Drzava destimulise voznju na autogas povecavanjem akcize tj poreza

Тихи

Starosedelac
Banovan
Poruka
184.243
Država destimuliše vožnju na auto-gas

Iako je vožnja na tečni naftni gas (TNG) i dalje jeftinija nego kada u vaš automobil sipate benzin ili dizel, ušteda je manja nego ranije zbog povećanja akcize na ovu vrstu alternativnog goriva.

20764227775358d344e1cd5484305806_640x40985.jpg

Procenjuje se da će TNG biti sve manje atraktivan za vozače jer je država namerila da poveća svoja zahvatanja kada je reč o ovom gorivu.

"Akciza na TNG povećana je 1. januara 2014. godine za pet dinara po kilogramu, a isto se očekuje i 1. januara 2015. Benzin i dizel će za isti period 'dobiti' akcizu uvećanu za svega 40 para", objašnjava Tomislav Mićović generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Državi jednostavno nije bilo u interesu da sve veći procenat vozača vozi na TNG jer je akciza doskoro bila znatno manja nego za benzin i dizel gorivo.

Takođe, ni ekološki faktor, koji je ranije bio na strani TNG derivata, prelaskom na upotrebu bezolovnog benzina i evrodizela na našem tržištu, više nije toliko značajan da bi uticao na nadležne da favorizuju ugradnju TNG uređaja.

Nakon najnovijeg povećanja akcize, Srbija je apsolutni lider u regionu po državnom zahvatanju, koje iznosi oko 36 odsto od cene TNG goriva.

Ako se u obzir uzmu i troškovi ugradnje i atestiranja TNG uređaja, računica pokazuje da je potrebno preći veći broj kilometara nego ranije da bi ulaganje bilo isplativo.

Izvor: B92, Novosti

http://www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2014&mm=04&nav_id=840108

Izgleda da su resili da izjednace cenu TNG-a sa benzinom i dizelom . Lopovi

Naslov treba da glasi "Drzava krade svoje gradjane" i onda se moze koristiti kao univerzalan naslov za vecinu clanaka, jer sve uglavnom sve svede na tu cinjenicu.

Neznam kolko košta ugradnja na novim automobilima da mogu da idu na gas ???? Ja čak mislim da na nekim novim automobilima i nepostoji ta mogućnost, ili je jako skupa ugradnja uredjaja. U svakom slučaju, čuo sam da je vožnja na gas puno jeftinija nego na ostala goriva

cuo si da je voznja na gas jeftinija od ostalih goriva? Cuo si? Slucajno si cuo? Gde zivis ti? Ispod kamena?

Poslednja izmena:
Neznam kolko košta ugradnja na novim automobilima da mogu da idu na gas ???? Ja čak mislim da na nekim novim automobilima i nepostoji ta mogućnost, ili je jako skupa ugradnja uredjaja. U svakom slučaju, čuo sam da je vožnja na gas puno jeftinija nego na ostala goriva

to je problem kod benzinskih motora sa direktnim ubrizgavanjem, ali se i to da reshiti na dobrom delu automobila.
sve shto treba je broj shasije kako bi se kontaktirao proizviodjach, al to mi radimo (kod mene u firmi poshto se bavimo time)
s tim shto je tada vozilo dual-fuel tj koristi i benzin i gas, i to chini mi se u odnosu 10/1 u korist auto gasa.
u svakom sluchaju, ako te zanima josh neshto, pishi na pp.

to je problem kod benzinskih motora sa direktnim ubrizgavanjem, ali se i to da reshiti na dobrom delu automobila.
sve shto treba je broj shasije kako bi se kontaktirao proizviodjach, al to mi radimo (kod mene u firmi poshto se bavimo time)
s tim shto je tada vozilo dual-fuel tj koristi i benzin i gas, i to chini mi se u odnosu 10/1 u korist auto gasa.
u svakom sluchaju, ako te zanima josh neshto, pishi na pp.

sad i na te sa direktnim ubrizgavanjem nije vise toliko skupo resili to poljaci sa STAG uredjajima.

sad i na te sa direktnim ubrizgavanjem nije vise toliko skupo resili to poljaci sa STAG uredjajima.

nije toliko skupo, ali ima bolji uredjaj od staga
LPG TECH je firma koju je osnovao glavni inzhinjer iz staga kad se razishao sa njima
ful autoadaptacija,chitanje benzinske mape i njeno prebacivanje na plin,
imaju i dizne Dragon, koje jesu skuplje od Rail-ovih ali su mnogo kvalitetnije...
i josh mnogo toga, al da ne bude da se reklamiramo...
kao shto rekoh, ako nekog zanima, nek pishe na pp

nije toliko skupo, ali ima bolji uredjaj od staga
LPG TECH je firma koju je osnovao glavni inzhinjer iz staga kad se razishao sa njima
ful autoadaptacija,chitanje benzinske mape i njeno prebacivanje na plin,
imaju i dizne Dragon, koje jesu skuplje od Rail-ovih ali su mnogo kvalitetnije...
i josh mnogo toga, al da ne bude da se reklamiramo...
kao shto rekoh, ako nekog zanima, nek pishe na pp

ne znam ja sa tim nemam iskustva ali ako ti kazes verujem da je tako :)

mozes i ovde slobodno da napises koja su iskustva cene ne mora na pp

ne znam ja sa tim nemam iskustva ali ako ti kazes verujem da je tako :)

mozes i ovde slobodno da napises koja su iskustva cene ne mora na pp

jes vala i to shto kazhesh..:lol:
pa iskustva su uglavnom pozitivna...
toliko, da nam hakuju sajt...al shta cesh...lojalna konkurencija...:roll:
uglavnom, ne veliki broj servisera pochinje da se interesuje za "nash" uredjaj,
jer ne koristimo kinesku kablazhu, dajemo garanciju, tehnichka podrshka, obuke za servisere...
u principu sve shto bi svaki normalan zatupnik jednog brenda trebalo da radi...
cena ide od recimo 380 evra mada to zavisi od tipa automobila, sa tendencijom da bude i nizha,
al to nazhalost ne zavisi od nas, vec generalno od stanja na trzhishtu...
ima i ugradnji za 300 evra, da ne pominjem ko to radi, ali posle ti isti dolaze kod nas jer imaju neki problem sa kolima...
a onaj ko je ugradio ne ume da ga reshi...:roll:

jes vala i to shto kazhesh..:lol:
pa iskustva su uglavnom pozitivna...
toliko, da nam hakuju sajt...al shta cesh...lojalna konkurencija...:roll:
uglavnom, ne veliki broj servisera pochinje da se interesuje za "nash" uredjaj,
jer ne koristimo kinesku kablazhu, dajemo garanciju, tehnichka podrshka, obuke za servisere...
u principu sve shto bi svaki normalan zatupnik jednog brenda trebalo da radi...
cena ide od recimo 380 evra mada to zavisi od tipa automobila, sa tendencijom da bude i nizha,
al to nazhalost ne zavisi od nas, vec generalno od stanja na trzhishtu...
ima i ugradnji za 300 evra, da ne pominjem ko to radi, ali posle ti isti dolaze kod nas jer imaju neki problem sa kolima...
a onaj ko je ugradio ne ume da ga reshi...:roll:

Koliko sam skapirao tvoja firma saradjuje sa tom firmom bivseg glavnog inzenjera firme koja proizvodi AC STAG uredjaje i on proizvodi iste takve mikroracunare samo za manje pare?

Sta stavljate od drugih stvari koje dizne i isparivace..

koliko je vase resenje jeftinije nego sa ac stag kontrolerom

Koliko sam skapirao tvoja firma saradjuje sa tom firmom bivseg glavnog inzenjera firme koja proizvodi AC STAG uredjaje i on proizvodi iste takve mikroracunare samo za manje pare?

Sta stavljate od drugih stvari koje dizne i isparivace..

koliko je vase resenje jeftinije nego sa ac stag kontrolerom

Jeste, dobro si skapirao. :)
isti taj proizvodjach ima i dizne, LPG TECH Dragon, s tim da su one malo skuplje...jer su dobre...
mi koristimo i druge dizne, poshto je oprema kompatibilna.
U pitanju OMVL Reg fast dizne, i OMVL isparivachi, mada imamo i KME isparivache, al to sve zavisi od snage motora...
Shto se cene tiche, ne postoji neka znachajna razlika, ali je razlika u samom uredjaju tj u kontrolnoj jedinici,
koja je mnogo bolja nego Stag, jer su neka reshenja (ona losha) izbachena i resheni neki znachajni problemi...
mada to sve zavisi i od samog majstora...ima onih koji znaju i onih koji su priucheni, tj misle da znaju...

neće moći da izjednače cenu sa benzinom,onda niko neće ni kupovati tng(ugradnja,atest,veća potrošnja od benzina)

vozio me taxista u opel merivi,ima metan,sipa ga na novom beogradu,kaže sve te priče oko težine boca i stradanja trapa su priče..videćemo

p.s.sada gledam p.a. u pitanju je bila zafira cng

u zafire je fabrichki ugradjivan metan, medjutim, ima drugi problem...
nashi "struchnjaci" ne priznaju te homologacije i problem je uraditi atest...
o tome da koshta skoro 200 evra, u zavisnosti od institucije (kakav debilizam!) necu ni da pricham...
Mashinski fakultet, sa tehnichkim pregledom, oko 15000, a Vincha, samo atest 22000...
dokle tako!?

neće moći da izjednače cenu sa benzinom,onda niko neće ni kupovati tng(ugradnja,atest,veća potrošnja od benzina)

vozio me taxista u opel merivi,ima metan,sipa ga na novom beogradu,kaže sve te priče oko težine boca i stradanja trapa su priče..videćemo

p.s.sada gledam p.a. u pitanju je bila zafira cng

Лaко је тaксисти, вози по локaлу, стaвио је мaњу боцу, и није му тешко дa је пуни свaки дaн..

- - - - - - - - - -

Што се тиче aутомобилa сa директним убризгaвaњем, зaр ту ствaри око плинa нису решене секвент уређaјимa?

Лaко је тaксисти, вози по локaлу, стaвио је мaњу боцу, и није му тешко дa је пуни свaки дaн..

ovo je tačno-metan se,možda,isplati u lokalu,imaju dve pumpe u bg-u i još tri-četiri,koliko se sećam po srbiji..dakle od vožnje za grčku sa gepekom punim klope sada na leto sa autom na metan nema ništa

(ko zna kakva je situacija u makedoniji i u grčkoj i šta može sve tamo policija čoveku da smesti zbog metana)

a i sve da uđe uširoku primenu,kao tng,priča bi se završila isto kao sa tng što se tiče akciza

@ccaterpillar
Moze sekvent ali je tu stvar dosta komplikovanija a i skuplje kosta. Problem kod direktnog ubrizgavanja je sto se dizne izlazu visokim temperaturama, a ne postoji sistem hladjenja za njih osim ubrizgavanjem odredjene kolicine benzina (zbog toga se pored plina trosi i benzin u odredjenom procentu).
Mada cuo sam da su skoro poceli da uvode neke uredjaje (LPI ili tako neki naziv) koji koriste vec postojecu benzinsku instalaciju tako da ne trosi benzin uopste tj. funkcionise kao kod klasicnih multipoint sistema ubrizgavanja.

- - - - - - - - - -

Што се тиче aутомобилa сa директним убризгaвaњем, зaр ту ствaри око плинa нису решене секвент уређaјимa?

kod motora sa direktnim ubrizgavanjem postoje odredjeni problemi,
koje su neki uspeli da reshe, s tim da je potrebno dostaviti broj motora,
kako bi se videlo da li je to moguce ili ne.
Kod nekih motora mozhe, a kod nekih ne mozhe, iako je recimo isti model automobila u pitanju.
Tada je vozilo bi-fuel, tj troshi i benzin i gas, ali je odnos 10:1.
vec sam pisao na tu temu, ali ako ima ko zainteresovan,
neka se javi na pp jer je ovde reklamiranje zabranjeno.
hvala!

Back