Drskost i bezobrazluk

zašto treba da razmišlja (ovde subjekat def nedostaje) o snagama svoje pozicije iliti o vrijednosti u toj hijerarhijskoj ljestvici ?

ovo je više za podforum etika kojeg nema

koliko je licemjeran društveni vrijednosni sistem ako se "drskost i bezobrazluk" u jednom slučaju definišu kao hrabrost da se glasno kažu neke stvari, a u drugom slučaju-kada to ugrožava nečiju vajnu poziciju, koristi se izvještačeno sablažnjivanje nad nekulturom i to tako

zamislimo svijet u kome bi svi ljudi bili bez dlake na jeziku, kakv bi to svijet bio?

Možda trebam da napomenem da u mom sistemu vrijednosti, iako su svi ljudi isti i isto vrijede, ovi koji se nalaze na višim pozicijama u hijerarhijskoj ljestvici imaju i manji kredit kada je u pitanju nepoštovanje moralnih i etičkih kodeksa. Imaju veću moć i veći uticaj u društvu i veću odgovornost. A kakvi su ti ljudi, ti intelektualci, političari, umjetnici, direktori, šefovi......?

Drskost i bezobrazluk imaju svojih dodirnih tacaka, da.

Ali ne mislim da znak ekvivalencije stoji izmedju njih.

Oba termina imaju sijaset razlicitih definicija i tezina im, u zavisnosti od situacije, u kontekstu nije ista.

Ne smeta mi ako je već bila ova tema-to je stvar moderacije (da spoji teme)...Novi učesnici-nova je i tema...z:)

Inače,Danijela je lepo objasnila da su drskost i bezobrazluk odbrambene poze...A ja bih dodao PRIMITIVACA! ! !
Kulturan i obrazovan se ne ponaša ni drsko ni bezobrazno...No ima situacija kad je i takav prinuđen na drsko
i sarkastično ODBIJANJE ataka na ličnost...
Recimo,u poslovnom razgovoru jedan drugom nudi neku robu s avansnim plaćanjem jer mu treba novac.Ovaj kaže da istu robu
ima bez avansa na drugoj strani.Prvi mu nudi nižu cenu ,ali insistira na avansu.Biva odbijen uz zahvaljivanje na ponudi.Nastavlja
da insistira,e sad drugi dolazi u priliku da mora da se brani i drskijim i sarkastičnim rečima... Naravno da ovakvi razgovori
nisu retki i poslovni ljudi znaju da po inerciji nastave i u daljim situacijama da budu nešto drskiji i odbojniji...Tako da poslovne
ljude počinje da prati glas da su arogantni,drski,bezobrazni...Naravno da ih posao ne može opravdati...Ja često pribegavam
naglim promenama tema-s poslovne na neku ribolovačku ili lovačko-švalersku...z:mrgreen:I ima efekta...Treba i znati voditi
različite vrste razgovora...I menjati ton-bez gubljenja iskrenosti...

Ne smeta mi ako je već bila ova tema-to je stvar moderacije (da spoji teme)...Novi učesnici-nova je i tema...z:)

Inače,Danijela je lepo objasnila da su drskost i bezobrazluk odbrambene poze...A ja bih dodao PRIMITIVACA! ! !
Kulturan i obrazovan se ne ponaša ni drsko ni bezobrazno...No ima situacija kad je i takav prinuđen na drsko
Recimo,u poslovnom razgovoru jedan drugom nudi neku robu s avansnim plaćanjem jer mu treba novac.Ovaj kaže da istu robu
ima bez avansa na drugoj strani.Prvi mu nudi nižu cenu ,ali insistira na avansu.Biva odbijen uz zahvaljivanje na ponudi.Nastavlja
da insistira,e sad drugi dolazi u priliku da mora da se brani i drskijim i sarkastičnim rečima... Naravno da ovakvi razgovori
nisu retki i poslovni ljudi znaju da po inerciji nastave i u daljim situacijama da budu nešto drskiji i odbojniji...Tako da poslovne
ljude počinje da prati glas da su arogantni,drski,bezobrazni...Naravno da ih posao ne može opravdati...Ja često pribegavam
naglim promenama tema-s poslovne na neku ribolovačku ili lovačko-švalersku...z:mrgreen:I ima efekta...Treba i znati voditi

eh. :huh: :zcepanje:

Ljudi su stvorili cijeli sistem društveno prihvatiljivog ponašanja kako bi bolje funkcionisali u čoporu, jer čovjek je socijalno biće, a potom su neki iznašli načine da kroz sve konvencije moralno neprihvatljivo ponašanje bude čoporativno prihvatljivo. tako smo došli u sitaciju da tačne, jasne i konkretne obzervacije budu drskost i bezobrazluk. Šta je kultura ponašanja ako je ona paravan za loša djela, za nemoranlne, neodgovorne postupke? Pogledajmo kako se civilizacijski najnaprednije grupacije odnose prema prirodnoj sredini, na primjer. Očito moralno pitanje. Ako pođemo od makro nivoa i pogledamo najjaču svjetsku silu koja sije ratove i bombe, a pritom nas njihovi uzvišeni lideri časte vređanjem razuma upakovanog u savršeno uglađeno, elokventno ponašanje, pa sve tako do lokalnog nivoa, do šupljih političara, tek imitacija ovih prethodnih, pa sve do konkretno nekog šefa, nekog šalterskog službenika koji u određenom trenutku ima poziciju moći na svojoj strani.
Koliko je onda licemjerno zgražavati se na vulgarne (ili samo drske) formulacije ako su one istinite, dok istovremeno nemamo razvijen sistem koji će kažnjavati formalno prihvatljivo a suštinski skandalozno ponašanje? Gdje je ta naša civilizacija onda zaglibila?

Back