drugacije ili zapostavljeno dete

jelenced

Aktivan član
Poruka
1.719
svi mi imamo priliku da vidimo/ ne vidimo, kako nam vise pase, neku smotanu decu- puna modrica, lome koske, padaju sa visina.... neka su hiperaktivna, neka su jednostavno prepustena sebi, neka i zlostavljana ... secam se komentara sinova poznanice koja su jedno vreme isla u skolu sa ministarskim deteom, koje je izgledalo krajnje... khm, khm, npr u skolu je islo samo u trenerci .. pa su dete prebacili u privatnu skolu i tek tada se videlo ko je sa njima bio u razredu.

u kom trenutku pozelite da reagujete i kazete nesto, dali to uradite?
dali cete pre reci nesto nepoznatim ljudima ili poznatima?
meni pade na pamet komsijama da kazem- pa kako opet pade sa te visine, ali sama sebi zacepim usta da to nije moj posao niti problem ... ko sam ja da se mesam, mozda bi to dete kod mene i gore proslo .... a onda pomislim dali bih rekla nesto prijateljima, rodbini ...

Strucna sluzba u skolama ima profesionalnu duznost da takve slucajeve ispita i po potrebi prijavi. Znam neke savesne koleginice koje to i rade. Nekada prodju kao bose po trnju, nekada ima rezultat. Privatno se ne mesam u takve stvari, profesionalno da. U krajnjoj liniji bar prijavim direktoru. Tj. prijavljivala sam, ne radim vise u skoli.

- - - - - - - - - -

Ne mešam se u to kako će neko da vaspitava dete
u koliko sati dete ide u krevet, kada i šta će da jede......
Jedino ako me neko pita.

Ja se ne mesam ni kad me pitaju.

U principu pokusavam da se mnogo ne mjesam cak i kada me pitaju, naravno na zlostavljanje bi reagovala ali sitne razlike u vaspitanju .... primjetim ali nije moje da nekog ucim kako da vaspitava svoje djete dok god ga ne ugrozava.

A mnogo zavisi i od djeteta, svog starijeg skoro pa nikada nisam pazila kada hoda a nikada nije padao i ne pamtim da je ikada bio plav osim jedno dve modrice na koljenima, mladjem nadgledam svaki korak i opet nekako uspe da se saplate i po pravilu udara celom, vec me sramota izvesti djete u setnju stalno ima negdje po neku modricu.... kao da sa mu maceha a pazim ga 100 puta vise nego starijeg.... prosto takvo djete brzopleto i ne pazljivo

Ova tema me podsetila na lika iz komsiluka...
Kad smo bili klinci svako malo je lomio/razbijao po nesto - nogu, ruku, prste i na rukama i na nogama, a o masnicama, ogrebotinama i sl da ni ne govorim...
A nije radio nista ekstremno, sve isto kao i ostali klinci - samo je, valjda, bio mnogo smotaniji. Ili je jednostavno bio baksuz.
Kako god, on je zivi dokaz da je i to moguce...

Prijavila bih nasilje nad detetom istog momenta kad bih bila svedok istom, a pod nasiljem ne smatram udarac dva po guzi za malo dete ili jedna dve vaspitne za bezobrazne tinejdzere.

Sve drugo me se ne tice. Svoju decu nisam vaspitavala na isti nacin, razlicita deca razlicit pristup a ne da ocekujem da tudja deca budu vaspitana po mom modelu.

Prijavila bih nasilje nad detetom istog momenta kad bih bila svedok istom, a pod nasiljem ne smatram udarac dva po guzi za malo dete ili jedna dve vaspitne za bezobrazne tinejdzere.

Sve drugo me se ne tice. Svoju decu nisam vaspitavala na isti nacin, razlicita deca razlicit pristup a ne da ocekujem da tudja deca budu vaspitana po mom modelu.

Mislim da se danas preteruje sa terminom-zlostavljanje dece.Ovo sto si ti navela,za moj pojam nije zlostavljanje,vec povremena neophodnost zarad dobrobiti deteta,stim da"vaspitne"po guzi ako su stalne one prestaju to biti.Kao krajna mera ponekad da rezultat.Ja ih imam tri i sto ti kazes svaka je razlicita na svoj nacin,pa samim tim i moj pristup njihovom vaspitanju je drugaciji.Desavalo se da kada su bile male i kad"ne cuju"sta im govorim dobiju upozorenje po guzi,i tada procuju u trenutku.Deci se danas usadjuje od malih nogu zakon o njihovim pravima,stim da ni jedna predskolska-skolska ustanova im ne usadjuje i osecaj odgovornosti i obaveze.Bila sam svedok rasparavi jedne tinejdzerke sa njenom majkom,kad joj se balavica unosila u lice izazivajuci je da je ova udari sa pretnjom da ce je prijaviti.Boga mi,da je moja dobila bi od mene vise tad od jedne vaspitne!

Strucna sluzba u skolama ima profesionalnu duznost da takve slucajeve ispita i po potrebi prijavi. Znam neke savesne koleginice koje to i rade. Nekada prodju kao bose po trnju, nekada ima rezultat. Privatno se ne mesam u takve stvari, profesionalno da. U krajnjoj liniji bar prijavim direktoru. Tj. prijavljivala sam, ne radim vise u skoli.

- - - - - - - - - -

Ja se ne mesam ni kad me pitaju.

oslanjanje na institucije :neutral:
ako se time ne smeju baviti oni kojima je to posao, kako se mogu angazovati ljudi koji iz blizine gledaju?
niko se ne zeli uplitati, mozda zato i sto je dete malo pa ne moze reagpvati kao sto bi npr odrasla osoba kadaa joj neko pomaze u slucaju zlostavljanja ...
neizvesniji ishod

u Sarajevu je nedavno bo slucaj koji je potresao dosta ljkude, decaka je ocuh maltreetirao do smarti, pod plastom pruzanja ljubavi pred majkom i njenim roditeljima .... kao dete drugog oca mali je morao da ode ... i svi smo toliko oguglali na nasilje da niko nije reagovao .... ali, sada su vec uhapseni drugi roditelji u istom gradu ...

U principu pokusavam da se mnogo ne mjesam cak i kada me pitaju, naravno na zlostavljanje bi reagovala ali sitne razlike u vaspitanju .... primjetim ali nije moje da nekog ucim kako da vaspitava svoje djete dok god ga ne ugrozava.

A mnogo zavisi i od djeteta, svog starijeg skoro pa nikada nisam pazila kada hoda a nikada nije padao i ne pamtim da je ikada bio plav osim jedno dve modrice na koljenima, mladjem nadgledam svaki korak i opet nekako uspe da se saplate i po pravilu udara celom, vec me sramota izvesti djete u setnju stalno ima negdje po neku modricu.... kao da sa mu maceha a pazim ga 100 puta vise nego starijeg.... prosto takvo djete brzopleto i ne pazljivo

upravo to je nezgodno

ono ministarsko dete je mozda zapostavljeno, sa ocajnim ocenama etc....
a mozda samo nije htelo da se bahce sa obicnim smrtnicima kada zna da ce uskoro otici u privatnu skolu..
u svakom slucaju, deca su surova!

modrice su jedno, ali koliko kostiju dete do 5, ili do 10 god dete moze da slomi da je drustveno prihvatljivo i da lekari ne reaguju, da cak ne porazgovaraju sa roditeljima???
a da nije prezivelo saobracajnu nesrecu i da ne boluje od stanja koji se simptomisu lomnim kostima?
koliko je dovoljno da roditelji tog deteta nehajno komentarisu kako imaju ljubopitljivo dete

- - - - - - - - - -

Ova tema me podsetila na lika iz komsiluka...
Kad smo bili klinci svako malo je lomio/razbijao po nesto - nogu, ruku, prste i na rukama i na nogama, a o masnicama, ogrebotinama i sl da ni ne govorim...
A nije radio nista ekstremno, sve isto kao i ostali klinci - samo je, valjda, bio mnogo smotaniji. Ili je jednostavno bio baksuz.
Kako god, on je zivi dokaz da je i to moguce...

tako je, krajnje nezahvalna tema ...
deca rastu padajuci

- - - - - - - - - -

dali si sigurna, dali bi prijavila slucaj ljudi koje cesto vidjas?
lakse je prijaviti anonimce na ulici

- - - - - - - - - -

Mislim da se danas preteruje sa terminom-zlostavljanje dece.Ovo sto si ti navela,za moj pojam nije zlostavljanje,vec povremena neophodnost zarad dobrobiti deteta,stim da"vaspitne"po guzi ako su stalne one prestaju to biti.Kao krajna mera ponekad da rezultat.Ja ih imam tri i sto ti kazes svaka je razlicita na svoj nacin,pa samim tim i moj pristup njihovom vaspitanju je drugaciji.Desavalo se da kada su bile male i kad"ne cuju"sta im govorim dobiju upozorenje po guzi,i tada procuju u trenutku.Deci se danas usadjuje od malih nogu zakon o njihovim pravima,stim da ni jedna predskolska-skolska ustanova im ne usadjuje i osecaj odgovornosti i obaveze.Bila sam svedok rasparavi jedne tinejdzerke sa njenom majkom,kad joj se balavica unosila u lice izazivajuci je da je ova udari sa pretnjom da ce je prijaviti.Boga mi,da je moja dobila bi od mene vise tad od jedne vaspitne!

eto, ni zakonodavstvo ni strucnjaci ne salju istu poruku

sada citas po novinama izjave nasih strucnjaka kako udarac po guzi treba da se gleda u socijalnom kontestu, kako je on produktivan u crnackoj a kontraproduktivan u belackoj zajednici .... i, kako je po tome za nas i dalje batina iz raja izasla i da ce deca koja dobiju po guzi biti bolja ....

- - - - - - - - - -

takodje :)

a posebno je zaprepascujuce sto roditelji zapostavljene dece pitanja postavljaju opet iz sopstvenih egomanijakalnih poriva; po pravilu onda kada se ugrozava njihov komfor, tj kada se deca drznu da zatraze malo vise ljubavi i paznje od "propisanih" par sati kvalitetnog vremena :lol:

e to je, ne znas dali je teze to reci siromasnom ili bogatom sloju ...

uzvucem se kad cujem da detetu od 2 god daju cips, osetljiva sam na decu strasno....sva sreca sto nemam situaciju u okruzenju, ko zna kako bih reagovala....

sta od dve godine vidjala sam bebe u kolicima jos ne hodaju a grickaju cips.... stvarno se trudim da ne pretjerujem sa tim zabranama jer ce jednom i moje djete morati da odrasta u drustvu ostale djece ali svaki slatkis i grickalioca mi je pre pogodno za djete od cipsa

sta od dve godine vidjala sam bebe u kolicima jos ne hodaju a grickaju cips.... stvarno se trudim da ne pretjerujem sa tim zabranama jer ce jednom i moje djete morati da odrasta u drustvu ostale djece ali svaki slatkis i grickalioca mi je pre pogodno za djete od cipsa

detetu koje se intenzivno razvija i bitan mu je svaki dan davati hranu koja ne samo da ne podstice rast i razvoj nego mu je stetna meni je vid blazeg zlostavljanja...mada, imala sam iskustva sa govorenjem nekih cinjenica koje sam procitala (vecina kritikovanih misli da ja to izvlacim iz malog mozga i pametujem) i znam da to ima malo efekta.....retko ko prihvati doboronameran savet.....

http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/nasilje-nad-decom-rane-koje-se-ne-vide/

Zahvaljujući tzv. Marijinom zakonu seksualno zlostavljanje dece kao krivično delo više ne zastareva. Pomoglo bi i donošenje novog zakona koji bi se u potpunosti bavio pravima deteta - od sek i svakog drugog zlostavljanja, do zanemarivanja. Prednacrt takovg Zakona predstavljen još pre tri godine i tu stalo.

izgleda da su ipak deca najugrozenija kategorija
i nisu deca ovde jos na nivou da za nekupljen strip prete sluzbama za zastitu

Back