Država uvodi nacionalne udžbenike

Lagerta

Supermoderator
Poruka
27.886
Od 2026. se planira uvođenje nacionalnih udžbenika koje bi štampao Zavod za udžbenike. Ovu inicijativu moram da pozdravim, kao jednu od boljih koje je država planira da usvoji na sednici 4.
6. izmena nacrta zakona o udžbenicima. . Pomalo skepticizma ostaje po pitanju autora tih udžbenika i sadržaja ali se nadam da će biti dovoljno stručnih na njihovoj izradi.
Link

Ova vest me u isto vreme i raduje i plaši.

Ko razume shvatiće.

Da, razumemo, i to veoma dobro ;)

Kada država postane jedini izdavač udžbenika, otvara se prostor da obrazovanje postane sredstvo oblikovanja narativa koji odgovara vlasti. Umesto kritičkog mišljenja, đaci mogu biti izloženi porukama koje afirmišu poslušnost, autoritarizam, kult ličnosti i mitove umesto činjenica.

Zato se i menja zakon, ni zbog čega drugog.

Svi koji ovde pišemo školovali smo se po jedinstvenom programu i knjigama koje su štampane u Zavodu za izdavanje udžbenika.

Ne razumem ovo sada da u istom gradu za isti razred, u različitim školama, traže različičite udžbenike.

Ne razumem ni zašto su u nekim gradovima udžbenici besplatni.
Nadam se da će i deca iz unutrašnjosti imati besplatne udžbenike, besplatan vrtić, gradski prevoz, novogodišnje vaučere.

Od 2026. se planira uvođenje nacionalnih udžbenika koje bi štampao Zavod za udžbenike. Ovu inicijativu moram da pozdravim, kao jednu od boljih koje je država planira da usvoji na sednici 4.
6. izmena nacrta zakona o udžbenicima. . Pomalo skepticizma ostaje po pitanju autora tih udžbenika i sadržaja ali se nadam da će biti dovoljno stručnih na njihovoj izradi.
Link
Ako ih budu uredjivali Djuka Bizon,Djure Mazut,Vjekoslav Seselji i Edvard Bakarec onda je bolje da to skolstvo i nestane

Link
Baš sam to hteo reći, sadržaj je izuzetno bitan, a sumnjam da država želi dobro bilo kome.

Plan i program je ono sto je bitno i sto treba da dâ okvir onog sto je obavezno da se nauci.
Sve ostalo treba da bude slobodna volja profesora pa i odabir tih famoznih udzbenika.

Onda uvedes ocenjivanje profesora od strane ucenika i inspektora, i onda dobijes prosecnu ocenu profesora od koje mu zavisi plata.
I eto savrsenog obrazovnog sistema 😊

Nema na cemu, resio sam vam i taj problem 😎

Kada će se znati šta će biti u sadržaju tih udžbenika tj. hoće li sadržaj tih udžbenika objaviti javno pre štampe?
Предлажем да једна од тема буде Стазама свенародних саборовања и одбране државе аце србина, ослободиоца косовског.

Da, razumemo, i to veoma dobro ;)

Kada država postane jedini izdavač udžbenika, otvara se prostor da obrazovanje postane sredstvo oblikovanja narativa koji odgovara vlasti. Umesto kritičkog mišljenja, đaci mogu biti izloženi porukama koje afirmišu poslušnost, autoritarizam, kult ličnosti i mitove umesto činjenica.

Zato se i menja zakon, ni zbog čega drugog.
Да ли предлажеш да један део историјских уџбеника на пример, пише усташка емиграција из Мелбурна, или пенизионисани челници ОВК, на пример. Па да имамо критичко мишљење, и да буде равноправно.

Plan i program je ono sto je bitno i sto treba da dâ okvir onog sto je obavezno da se nauci.
Sve ostalo treba da bude slobodna volja profesora pa i odabir tih famoznih udzbenika.

Onda uvedes ocenjivanje profesora od strane ucenika i inspektora, i onda dobijes prosecnu ocenu profesora od koje mu zavisi plata.
I eto savrsenog obrazovnog sistema 😊

Nema na cemu, resio sam vam i taj problem 😎
Pre neki dan je tema bila Finska i njeno obrazovanjem. Možda da pročitaš o tome da kod njih nema ocenjivanja, u smislu da ti dođe Pera iz ministarstva i kaže ti si loša učiteljica, već rezultati učenika i napredak su jedino merilo koje prihvataju.

Да ли предлажеш да један део историјских уџбеника на пример, пише усташка емиграција из Мелбурна, или пенизионисани челници ОВК, на пример. Па да имамо критичко мишљење, и да буде равноправно.
Ne, ali ne želimo ni da nam časovi počinju sa: Živeo nam Aca Srbin :mrgreen:

Pre neki dan je tema bila Finska i njeno obrazovanjem. Možda da pročitaš o tome da kod njih nema ocenjivanja, u smislu da ti dođe Pera iz ministarstva i kaže ti si loša učiteljica, već rezultati učenika i napredak su jedino merilo koje prihvataju.

Znam puno o Finskoj, cimer bivsi je tamo gostujuci profesor cesto, pa mi je ispricao puno o njihovom sistemu.
Da me ne mrzi da ucim jos jedan jezik, ili kada bih mogao samo sa engleskim, bukvalno bih se sutra tamo preselio i zaposlio kao profesor 😊

Back