TONOLAN
Buduća legenda
- Poruka
- 30.504
Ovo boldovano znači da nemaš blage veze sa imženjerskim naukoma za razliku od mene koji opet nešto malo znam.Pa salji ih bre, ko ti brani, ja sam samo rekla da ljudi mogu da idu u beli svet da studiraju samo ako imaju stipendije
ili su im roditljei milijarderi.
Nasla sam vec na guglu da se tamo uci i kako praviti atomske bombe, nego to vise nikoga i ne zanima.
To se uci i u Teheranu.
Ti ljudi ( nema veze sada sa Tomskom i Teheranom) koji su svoju dusu i srce prodali nauci obicno uopste
i ne mogu nigde da se skrase jer nikome nisu ni potrebni. Zamisli doktora matematike, sta i gde on da radi?
Vidiš Rajka, kad napraviš pokret rukom da pomiluješ svog psa - postoji matematička jednačina koja opisuje taj pokret.
Svaki proboj u nauci traži matematičku jednačinu ili matematički dokaz.
Nuklearna energija ne služi samo da bi se napravila A bomba

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
SRBIJA DOBIJA NUKLEARNI ISTRAŽIVAČKI CENTAR: Stižu najbolji ruski tehnolozi
Obnavljanjem saradnje sa Rosatomom naša zemlja, posle 30 godina, ponovo podiže svoje naučne kapacitete
Objavljeno: 24.07.2019. 11:47h
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, posetio je Istraživački institut za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu i tom prilikom sastao se sa direktorom ovog instituta Aleksandrom Tuzovim.
Popović je naveo da se u ovom trenutku radi na pripremi međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o uspostavljanju Centra za nuklearne nauke, istraživanja i inovacije u Srbiji.
- To će biti najmoderniji nuklearni istraživački centar u ovom delu Evrope. U njemu će se sprovoditi naučna istraživanja u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe, pre svega u medicini, poljoprivredi, industriji, razvoju novih materijala. Gradićemo ga u partnerstvu sa ruskom Državnom korporacijom Rosatom. Ovo je prvi put u istoriji da Rosatom ima takav aranžman sa bilo kojom državom - rekao je Popović.
On je istakao da će uspostavljanjem ovog centra Srbija ponovo postati ono što je nekada bila - lider u nuklearnim naukama u ovom delu Evrope.
- Srbija je imala nuklearne fizičare i naučnike koji su bili među najboljima u Evropi. Obnavljanjem saradnje sa Rosatomom, naša zemlja, posle 30 godina, ponovo podiže svoje naučne kapacitete u oblasti nuklearnih tehnologija. I to radimo na bazi najboljeg ruskog znanja i tehnologija koje će nam u budućnosti biti dostupne u Srbiji - istakao je ministar.
Direktor Istraživačkog instituta za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu, Aleksandar Tuzov, istakao je da je ovo prva poseta jednog inostranog ministra ovom institutu u poslednjih 35 godina, što govori mnogo o poverenju koje postoji između dve države. Tuzov je predstavio rad Instituta i ponovio spremnost ruske strane da podeli sa Srbijom znanje i stave na raspolaganje tehnologije koje Rusija razvija u ovoj oblasti.
U okviru Istraživačkog instituta za nuklearne reaktore u Dimitrovgradu, nalazi se šest istraživačkih reaktora. Ovo je najveći evropski kompleks za nuklearna istraživanja gde se razvijaju inovativne nuklearne tehnologije i sprovodi transfer znanja iz oblasti nuklearnih nauka u nove grane, kao što su nuklearna medicina, industrija, poljoprivreda i druge.