Droga

• Začetnik teme Začetnik teme yokai
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yokai

Elita
Poruka
15.332
droga je bilo koja prirodna ili vestacka supstanca koja utice na fiziolosko i psihicko stanje pojedinca.
dakle, neke od droga su heroin, kokain, lsd, spid, ekstazi, marihuana (kod nas ilegalne), alkohol, nikotin, kofein (kod nas legalne)...
da li konzumirate neku drogu? ako da, zasto da, ako ne, zasto ne?
mislite li da je postojeci zakon dobar, ako da, zasto da, ako ne, sta biste menjali?

posto sam ja otvorio temu, dacu i svoje misljenje prvi.
droga je svakako stetna po zdravlje pojedinca, u to nema sumnje. ipak, ukoliko se radi o povremenom i (relativno) umerenom konzumiranju, zdravstvene posledice ce proci neprimetno. najveci problem kod konzumacije nekih droga - kao sto su heroin, meth i sl, jeste uz zdravstveno propadanje (sto je cesto i posledica koriscenja istih spriceva vise puta i drugih navika karakteristicnih za narkomane) i socijalno propadanje, uz uvlacenje porodice i najblizih u sve to.
s druge strane, droga (bilo koja) moze da omoguci konzumentu dozivljavanje neverovatnih iskustava (ovo se uglavnom odnosi na halucinogene - recimo lsd ili pecurke, pa i ekstazi), da mu ulije samopouzdanje i oslobodi ga odredjenih strahova koji su uslovljeni zbog karaktera drustva (alkohol, ekstazi, spid, kokain), osecaj opustenosti i srece (vutra)... naravno, postoje i neke lose strane tu, recimo los trip prilikom konzumacije halucinogena, agresivnost kod kokaina ili dsa...
sto se tice pravnog aspekta, uveo bih dekriminalizaciju svih droga (bez izuzetaka), pre svega po uzoru na portugalski model koji je pokazao fantasticne rezultate, uz odredjene izmene ( http://www.monitor.hr/clanci/ovisnike-na-lijecenje-dilere-u-zatvore/20279/ ).

ovo sam zamislio kao ozbiljnu temu u kojoj bismo razmenili iskustva, misljenja, ideje i zamolio bih moderatore da obrate paznju na ucesnike i ne dozvole spam, vredjanje i druge pojave karakteristicne za ovaj forum.

Треба забрањивати супстанце по два основа: 1. Супстанце под чијим дејством човек не може рационално и одговорно да се понаша и 2. супстанце које су опасне по здравље, изазивају зависност и доводе до смрти.

06.07.2011.
Rosanda Kostović Vuković poklonila je u ponedeljak Novaku Đokoviću flašu domaće šljivovice, zato što je prilikom osvajanja Vimbldona rekao da će pobedu proslaviti uz dobru srpsku rakiju. Gospođa Lola, kako je svi zovu, izašla je ispred autobusa kojim je Novak dolazio sa aerodroma i flašu šljivovice dodala Novakovom bratu.
http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest/zaustavila-autobus-i-noletu-dala-sljivovicu/7107.phtml

A sad zamislite prvo kako Novak posle osvajanja Wimbledona daje izjavu medijima da planira proslaviti pobedu uz dobru domaćicu. A onda zamislite i gospođu Rosandu kako zaustavlja autobus držeći u ruci OVOLIKI spejs šatl, od šest rizli, i po mogućstvu već upaljen. Panduri se osmehuju, komšije čestitaju...

Očigledno postoji neki problem sa zakonom, koji licemerno dozvoljava jednu vrstu droge (čija se konzumacija čak smatra nekom vrstom nematerijalne baštine, kao nezaobilazni deo mnogih narodnih običaja i formi), a zabranjuje drugu, objektivno manje štetnu.

http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest/zaustavila-autobus-i-noletu-dala-sljivovicu/7107.phtml

A sad zamislite prvo kako Novak posle osvajanja Wimbledona daje izjavu medijima da planira proslaviti pobedu uz dobru domaćicu. A onda zamislite i gospođu Rosandu kako zaustavlja autobus držeći u ruci OVOLIKI spejs šatl, od šest rizli, i po mogućstvu već upaljen. Panduri se osmehuju, komšije čestitaju...

Očigledno postoji neki problem sa zakonom, koji licemerno dozvoljava jednu vrstu droge (čija se konzumacija čak smatra nekom vrstom nematerijalne baštine, kao nezaobilazni deo mnogih narodnih običaja i formi), a zabranjuje drugu, objektivno manje štetnu.

Sta ti znas sta je manje stetno.
I da jest ,opet je stetno.

Valjda se secas da je bilo pokusaja zabrane alkohola ,ali da taj projekt nije uspeo?Porok je uhvatio dubokog korena. Da se to ne bi dogodilo i sa ostalim drogama ,valja ih seci u startu.Najpre zbog dece.

Ako je alkohol droga ja sam narkoman.

Neke droge treba da budu zabranjene, šećer na prvom mestu.

zasto zabranjivati bilo sta? u portugalu gde su sve droge dekriminalizovane broj ovisnika je opao. prohibicija se pokazala kao los nacin borbe protiv droge (videli smo to i u americi u prvoj polovini 20. veka, vidimo i sada u ostalom delu sveta).

Треба забрањивати супстанце по два основа: 1. Супстанце под чијим дејством човек не може рационално и одговорно да се понаша и 2. супстанце које су опасне по здравље, изазивају зависност и доводе до смрти.

neki ljudi ne znaju da se racionalno ponasaju ni kada su trezni. uz to, takvo dejstvo na konzumenta kakvo ti verovatno zelis da opises je izazvano zloupotrebom droga.
svinjetina je opasna po zdravlje. da zabranimo? slanina je opasna po zdravlje. da zabranimo? opasno po zdravlje je biti fizicki neaktivan. da uvedemo zakonom da svako mora da se bavi nekom fizickom aktivnoscu ili u suprotnom ide na robiju?

Sta ti znas sta je manje stetno.
I da jest ,opet je stetno.

Valjda se secas da je bilo pokusaja zabrane alkohola ,ali da taj projekt nije uspeo?Porok je uhvatio dubokog korena. Da se to ne bi dogodilo i sa ostalim drogama ,valja ih seci u startu.Najpre zbog dece.

verovatno da zna sta je manje stetno zato sto se bavio ovim pitanjem za razliku od vecine ljude, nazalost.
da, nije uspela zabrana alkohola iz prostog razloga sto ljudi vole da se drogiraju, lepo im je dok su pod uticajem (recimo) alkohola, a sa zabranom bismo samo dobili ja smatram jos veci broj konzumenata (posto je zabranjeno voce uvek sladje) + razvoj kriminala + manju cistotu droge (samim tim i vecu stetnost) + drzava ne bi imala nikakvu zaradu.

ne, svejedno ti je koji pistolj ces koristiti pri samoubistvu (posto verovatno na to aludiras), posto ces svakako biti mrtav. nije svejedno da li konzumiras travu ili heroin, razlika je ogromna.
dovoljno stetno? sta znaci dovoljno stetno? dovoljno za sta?

ne, svejedno ti je koji pistolj ces koristiti pri samoubistvu (posto verovatno na to aludiras), posto ces svakako biti mrtav. nije svejedno da li konzumiras travu ili heroin, razlika je ogromna.
dovoljno stetno? sta znaci dovoljno stetno? dovoljno za sta?

Dovoljno za boles.

Valjda ti je poznato da je narkomanija boles?

zasto zabranjivati bilo sta? u portugalu gde su sve droge dekriminalizovane broj ovisnika je opao. prohibicija se pokazala kao los nacin borbe protiv droge (videli smo to i u americi u prvoj polovini 20. veka, vidimo i sada u ostalom delu sveta).

.

Zato što mi nismo društvo doraslo adekvatnoj kontroli. Mi nismo u stanju ni jedan svoj zakon ili propis da sprovedemo u delo..od zaštite zelenih površina do držanja kućnih ljubimaca i prodaje pića maloletnicima. Sve je to mrtvo slovo na papiru i zato nama takve slobode ne bi bile na korist, već naprotiv na štetu. U razvijenim društvima to je moguće, kod nas bi nastao haos.

Inače, od droge najviše korisrim trčanje i brzi hod. Dobro...i kafu :)

Dovoljno za boles.

Valjda ti je poznato da je narkomanija boles?

narkomanija je bolest zavisnosti, vecina ljudi koja se drogira nisu narkomani.

Zato što mi nismo društvo doraslo adekvatnoj kontroli. Mi nismo u stanju ni jedan svoj zakon ili propis da sprovedemo u delo..od zaštite zelenih površina do držanja kućnih ljubimaca i prodaje pića maloletnicima. Sve je to mrtvo slovo na papiru i zato nama takve slobode ne bi bile na korist, već naprotiv na štetu. U razvijenim društvima to je moguće, kod nas bi nastao haos.

to sto kazes je apsolutno tacno, zato je neophodno sprovoditi visestruke reforme i menjati svest ljudi, slazem se da bi uvodjenje ovakvog zakona, a uz ovakvo stanje u drustvu verovatno bilo lose.
a sto se tice prodaje alkohola maloletnicima, jednostavno bi trebalo promeniti zakon i spustiti granicu. :)

Kafu? Ne preterujes?

- - - - - - - - - -

to sto kazes je apsolutno tacno, zato je neophodno sprovoditi visestruke reforme i menjati svest ljudi, slazem se da bi uvodjenje ovakvog zakona, a uz ovakvo stanje u drustvu verovatno bilo lose.
a sto se tice prodaje alkohola maloletnicima, jednostavno bi trebalo promeniti zakon i spustiti granicu. :)

To bi bilo isto kao kad bi rekao da vecina ljudi koji jedu meso nisu mesozderi .

Ako može da ponese pet piva , onda je dorastao :lol:

Kafu? Ne preterujes?

- - - - - - - - - -

To bi bilo isto kao kad bi rekao da vecina ljudi koji jedu meso nisu mesozderi .

Ne, ne preterujem. Ja sam rob navika pa tako i kafu pijem tačno tri puta dnevno u određeno vreme, a ako preskočim ili neko dođe ni ne pijem kasnije :)

nisam ja to izmislio, vec postoje naucne studije koje se bave tim pitanjem. odredjene droge uopste ne stvaraju zavisnost, dok druge stvaraju zavisnost tek nakon intenzivnog i cestog konzumiranja. konzumenti takvih droga uglavnom nisu narkomani.

Znam . To su isti oni lekari koji tvrde da homoseksualizam nije poremecaj.

Prosta stvar koju ne kapiras. Zasto bi se uopste zvala drogom ako ne stvara zavisnost i nema nuspojave.

To je NWO glupost za bele miseve.

Znam . To su isti oni lekari koji tvrde da homoseksualizam nije poremecaj.

Prosta stvar koju ne kapiras. Zasto bi se uopste zvala drogom ako ne stvara zavisnost i nema nuspojave.

To je NWO glupost za bele miseve.

recenica kojom pocinje ova tema je definicija pojma droga, bilo bi lepo da si bar tu prvu recenicu procitao.

Back