Da li neko ima neki nacrt ili skicu kako da se napravi drvena lutka za vezbanje u kucnoj varijanti. Cene po oglasima se krecu od 200 do 350 jura, a mislim da je to malo preterano za 1 dasku i par letvi. Svaki savet i pomoc je dobrodosla...
Cao cikavuja40
Ja sam Nenad i u poslednje 3 godine sam odlicno razradio pravljenje Drvenih Lutki i Dugackih motki koje se koriste u wing chun vestini. Imam radionicu u Sremskoj Mitrovici i bome jako puno masina i alata potrebnih da se kvalitetna lutka napravi kao i njeno postolje. Svaki taj rucni alat kosta minimum 100 eura pa navise, (kruzne, ubodne, testere, rende, glodalice, strugalice, brusilice...) da ne govorim o stonim testerama za precizno secenje i stonim busilicama za pravilno busenje rupa...pa strug za ruke za lutku, pa izvojiti cetvrtasti unitrasnji deo, ekcentricni ili centricni, sve je to alat koji kosta i koji se trosi! Pa su ti gomile potrebnih pomagala tipa: razne turpije, smirgle, testere dleta itd. Ovde govorim o alatu za drvo, dok je alat za metal opet nesto drugo! Posle zastita, vosak, boje i lakovi..
Znaci nisu to 2, 3 daske i drvo iz sume. Barem lutke koje ja pravim a pravim ih profi, kao i postolja. Naravno da moze da se napravi jeftina Budz varijanta i toga je pun internet pa moze da se pogleda.
Nacrt isto nije tajna. Postoji gomile nactra na netu ali sve je to u etru. Treba krenuti, alat u ruke i uraditi. Uraditi znaci znati napraviti te uglove i dimenzije sa nacrta. Gledao sam mnoge lutke koje su cak pravili stolari koje ne lice na ono sto treba jer moje misljenje je da ce sa istim alatom bolje napraviti lutku wing chun prakticar nego rutinski stolar, ali njih dvoje u kombinaciji bili bi najbolji.
Ja lutke pravim sam sa tim alatom i veruj mi potrosim oko 100 radnih sati jakog rada! da je dovrsim do kraja sve sa postoljem i ta cena od 300 eura je smesna! Ista takva lutka bi vec u Italiji kostala od 800 do 1000 eura! Pogledaj sajtove.
Naravno svako ko zeli,ima alat, znanje i uslove, moze i hoce,,,neka je napravi sam! Srecan Rad, Pozzz
www.woodendummy.blog.com