Dragulji Bosne i Hercegovine

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
Skriveni i poznati...Meni lično neistraženi svi :)

Ukoliko ste odatle ili ste bili...koja mesta, prizori su vam se urezala u mrežnjaču oka...zagrejala dušu, aktivirala krvotok? :)

Može i sa interneta, mesta koja biste obišli...

Prilično nam je blizu i povoljno je...a lepa vremena nam stižu

Ovde nisam bila ga rado bih posetila.

Bobijaško oko

maxresdefault.jpg

Bobijaško oko je kraški fenomen, koji se nalazi podno planine Grmeč, odnosno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta. Svakako ima potencijal da bude popularna turistička atrakcija, a postoji i zanimljiva legenda vezana za njega.

Naime, Bobijaško oko je zapravo jezero, koje je povezano s izvorima reka Dabar i Zdena. Pošto se u njemu voda kreće dvosmerno, pri obilnim padavinama izgleda kao vrelo, dok pri niskom vodostaju postaje ponor.

Meštani okolnih sela navode da vile i vilenjaci svake noći plešu po Bobijaškom oku. Postoji još jedna interesantna legenda. Nekada davno je nečija ovca upala u ponor. Nekoliko dana kasnije je pronađena na obližnjem izvoru, gde ju je navodno izbacila voda.

Ukoliko odlučite da posetite ovo prelepo mesto, imajte na umu da je put, nažalost, poprilično loš i da će vas navigacija najverovatnije uputiti na pogrešnu stranu.

Bobijaško oko još uvek nije u potpunosti prilagođeno za posete. Do njega morate da se vozite makadamom, a zatim parkirate na livadi i hodate nekoliko minuta. Nema sumnje da bi ovo mesto postalo vrlo posećeno kada bi nadležni odlučili da mu posvete pažnju i omogućili lakši prilaz posetiocima.

https://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2022&mm=05&dd=11&nav_id=2151821

images

Bobijaško oko još uvek nije u potpunosti prilagođeno za posete. Do njega morate da se vozite makadamom, a zatim parkirate na livadi i hodate nekoliko minuta. Nema sumnje da bi ovo mesto postalo vrlo posećeno kada bi nadležni odlučili da mu posvete pažnju i omogućili lakši prilaz posetiocima.

https://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2022&mm=05&dd=11&nav_id=2151821
Kada sam poceo boldano citati pomislio sam da ce u nastavku pisati treba hodati xx kilometara itd.
Autor teksta vjerojatno nije napravio vise od par koraka nakon izlaska iz auta u zivot. :mrgreen:
Odlicno. Hvala sta si podjelia tu informaciju i dodat cu je za skorasnje odrediste izmedu ostalih.

Kada sam poceo boldano citati pomislio sam da ce u nastavku pisati treba hodati xx kilometara itd.
Autor teksta vjerojatno nije napravio vise od par koraka nakon izlaska iz auta u zivot. :mrgreen:
Odlicno. Hvala sta si podjelia tu informaciju i dodat cu je za skorasnje odrediste izmedu ostalih.
ima sta da se vidi...ko voli prirodu...
ja samo malo ono sto sam presla kolima..koliko raznolikosti pejzaza...prelepo...

nisam bila dugo, i nisam istrazivala pred put uopste...
zato sada istrazujem pa kada opet bude prilike....da se sve lepote obidju :)

ima sta da se vidi...ko voli prirodu...
ja samo malo ono sto sam presla kolima..koliko raznolikosti pejzaza...prelepo...

nisam bila dugo, i nisam istrazivala pred put uopste...
zato sada istrazujem pa kada opet bude prilike....da se sve lepote obidju :)

Znam da ima. Mozda si vidjela negdje moje upise. Lani sam prosao pjeske 100+ km po Bosni i uz to dio sam prosao s ostalim prijevozima.
Ove godine ako bude sve u redu idem s veslat s kajakom po Bosanskim jezerima + razni obilasci :)

Znam da ima. Mozda si vidjela negdje moje upise. Lani sam prosao pjeske 100+ km po Bosni i uz to dio sam prosao s ostalim prijevozima.
Ove godine ako bude sve u redu idem s veslat s kajakom po Bosanskim jezerima + razni obilasci :)
ekstra i negde ti zavidim...:)
kao mladja volela sam kampovanja, spavanje u kolima...lutanja po prirodom...pa i camce... :) polagala sam i za one do 15m :)

a sada samo smisljam izgovore...godisnji, bolucka ovo, ono...pa onda pre cu na more...i tako...:aha:

neka...sada mi je zelja kolima proci + tako do tih nekih mesta peske...pa i to bi bilo ok :)

ekstra i negde ti zavidim...:)
kao mladja volela sam kampovanja, spavanje u kolima...lutanja po prirodom...pa i camce... :) polagala sam i za one do 15m :)

a sada samo smisljam izgovore...godisnji, bolucka ovo, ono...pa onda pre cu na more...i tako...:aha:

neka...sada mi je zelja kolima proci + tako do tih nekih mesta peske...pa i to bi bilo ok :)
Imam ja dosta izgovora za druge stvari. Sta se tice lutanja jos uvijek me drzi. Ima dosta uticaja i sta radis, koliko radis. Na bolovanju sam pa mogu, ali i kad nisam bio radio sam smjenski rad 12/24 12/48 uz mogucnost smjenskih kombinacija s kolegama. Onda bi znao malo vise potegnut pa bit ne dva dana slobodan iz nocne nego primjerice 4,5.
Nije sad da je to moje nesto spacijalno, ali mene odusevljava sjest na vrh Učke uz sendvic i vodu ili sok, primjerice dok je nekom to banana i zeli hotele itd.

Gledajuci ovaj video podsjetio sam se na nesto. Kada pronadem slike cu i nesto napisati uz to.

Pliva izvire iz tri bucna izvora...a samo nekoliko metara dalje je tiha,mirna rijeka.
Jako je lijepa priroda tamo...mada malo "zabaceno" za doci...Bar meni je bilo podaleko.🙂
Ali isplati se.
U blizini imaju i Janjske otoke i jezero Balkana kod Mrkonjic grada.Ako se ide iz pravca Banjaluke prolazi se i kroz kanjon Vrbasa.

Japodska ostrva

1655123752-japodski-otoci-shutterstock_1098358793-750x562.jpg

Iako nisu na moru – smeštena su blizu Bihaća, u naselju Račić, tik uz hrvatsku granicu – pet malih rečnih ostrva, okruženo fantastičnim zelenilom i plavom rekom Unom, stvaraju sliku kao iz bajke. U središtu te slike je kristalno plavo srce koje ostrva uokviruju na jednom mestu.

Japodska ostrva su povezana drvenim mostićima, a kroz njih protiče Una, stvarajući kaskade i lomeći se na sedrenim barijerama. Rafting i plovidba blistavom Unom su omiljene aktivnosti turista koji ovde žele da uživaju u nestvarno lepoj prirodi, a poseban je doživljaj biti smešten u kućici na drvetu odmah uz reku. Naravno, turistima su na raspolaganju i luksuzni drveni bungalovi, šatori i klasični apartmani.

https://nova.rs/magazin/putovanja/ostrva-u-bih-koja-su-veca-letnja-atrakcija-od-neuma/

Skriveni i poznati...Meni lično neistraženi svi :)

Ukoliko ste odatle ili ste bili...koja mesta, prizori su vam se urezala u mrežnjaču oka...zagrejala dušu, aktivirala krvotok? :)

Može i sa interneta, mesta koja biste obišli...

Prilično nam je blizu i povoljno je...a lepa vremena nam stižu

Ovde nisam bila ga rado bih posetila.

Bobijaško oko

maxresdefault.jpg

Bobijaško oko je kraški fenomen, koji se nalazi podno planine Grmeč, odnosno dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta. Svakako ima potencijal da bude popularna turistička atrakcija, a postoji i zanimljiva legenda vezana za njega.

Naime, Bobijaško oko je zapravo jezero, koje je povezano s izvorima reka Dabar i Zdena. Pošto se u njemu voda kreće dvosmerno, pri obilnim padavinama izgleda kao vrelo, dok pri niskom vodostaju postaje ponor.

Meštani okolnih sela navode da vile i vilenjaci svake noći plešu po Bobijaškom oku. Postoji još jedna interesantna legenda. Nekada davno je nečija ovca upala u ponor. Nekoliko dana kasnije je pronađena na obližnjem izvoru, gde ju je navodno izbacila voda.

Ukoliko odlučite da posetite ovo prelepo mesto, imajte na umu da je put, nažalost, poprilično loš i da će vas navigacija najverovatnije uputiti na pogrešnu stranu.

images
Strbacki buk u NP Una

una-national-park.jpg

https://www.tripadvisor.nl/Attracti...67948295:p/?albumid=-160&type=0&category=-160

http://nationalpark-una.ba/bs/

Back