DA PADNEM,STUDIRAM SKORO PET GODINA A ZAVRSICU DO NOVE GODINE...USPUT STIGNEM DA IZADJEM,DA SE REKREIRAM,PROPUTOVAO SAM POLA SVETA I STO JE NAJVAZNIJE POMAZEM OKO PORODICNOG BIZNISA...NE VOLIM DA PRICAM O SEBI ALI ******* STA CU KAD JE SVE TAKO!!! :) KAD SAM JA(JA,JAJ,JA:) ZIV PRIMER DA SE SVE MOZE :)

CESTITAM,TI SI PRVI ZA KOJEG SAM CUO DA JE OBNOVIO GODINU NA MEGATRENDU..CAK JE I ONA IZ VELIKOG BRATA(ANAMARIJA) UZORAN STUDENT TVOG FAKULTETA :)

IMA OVDE JOS NEKIH LJUDI SA MEGATRENDA I JA IH RESPEKTUJEM JER NISU KAO TI OPTRERECENI PREDRASUDAMA A TEBI SAM MORAO DA KAZEM KAKO STOJE STVARI...

Pravni fakultet... I nisi prepisao nijedan ispit... Ja tebi CESTITAM. Nazalost secam se nekih 300-400 studenata pravnog fakulteta koji nikad nisu i izasli na ispit a pologali bi ih a neki su cak dobili diplome. Secas se mozda toga?
ja nisam opterecen predrasudama. Procitaj svoj post. treci pasus... jel to bila uvreda? ili cestitka? da li je anamarija kreten ili sam ja kreten. samo po sebi to je vec omalovazavanje u zavisnosti kako ga shvatis. A ja ne zelim ni da se trudim da shvatim. znas zasto nisam imao prodju na drzavnom? zato sto sam pri upisu bio na sredini rang liste a onda sam se nasao 15 mesta ispod crte. dok je devojka koju sam upoznao dan pre prijemnog bila na dnu liste da bi na konacnoj bila 2! A onda jos veci sok... kada sam isao da se zalim u sekreterijat nakon ne uspesne molbe prilazi mi lik i bukvalno mi kaze da se sve sredi po odredjenoj ceni. Pa cak mi je i cenovnik pruzio... nije ni bitna ustanova niti sta. to je bilo pre 3 godine.
ono sto zelim da kazem a ti nisi shvatio... Vreme je da se zaborave razlike. svi smo isti.

Kao student 4 godine drzavnog ekonomskog malo mi smesno kad cujem svakakve price tim pre sto nemam te siroko rasprostranjene stavove o privatnim fakultetima ukljucujuci i megatrend sem da iz prica mnogih ljudi koji ga studiraju sam stekao utisak da su kriterijumi prilichno rastegljivi.
Ali opet ne mogu da se otmem utisku da su ljudi upravo sa privatnih faksova mnogo vise zadrti po pitanju nekih ubedjenja u vezi drzavnih fakulteta. Te program ovakav, te prepisuju, te korupcija...
Zaista ja ne mogu da komentarisem program MTD jer nijednu njihovu knjigu nisam video, niti kakav je sastav ljudi tamo i dal rade ili ne rade i dal spavaju do 12 ili ne...Gluposti zaista, toliko stavova zasnovanih na pretpostavkama, a pretpostavka je majka svih zajeba. Kazem opet, jedino sto sam stekao utisak iz priche sa najmanje 20tak ljudi sa MTD-a je da vise od pola tvrdi da je tesko pasti ispit, ali opet ja tesko da mogu to da znam jer ne studiram taj fakultet, tako da sam i rezervisan po tom pitanju.
Ali iznositi onakve trvdnje, a bez da je neko video fakultet o kome pricha ili je bio upisan, a polozio 2 ili 3 ispita sve ukupno je smesno.

Ne treba idealizovati stvari, ni za jedne ni za druge. Ko hoce da uci i da bude pravi strucnjak za datu oblast, moze da ode na bilo koji fakultet. To samo zavisi od njega (studenta).
Ono sto treba da postane prva oblast saradnje drzavnih i privatnih fakulteta jesu prava studenata, koja su na obe strane (manje-vise) ugrozena. Ali, dok u studentske parlamente bude ulazila bagra zeljna trgovine (cast izuzecima), studenti ce biti prepusteni samovolji profesora i uprave fakulteta.

Ja sam pisao ovde o Megatrendu ko zna koliko, a evo samo nekoliko najbitniji detalja sto se tice prolaznosti.

Prolaz iz prve u drugu godinu je 40%.
Prolaz iz druge u trecu i iz trece u cetvrtu je oko 80%.
Prolaznost na ispitima na prve dve godine je od 20% (trzisna, marketing) do 80% (uvod u biznis).
Znam bar 20 ljudi koji su obnovili godinu na Megatrendu. Neki su stvarno lenji, a neki su ucili, ali nisu stigli da nauce sve potrebne ispite da bi upisali sledecu godinu.

roxy135:
Ja sam pisao ovde o Megatrendu ko zna koliko, a evo samo nekoliko najbitniji detalja sto se tice prolaznosti.

Prolaz iz prve u drugu godinu je 40%.
Prolaz iz druge u trecu i iz trece u cetvrtu je oko 80%.
Prolaznost na ispitima na prve dve godine je od 20% (trzisna, marketing) do 80% (uvod u biznis).
Znam bar 20 ljudi koji su obnovili godinu na Megatrendu. Neki su stvarno lenji, a neki su ucili, ali nisu stigli da nauce sve potrebne ispite da bi upisali sledecu godinu.

A KAD SI SE PROBUDIO NOGE U LAVORU?
ILI TI JE PORASTAO NOS?
OVAKVA LAZ JE PREVISE I ZA FORUM....
ZNAM DOSTA LJUDI SA MEGATRENDA A NIJEDNOG KOJI JE OBNOVIO GODINU...ISPITI SE MAHOM SPREMAJU ZA 2-3 DANA A NAJCESCE SE UNAPRED DOBIJE PAR PITANJA NA KOJE SE SPREMI ODGOVOR....

TO SVI ZNAMO PA I POSLODAVCI..EVO JUCE SAM PRICAO SA ZENOM KOJA JE MENADZER U BANCI INTESA I ONA MI JE REKLA DA U STARTU ELIMINISU MEGATREND,FABUS I BK.....

mafijadog:
Pravni fakultet... I nisi prepisao nijedan ispit... Ja tebi CESTITAM. Nazalost secam se nekih 300-400 studenata pravnog fakulteta koji nikad nisu i izasli na ispit a pologali bi ih a neki su cak dobili diplome. Secas se mozda toga?
ja nisam opterecen predrasudama. Procitaj svoj post. treci pasus... jel to bila uvreda? ili cestitka? da li je anamarija kreten ili sam ja kreten. samo po sebi to je vec omalovazavanje u zavisnosti kako ga shvatis. A ja ne zelim ni da se trudim da shvatim. znas zasto nisam imao prodju na drzavnom? zato sto sam pri upisu bio na sredini rang liste a onda sam se nasao 15 mesta ispod crte. dok je devojka koju sam upoznao dan pre prijemnog bila na dnu liste da bi na konacnoj bila 2! A onda jos veci sok... kada sam isao da se zalim u sekreterijat nakon ne uspesne molbe prilazi mi lik i bukvalno mi kaze da se sve sredi po odredjenoj ceni. Pa cak mi je i cenovnik pruzio... nije ni bitna ustanova niti sta. to je bilo pre 3 godine.
ono sto zelim da kazem a ti nisi shvatio... Vreme je da se zaborave razlike. svi smo isti.

NIKAD NISAM UPOZNAO NEKOG KO JE KUPIO ISPIT ILI KO JE UPISAO TAKO PREKO VEZE...NE SUMNJAM DA TOGA IMA,I VEC SAM REKAO DA MNOGO TOGA TREBA MENJATI NA DRZAVNIM FAKULTETIMA...ALI DA SE SVE TO DESI PRED TVOJIM OCIMA?! MA,FANTAZIRAS...

bla bla bla... Ima li nekog ko je iskusio oba pa da moze da kaze razliku stvarno, a ne trla baba lan... I ima li neko da diskutuje o prirodnim naukama ili samo o ovim pravnicima, ekonomistima, menadzerima...Pa mnogo vas bre ima...I posle se pitamo sto nam nesto ne funkcionise u drzavi a toliko ih je... Pa toliko, ali onih koji vise rade a manje trle je mnogo malo...Pa nauke u kojima ne mozes direktno videti plodove svog rada su vrlo podlozne korupciji i ostalim oblicima izopacenosti... Idite radite nesto korisno. Ne se....

Nemoj onda ni ti da trlis.
Kada svako bude poceo da se drzi svoje struke, onda cce i da nam krene... Zato idi radi svoje zadatke i ostavi se diskusija, jer to bi upravo trebalo da bude rezervisano za pravo, politicke nauke i ekonomiju (naravno, ako se u obzir uzme tvoj kriterijum).
Naravno, ako gledas ustavna nacela, onda ces videti da postoji sloboda govora... Tako da s..i koliko hoces. Vidim da ti dobro ide.

U razvijenim zemljama preko 50% visokoobrazovanih ljudi cine upravo ekonomisti, pravnici i diplomci srodnih disciplina. Upravo oni su ti koji mogu da obezbede tebi da se ti bavis istrazivanjima u oblasti prirodnih nauka.

Znaci da ovde nedostaje kvalitetnih menadzera sto se moze videti ako se ode u prosecno preduzece u Srbiji. Primena znanje iz oblasti ekonomije nula, sistem upravljanja potpuno ad hoc, ispitivanje trzista po principu "ako prodje, prodje" i slicno.

Hvala ivchonny sto objasnjavas drugim ljudima da ja to ne razumem...Srecni smo sto ti razumes...Nije mi bila namera da provociram nikog na ovom forumu.

Znam da je roxy u pravu, samo sto nasa zemlja nije razvijena i sto ih ima vise od 50% i sto je efikasnost 3 puta manja nego u razvijenim zemljama... Iz mene govori revoltiranost trenutno, jer ti koji treba da mi obezbede da normalno radim ne samo da ne mogu to da obezbede, vec unazadjuju i ono postojece i uveliko otezavaju i ono sto bi moglo da se uradi...

madjide:
Hvala ivchonny sto objasnjavas drugim ljudima da ja to ne razumem...Srecni smo sto ti razumes...Nije mi bila namera da provociram nikog na ovom forumu.

Znam da je roxy u pravu, samo sto nasa zemlja nije razvijena i sto ih ima vise od 50% i sto je efikasnost 3 puta manja nego u razvijenim zemljama... Iz mene govori revoltiranost trenutno, jer ti koji treba da mi obezbede da normalno radim ne samo da ne mogu to da obezbede, vec unazadjuju i ono postojece i uveliko otezavaju i ono sto bi moglo da se uradi...

Ok, izvini. Obicno me tako iziritira kad neko generalizuje stvari, a to je ispalo kao provokacija. Nisam ni ja imao losih namera, ali sta ces, brzo planem, a i izgleda da sam sujetan :roll: .
Sto se tice revoltiranosti, to nije samo kod tebe prisutno. Sta da se radi, takva nam je zemlja... Bar ti sa prirodnim naukama mozes da nadjes posao preko grane, naravno ako se potrudis.

Evo jos jedne zanimljivosti:
Ministarstvo prosvete traži dodatni prostor za fakultete
Po četiri kvadrata za svakog studenta
BEOGRAD - Ministarstvo prosvete i sporta zatražilo je juče od Republičke direkcije za imovinu informacije o raspoloživom poslovnom prostoru koji je u nadležnosti države, koji bi se dodelio najugroženijim fakultetima. Od Republičke direkcije se traži da prostorne kapacitete, koji su ostali prazni posle raspada zajednice Srbije i Crne Gore, koriste fakulteti. Nekoliko državnih fakulteta nema svoje prostori i kako sada stvari stoje neće ispuniti sve uslove akreditacije. Komisija za akreditaciju utvrdila je da fakultet, da bi dobio dozvolu za rad, mora da uskladi broj studenata s kadrovskim, prostornim, tehničko-tehnološkim mogućnostima fakulteta.

Svaka visokoškolska ustanova mora da obezbedi četiri metra bruto prostora po studentu, odnosno dva kvadrata za izvođenje nastave po smenama, zatim amfiteatre, učionice, laboratorije, biblioteku i čitaonicu, prostor za administrativne poslove i dve kancelarije za studentsku službu. Objekti za nastavu moraju imati građevinske i upotrebne dozvole, a ukoliko nisu u vlasništvu

visokoškolske ustanove, ona mora da obezbedi njihov zakup na najmanje pet godina. Fakultet mora imati najmanje jednu računarsku učionicu sa bar 20 kompjutera i pristup Internetu.

U Ministarstvu prosvete kažu da su najugroženiji Biološki i Geografski fakultet, gde se nastava obavlja u uslovima koji su daleko ispod propisanih. Slična situacija bila je i na Defektološkom fakultetu, ali je Ministarstvo prosvete nedavno ovoj visokoškolskoj ustanovi obezbedilo novu zgradu.
Glas Javnosti

E znam koliko se ovi sa Bioloskog pate sa prostorom. Bilo bi dobro da se konacno skrase...

Znam. Svi smo revoltirani. I tako ispadne da se nekad ispraznim na ljudima koji nisu ni krivi ni duzni za to... Ja trenutno i jesam van zemlje. Treba da se vratim da diplomiram, pa opet da idem vani. Nije nikakav problem da odem. Prirodnjake trebaju svuda. Samo mi zao sto imamo mnogo pametnih ljudi, a ovi nasi namaju ama bas nista da im ponude. I onda odose svi...

Ajd` pozdrav

Procitah da se diskutuje i o zapadnim fakultetima :) Posto sam se prebacila na "zapadni" fakultet- sta god to znacilo i kolumbija je zapad, htjela bih upozoriti na stereotipe koji se koriste na balkanu. Studirala sam 2 godine u srbiji na Ekonomskom fakultetu i prebacila se na Ekonomski univerzitet u Becu. Ono sto smo mi spremali za kolokviumcice u Beogradu ovdje nije ni trecina ispita!! :s (Naravno nista mi nisu priznali). Konrketno na mom fakultetu zavrsava jedva 18% stduenata prosjek studiranja je 8 godina. Ljudi morate shvatiti da niste zrtvena janjad i da je pasti na ispitu najnormalnija stvar, pa cak i na balkanu!

Back