Državljanstvo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko sam ja shvatio... njen otac je (iz nekog razloga) izbrisan iz matične knjige državljana... pa sad traži da se ponovo upiše... ali opet mislim da to ne košta toliko... :think:

Mene su u Sarajevu izbrisali iz knjige drzavljana kao i moje roditelje. To su bile Isusove muke ponovo se upisati. Milion papira, milion saltera, milion beskonacnih redova, mnogo potrosenih para, mnogo predjenih kilometara, mnogo izgubljenog vremena... Na kraju sam se uspio upisati ali nista mi ne garantuje da me ponovo nece izbrisati.

Sa birokratijom nema razumne i razlozne rasprave, od toga se covek samo nasekira. Kad kazu "ne moze" pitas "a kako moze" i postupis po naredjenju.

Rekli su da treba da se poljubi nacelnikovo doope - pitas "a koji guz: levi ili desni".
Rekli su popni se na banderu i mjauci pet minuta - pitaj jel kao sijamska macka ili kao avlijanerka.
Rekli su da ti treba izvod iz maticke knjige, caletov snimak pluca i ginekoloski nalaz od keve - pitaj u koliko primeraka?

I sta te briga zasto im treba iscedak bubuljice s nosa tvog necaka pubertetlije. Cedi i donesi!!

On the side note: ne kapiram ovaj fenomen "podizanja penzije". Jel u Srbiji nema kartica, cekova, bezgotovniskog placanja racuna?? ATM ("serekesh aparat" na madjarskom).
:lol: :ok: A inače, nema fenomena. Račun je morao da blokira, a da bi ga odblokirao, tj. pristupio svom računu, morao je da ima ličnu kartu... koju nije mogao izvaditi bez državljanstva. I tako... vrzino kolo.

Iskustvo je sledeće:
Nemate potrebe da problem izdižete na ovaj nivo i da pola forumaša pokušava pomoći pišući nešto o čemu nemaju pojma.Vaš otac boravi verovatno dosta dugo u R.Srbiji,ali nije državljanin R.Srbije, ima državljanstvo neke od bivših republika SFRJ.Ima ličnu kartu izdatu u R.Srbiji još pre raspada SFRJ, eventualno je produžena u vreme SRJ ili zajednice SCG.To što je državljanin druge zemlje nastale na prostorima bivše SFRJ njega ne zanima jer plaća porez, glasa ovde, misli da je državljanin Srbije.To je zato što ima ličnu kartu.Problem je kad treba produžiti l.k..Tada se utvrdi da niti je državljanin R.S., niti je upisan u knjige rodjenih.Država je u nekoliko navrata pozivala sve te osobe da podnesu zahtev za prijem u državljanstvo, bilo je dovoljno samo da se podpiše izjava da Srbiju prihvataju za svoju zemlju.To je koštalo par stotina dinara.Zadnji rok za to je istekao prošle godine, pozivani su dugo u svim sredstvima informisanja.Rečeno je da će i za njih taksa biti oko 17.000 hiljada, kao i za bilo koga ko želi prijem u državljanstvo R.Srbije ako ne podnesu zahtev za prijem do isteka roka.Najviše su se protivili državljani Crne Gore, manje Bosanci i Hrvati. E sad neka plate kad se zezali.
Baš ste strogi. Mislim, ja sam to odradila na vreme, ali on u tim godinama... verovatno je mislio da mu u životu neće trebati. I ne bi mu trebalo da mu nisu ukrali ta dokumenta. Vidi se da ste upućeni u problematiku, al izbegavajte tu zluradu notu.

Elem, dobio je on to nakon 2 meseca. Muke... Nego, da vam ispričam sad ovo: rešim i ja da izvadim državljanstvo, treba da obnovim neka dokumenta. Kao što sam već negde napred rekla, novo srpsko državljanstvo sam vadila neke 2008/2009. godine. I odem u Majke Jevrosime, šalter u prizemlju, kažem šta mi treba, čovek pogleda u kompjuter i kaže da državljanstvo treba da tražim u Crnoj Gori, u mestu rođenja mog oca. Ja šokirana! Pa kako pobogu kad sam vadila srpsko državljanstvo, tačno se sećam, drugi sprat, soba 16.... Kaže on, tako ovde piše... idite na II sprat, soba 16, pitajte tamo, možda oni nešto imaju. (?!?) Odem gore, žena mi takođe kaže da nemaju nikakve podatke da sam upisana u knjigu državljana Srbije i da moram u CG tražiti državljanstvo. Ali totalno sam bila u šoku. Ko je ovde lud? Izađem kao pokisla i krenem do opštine da izvadim Izvod iz matične knjige rođenih. I tamo, na vratima, lepo piše.... Državljanstva, Izvodi iz matične knjige rođenih. Popunih obrazac za oba dokumenta i žena mi za 10 sekundi odštampala oba dokumenta... za dž. U Državljanstvu čak piše i datum kad sam uzela srpsko - 2009. A u MUP-u gde sam ga i vadila - nema. Verujete li vi to?

Poslednja izmena:
Elem, dobio je on to nakon 2 meseca. Muke... Nego, da vam ispričam sad ovo: rešim i ja da izvadim državljanstvo, treba da obnovim neka dokumenta. Kao što sam već negde napred rekla, novo srpsko državljanstvo sam vadila neke 2008/2009. godine. I odem u Majke Jevrosime, šalter u prizemlju, kažem šta mi treba, čovek pogleda u kompjuter i kaže da državljanstvo treba da tražim u Crnoj Gori, u mestu rođenja mog oca. Ja šokirana! Pa kako pobogu kad sam vadila srpsko državljanstvo, tačno se sećam, drugi sprat, soba 16.... Kaže on, tako ovde piše... idite na II sprat, soba 16, pitajte tamo, možda oni nešto imaju. (?!?) Odem gore, žena mi takođe kaže da nemaju nikakve podatke da sam upisana u knjigu državljana Srbije i da moram u CG tražiti državljanstvo. Ali totalno sam bila u šoku. Ko je ovde lud? Izađem kao pokisla i krenem do opštine da izvadim Izvod iz matične knjige rođenih. I tamo, na vratima, lepo piše.... Državljanstva, Izvodi iz matične knjige rođenih. Popunih obrazac za oba dokumenta i žena mi za 10 sekundi odštampala oba dokumenta... za dž. U Državljanstvu čak piše i datum kad sam uzela srpsko - 2009. A u MUP-u gde sam ga i vadila - nema. Verujete li vi to?

vjerujem
ja sam bila u situaciji da molim zenu u maticnom uredu
da nam upise, konacno, da smo se vjencali
u evidenciju
skoro mjesec dana nakon vjencanja
i hvala joj sto je pristala
inace bi morali ici tamo...
dijete smo neki dan isli upisati
morali smo otici, oboje...sto je totalno besmisleno
samo da potpisemo papir i sad opet cekanje da
prodje procedura...kazu 10tak dana, zivi bili pa vidjeli...
zakljucak, spori su i neorganizirani
sto u mupu, sto u opcinama...mada su u mupu zeru brzhi, po mom iskustvu
i trude se, u zadnje vrijeme, da budu koliko toliko ljubazni i sve
u opcinama...kako ko : (

Mom ocu su ukrali dokumenta u gradskom prevozu, te je blokirao račun u banci i prijavio MUP-u krađu.
Da bi izvadio novu ličnu kartu, potrebno je dostaviti uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige, bla bla... Elem - državljanstvo.
To je bilo sredinom ovog meseca, podneo je zahtev i zamolio da zavedu kao urgentno jer bez lične karte ne može da podigne penziju. Naplatili su mu 17.000 i do dana današnjeg se nisu javili.

Znači, šokirana sam!
Kao prvo, zar nisu na sva usta pričali kako je vađenje tih dokumenata krajnje pojednostavljeno, da se dokumenta izdaju odmah, da je sve kompjuterizovano, povezano...?

A kao drugo - 17.000!?! Taj papir? Pa jesu li oni normalni, a jesmo li i mi normalni?
Zanima me da li je neko skoro vadio državljanstvo i ima li sličnih iskustava.

Мени требало држављанство у Нишу, пре два месеца.

Дошао на шалтер, није било никога да чека (по подне око 17 сати) дао личну карту и службеник ми одштампао држављанство. Ништа нисам платио. Само дао ЛК овај укуцао податке и одштампао ми.

Додуше, ја јесам имао ЛК.

Mom ocu su ukrali dokumenta u gradskom prevozu, te je blokirao račun u banci i prijavio MUP-u krađu.
Da bi izvadio novu ličnu kartu, potrebno je dostaviti uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige, bla bla... Elem - državljanstvo.
To je bilo sredinom ovog meseca, podneo je zahtev i zamolio da zavedu kao urgentno jer bez lične karte ne može da podigne penziju. Naplatili su mu 17.000 i do dana današnjeg se nisu javili.

Znači, šokirana sam!
Kao prvo, zar nisu na sva usta pričali kako je vađenje tih dokumenata krajnje pojednostavljeno, da se dokumenta izdaju odmah, da je sve kompjuterizovano, povezano...?

A kao drugo - 17.000!?! Taj papir? Pa jesu li oni normalni, a jesmo li i mi normalni?
Zanima me da li je neko skoro vadio državljanstvo i ima li sličnih iskustava.

jel imas priznanicu za to placanje 17,000

smesta u policiju i prijava za prevaru

drzavljanstvo se vadi za 15 minuta, mozes ti da odes da mu ga izvadis bez problema.

- - - - - - - - - -

Vadjenje uverenje o drzavljanstvu ne kosta nista.

Gde je tvoj otac rodjen, da li je ikada bio upisivan u drzavljanstvo Srbije?

Meni nije jasno sta si platila 17 000 :dontunderstand: Meni je bio ukraden novcanik sa svim dokumentima, otisla sam u MUP i to prijavila i napisala izjavu i izvadila dokumenta po regularnoj proceduri za 5 dana bez kakvih problema. Platila ono osnovno sta treba.

Taksa za vadjenje drzavljanstva je neka bezveze cifra ili se cak ni ne palca ne mogu da se setim, ja sam cak taj dokument narucila preko interneta, doneo mi kurir sutradan. Samo sam morala da platim postarinu sto je 250 dinara.

Ovo se sve desilo pre godinu dana.

Ovih dana sam menjala vozacku, isto zavrsila sve regularno za nekoliko dana.

mislim da se placa nesto sitno bas, tipa 80 dinara.

Iskustvo je sledeće:
Nemate potrebe da problem izdižete na ovaj nivo i da pola forumaša pokušava pomoći pišući nešto o čemu nemaju pojma.Vaš otac boravi verovatno dosta dugo u R.Srbiji,ali nije državljanin R.Srbije, ima državljanstvo neke od bivših republika SFRJ.Ima ličnu kartu izdatu u R.Srbiji još pre raspada SFRJ, eventualno je produžena u vreme SRJ ili zajednice SCG.To što je državljanin druge zemlje nastale na prostorima bivše SFRJ njega ne zanima jer plaća porez, glasa ovde, misli da je državljanin Srbije.To je zato što ima ličnu kartu.Problem je kad treba produžiti l.k..Tada se utvrdi da niti je državljanin R.S., niti je upisan u knjige rodjenih.Država je u nekoliko navrata pozivala sve te osobe da podnesu zahtev za prijem u državljanstvo, bilo je dovoljno samo da se podpiše izjava da Srbiju prihvataju za svoju zemlju.To je koštalo par stotina dinara.Zadnji rok za to je istekao prošle godine, pozivani su dugo u svim sredstvima informisanja.Rečeno je da će i za njih taksa biti oko 17.000 hiljada, kao i za bilo koga ko želi prijem u državljanstvo R.Srbije ako ne podnesu zahtev za prijem do isteka roka.Najviše su se protivili državljani Crne Gore, manje Bosanci i Hrvati. E sad neka plate kad se zezali.

fer i pošteno, da se ja pitam naplatila bih to i skuplje... mo'ž misliti, mislio čovek da mu državljanstvo više nikad neće trebati... da to tako može, svi bismo bili bez državljanstva, malo ko bi zaista želeo da bude državljanin Republike Srbije... dok ne zagusti, naravno... ne opravdavam pljačku naroda koja se sprovodi kroz naplaćivanje taksi svaki put kada ti izdaju parče papira, koje je svaki put isto... ali se slažem da svako treba da plati ono što je svojom neodgovornošću za..bao... dakle, nije njemu naplaćeno UVERENJE od državljanstvu 17 000, već koliko ja shvatam upis u knjigu državljana Republike Srbije.. pa zašto bismo mi to nekome poklanjali? da vidim ima li neka država koja ne bi to toliko naplatila...

katanac_48.png

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back