Drzava i vlast

hakim bej

Elita
Poruka
16.476
Nedovrsenim, lenjim i nezrelim ljudima je potrebna vlast, vodja koji ce ih voditi i govoriti im sta da misle. Tako je lakse.

Odrasli i pametni ljudi dovoljno znaju. Ali i njima je potrebna vlast.
Ne da ih vodi, nego da im sluzi. Da, kao kakav dobar domacin, brani granice, sprovodi zakone, brine o kisi i susi, otkupu i zajednickoj kasi.
Domacinska vlast nece dozvoliti rasipanje i unistavanje zajednicke imovine, preduzeca, zemlje i fondova. Cuvace ih, braniti i uvecavati.
Vlast mora da sluzi svom narodu.
Da omoguci stvaranje, rast, sigurnost.

Gde smo pogresili?

(mislio sam da okacim na politiku, ali ovo nije politicka tema. Razmisljao sam i o psihologiji, ali mislim da je ovo pretezno ekonomska tema.)

nema greške
radimo onako kakvi smo
a u proseku smo jako loši
nema sistema, zakona, propisa, kazne koji će popraviti ljude
propisi su samo vodič
mi nemamo savest i zato propadamo
umesto da popravlja svako sebe svi bi da poprave onog drugog

To je citav splet okolnosti koji nam ne dozvoljava da ubodemo jednog koji ce se ponasati odgovorno i sa samog vrha poceti da stvara sistem koji ce sluziti narodu,,Politicari su klovnovi koji kao da rade za cirkus i sluze za zabave narodne mase,Sto veci klovn to popularniji u narodnim masama a njihova slika se prenosi u citavo drustvo,Rezultati se ne boduju a konsekvense ne postoje od strane naroda i kao takvi tesko da cemo doci do nekog valjanog koji moze/zeli da nesto pomeri makar za milimetar u pravom smeru,,Nazalost nasa politicka elita je uzas i tu nema puno volje za nekim promena jer oni u sistemima zapadnog tipa gube funciju postojanja kao i tajkuni (koji su nastali preko politike a ne preko trzista),,Dve stvari nas koce najmocnije u jednoj drzavi i uticu na nasu svest u zadrzavanju stanja koje jednino njima odgovara,,

Poslednja izmena:
Nedovrsenim, lenjim i nezrelim ljudima je potrebna vlast, vodja koji ce ih voditi i govoriti im sta da misle. Tako je lakse.

Odrasli i pametni ljudi dovoljno znaju. Ali i njima je potrebna vlast.
Ne da ih vodi, nego da im sluzi. Da, kao kakav dobar domacin, brani granice, sprovodi zakone, brine o kisi i susi, otkupu i zajednickoj kasi.
Domacinska vlast nece dozvoliti rasipanje i unistavanje zajednicke imovine, preduzeca, zemlje i fondova. Cuvace ih, braniti i uvecavati.
Vlast mora da sluzi svom narodu.
Da omoguci stvaranje, rast, sigurnost.

Gde smo pogresili?

(mislio sam da okacim na politiku, ali ovo nije politicka tema. Razmisljao sam i o psihologiji, ali mislim da je ovo pretezno ekonomska tema.)

Tema je... poljoprivredna. Preciznije vezana za pčelarstvo.

Pčele imaju snažan nagon da brane svoju zajednicu. Nemaju šefove. Čim se ispile, krenu da ventiliraju po košnici, uređuju saće i tako to. Kako rastu, tako napreduju prema izlazu iz košnice i tamo postaju pčele čuvari. Na kraju postaju one pčele koje zuje okolo i sakupljaju nektar koji sav (izuzev miniuma za ličnu hranu) nose u košnicu za opštu dobrobit. Pčele koje se izlegu u poznu jesen provode svojih nekoliko meseci života održavajući temperaturu. Na kraju zime uginu i druge pčele ih izbace na sneg koji se topi.
E sad... Pčele imaju taj ulaz koji brane po cenu života, ali su nesposobne da vide da se zadnji deo košnice otvara i da im pčelar nekažnjeno uzima med.
U ljudskoj košnici taj zadnji zid je vlast.

Back