Drzavljanstvo

Mislim da ako si rodjena u Hrvatskoj imas prava na drzavljanstvo (mislim) samo treba da dokazes da jesi.

Ali treba to videti. Najveci broj evropskih zemalja nema to drzavljanstvo po teritoriji, toga, mislim, ima samo u SAD i Kanadi. Tako da ne znam kako su to sada Hrvati regulisali. Rekoh, moj tast i njegoa cerka (koja je rodjena u Srbiji) imaju drzavljanstvo. Mada mislim da je on nesto izmuvao da ispadne kao da ima adresu u Hrvatskoj.

Ni na jednom dokumentu nemam jmbg.imam zdravstvenu, ucenicku knjizicu karton iz ambulante i nigde nije upisan jmbg.prijavljena sam 60 dana po rodjenju i to me je majka prijavila za knjigu rodjenih.

Covjek svaki dan nauci nesto novo, u poslednih 10 godina preku ruku mi je preslo nekoliko hiljada raznih dokumenata ( LK, rodi listovi, dzacke knjizice, zdravstvene ) i NIKADA nisam vidjela ni jedan dokument izdat na teritoriji stare Jugoslavije da nije posjedovao JMBG, meni i dalje nije jasno da ti je fond placao zdravstveno a nisi imala JMBG, ali ako ti kazes da je tako vjerovatno si neki izuzetak od pravila.

Upravo u ruci drzim svoju staru zdravstvenu knjizicu, nema jmbg stoji da sam osigurana preko majke i neki porezni broj od 6 cifara.

Vjerujem ti ako tako kazes, samo prvi put cujem da to postoji... jer kod nas je JMBG broj kojim dokazujes da si ti - ti jer ima vise ljudi sa istim imenom i prezimenom ali ako kazes da je moglo bez onda ko sam ja da kazem da ne moze, (dok ne dodjes meni u ruke :zcepanje: )

LJUDI Republicko drzavljanstvo nekadasnje SFRJ se NIJE sticalo prema mjestu rodjenja djeteta!!!Vec je najmanje JEDAN roditelj morao da ima republicko drzavljanstvo Hrvatske i tek onda na temlju toga da ako se i drugi roditelj slozi da dete bude upisano u hrvatsko republicko drzavljanstvo!!! ALI I U TOM SLUCAJU, TA ODLUKA RODITELJA CIJE REP DRZAVLJANSVO DIJETE CE IMATI SE DONOSILA TAD KAD JE DIJETE RODJENO TJ UPISANO U MATICNU KNJIGU RODJENIH! - ako to nije tad uradjeno TO VISE NIJE MOGUCE TRAZITI!!! zakonom je bilo propisano 60 dana za to!

da budem precizniji, samo dijeca koja su NADJENA i ciji se rodijtelji nisu znali su stjecali republickog drzavljanstvo one republike gdje su nadjena!! ISTO JE TAKO I DAN DANAS!

Dakle, U TRENUTKU TVOG RODJENJA (NEBITNO GJDE SI RODJENA) MAKAR JEDAN TVOJ RODITELJ JE MORAO DA IMA DRZAVLJANSTVO SR HRVATSKE SFRJ KAKO BI I TI MOGLA NA TOM TEMELJU BITI UPISANA U EVIDENCIJU HRVATSKIH DRZAVLJANA!!! - ali pod uvjetom da se i tvoj drugi roditelj sa tim slozio!

Sasvim je druga stvar sto u praksi - obicnom zivotu, ta cinjenica imas li republicko drzaljvnstvo hrvatske, srbije, bosne, slovenije itd NIJE IMALO NIAKAVOG ZNACAJA dok je postojala SFRJ. Zbog toga se desavalo da negde na nekim mjestima su maticari GRIJESKOM dijeci davali pogrijesno republcino drzavljanstvo - jer to nije bilo bitno! dakle, davali su drzavljanstvo te republike gdje je dijete rodjeno - ali to je nezakonito, i sama Hrvatska je posle osamostavljenja takve upisle - drzavljane izbrisala iz svojih evidencija hrvatskih drzavljana. Desi se da je neko i dalje upisan i da ima domovnicu, a grijeskom je stekao. TAJ NEKO NEKA BOLJE CUTI jer u Hrvatskoj ako se to samo i posumnja pokrenuce se postupak provere i zakonitosti tog drzavljanstva!

Znaci, ako NIJEDAN tvoj roditelj nije imao hrvatsko republicko drzavljanstvo u trenutku tvog rodjenja TI NEMAS NIKAKVA PRAVA DA POTRAZUJES HRVATSKO DRZAVLJANSTVO. NE POSTOJI PRAVNI OSNOV - ZAKON ZA TAKO NESTO.

cela prica se tu zavrsava. to vazi za decu rodjenu posle 1979! a pre te 1979 drzavljanstvo dijeteta se vezivalo za drzavljanstvo OCA - dakle, ako je dijete rodjeno u Skoplju, a otac je upisan u maticne knjige drzavljana u Zagrebu - dijete se upisuje u maticnu knjigu hrvatskih drzavljana gdje je i otac upisan - nije bilo bitno drzavljanstvo majke!

@kallin
kazes da pise da je dopis poslat u srbiju da se zavedes kao drzavljanka sr srbije sfrj? ako sam te dobro razumio. ako je tako onda to zncai da je tvoja majka imala srpsko rep drzavljanstvo sfrj i da je sve uradjeno po zakonu. ti treba da nazoves maticnu sluzbu u srbiji gdje ti je majka upisana u knjige drzavljana i proveris da li si i ti tu upisan OD RODJENJA. dakle, ti si cijelog svog zivota srpska drzavljanka a problem je bio ocito sto ti nisi znala gdje si upisana u knjige drzavljana. mada, moze biti i da proedura nije bila zavrsena tj da je nalog za tvoj upis poslat u srbiju ali da ga maticar koji ga je trebao uneti iz nekog razloga te nije upisao. bilo kako bilo, ti si trebala onda u tom slucaju da trazis da ti se UTVRDI srpsko drzavljanstvo OD MOMENTA RODJENJA a ne da trazis prijem 2001. godine i da ti se tek od te godine vodi da imas srpsko drzavljanstvo. Utvrdjivanje drzavljansta i prijem u drzavljanstvo je potpuno razlita stvar! Svako dobro.

Poslednja izmena:
Meni ovo nije jasno, ako si rodjena 81 u Hrvatskoj, kako to da ne posjedujes JMBG jer po zakonu roditelji su te trebali prijaviti u roku od 40 dana od rodjenja, mislim da je 30 dana rok da ti izdaju JMBG po prijavi, znaci ako su te roditelji prijavili morala si dobiti JMBG drugo zar nisi isla doktoru, u obdaniste, skolu ...gdje si zivjela 10 godina da ti nikada nije zatrebao JMBG. Sto se drzavljanstva tice kada si uzimala srbijansko drzavljanstvo ti si se odrekla Hrvatskog kog si vjerovatno mogla dobiti do trenutka dok nisi postala drzavljanin srbije. Slicno je bilo i sa slovenijom ko se izjasnio kao jugosloven vodio se tako sve do trenutka dok nije zatrazio (i ostvario) drzavljanstvo neke od drzava naslednica SFRJ.

Ovo apsolutno nije tocno. Uslov za prijem u drzaljanstvo Srbije nije gubitak hrvarskoj drzavljanstva - niti se bilo kojim aktom Srbije (ili bilo koje druge drzave)moze izgubiti hrvatsko drzavljanstvo. Postoji JASNA I ZAKONSKA procedura kojom se GUBI hrvatsko drzavljanstvo i SAMO REPUBLIKA HRVATSKA MOZE DA TU PROCEDURU SPROVEDE!. Slicno je i sa Slovenijom kazes? Ne, nije slicno. Ali ti ovde mesas mnogo stvari i pises gluposti. Ovo sto ti pises apsolutno nije tacno i zbunjuje ljude kojima treba pomoc.

Dakle, dok je bila stara SFRJ postojala su dva nivoa drzaljvanstva: federalno - SFRJ i republicka: SR Srbije, SR Slovenije, SR Hrvatske, SR Bosne, SR Crne Gore, Sr Makedonije.

SVAKI DRZAVLJANIN bilo koje SFRJ republike je po automatizmu bio i drzavljanin FEDERACIJE - SFRJ.

kada su se republike osamostalile onda su ljudi sa republickim drzaljanstvima postali drzavljani novih drzava.
SR Hrvatske SFRJ -> drzavljani Republike Hrvatske.
SR Slovenije SFRJ -> drzavljani Republike Slovenije itd.

Ljudi to nisu trazili VEC SU PO SILI ZAKONA POSTALI DRZAVLJANI NOVIH DRZAVA.

Poslednja izmena:
pozdrav svima,imam pitanje vezano za hrvatsko drzavljanstvo, naime otac mi je hrvat i ima hrvatsko drzavljanstvo nekih 15-20 godina zivi u zg i ima svoju privatnu firmu,a ja nemam bio sam u hr ambasadi i rekli su da taj proces traje od 1 do 5 godina i da je neko trebao da me prijavi kao hrvata negdje dok sam bio maloljetan,sada zanima me dali neko ima slicnog iskustva sa ovakvim slucajem,hvala unaprijed

Back