Drugi krug svetske krize....

Ima nesto dogmatsko u ekonomistima ......

A opet upravo ekonomisti stalno traze integracije raznih nauka, pa su psihologiju unapredili u marketing i tek se ceka da filozofija, sociologija i psihologija dodju sebi i izanaliziraju sta je sve pohvatala ekonomska nauka....

Ekonomija se bavi i vlastima....i u tom smislu su prepleteni....

U % jeste tacna izjava da je mnogo vise prljavih medju onima koji su i dosli da se oprljave....nego medju onima koji muljaju novac (pravi naziv za sve danasnje aktivnosti sa novcem je muljanje jer se vise ne isplati toliko investicija koliko muljanje i spekulacija....iliti lakse je zaraditi na tudjim greskama nego na svojim pametnim stvarima....)...

Bas zbog ovog u zagradi , gde veliki novac ne da napredak koji ne ide preko njega i njega ne oplodjuje, nastupa sinergija ekonomista i politicara....

Kratko pitanje......
Da li ce americi pasti na pamet da unistava stare zalihe granata , oruzja , bombi ili ce na mnogo efikasniji nacin oploditi svoj ulozeni kapital tako sto zastrasi ostali svet upotrebljavanjem tih sredstava u nekom sukobu....

Ako niste primetili Avganistan je ostao otvoreni poligon....potpuno otvoren poligon....

Sa stelth lovcima, remote vojnicima , bombama koje unistavaju sve u krugu od 100m a osecaju se 20km, USA ne pravi odbrambene sisteme, cak i kad ih naziva tako.....

Pa i sada se zna kolike su kazne za probijanje u vojni info sistem , a da je odbrambeno odradjen kako valja bila bi kazna koliko i za obicne sisteme.....ali tu nema efekta za seljake koje treba ubediti pre oplevljivanja....

Jos uvek ne znam do kog nivoa su ubedili kineze da plate i ucipe se u popuni USA deficita....(trenutno sam van igre).....

Ima nesto dogmatsko u ekonomistima ......

Ima prosto zato sto postoje ekonomske doktrine pa imas monetariste, neokejnzijance itd. Ali porediti njih sa politicarima je pomalo uvredljivo. Takodje, mislim da mesas ekonomiste sa biznismenima ( kad govoris o krupnoj lovi ).

A sto se tice Amerike...moj utisak je da ce ubrzo ( za godinu - dve ) proizvesti nov rat. Videcemo samo koliko ce to biti veliki rat.

Nece biti, alya. Medju ekonomistima ( mislim pogotovu na akademske ) daleko manje mediokriteta i sljama nego medju politicarima.

Ma nemam ja nista protiv ekonmista ( jedna sam od njih )...smuci mi se samo, kad skoro svaki stav argumentuju statistikom..:roll:... to je bas postao trend...:lol:

P.s. Sljama ima svuda...samo politika i ekonomija su profesije gde najvise mozes da ga nadjes...svako bi danas da bude ekonomista i politicar.....pa makar i nemao dara za to...bitno je da se sedi u lepim odelima i da se nesto "radi"...

Sto se rata tice...Amerika mora da ratuje, inace su prsli skroz...bice hiperinflacija, ima ljudi da "pocrkaju" od gladi...

Poslednja izmena:
Za trumana....
Ovo doktrine mogu li da shvatim kao discipline ili kao modeli?

Razlika je sto discipline tumace svet iz svog sistema modela, posebnog ugla sagledavanja, a model je jedan zatvoren sistem koji krece od jedne pojave obicno i samo slaze cigle.....
Nesto slicno kao filozofija i logika, psihologija i psihologika, biologija i biohemija.....

A u vezi ekonomista i biznismena, jeste, pomesao sam ih zato sto ekonomisti daju ideje i kontrolu...a konacni oblik i usmerenje bira biznismen, vlasnik novca i time deformise ceo smisao....naravno sreca je da su lovani obicno i ekonomski obuceni....
Postoje knjige o ekonomskoj etici, ali u njima samima se vidi duboka kriza, koja je kriza samo nefilozofima, jer uticaj novca nije razarajuci u pocetku , vec na kraju , kad informacije, oslanjanje na novac kao sistem vrednosti postane najuticajnija stvar u kosmosu....
Ja to vidim kao rastuci tok pojacanja animalizma u rivalskoj sredini novca....
A zasto , zato sto rivalitet kod koga uspeva i onaj koji je manji donosi validaciju i evoluciju obojice, a kad veci pojede manjeg, onda nastupa animalna selekcija kao u prirodi , bez etike ikakve....

Za trumana....
Ovo doktrine mogu li da shvatim kao discipline ili kao modeli?

Tesko mi je da odgovorim na ovo pitanje...Doktrina kao krajnja istina o tome kako treba da se vodi privreda zemlje i sveta. Neki veruju u doktrinu ( recimo neoliberalnu ), neki ne veruju u doktrine nego kombinuju razlicite ideje od slucaja do slucaja gde im se cini da je konkretna ideja primenjivija.

A knjige o ekonomskoj etici do sada nisam citao...No, ne verujem da stavove iz tih knjiga postuju i ovi sto su ih procitali...Previse je iskusenja u stvarnom svetu.

Pa naravno da ne postuju sve, ni bonton za jelo se ne postuje sav, vec vecinu odaberes i karakteristicno neprihvatis.....

Kao sto ja umem levom da jedem , ali brate bar tri puta mi sladje viljuskom u desnoj , pa makar zonglirao kad treba da fino secem.....sladje, ne teze.....ne lakse.....

Nabodem i milaneze isto fino sa levom , ali desnom nekako na kraju ih i ukrasno namestim.... vestije....

Ne znam kako uspevaju da ubede ljude da je POTREBA da postoje veliki i prljavi bogatasi, kao sto se samsung izvukao iz optuzbe za mito i za namestanje u odboru, erikson za mito raznim politicarima, a i ostali primeri....
....
Dakle ljudi su bez preispitivanja ubedjeni da je potrebno imati
ne potcenjuj ljude... dolazi novo doba, a svetska kriza (nema e-granica pa ni smisla govoriti o americi samo) je uvod u to...

Sad se tek vidi kako ce skupo kostati Evropu to sto je procenila da bi zrtve nemesanja u USA kataklizmu mnogo zakacile evropu (banke sigurno , ali privredu ne bi toliko)...

Dakle sad Nemacka mora da spusti poreze da bi odrzala potrosnju, istovremeno ima problem sa tekucim troskovima, ima problema sa time sto je proradila srpska logika "dinar jevtinije" pa luksemburg i linhenstajn postaju trst za evropu....

A vidim da se i evropa pridruzila ublazavanju projektovanih mera i ciljeva eko zastite, doduse ostalo je i dalje na 20% energije da bude eko energija, ali se odustalo od carbon tax koji je trebao da bude uveden....a opravdanje je da vise uglja ima u novim zemljama evro zajednice...

Sve radi oruzja....i vezanosti za nato.....

U raspravama gde su pozvani generali odmah se cuje sledeca izjava:
"Destabilizacija prilika u svetu je danas u Iranu, on destabilise muslimanski svet.
Sto se tice destabilizovanja prilika u svetu, samo smo zamenili komunizam za muslimane......"

Finansira li Evropa na ovaj nacin , pomazuci USA da skrpi svoje minuse , ustvari rat ka muslimanima?

Sad se tek vidi kako ce skupo kostati Evropu to sto je procenila da bi zrtve nemesanja u USA kataklizmu mnogo zakacile evropu (banke sigurno , ali privredu ne bi toliko)...

Dakle sad Nemacka mora da spusti poreze da bi odrzala potrosnju, istovremeno ima problem sa tekucim troskovima, ima problema sa time sto je proradila srpska logika "dinar jevtinije" pa luksemburg i linhenstajn postaju trst za evropu....

A vidim da se i evropa pridruzila ublazavanju projektovanih mera i ciljeva eko zastite, doduse ostalo je i dalje na 20% energije da bude eko energija, ali se odustalo od carbon tax koji je trebao da bude uveden....a opravdanje je da vise uglja ima u novim zemljama evro zajednice...

Sve radi oruzja....i vezanosti za nato.....

Ekonomije EU i SAD su mnogo više povezane nego što ti to misliš i da kriza bi se prenijela u evropu i bez mješanja EU u američku krizu drugo i pored svega to su najbliži saveznici kako u vojnom tako i u svakom drugom smislu .Koliko ja znam usvojen je plan za smanjenje od 20% u EU emisije ugljendioksida .

Danas USA smanjila kamate, na drzavne obveznice na 0.2%, na stednju zavisno od roka od 0% do 0.25%, svedska na 2%, britanija na 1%,Srbija na 14%.....

Ako se ovo procuje, pa srbija ce da pliva u parama, imacemo toliko kesa u bankama za investiranje da ima da pravimo autoput i bez MMFa....

Naravno akcije na berzi odmah zivnule , jer ako je u banci 0 daj sta das....
Ako i ova mera pukne, ode kes iz USA tako brzo da ga nece lako vratiti...

Postoji procena anarhista da je ovo u zadnjih mesec dana smisljena akcija USA ratne administracije, da bi se drzala cena nafte na niskom (zbog rusije) da se popuni kasa i raspodele racuni muvanja sa celim svetom , a ne samo da USA placa ceh...
Usa se ozbiljno sprema za javne radove, a to je obicno cinila kad ne moze da izazove neki rat....
Mislim da USA moze da izazove rat, cak , cini mi se da su svi ratovi USA pocinjali u prvoj godini vladavine predsednika, pa bi onda lizao rane ostalih 4 godine....

Ako znate nekog ko je van , slobodno mu kazite da moze da oplodi pare u srbiji 14 do 1000 puta vise nego u USA.....

Odgovor nasih bankara je bio prilicno siguran, dakle EKS od 12% ostaje i na dalje, jer tako moze da se domace spahije lepo bogate, banke da deru na kamatama i kreditima, a ubedljivost ce se odrzavati nasim politicarima koji ce kad god vide da imamo pritisak dolaska stranaca i kapitala u zemlju, ali odvojeno od njihovog mita i njihovih ledja, odraditi neku krizu....

Tako se vestacki stvara nepoverenje i odrzava isto, a samo oni koji su bliski sa huntom mogu da stisnu da se odvaze i unesu kapital u zemlju....dakle visoke kamate za gradjane, a prednosti visokih kamata , samo politicarima...

Doduse mora da priznam da bi ulaz kapitala u vecem obimu doneo stetu jer su i likvidnost i plasman kredita isto zavisni od politicke klike u srbiji, pa bi povecan obim doveo do zasicenja plasmana...

A zamislite kako sad zvuci smesna prica to sto se iz drzavnog budzeta izdvajaju sredstva da se olaksa kreditiranje preduzeca (al kojih)...

Totalno nedosledne ekonomske odluke, koje vade oci samoj drzavi...tj finansijskoj sposobnosti drzave...

Sad kao dizu galamu da ce fiat da se povuce iz srbije, a prvo pravilo krize je prelazak i odlazak na jevtinija trzista....Da , to upravo znaci da ce svi koji hoce i mogu da iskoriste krizu i presele fabrike na jevtinija trzista radne snage...

Kina kao objavila smanjenje finansijskog obrta za 40%...ali ne i prozvodnje...

Pitam ja jednog amerikanca koji je ostao bez posla, da li se snalazite, ono ti nekome odradis nesto , a on tebi nesto , kompenzacija , a da ne naplacujete u novcu, jer to je cesto kad se nema posao i nema para....

On meni kaze, jesi li lud....pa da mu poresko IRS valjda zakuca na vrata i da ode u zatvor....

Onda je jasno da je najveca stvar kako drzava moze apsolutno sve ljude da pretvori u poslusne robove i gladne novca upravo ta cinjenica da vise ni seljak koji kopa svoju zemlju ne moze da da nekome svoj proizvod i ocekuje pomoc od komsije....

Mozda se nismo razumeli , ja i amerikanac, on je bio stolar, i zivi u nekoj drzavi u kojoj stalno pada kisa...a mozda nije ni istina to sto smo pricali, mada je izgledao prilicno neisfoliran....

Свуда је криза, негде мање негде више. Причам ја тако са једним Аргентинцем из Патагоније, живи у неком месту Chubut, Trelew, каже криза и код њих.
Од 2001. срање, ал иде на боље, тако ми каже. И коме веровати?

Back