Draza MIhailovic

Heroj il ne

• DA

• NE

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ВОЈНО ИСТОРИЈСКИ ИНСТИТУТ ЈНА
АРХИВА НЕПРИЈАТЕЉСКИХ ЈЕДИНИЦА
Бр. Рег. 17/1-1
К 282
Демократска Југославија - агенција вести
Слободне планине 29-6-1944
Број билтена 185, послато 4.6.1944. у 22.00
Број 1 билетена "Демократска Југославија"
Јевреји из Чехословачке, Мађарске , Румуније и Југославије, који су са нама, формирали су специјални Комитет, и поставили себи задатак да се представе Југословенским војним званичницима у нашој земљи, и да воде Јеврејске послове у иностранству.
Чланови овог комитета су:
Jandrih Hegel , из Берхова, као рпедставник Чехословачких Јевреја
Dr. Ing. Ferenz May, из Сегедина, који представља Мађарске Јевреје
Emil Lauber, који представља Румунске Јевреје и
Manojlo Irich, из Новог Сада који представља Јевреје из Југославије .
Комитет је издао следеће саопштење у име Јевреја који се налазе у Југословенској војсци:
1. Јевреји из Чехословачке, Мађарске, Румуније и Југославије, који се сада налазе у Југославији, боре се за демократију, раме уз раме са војницима Југословенске војске, под командом генерала Михаиловића, а против заједничког непријатеља Уједињених нација, Немчке и њених савезника.
2. Јевреји, грађани Чехословачке, Румуније и Мађарске се боре у специјалним Јеврејским одредима који су придружени Југословенској војсци.
3. Јевреји, грађани Краљевине Југославије, се боре као равноправни борци у јединицама Југословенске војске, у духу традиције из прошлих ратова за слободу.
4. Сви Јевреји поново изражавају своју захвалноист генералу Дражи Михаиловићу и његовим подређеним официрима, који су увек изузетно благонаклони према својим суграђанима који беже од Нацистичког терора, и који упркос свим жртвама, спсавају Јевреје из Немачких руку.
Ево једног нарећења генерала Драже Михаиловића о Јеврејима:
"РАСПИС: свим јединицама Југословенске војске у Отаџбини 7.4.1944.
Тел. бр. 884
У једном од наших листова као да се осећа нота антисемитизма (четници су штампали око 120 листова, међу којима и један дневни, "Видовдан", који је имао пет издања - прим. М.С). То је, пак, начисто да наш покрет не сме поћи тим путем. У овом рату страдали су Јевреји горе него ми Срби, а ми нисмо никада били против онога ко страда, па нећемо ни сада. У нас се никада није постављало питање Јевреја, већ питање режима. Ако не ваљају режими, не ваљају ни Јевреји, а ако су солидни режими и добар управни апарат, ваљаће и Јевреји. Али, у првом реду треба да ваљамо ми Срби.
Антисемитски напад не сме да се појави ни у штампи ни у пропаганди. Забрањујем сваку грдњу, као и распиривање мржње према Јеврејима у говорима, на јавним састанцима или приватно по кафанама приликом изношења мишљења појединаца. Јевреји су људи као и остали народи, а у овом рату страдали су више чак и од нас Срба. Ако већ као прави хришћани не можемо да развијемо братску љубав према Јеврејима, онда не треба ни да распирујемо мржњу према њима. Чича."
(АВИИ, :А, 33-1-22 и 66-2-36)

Де Гол га је пред сам крај рата питао да побегне у Француску,а Чича му одговорио:,,На ђоновима својих ципела не могу повести целу отаџбину".Док је тито имао подршку од стаљина на почетку,па је стаљин једно послао оперативце из СССР да га убију,ту је преживео,комуњара обична,ратовао је у првом светском рату на Српском фронту,имају подаци да је у околини Рађевине,западна Србија,убијао Србе,а после га већина Срба славила као народног хероја,комуњара обична...жив је ДРАЖА УМРО НИЈЕ,ДОК ЈЕ СРПСТВА И СРБИЈЕ!!!

Довољно је рећи да су његови Равногорци ослободили први град у Европи од нацистичке најезде,Лозница је први град који је ослобођен од стране Равногорског Покрета...

Не знам која је сврха поново покретати тему тему пре 100 година. Имењаче, ако хоћеш да коментаришеш имаш новију тему о Дражи.
Модоси радите оно што мислите да треба.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back