Drugo dete

Po mom misljenju najbolja razlika izmedju dvoje dece je 4-5 godina. Individualno je u svakom slucakju kakav ce odnos razviti njih dvoje, ali nikad ne bih planirala dgugo dete dok prvo bar malo ne poraste. Ne bih imala srca da dete od npr. godinu dana zapostavim zbog druge bebe. A da ne govorimo o tome da treba izneti trudnocu dok imas dete koje prohodava i udara u sve zivo.
Nekako sam misljenja da se na malu razliku odlucuju ili roditelji koji imaju idealno mirno dobro prvo dete jos od rodjenja ili oni koji zive u skladnoj zajednici, pa svekrva ili mama preuzme dosta toga na sebe.

Hehe, ta sam, ipak sam cekala ali kao sto rekoh vec, zbog nekih drugih razloga.

I ja smatram da je razlika izmedju prva dva djeteta najbolja do 5 god, ali Boze moj, bolje ikad nego nikad. Razlika izmedju mene i sestre je samo 18 mj, pa opet nismo razvile nekakav blizak odnos. Brat je mladji od mene 8 god i sa njim sam jaako bliska. I dan danas on ni jednu odluku u svom zivotu ne donese dok se ne posavjetuje sa mnom (ne da me uvijek poslusa, ali me saslusa i na kraju sam odluci). Nisam mislila da cu i ovoliku razliku napraviti, ali problemi, posao, fakultet, sve je to uticalo da cekamo sa drugim djetetom. Nina 2. decembra puni 3 god, tako ako se mm i ja bacimo na posao:zper: razlika bi bila nepune 4 god.

Demantovala si sebe u prve tri rečenice.:dontunderstand:

Demantovala si sebe u prve tri rečenice.:dontunderstand:

Hahah, pa kad mi misle lete a ne stizem sve napisati. Ja licno smatram da je razlika preko 5 god prevelika, ali to nije razlog da se ne ima drugo dijete ako se zbog neceg nije mogla ranije prosiriti porodica, zato kazem bolje ikad nego nikad. Mislila sam da cu ranije roditi drugo dijete ali eto, nisam zbog dosta razloga.
A ovo ostalo sam napisala da bih rekla kako ne mora da znaci da ce djeca biti bliza ako je razlika manja i obrnuto.
Nadam se da sam malo pojasnila:D

Mladamama, ja sam sve razumela što si rekla... :heart:
a Jelena... ti si citirala post koji je napisan pre godinu i po dana.. i rekla da bespotrebno komplikujem :roll:... a naše drugo dete sad već uveliko raste kod mene u stomaku, i sve je na svom mestu ;)

a što se tiče od 'idealne' razlike od 7 godina; u istom tekstu u 'Blicu', piše i da je idealno kad je četvoro dece u porodici :lol: Pa smo mm i ja računali od kad do kad bismo trebali da rađamo decu.. i kolika bi bila razlika između prvog i poslednjeg, ili između poslednjeg nam deteta i prvog unučeta :zcepanje:

.mladamama - i ja sam ukapirala shta si rekla.. :)
..i nisam prichala o bliskosti dece, njihovom slaganju ili neslaganju,
vec o psiholoshkom razvoju deteta..ako zivi samo 5 godina, kao jedinac,
psiholozi kazu da ce propustiti sve ono shto je benefit odrastanja uz mladje,
ne da nece biti blisko sa dosta mladjima..po psiholoshkom profilu, ono ce biti jedinche.. :)
..slazem se za bolje ikad nego nikad, naravno.. :)

Mladamama, ja sam sve razumela što si rekla... :heart:
a Jelena... ti si citirala post koji je napisan pre godinu i po dana.. i rekla da bespotrebno komplikujem :roll:... a naše drugo dete sad već uveliko raste kod mene u stomaku, i sve je na svom mestu ;)

a što se tiče od 'idealne' razlike od 7 godina; u istom tekstu u 'Blicu', piše i da je idealno kad je četvoro dece u porodici :lol: Pa smo mm i ja računali od kad do kad bismo trebali da rađamo decu.. i kolika bi bila razlika između prvog i poslednjeg, ili između poslednjeg nam deteta i prvog unučeta :zcepanje:

..qq.. :lol: ..znachi ako prvo rodish s 20, idealno je da poslednje stigne iza tvoje 40-e?
..u pravu si, mozda se sustigne sa prvim unuchetom? :lol:

Aj sad ja da kažem šta ja mislim (mm se slaže sa mnom, on uvek mene pita za svoje mišljenje :D).
Za mene, tj.nas :D, idealno je troje dece, roditi ih između 30-te i 40-te, znači razlike od 3-4 godine.
Eto našeg recepta, mi ćemo isprobati pa se za jedno 10-tak godina javljamo kakva su nam deca.
Ljubim sve roditelje, naročito one koji se odluče da imaju decu, a ne dete. :D

I mi smo tako isplanirali, troje... doduše, mislila sam da ću do tridesete imati dvoje;
pa u stvari i hoću :think: :lol: nešto sam se zabrojala
u glavnom, do tridesete dvoje i jošjedno negde oko 32-3
jedino, eto stvarno smo mislili drugo da će biti malo ranije, ali nije strašno ;)

Ne postoji ni idealno vreme, ni idealna razlika, ni idealan broj dece. Svako je prica za sebe i treba da prati svoj unutrasnji osecaj. Sve teorije u praksi padaju u vodu kad se nadjes u situaciji da plivas bez pojasa za spasavanje.
Ja sam odrastala kao jedinica i bilo mi je super. Nikad nisam imala zelju da imam brata ili sestru. Bila sam dosta okrenuta sebi i svom svetu , imala sopstvena pravila i red koji niko nije mogao da mi remeti. Meni je to bilo super. Imala sam puno prijatelja tokom odrastanja, tako da se nesto i nisam osecala usamljeno, a i volela sam da budem sama i crtam ili citam, a da me niko ne dira.
Danas, kad imam dve cerke od 6 i 7 godina, sto kazu da je premala razlika, uvidjam prednosti toga, izgurali smo najgore(bar onaj fizicki deo), one se lepo slazu i kad na kratko nisu zajedno vec nedostaju jedna drugoj. Naravno da se i svadjaju, ali to je sastavni deo nase price, ne dozivljavam to kao veliki problem. Da je drugacije ispalo, da je razlika veca, pretpostavljam da bi i to imalo svoje prednosti jer bi fizicki bilo lakse. Jednostavno , mislim da u svakoj situaciji treba gledati pozitivne strane i verovati da je bas to prava stvar i slediti svoj osecaj u svemu.

ja sam imala fobiju od porodjaja i bila mi je frka da rodim i ovo prvo iako bas volim decu...ali definitivno ovo je takva radost d sam resila da bar jos jedno rodim a sad finansijski nisam sigurna da bih mogla i trece..mada bih volela da ih imam puno puno :)

Razlika izmedju moja dva decaka je 2,5 godine,kad bih nastavila ovim tempom do 30-te bi ih imala sedmoro :zcepanje:,ali planiram samo jos jedno i to negde oko 30-te (novembar mi je idol,na nju cu se ugledam ;) :heart: )

Back