Drastican pad Beogradskog univerziteta na Sangajskoj listi,vise od 100 mesta!

Pa salji ih bre, ko ti brani, ja sam samo rekla da ljudi mogu da idu u beli svet da studiraju samo ako imaju stipendije
ili su im roditljei milijarderi.
Nasla sam vec na guglu da se tamo uci i kako praviti atomske bombe, nego to vise nikoga i ne zanima.
To se uci i u Teheranu.

Ti ljudi ( nema veze sada sa Tomskom i Teheranom) koji su svoju dusu i srce prodali nauci obicno uopste
i ne mogu nigde da se skrase jer nikome nisu ni potrebni. Zamisli doktora matematike, sta i gde on da radi?
Ovo boldovano znači da nemaš blage veze sa imženjerskim naukoma za razliku od mene koji opet nešto malo znam.
Vidiš Rajka, kad napraviš pokret rukom da pomiluješ svog psa - postoji matematička jednačina koja opisuje taj pokret.
Svaki proboj u nauci traži matematičku jednačinu ili matematički dokaz.

Nuklearna energija ne služi samo da bi se napravila A bomba :D
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

SRBIJA DOBIJA NUKLEARNI ISTRAŽIVAČKI CENTAR: Stižu najbolji ruski tehnolozi

Obnavljanjem saradnje sa Rosatomom naša zemlja, posle 30 godina, ponovo podiže svoje naučne kapacitete

Objavljeno: 24.07.2019. 11:47h

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, posetio je Istraživački institut za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu i tom prilikom sastao se sa direktorom ovog instituta Aleksandrom Tuzovim.

Popović je naveo da se u ovom trenutku radi na pripremi međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o uspostavljanju Centra za nuklearne nauke, istraživanja i inovacije u Srbiji.

- To će biti najmoderniji nuklearni istraživački centar u ovom delu Evrope. U njemu će se sprovoditi naučna istraživanja u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe, pre svega u medicini, poljoprivredi, industriji, razvoju novih materijala. Gradićemo ga u partnerstvu sa ruskom Državnom korporacijom Rosatom. Ovo je prvi put u istoriji da Rosatom ima takav aranžman sa bilo kojom državom - rekao je Popović.

On je istakao da će uspostavljanjem ovog centra Srbija ponovo postati ono što je nekada bila - lider u nuklearnim naukama u ovom delu Evrope.

- Srbija je imala nuklearne fizičare i naučnike koji su bili među najboljima u Evropi. Obnavljanjem saradnje sa Rosatomom, naša zemlja, posle 30 godina, ponovo podiže svoje naučne kapacitete u oblasti nuklearnih tehnologija. I to radimo na bazi najboljeg ruskog znanja i tehnologija koje će nam u budućnosti biti dostupne u Srbiji - istakao je ministar.

Direktor Istraživačkog instituta za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu, Aleksandar Tuzov, istakao je da je ovo prva poseta jednog inostranog ministra ovom institutu u poslednjih 35 godina, što govori mnogo o poverenju koje postoji između dve države. Tuzov je predstavio rad Instituta i ponovio spremnost ruske strane da podeli sa Srbijom znanje i stave na raspolaganje tehnologije koje Rusija razvija u ovoj oblasti.

U okviru Istraživačkog instituta za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu, nalazi se šest istraživačkih reaktora. Ovo je najveći evropski kompleks za nuklearna istraživanja gde se razvijaju inovativne nuklearne tehnologije i sprovodi transfer znanja iz oblasti nuklearnih nauka u nove grane, kao što su nuklearna medicina, industrija, poljoprivreda i druge.

Nikola Tesla nije zavrsio nijedan :)
Americki ( ovi glavni) zapravo su banke koje eto imaju i univerzitet
( tako se sprdaju s njima likovi s Vol strita).
Harvard ima 38 milijardi, najsiromasniji je Berkli, na cetranestom mestu, koji ima samo 7,5 milijardi.
Ti su univerziteti prestizni, otuda uvek i ovakav redosled jer svako ko zeli da pravi ozbiljan
doktorat ide tamo, a tamo nema kupovanja doktorata nego to traje, traje.

Ne, ovdje si vrlo u krivu. Posebno za matematičare. Npr. u doba ratova u propaloj Jugoslaviji, američki ministar obrane je bio William Perry, koji je prije toga bio prof. matematike na Princetonu, jednom od najuglednijih sveučilišta na svijetu.

Pravi znanstvenici uglavnom ostaju u svojoj struci, no kod razvijenih društava, nerijetko se prebacuju u ekonomiju, industriju, pa i politiku, privatno poduzetništvo...
To ovisi koliko je društvo razvijeno.

Kor.- bio je na Stanfordu.
Zasto ljudi diplomiraju, magistriraju, doktoriraju...? Da VISE ili MANJE rade?

У земљама социјализма, универзитет је био искључиво наставна установа, а истраживања су се вршила у разним истраживачким институтима. У тим институтима радили су и професори универзитета.

Ми смо наше институте уништили, а истраживање нисмо пренели на универзитете. Руси, вероватно и Кинези, су сачували или обновили институтски научно-истраживачки рад, и њихови универзитети, као искључиво образовне установе не могу имати запажено место на ранг листи.

Nikola Tesla nije zavrsio nijedan :)
Americki ( ovi glavni) zapravo su banke koje eto imaju i univerzitet
( tako se sprdaju s njima likovi s Vol strita).
Harvard ima 38 milijardi, najsiromasniji je Berkli, na cetranestom mestu, koji ima samo 7,5 milijardi.
Ti su univerziteti prestizni, otuda uvek i ovakav redosled jer svako ko zeli da pravi ozbiljan
doktorat ide tamo, a tamo nema kupovanja doktorata nego to traje, traje.
Da, to traje i traje dok ne ustanove da su Rusi do tog otkrića (doktorata, novog saznanja ...) došli trideset godina pre njih.
Isto kao što su im rekli unapred šta će dobiti u Cernu - na pr. na polju kvantne mehanike i subatomskih čestica.

Ako kupuju diplome (a kupuju), odakle znaš da ne kupuju i plagiraju (upravo od Rusa na pr.) doktorate?

To da imaju mnogo novca to ti verujem ali kako stoje stvari brzo će se kase isprazniti.
Već su provaljeni.

Nisi u pravu (za ovu tvrdnju). Znam jednog lika koji je ovdje, u Zagrebu, završio fiziku i bio je tako dobar da je brzo postao asistent jednog od najvećih živućih fizičara, Stevena Weinberga u SAD. Bio je kod njega asistent, no nakon 2-3 godine odustao je od fizike i zaposlio se na Wall Streetu uz valjda 10 puta veću plaću. Nije to zbog toga što je kod Weinberga propao, vidio sam da je u to kratko vrijeme objavio nekoliko vrlo citiranih radova.

Postoji trend, napose među teorijskim fizičarima, čak i kad su vrlo dobri i citirani, da ako se nađu u okolnostima gdje je novac sve i svja, da pomisle: a što ću ja ovdje? Što ja dobijam? Taj lik o kom pišem je vjerojatno tako razmišljao (osobno ga ne znam najbolje). U burzama, bankama,..baš traže teorijske fizičare koji su, čini se, skloniji elastičnom razmišljanju i modeliranju ekonomskih procesa, više od matematičara ili kompjutoraša.

Za ovoga vašega lika ne znam, nisam ni čuo ....

Taj nas lik je potomak Nurije Pozderca, komunjare-prvoborca, ciji su rodjaci braca Pozderci, Hamdija i Hakija. Ni ja za njega nisam cuo dok se nije pojavio u politici.

Inace zavrsio je, kako mu stoji na Wiki, teorijsku i eksperimentalnu fiziku na Kembridzu, ali nije ni dana radio u polju fizike niti icem slicnom.
Bio je ministar Inostranih poslova Srbije, i predsedavajuci Generalne Skupstine UN.

Ovo sto si ti naveo ima puno smisla, i ja sam citao i cuo za fizicare koji su se bacili u vode ekonomije, upravo u ovome sto si i naveo - modeliranju ekonomskih procesa, i pokazali su se vrlo uspesnim, upravo zbog svog znanja i talenta - ponavljam, da se upusti u nesto tako tesko kao sto je teorijska fizika, ili matematika, uzgred budi receno, spremna je samo veoma talentovana osoba, ili osoba koja jako voli tu oblast (i talentovana je).

Problem kod ovog lika je sto je on zavrsio veoma tesku Teorijsku fiziku na vrhunskom univerzitetu, Kembridzu, da se time uopste ne bi bavio vec zavrsava neke doktorate iz ekonomije i DRZAVNE ADMINISTRACIJE!!! (sto je nesto sto, verujem, svaki pristojan fizicar MRZI IZNAD SVEGA, mislim na administraciju), a onda se pojavi ovakav klip na kome se pokaze da on nije cuo ni za Njutna, a kamoli za Njutonove zakone.

I onda se sve kockice sloze. LIK JE POTPUNI LAZNJAK. Za vas u Hr potpuno nevazno, za nas nevazno ali tragicno jer je takav laznjak bio ovo sto sam naveo gore (ministar, 'vamo, 'namo), a sto se sve moze proveriti na Wiki.

Plus je potomak *********, koje su opet potomci nekakvih tuskih aga!!!

Nama u Srbiji nema spasa - ili ce biti 7. oktobar, ili da gasimo svetlo, sto se kaze, kad nam Vucici i Hamdije vode kolo.

Da rezimiram, ti si zapravo slucajno pogodio sustinu problema kod navedenog Jeremica - svi koje si pomenuo su se prvo bavili svojom strukom, a onda, da li zbog razocarenja okruzenjem ili ekonomske nadoknade, presli u nesto isplativije ili zanimljivije ili sta vec.

Ova trutina se NIKAD NIJE BAVILA svojom strukom, ali je (trebalo bi) do nje dosla teskom mukom, trudom, talentom i pamecu - sto nista mi ne vidimo u praksi doticne trutine. Tupav, glupav, ocigledno i neznalica, i iritantno-odbojan. Uz to politicki krajnje ljigav. Meni licno i jako ruzan, ali to nije presudno/bitno u odnosu na ovo prvo.

Taj nas lik je potomak Nurije Pozderca, komunjare-prvoborca, ciji su rodjaci braca Pozderci, Hamdija i Hakija. Ni ja za njega nisam cuo dok se nije pojavio u politici.

Inace zavrsio je, kako mu stoji na Wiki, teorijsku i eksperimentalnu fiziku na Kembridzu, ali nije ni dana radio u polju fizike niti icem slicnom.
Bio je ministar Inostranih poslova Srbije, i predsedavajuci Generalne Skupstine UN.

Ovo sto si ti naveo ima puno smisla, i ja sam citao i cuo za fizicare koji su se bacili u vode ekonomije, upravo u ovome sto si i naveo - modeliranju ekonomskih procesa, i pokazali su se vrlo uspesnim, upravo zbog svog znanja i talenta - ponavljam, da se upusti u nesto tako tesko kao sto je teorijska fizika, ili matematika, uzgred budi receno, spremna je samo veoma talentovana osoba, ili osoba koja jako voli tu oblast (i talentovana je).

Problem kod ovog lika je sto je on zavrsio veoma tesku Teorijsku fiziku na vrhunskom univerzitetu, Kembridzu, da se time uopste ne bi bavio vec zavrsava neke doktorate iz ekonomije i DRZAVNE ADMINISTRACIJE!!! (sto je nesto sto, verujem, svaki pristojan fizicar MRZI IZNAD SVEGA, mislim na administraciju), a onda se pojavi ovakav klip na kome se pokaze da on nije cuo ni za Njutna, a kamoli za Njutonove zakone.

I onda se sve kockice sloze. LIK JE POTPUNI LAZNJAK. Za vas u Hr potpuno nevazno, za nas nevazno ali tragicno jer je takav laznjak bio ovo sto sam naveo gore (ministar, 'vamo, 'namo), a sto se sve moze proveriti na Wiki.

Plus je potomak *********, koje su opet potomci nekakvih tuskih aga!!!

Nama u Srbiji nema spasa - ili ce biti 7. oktobar, ili da gasimo svetlo, sto se kaze, kad nam Vucici i Hamdije vode kolo.

Da rezimiram, ti si zapravo slucajno pogodio sustinu problema kod navedenog Jeremica - svi koje si pomenuo su se prvo bavili svojom strukom, a onda, da li zbog razocarenja okruzenjem ili ekonomske nadoknade, presli u nesto isplativije ili zanimljivije ili sta vec.

Ova trutina se NIKAD NIJE BAVILA svojom strukom, ali je (trebalo bi) do nje dosla teskom mukom, trudom, talentom i pamecu - sto nista mi ne vidimo u praksi doticne trutine. Tupav, glupav, ocigledno i neznalica, i iritantno-odbojan. Uz to politicki krajnje ljigav. Meni licno i jako ruzan, ali to nije presudno/bitno u odnosu na ovo prvo.

Da ga sumiramo-korupcija. Para vrti gde burgija neće...

A usput je za vreme studija u Kembridzu radio u Londonu
:D

Jeremić je u vreme dok je studirao radio kao finansijski analitičar za kompanije AstraZeneca Pharmaceuticals, Deutsche Bank i Dresdner Kleinwort Benson Bank. Bio je finansijski menadžer u Osnivačkoj skupštini Organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

Ovo samo u Srbiji modje da prodje. Ove dve nemacke banke i ova farmaceutska
kuca uzimaju studenta da im analizira finansije.

A usput je za vreme studija u Kembridzu radio u Londonu
:D

Jeremić je u vreme dok je studirao radio kao finansijski analitičar za kompanije AstraZeneca Pharmaceuticals, Deutsche Bank i Dresdner Kleinwort Benson Bank. Bio je finansijski menadžer u Osnivačkoj skupštini Organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

Ovo samo u Srbiji modje da prodje. Ove dve nemacke banke i ova farmaceutska
kuca uzimaju studenta da im analizira finansije.

Da, hoce to, studiras teorijsku fiziku i radis kao finansijski analiticar. Kao sto sam pomenuo na drugom postu, da je radio par godina kao fizicar, pa onda presao da radi kao finansijski analiticar - to bih jos i shvatio i prihvatio.

UŽIVO VUČIĆ SA PROFESOROM U PREDSEDNIŠTVU: Ulagaćemo ne samo u auto-puteve već i u nauku! RADENOVIĆ: Kad ste me pozvali iz Njujorka nisam mogao da verujem

Politika
24.08.2019. 10:14h

1566636710572.png

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa profesorom matematike Stojanom Radenovićem koji je najcitiraniji srpski matematičar.

Sastanku u Predsedništvu prisustvuju ministri finansija i prosvete Siniša Mali i Mladen Šarčević.

Vučić je najavio da će za napredovanje Srbije i Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi obezbediti poseban budžet, za 12 profesora iz Srbije.

- Zamolio bih Vas da utičete i da svoju energiju prenesete i na mlađe ljude.

Profesor Stojan Radenović rekao je da je bio iznenađen pozivom predsednika.

- Vaš poziv iz Njujorka i ovo sad ovde, ovo je mnogo za mene. Da me zove predsednik iz Njujorka. Supruga kaže: da te neko ne zeza. ...
-----------------------------------------------------------------------------
Krajnje je vreme da se nauci i obrazoanju posveti veća pažnja.

UŽIVO VUČIĆ SA PROFESOROM U PREDSEDNIŠTVU: Ulagaćemo ne samo u auto-puteve već i u nauku! RADENOVIĆ: Kad ste me pozvali iz Njujorka nisam mogao da verujem

Politika
24.08.2019. 10:14h

Pogledajte prilog 586624

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa profesorom matematike Stojanom Radenovićem koji je najcitiraniji srpski matematičar.

Sastanku u Predsedništvu prisustvuju ministri finansija i prosvete Siniša Mali i Mladen Šarčević.

Vučić je najavio da će za napredovanje Srbije i Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi obezbediti poseban budžet, za 12 profesora iz Srbije.

- Zamolio bih Vas da utičete i da svoju energiju prenesete i na mlađe ljude.

Profesor Stojan Radenović rekao je da je bio iznenađen pozivom predsednika.

- Vaš poziv iz Njujorka i ovo sad ovde, ovo je mnogo za mene. Da me zove predsednik iz Njujorka. Supruga kaže: da te neko ne zeza. ...
-----------------------------------------------------------------------------
Krajnje je vreme da se nauci i obrazoanju posveti veća pažnja.

Sminka i fasada. Cu 12 profesora, nek poveca prosvetarima platu na 80 hiljada!!!

Веома подржавам овај потез АВ - уколико је истинит.......... 👍👍👍
п.с.
Без подршке НАУЦИ и КУЛТУРИ Србије - има да пропаднемо начисто и да постанемо гомила дебилаца.........
Naročito se moraju podržati mladi talenti pogotovo u oblasti matematičkih (inženjerskih) nauka.

Back