Državljanstvo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

magnolija

Zainteresovan član
Poruka
174
Mom ocu su ukrali dokumenta u gradskom prevozu, te je blokirao račun u banci i prijavio MUP-u krađu.
Da bi izvadio novu ličnu kartu, potrebno je dostaviti uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige, bla bla... Elem - državljanstvo.
To je bilo sredinom ovog meseca, podneo je zahtev i zamolio da zavedu kao urgentno jer bez lične karte ne može da podigne penziju. Naplatili su mu 17.000 i do dana današnjeg se nisu javili.

Znači, šokirana sam!
Kao prvo, zar nisu na sva usta pričali kako je vađenje tih dokumenata krajnje pojednostavljeno, da se dokumenta izdaju odmah, da je sve kompjuterizovano, povezano...?

A kao drugo - 17.000!?! Taj papir? Pa jesu li oni normalni, a jesmo li i mi normalni?
Zanima me da li je neko skoro vadio državljanstvo i ima li sličnih iskustava.

Mom ocu su ukrali dokumenta u gradskom prevozu, te je blokirao račun u banci i prijavio MUP-u krađu.
Da bi izvadio novu ličnu kartu, potrebno je dostaviti uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige, bla bla... Elem - državljanstvo.
To je bilo sredinom ovog meseca, podneo je zahtev i zamolio da zavedu kao urgentno jer bez lične karte ne može da podigne penziju. Naplatili su mu 17.000 i do dana današnjeg se nisu javili.

Znači, šokirana sam!
Kao prvo, zar nisu na sva usta pričali kako je vađenje tih dokumenata krajnje pojednostavljeno, da se dokumenta izdaju odmah, da je sve kompjuterizovano, povezano...?

A kao drugo - 17.000!?! Taj papir? Pa jesu li oni normalni, a jesmo li i mi normalni?
nije mi jasno... uvjerenje o državljanstu i rodni list se vade za 10 minuta... možeš mu i ti izvaditi...

- - - - - - - - - -

Misliš nije upisan u matične knjige? Pa kako je imao ličnu kartu? :think:

Čovek ima TRAJNU ličnu kartu... :) A inače, trčka mučenik svaki dan, obigrava... pita u čemu je problem... Odgovor je otprilike - pa svima je hitno, niko ne traži Državljanstvo tek onako, iz zabave. Nešto tu debelo nije u redu...

Znači, šokirana sam!

17 hiljada? za sta je toliko platio?
kad sam izgubilalivnu otisla sam i prijavila u mup, koliko se sjecam dobila sam neku potvrdu o tome
i onda bez problema izvadila papire po regularnoj proceduri - dodjes, uzmes papir...platis par stotina dinara
tako da ne kapiram sta je on to toliko platio
osim ako nije trazio prijem u drzavljanstvo tek, ali kakve to veze ima s kradjom; onda se trebao ambasadi ili konzulatu svoje zemlje obratiti, zar ne?

Čovek ima TRAJNU ličnu kartu... :) A inače, trčka mučenik svaki dan, obigrava... pita u čemu je problem... Odgovor je otprilike - pa svima je hitno, niko ne traži Državljanstvo tek onako, iz zabave. Nešto tu debelo nije u redu...

kakva je to licna karta - to je ona sto se izdaje nakon odredjene starosne granice ili mislis na licnu kartu za strance?

Jedu govna, da prostis.

Naplatice sve sto mogu, i ebe im se da li je coveku frka i da li neko treba, recimo, da podigne penziju da prezivi i sl. Ne znam, najlakse bi za sad bilo ako neko od vas ima ovlascenje da podize njegovu penziju da je podigne. Znam da to nije resenje glavnom problema, ali kao prva pomoc.

Sto se tice ovih iz maticne sluzbe, to je sve pokvareno i ogavno. Nego, ja mislim da sada i drzavljanstvo i izvod iz maticne knjige rodjenih mozes da dobijes na bilo kojoj opstini (bar u Beogradu), pa ako ste iz BG, a vi zapucajte u neku drugu opstinu. Iz iskustva znam da ove stvari mahom zavise od raspolozenja/karaktera salteruse, tako da mozda naletite na neku bolju. Ne znam sta da ti kazem. Sve slucajeve koje ja znam, bez problema su vadili izvode, drzavljanstvo, i sl. Doduse, to su sve mladji ljudi, rodjeni u Bg, ali opet, to ne bi trebalo da ima toliko veze.

Ne stižem da odem ja, a zvala sam telefonom, gde su me vrlo ljubazno "prošetali" po nadležnostima, te zovi ovde, onde... Ispostavi se na kraju da je za žalbe nadležna Uprava za upravne poslove u Bul.M.Pupina. Tu su mi rekli da eto - nije još stiglo do njih, otprilike je do kurirske službe, jer kako sam shvatila, iz Majke Jevrosime prosleđuju u Ljermontovu, a odatle u Bulevar M.Pupina. Čovek ne zna da li da se smeje ili plače...

Znači, šokirana sam!

Vadjenje uverenje o drzavljanstvu ne kosta nista.

Gde je tvoj otac rodjen, da li je ikada bio upisivan u drzavljanstvo Srbije?

Znači, šokirana sam!

Meni nije jasno sta si platila 17 000 :dontunderstand: Meni je bio ukraden novcanik sa svim dokumentima, otisla sam u MUP i to prijavila i napisala izjavu i izvadila dokumenta po regularnoj proceduri za 5 dana bez kakvih problema. Platila ono osnovno sta treba.

Taksa za vadjenje drzavljanstva je neka bezveze cifra ili se cak ni ne palca ne mogu da se setim, ja sam cak taj dokument narucila preko interneta, doneo mi kurir sutradan. Samo sam morala da platim postarinu sto je 250 dinara.

Ovo se sve desilo pre godinu dana.

Ovih dana sam menjala vozacku, isto zavrsila sve regularno za nekoliko dana.

Meni nije jasno sta si platila 17 000 :dontunderstand: Meni je bio ukraden novcanik sa svim dokumentima, otisla sam u MUP i to prijavila i napisala izjavu i izvadila dokumenta po regularnoj proceduri za 5 dana bez kakvih problema. Platila ono osnovno sta treba.

Taksa za vadjenje drzavljanstva je neka bezveze cifra, ja sam cak taj dokument narucila preko interneta, doneo mi kurir sutradan. Samo sam morala da platim postarinu sto je 250 dinara.

Ovo se sve desilo pre godinu dana.

Ovih dana sam menjala vozacku, isto zavrsila sve regularno za nekoliko dana.

Koliko sam ja shvatio... njen otac je (iz nekog razloga) izbrisan iz matične knjige državljana... pa sad traži da se ponovo upiše... ali opet mislim da to ne košta toliko... :think:

Koliko ja znam, trajna licna je ona za lica preko 65 godina.

pa da, sl nema tu nijedne takse koja kosta 17 hiljada
a sve se uredno naplacujevktoz takse
ima i lista tih taksi sa sve brojevima i detaljima uplatnica na mupovom sajtu
missim, desi se njima da su spori, da nesto zagube, al im se bas i ne desi da ti naplate taksu...od oka
i kopiju uvijek dobijes, tih uplatnica

prijem u drzavljanstvo je vec druga stvar - to kosta i ceka se

Pada mi na pamet da nisu zloupotrebli formu... U smislu, jedno je ZAHTEV za državljanstvo, a drugo je UVERENJE o državljanstvu.... ?

svejedno se te pare uplacuju na ziro racun, ne idu nikom na ruke
a jel moguce da on nije skuzio sta mu zapravo treba?
i jos jedna stvar, cak i za taj zahtjev mu treba gomila papira
znam, prosla sam kroz to
tako da ni to nije mogao tek tako predati

A pa to ti je taksa pod brojem 39

http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/Tarife.pdf

i vjerojatno je ovo u pitanju

UTVRĐIVANJE DRŽAVLJANSTVA

- član 44. Zakona glasi:

Za lice koje je steklo državljanstvo Republike Srbije a nije upisano u matičnu knjigu rođenih ili u evidencije državljana Republike Srbije vođene po dosadašnjim propisima, ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove utvrdiće državljanstvo tog lica na njegov zahtev, odnosno na zahtev nadležnog organa koji vodi postupak u vezi sa ostvarivanjem prava lica ili po službenoj dužnosti.

O utvrđivanju državljanstva Republike Srbije ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove donosi rešenje.

Lice za koje je utvrđeno državljanstvo Republike Srbije upisuje se u evidenciju državljana Republike Srbije koja se vodi po odredbama ovog zakona.

• Uz zahtev za utvrđivanje podnosilac prilaže:
a) dokaz da nije upisan u evidenciju državljana Republike Srbije na teritoriji Republike Srbije (po mestu rođenja podnosioca zahteva, odnosno mestu upisa roditelja u knjigu državljana ili prebivališta njegovih roditelja);
b) izvod iz matične knjige rođenih;
v) uverenje o državljanstvu za roditelje koje sadrži klauzulu o osnovu i datumu upisa u evidenciju državljana Republike Srbije koje se izdaje na osnovu evidencije koja je vođena prema ranijim zakonima;
g) izvod iz matične knjige venčanih za roditelje;
d) izvod iz matične knjige venčanin;
đ) dokument kojim dokazuje pretpostavku državljanstva (pasoš, vojna knjižica, itd);
e) dokaz o uplaćenoj taksi.

http://www.mup.gov.rs/cms_lat/dokumenta.nsf/drzavljanstvo-utvrdjivanje.h

nsjbolje da odes do mupa s ocem i vidis zasto on opce prolazi kroz tu proceduru i po kom osnovu
mu je ranije izdavana licna karta

- - - - - - - - - -

Pa problem je u tome što ja nisam išla sa njim. Dal je on toliko smotan da se nije dobro izrazio... I mirno im platio 17.000... A opet, rečeno im je u koje svrhe traži državljanstvo... radi vađenja lične karte.

to i ne radi u mupu vec u opstini
kod maticara, izda mu se papir na temelju evidencije iz knjige drzavljana

to ne bi trebalo da je problem
ja sam upisana u jednoj opstini, sad zivim u drugoj i vdje vadim sve to
povezani su u jedinstven sistem u bgu...mada, kako je za ostatak srbije ne znam
ali znam da sve provjere i telefonom na zahtjev

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back