drzavljanstvo

parka:
U Evropskim zemljama to uglavnom nije slučaj. Ali u SAD sigurno jeste. Oni čak imaju problema sa trudnicama iz Latinske Amerike koje na bilo koji način nelegalno ulaze u zemlju i porađau se po ulicama, samo da bi im deca dobiju državljanstvo.

kažu da sedamdesetih godina,naši radnici tj.žene koje su radile u švajcarskoj,nisu mogle tamo da se porode...baš iz razloga da im dijete ne dobije švajcarsko državljanstvo,nego su morale da dođu u jugoslaviju ...švajcarske vlasti su imale takvu politiku prema strancima...:roll: e,sad da li prema svima...ne znam...

Nema veze... odgovorno tvrdim. Deca čije dede i babe imaju boravišnu vizu, pa i roditelji, a rode se u Švajcarskoj - dobijaju državljanstvo, ako hoće. Al sam ga objasnila...

kod državljanstva važi princip terotorijalnosti.....zbog čega izbeglice nisu mogle da dobiju srj drž - zbog principa teritorijalnosti... rodjeni su na ter. druge države....odnosno, važilo je republičko državljanstvo..........ili princip zastave broda : ) na primer gusarskog... ....nijedna žena se nije porodila ispred strane ambasade....baš bi bilo zanimljivo šta bi onda bilo.....ne znam sada zaista da li postoje neki zakoni sa uslovnima ...da roditelj mora da ima državljnstvo.....da bi dete rodjeno u stranoj zemlji moglo da steklne isto.....i koliko je to postalo diskreciono pravo svake države......nešto ne verujem... .......ali baš 70tih se rodio moj komšija milivoje u danskoj...roditelji su mu bili gasterbajteri i milivoje ima dansko drž. sad kad se crnogorac rodi u srbiji...on ne stiče automatsko državljastvo srbije?.......lol...pa ne stiče...stiče cg. drž. jer smo zbog pravnog prometa samo preveli rep. drž. u državljanstvo................

Skoro sam vadila pasose mojim klincima koji su rodjeni na zapadu, i tada su mi rekli da deca NE DOBIJAJU drzavljanstvo samo ako su rodjeni u EU, vec mora da barem jedan roditelj vec ima drzavljanstvo. Mi imamo i jedno i drugo, pa nije bio problem, ali su mi objasnili da da nismo imali - deca bi bila srbi iako su se ovde rodili!

__________________________________________________________________________________

www.zenskikutak.com/smf

Back