Drvena lutka za kung-fu

Ono, nije baš da je "jedna daska i par letava", koliko sam skontao, ta lutka mora da zadovolji određene standarde da bi se moglo vježbati na njoj. Prošle godine su ovi moji vingčunovci iz kluba odlučili da zajedno naprave 6-7 komada, kako bi ih izašlo jeftinije, pa i pored toga nije bilo baš jeftino (ne znam baš tačno cijenu, ali ću se raspitati). Ono što znam je, da ti treba solidan balvan otprilike tvoje veličine, promjera otprilike košarkaškog obruča. On se oguli, obradi, prelakira, i onda se usijecaju rupe pod određenim uglovima (postoje nacrti za to). To je njima radio majstor, jer treba biti precizno, kako bi se kasnije one "ruke" ponašale kako treba. Onda se od letava prave te "ruke", koje su isto određenih dimenzija i treba ih fino obraditi, i to mora majstor. Zatim treba čelično postolje, a mislim da je išao i učvršćivač u gornjem dijelu lutke, jer je taj balvan težak, i baš ga treba dobro pričvrstiti. I te dijelove ti mora majstor izrezati i napraviti prema mjerama.

U suštini, ti ako imaš materijala, alata, i ako znaš raditi sa drvetom i metalom, možeš i sam napraviti. Ako ne, onda ćeš morati izdvojiti nešto love, ako hoćeš dobru lutku. Sam materijal nije jeftin, a ima i posla, tako da tih 250 evra za dobru lutku uopšte nije mnogo love. A dobro napravljena lutka ti može trajati mnogo godina.

Lutke koje pravi Nenad su kvalitetne i za te pare predobre a isti kvalitet negde u svetu nije ispod hiljadarke eura hmmm.
Mislim da je potrebno stolarsko znanje i naravno masine i alat da se napravi kvalitetna lutka na kojoj moze da se vezba.

Da li neko ima neki nacrt ili skicu kako da se napravi drvena lutka za vezbanje u kucnoj varijanti. Cene po oglasima se krecu od 200 do 350 jura, a mislim da je to malo preterano za 1 dasku i par letvi. Svaki savet i pomoc je dobrodosla...
Cao cikavuja40
Ja sam Nenad i u poslednje 3 godine sam odlicno razradio pravljenje Drvenih Lutki i Dugackih motki koje se koriste u wing chun vestini. Imam radionicu u Sremskoj Mitrovici i bome jako puno masina i alata potrebnih da se kvalitetna lutka napravi kao i njeno postolje. Svaki taj rucni alat kosta minimum 100 eura pa navise, (kruzne, ubodne, testere, rende, glodalice, strugalice, brusilice...) da ne govorim o stonim testerama za precizno secenje i stonim busilicama za pravilno busenje rupa...pa strug za ruke za lutku, pa izvojiti cetvrtasti unitrasnji deo, ekcentricni ili centricni, sve je to alat koji kosta i koji se trosi! Pa su ti gomile potrebnih pomagala tipa: razne turpije, smirgle, testere dleta itd. Ovde govorim o alatu za drvo, dok je alat za metal opet nesto drugo! Posle zastita, vosak, boje i lakovi..
Znaci nisu to 2, 3 daske i drvo iz sume. Barem lutke koje ja pravim a pravim ih profi, kao i postolja. Naravno da moze da se napravi jeftina Budz varijanta i toga je pun internet pa moze da se pogleda.

Nacrt isto nije tajna. Postoji gomile nactra na netu ali sve je to u etru. Treba krenuti, alat u ruke i uraditi. Uraditi znaci znati napraviti te uglove i dimenzije sa nacrta. Gledao sam mnoge lutke koje su cak pravili stolari koje ne lice na ono sto treba jer moje misljenje je da ce sa istim alatom bolje napraviti lutku wing chun prakticar nego rutinski stolar, ali njih dvoje u kombinaciji bili bi najbolji.
Ja lutke pravim sam sa tim alatom i veruj mi potrosim oko 100 radnih sati jakog rada! da je dovrsim do kraja sve sa postoljem i ta cena od 300 eura je smesna! Ista takva lutka bi vec u Italiji kostala od 800 do 1000 eura! Pogledaj sajtove.
Naravno svako ko zeli,ima alat, znanje i uslove, moze i hoce,,,neka je napravi sam! Srecan Rad, Pozzz
www.woodendummy.blog.com

Poslednja izmena:
Nenade,lutke su ti odlicne ,svaka cast,kako ih radis.
Nadam se da ces i u buducnosti raditi ovako dobre lutke www.woodendummys.wordpress.com
,i naravno ,ako ce i meni trebati;)
Zahvaljujem. Dosta zavisi od stolarskog znanja, pa od wing chuna i od alata naravno. Ja sam vise okrenut trzistu van Srbije i oni najvise i narucuju ali prodajem i po Srbiji. Kad odlucis javi. Pozz.

Ovo je model koji se po Srbiji prodaje najvise, zbog svoje kompaktibilnosti (ne zauzima puno prostora) i naravno manje cene. Potrebno je 4 tipla i 4 sarafa i magija pocinje!
Wall dummies.jpg
Wall Dummy1.jpg

Takodje odlican model drvene lutke i postolja. Postolje je rasklopivo i sve je na saraf, ekstra stabilono zbog cvrstih podupiraca a lutka ima fleksibilan rad na bukvinim letvama. Pogodna za ljude koji nemaju prostora (zid) za fiksnu lutku, a vrlo slicno se ponasaju. Lako se sklapa i rasklapa a stabilna je!
W.D.CLASSIC1.jpg

Takodje odlican model drvene lutke i postolja. Postolje je rasklopivo i sve je na saraf, ekstra stabilono zbog cvrstih podupiraca a lutka ima fleksibilan rad na bukvinim letvama. Pogodna za ljude koji nemaju prostora (zid) za fiksnu lutku, a vrlo slicno se ponasaju. Lako se sklapa i rasklapa a stabilna je!
Pogledajte prilog 288645

Odlicna izrada lutke,usudio bih se reci
mnogo bolja lutka ,od nekih sa reputacijom
pravljenja lutaka preko granice:ok:

Odlicna izrada lutke,usudio bih se reci
mnogo bolja lutka ,od nekih sa reputacijom
pravljenja lutaka preko granice:ok:
Hvala GODFATHER10 ali bitna stavka je kvalitetan alat sa kojim mozes to da uradis a jos da znas kako! Kao sto sam objasnio alat papreno kosta i trosi se! Cena lutke proporcionalno sa tim je niska ali opet za Srbiju, mislim da je pristupacna ko iole zeli kvalitetno da vezba.

Baš tako daleko je to debla i par letava. Evo je moja izvedba u kućnoj radinosti.:zper::per: Inače svaka čast SiFu uostalom ti si Majstor :worth:
http://www.dodaj.rs/?18/3a/15VHN7As/imag0102.jpg
To je odlicno na prvi pogled, svaka cast, jako mi se svidja model postolja i ideja, ima dosta slicnih ideja na internetu i ne zauzima puno prostora!. :)
Negledajuci obradu ruku i debla, jedina zamerka mi je sto nije ista visina leve i desne ruke, ali sve u svemu super je.

Postovanje Nenade,kada se vratim u stari kraj,narucicu ti jednu specijalku,posto se bavim Uechi Ryu-em i treba mi za jacanje ruku i nogu.Inace ih koristim za te svrhe kada postoji u sali.Svaka cast izvrsno radis i Jeftin si,Naplati rucni rad,a to je najskuplje u svetu.:ok:

Back