Дрво - обрада, израда, употреба

Неки од нас су се већ опробали у изради мањих или већих комада намештаја и других предмета од дрвета.
Како је то изгледало - припрема за израду, одабир дрвета, коришћен алат, нека сличица и остало...
Ako je u pitanju od masivnog drveta, jedna od najvaznijih stvari je vlaznost drveta, za namestaj se koristi drvo sa vlaznoscu manjom od 9%.
E sada, zavisi sta se zeli raditi i koliko se polaze paznja na detalje, da li se bajcuje, lakira (npr.sel
-lakom kada je u pitanju kvalitetni komad)
. Ko se jednom zaljubi u drvo i zavoli ga, postaje ovisnik:rumenko: Licno volim orahovinu i hrast (koji je "izvikan" kao rustikalno drvo, a...nije) posto su u svom ponasanju jako stabilni. Ja licno posedujem sve industrijske masine za obradu drveta (moj hobi:)) pocevsi od cirkulara, preko glodarice(60cm), frezerice, slajf masine...

Скоро сам пазарио комбиновани абрихтер (абрихтер 40цм, дихт, циркулар, фрезер). Како је то неки старији модел и није био предвиђен за штеловање висине улазне плоче, одрадио сам му имбус шрафове на четири позиције по плочи којима могу да штелујем и висину улаза у абрихтер и нагиб.
Први пројекат ће ми бити израда кревета (зато је и купљен абрихтер, израчунао сам да ће ме израда кревета изаћи јефтиније за око 70% цене абрихтера).
А онда сам морао да направим и фуруну за пиљевину, тако да сам решио и проблем грејања...

Pogledajte prilog 182850

Evo kolega Ziskar deo masina za moj "hobi", u drugoj prostoriji je jos 63cm hobelmasina:D
Na zalost, daleko su od mog mesta boravka (120km), tako da retko imam vremena posvetiti se tom zanimljivom hobiju:sad2:

Па да и сада те фине машине зврје тамо и нико ништа не ради на њима али ето, има се....сунце јуцино!
Чико, чико, је л` тај сав лебац твој? А што га не једеш?

Па да и сада те фине машине зврје тамо и нико ништа не ради на њима али ето, има се....сунце јуцино!
Чико, чико, је л` тај сав лебац твој? А што га не једеш?

Bato, to mi je hobi, `ranim se drugim hlebom;)
Steta sto je komplikovano sve preneti za BG, inace bi odavno bile tu.

Bato, to mi je hobi, `ranim se drugim hlebom;)
Steta sto je komplikovano sve preneti za BG, inace bi odavno bile tu.

Сада компликовано, сутра пожељно и лако изводиво.
Како код вас иде набавка дрвета и колико је тешко наћи квалитетно осушено дрво? Без уплитања цене.

Сада компликовано, сутра пожељно и лако изводиво.
Како код вас иде набавка дрвета и колико је тешко наћи квалитетно осушено дрво? Без уплитања цене.

Sve vrste drveta, osim zasticenih (ebenovina, palisander, tikovina...) su na trzistu u osusenom stanju, vlaznost oko 7% i mogu se dobiti u svim jacinama i duzinama.
Iz USA i Kanade, kanadski javor, americki hrast, tresnja (Sherry), americka orahovina, su vec i kao obradjene daske (iste sirine, poseceni spoljni deo) za dobiti na lageru u svim vecim specijalizovanim kucama za stolare.
Tehnicki suseno i sa cetiri strane hoblovano, tzv Konstruktivno drvo je sa 12% vlaznosti u svim dimenzijama do 18 m duzine.
Iznenadio sam se kada sam u Srbiji saznao da mi takvo drvo (Konstruktivno) uvozimo iz Austrije:eek:
Umesto da otvorimo vlastite Institute i potenciramo proizvodnju toga jer smo bogati "izvorom", kod nas se uvozi:sad2:

Ako je u pitanju od masivnog drveta, jedna od najvaznijih stvari je vlaznost drveta, za namestaj se koristi drvo sa vlaznoscu manjom od 9%.
E sada, zavisi sta se zeli raditi i koliko se polaze paznja na detalje, da li se bajcuje, lakira (npr.sel
-lakom kada je u pitanju kvalitetni komad)
. Ko se jednom zaljubi u drvo i zavoli ga, postaje ovisnik:rumenko: Licno volim orahovinu i hrast (koji je "izvikan" kao rustikalno drvo, a...nije) posto su u svom ponasanju jako stabilni. Ja licno posedujem sve industrijske masine za obradu drveta (moj hobi:)) pocevsi od cirkulara, preko glodarice(60cm), frezerice, slajf masine...
Blago vama !
A je l imate slike nekih vaših radova da vidimo i mi ?
Je l nešto prodajete ?

Tibi,da vas pitam nešto :koje mašine se koriste za izradu krivih nogica :D za stilski nameštaj,konkretno komode ?

Daću neke primere a vi ih ocenite po kategorijama teže za rad,skuplje,bolje,šta već sve znate,ako nije problem,mene jako zanima,a nisam našla na forumu ni jednog stolara pogotovo koji ima sve mašine za obradu drveta .

Ovo je chabby style i meni se mnogo dopada :)

3CLen.jpg

da li je ovo duborez ili se radilo sa 3D šablonom uz pomoć gita za drvo ?
5LkfS.jpg

ovakve komodice se prodaju kod nas po ceni od 460 e ,mislim da su nerealne cene :(
vHwdT.jpg

još 1 komoda u shabby s.
j7hNY.jpg

Ova komoda mi je osvojila srce,kakvi su ovo ukrasi ? od drveta ? ko to radi ? jesu li skupe ovakve komode ? ja ih još nisam videla .Da li imaju svoju vrednost i zbog čega? (verovatno način izrade ,jel tako ? )
5WqRy.jpg

:D ovo se neko zaneo sa šablonima ili dekupažom,šta je već ne znam
m6zup.jpg

2jQQV.jpg

Kako se vama ovo čini ? da li znate u kom periodu su se koristili i proizvodili ovakvi ormari ? mislim na Srbiju,Jugoslaviju ?
GWBlO.jpg

I još samo ovo i neću više :D ovo ogledalo je verovatno radjeno ručno,koji su to šabloni,kako izgledaju,da li ste nekada radili te duboreze ?
eZXLU.png

Back