Држава деци нуди кладионице и коцку, а не финансијску писменост

Poruka
17.830
Режим спроводи агресивну кампању промовисања коцкања, док истовремено занемарује важност финансијске писмености као основног стуба образовања. У Србији и Балкану, где су онлајн клађења и кладионице свуда присутне, деца и млади се свакодневно сусрећу са рекламирањем ових активности, што их излаже великом ризику од развоја зависности од коцкања.

Док држава не улаже довољно напора у развој програма који би учио најмлађе како да разумеју новац, штедњу и инвестирање, све више младих особа бива увучено у свет клађења и коцкања. Онлајн платформе за клађење су доступне 24/7, а реклама и промоције су неограничене, што доприноси нормализацији ових активности као „једноставног и брзог начина за зараду“.

Овај тренд може имати дугорочне последице на финансијску стабилност људи, а посебно младих који су рањиви на овакве манипулације. Ако не улажемо у образовање о финансијама, ризикујемо да читаве генерације буду предодређене да развију патолошке навике у управљању новцем, што може имати трајне последице не само на њихов живот, већ и на економију земље у целини."

Krokodili dolaze je kampanja usmerena na borbu protiv agresivnog promovisanja kladionica.

Режим спроводи агресивну кампању промовисања коцкања, док истовремено занемарује важност финансијске писмености као основног стуба образовања.
Ali zato univerzitet i opozicija daju sve od sebe da ih obrazuju

Режим спроводи агресивну кампању промовисања коцкања, док истовремено занемарује важност финансијске писмености као основног стуба образовања. У Србији и Балкану, где су онлајн клађења и кладионице свуда присутне, деца и млади се свакодневно сусрећу са рекламирањем ових активности, што их излаже великом ризику од развоја зависности од коцкања.
Niti ovo ima previse veze s ekonomijom, a ni argumenti nisu najbolji- ispada da su vlasti iz Srbije nekako odgovorni i za ostatak Balkana i Evrope- i u Britaniji se isto reklamiraju kockarnice na svakom cosku, verovatno je svuda u Evropi tako.
Ne znam kako se postuje, ali zakonska regulativa sto se tice kockanja je slicna kao i u vecem delu Evrope.
Sto se tice finansijske pismenosti, bilo bi dobro vise obrazovanja u vezi toga- ali na kraju krajeva to je pre svega duznost porodice.

Ovo je tačno.
Ovo su unutrašnji problemi jedne države i protiv ovoga se treba boriti i izlaziti na ulice, blokirati ulaze u kockarnice.
Ne, ovo je odvlacenje paznje s pravih problema.
Ne moze se ocekivati od drzave da kontrolise ljude na svakom koraku i u svemu,
trebalo bi uvesti mozda dodatne regulacije, i dobro bi uvesti u skole o osnovama finansija- ali za to postoje pravne procedure.

Niti ovo ima previse veze s ekonomijom, a ni argumenti nisu najbolji- ispada da su vlasti iz Srbije nekako odgovorni i za ostatak Balkana i Evrope- i u Britaniji se isto reklamiraju kockarnice na svakom cosku, verovatno je svuda u Evropi tako.
Ne znam kako se postuje, ali zakonska regulativa sto se tice kockanja je slicna kao i u vecem delu Evrope.
Sto se tice finansijske pismenosti, bilo bi dobro vise obrazovanja u vezi toga- ali na kraju krajeva to je pre svega duznost porodice.
Био сам свуда по Европи, осим у ВБ, али нигде нисам видео толико кладионица, као у Србији и БиХ.

Не може просечна балканска породица која је финансијски неписмена да образује своју децу. Мора то да уради школа.
Хирург може бити финансијски неписмен или неки академик, а опет са друге стране неки клинац без школе, који има приступ интернету, може да стекне неки ниво финансијске писмености.

Био сам свуда по Европи, осим у ВБ, али нигде нисам видео толико кладионица, као у Србији и БиХ.
ne znam kako bih kvantitativno shvatio "toliko", u Velikoj Britaniji ima poprilicno veliki broj, takodje u Irskoj- zavisno do zemlje negde ima vise negde manje kockarnica, uglavnom za neke stvari i pojedinci i porodice moraju preuzeti odgovornost.
Slazem se da treba vise finansijskog opismenjavanja- no to je vise do samog drustva nego do drzave, drzava u mnogo cemu je odraz drustva.

ne znam kako bih kvantitativno shvatio "toliko", u Velikoj Britaniji ima poprilicno veliki broj, takodje u Irskoj- zavisno do zemlje negde ima vise negde manje kockarnica, uglavnom za neke stvari i pojedinci i porodice moraju preuzeti odgovornost.
Slazem se da treba vise finansijskog opismenjavanja- no to je vise do samog drustva nego do drzave, drzava u mnogo cemu je odraz drustva.
Нисам био тамо, јер те две државе траже визу.
Међутим, те државе се не разликују много од С.А.Д. што се тиче финансијске писмености, тако да утицај кладионица не може бити исти као и код нас.

У Великој Британији и Ирској постоје предмети у основним и средњим школама који се баве финансијским образовањем, мада се обим и начин укључивања разликују између земаља и нивоа образовања.

Велика Британија:

• Енглеска: Финансијско образовање је део националног наставног плана за средње школе, укључено у предмете као што су грађанско васпитање и математика. Ученици уче о функцијама и употреби новца, буџетирању, управљању ризиком, кредитима и дуговима, осигурању, штедњи и пензијама, као и примени математике у финансијским контекстима. У основним школама, иако финансијско образовање није обавезно, неки аспекти се покривају кроз наставу математике, као што је разумевање новца и рачунање кусура. MaPS
  • Шкотска: Финансијска писменост је интегрисана у наставни план за ученике узраста од 3 до 14 година, углавном кроз математику и нумеричке предмете. House of Lords Library
  • Северна Ирска: Финансијско образовање је део наставног плана за ученике узраста од 4 до 14 година, првенствено кроз математику и нумеричке предмете, као и кроз друштвене науке, где се покривају теме попут предузетништва и пословања.
  • Велс: Нови наставни план, који је почео да се примењује 2022. године, укључује елементе финансијског образовања у оквиру предмета као што су математика и здравље и добробит. House of Lords Library

У Великој Британији и Ирској постоје предмети у основним и средњим школама који се баве финансијским образовањем
Slazem se da treba uvesti finansijsko opismenjavanje u skole, no za to postoji proces, takodje treba vise o tome da se govori u medijima, ono sto se desava jeste politizacija svega ukljucujuci i ekonomije, sto se mene tice smatram da mi- tu mislim na sete, tebe i druge- da ne radimo isto vec da pokusamo ovde da malo uvedemo drugaciji pristup ekonomiji- postavljanjem raznih clanaka koje govore o ovim stvarima, postavljanjem clanaka koje govore o stvarnoj situaciji, a ne kao na pdf politika gde je stvar ista kao i u medijima i na informeru.
Znaci, kao sto sam radio u zadnjih 10tak dana cu nastaviti da postavjam clanke svetskih eksperata i da usmeravam razgovor u pravom smeru, i to je jedan konkretan korak koji mi mozemo da uradimo- a ne da i mi nastavimo s politizacijom svih problema.
Finansijsko obrazovanje... Sada i ovde.
Right here...Right now...

Slazem se da treba uvesti finansijsko opismenjavanje u skole, no za to postoji proces, takodje treba vise o tome da se govori u medijima, ono sto se desava jeste politizacija svega ukljucujuci i ekonomije, sto se mene tice smatram da mi- tu mislim na sete, tebe i druge- da ne radimo isto vec da pokusamo ovde da malo uvedemo drugaciji pristup ekonomiji- postavljanjem raznih clanaka koje govore o ovim stvarima, postavljanjem clanaka koje govore o stvarnoj situaciji, a ne kao na pdf politika gde je stvar ista kao i u medijima i na informeru.
Znaci, kao sto sam radio u zadnjih 10tak dana cu nastaviti da postavjam clanke svetskih eksperata i da usmeravam razgovor u pravom smeru, i to je jedan konkretan korak koji mi mozemo da uradimo- a ne da i mi nastavimo s politizacijom svih problema.
Finansijsko obrazovanje... Sada i ovde.
Right here...Right now...
Политика утиче на финансије и економију, али финансијска писменост нема везе са политиком.

Па говори се у медијима, ја сам почео да се образујем пре мање од годину дана, а до тога сам знао само за сламарицу и нешто мало улагања у злато и штедњу.

Немања Антић се не меша у политику, делује режимски, јер подржава литијум, али и ја подржавам такође, а овде сам бановао све присталице режима, јер не могу више да трпим ту патологију. А био сам њихов радикал. Гаде ми се.

Владимир Ђукановић не онај бизон, качи простудентске објаве, али такође пошто је економиста подржава литијум и гостује понекад на режимским медијима, јер немају кога да позову, сувише је добар да га игноришу.

Ђорђе Остојић тотално против режима, али и њега понекад зову, ваљда је испод радара или немају кога.

Раде Ракочевић против режима, али иначе не гостује у ТВ медијима, само на ЈТ.

Ненад Грујаничић делује комунистички као Банка поштанске штедионице, тешко га је слушати... није се мешао у политику.

Back