Dragičević: Grupa „Pravda za Davida“ prerašće u političku partiju

Глупост, када освоје 135 гласова почеће кукати како није праведно. :roll:
и отвараће теме на пдф "неправда" :D
-------------------
smile360.gif
вратиа се сусјед, бомбардер :lol:

Pokret „Pravda za Davida” postaje stranka

Otac nastradalog mladića najavljuje ulazak u politiku, a nova partija bi trebalo da učestvuje na narednim lokalnim, a potom i na opštim izborima

dragicevic.jpg

Давор Драгичевић на протестима у центру Бањалуке (Фото: М. Кременовић)

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka – Predvodnici pokreta „Pravda za Davida” – grupe građana koja zahteva razrešenje misteriozne smrti Davida Dragičevića – najavili su da se radi na tome da ova grupa uskoro preraste u političku partiju i dogodine učestvuje na lokalnim, a potom za tri godine i na opštim izborima. „Pravim planove za povratak, idemo u političku borbu”, poručio je iz Austrije Davor Dragičević, otac stradalog mladića, nakon čije smrti je u martu minule godine okupljena ova grupa. Tražili su razrešenje slučaja zbog sumnje u prvobitno iznetu policijsku verziju o nesrećnoj smrti kao najizglednijoj.

S protesta na Trgu Krajine u Banjaluci mesecima su optuživani najviši predstavnici vlasti u RS, kao i policije, neretko i za saučesništvo, dok su se s druge strane tražili dokazi za te tvrdnje aktivista. Metode njihove borbe su kod dela analitičara izazivali sumnju u političke motive, što je pogodovalo tvrdnjama vlasti u RS koje su u protestima nalazile primese spoljnog uticaja.

Roditelji pokojnog mladića ubeđeni su u to da je njihov sin otet, mučen, a potom ubijen i tvrde da istraga tapka u mestu, da se „skrivaju dokazi” i da nema volje i smelosti policije i pravosuđa da se razreši ovaj slučaj „organizovanog kriminala”.
Ozren Perduv, aktivista u pokretu najavljuje za banjalučke medije kako osnivanje nove političke partije nije došlo iznenada. Kaže da su iscrpljeni svi drugi dopušteni mehanizmi borbe, te da će nova partija na izborima nastupiti samostalno, „jer nemaju poverenja u opozicione partije”, ali da bi svi oni koji su protiv aktuelne vlasti trebali imati jednog kandidata za gradonačelnika Banjaluke ako se može postići dogovor
.
Smatra kako „nije fer da Draško Stanivuković (iz PDP-a) pre godinu dana objavi da će biti kandidat bez konsultacija sa SDS, ili bilo kojom drugom opcijom”. Kaže da zasad nema naznaka da će se Davor Dragičević uključiti u izbornu trku, rekavši kako njega „interesuju parlamentarni, to jest opšti izbori”.

Analitičari ocenjuju da će toj političkoj opciji biti izuzetno teško u političkom prostoru u RS, jer će se naći između vlasti i opozicije. „Treća vrsta udara je zapravo stav svih onih građana koji su pokret podržali samo zato što je predstavljao otklon od političkih partija”, kaže za „Buku” analitičarka Tanja Topić.

Skupovi su krajem minule godine zabranjeni, ako nisu najavljeni i odobreni. David Dragičević je nestao u noći 18. marta 2018, a njegovo telo pronađeno je 24. marta na ušću reke Crkvene u Vrbas. Okružno tužilaštvo u Banjaluci pokrenulo je sredinom 2018. istragu protiv nepoznatog lica zbog ubistva. Bio je formiran i međunarodni tim advokata.
Advokat Anto Nobilo, bivši član tima veruje kako će se ovaj slučaj pokazati kao „jedna od najvećih obmana u istoriji BiH”. Advokat Ifet Feraget pak tvrdi da se očigledno vodila neadekvatna istraga, a advokatica Zora Dobričanin Nikodinović sumnja u zataškavanje dokaza, navodilo se. Feraget je nedavno u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci razgovarao o predlogu da Tužilaštvo BiH preuzme ovaj slučaj.

Pokret „Pravda za Davida” postaje stranka

Otac nastradalog mladića najavljuje ulazak u politiku, a nova partija bi trebalo da učestvuje na narednim lokalnim, a potom i na opštim izborima

dragicevic.jpg

Давор Драгичевић на протестима у центру Бањалуке (Фото: М. Кременовић)

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka – Predvodnici pokreta „Pravda za Davida” – grupe građana koja zahteva razrešenje misteriozne smrti Davida Dragičevića – najavili su da se radi na tome da ova grupa uskoro preraste u političku partiju i dogodine učestvuje na lokalnim, a potom za tri godine i na opštim izborima. „Pravim planove za povratak, idemo u političku borbu”, poručio je iz Austrije Davor Dragičević, otac stradalog mladića, nakon čije smrti je u martu minule godine okupljena ova grupa. Tražili su razrešenje slučaja zbog sumnje u prvobitno iznetu policijsku verziju o nesrećnoj smrti kao najizglednijoj.

S protesta na Trgu Krajine u Banjaluci mesecima su optuživani najviši predstavnici vlasti u RS, kao i policije, neretko i za saučesništvo, dok su se s druge strane tražili dokazi za te tvrdnje aktivista. Metode njihove borbe su kod dela analitičara izazivali sumnju u političke motive, što je pogodovalo tvrdnjama vlasti u RS koje su u protestima nalazile primese spoljnog uticaja.

Roditelji pokojnog mladića ubeđeni su u to da je njihov sin otet, mučen, a potom ubijen i tvrde da istraga tapka u mestu, da se „skrivaju dokazi” i da nema volje i smelosti policije i pravosuđa da se razreši ovaj slučaj „organizovanog kriminala”.
Ozren Perduv, aktivista u pokretu najavljuje za banjalučke medije kako osnivanje nove političke partije nije došlo iznenada. Kaže da su iscrpljeni svi drugi dopušteni mehanizmi borbe, te da će nova partija na izborima nastupiti samostalno, „jer nemaju poverenja u opozicione partije”, ali da bi svi oni koji su protiv aktuelne vlasti trebali imati jednog kandidata za gradonačelnika Banjaluke ako se može postići dogovor
.
Smatra kako „nije fer da Draško Stanivuković (iz PDP-a) pre godinu dana objavi da će biti kandidat bez konsultacija sa SDS, ili bilo kojom drugom opcijom”. Kaže da zasad nema naznaka da će se Davor Dragičević uključiti u izbornu trku, rekavši kako njega „interesuju parlamentarni, to jest opšti izbori”.

Analitičari ocenjuju da će toj političkoj opciji biti izuzetno teško u političkom prostoru u RS, jer će se naći između vlasti i opozicije. „Treća vrsta udara je zapravo stav svih onih građana koji su pokret podržali samo zato što je predstavljao otklon od političkih partija”, kaže za „Buku” analitičarka Tanja Topić.

Skupovi su krajem minule godine zabranjeni, ako nisu najavljeni i odobreni. David Dragičević je nestao u noći 18. marta 2018, a njegovo telo pronađeno je 24. marta na ušću reke Crkvene u Vrbas. Okružno tužilaštvo u Banjaluci pokrenulo je sredinom 2018. istragu protiv nepoznatog lica zbog ubistva. Bio je formiran i međunarodni tim advokata.
Advokat Anto Nobilo, bivši član tima veruje kako će se ovaj slučaj pokazati kao „jedna od najvećih obmana u istoriji BiH”. Advokat Ifet Feraget pak tvrdi da se očigledno vodila neadekvatna istraga, a advokatica Zora Dobričanin Nikodinović sumnja u zataškavanje dokaza, navodilo se. Feraget je nedavno u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci razgovarao o predlogu da Tužilaštvo BiH preuzme ovaj slučaj.

...

On je furno iz RS ...

Ostalo su basne za donacije ...

Grupa "Pravda za Davida" pozvala Milorada Dodika da ispuni obećanje dato na N1

Autor:
N1 BiH

Podijeli:
Link je kopiran

Grupa Pravda za Davida pozvala Milorada Dodika da ispuni obećanje dato na N1
Izvor: N1

Neformalna grupa građana "Pravda za Davida" uputila je poziv Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH da ispuni javno dato obećanje koje je izrekao o radu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

"Naime, 27.12.2018. godine ste dali izjavu za medije, a u vezi sa radom banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva u predmetu ubistva Davida Dragičevića. Tom prilikom ste izrekli javno obećanje, da ćete Vi lično pozvati građane da zajedno sa njima 'izbacite' tužioce iz njihovih kancelarija, ukoliko u roku od mjesec do dva dana od izrečenog obećanja, ne bude pomaka u istrazi. Naglasili ste kako je sramna činjenica da do tada, porodici i široj zainteresovanoj javnosti, nisu dati nikakvi odgovori, te da isto ne treba da radite Vi već tužioci, koji ne rade svoj posao, a primaju platu", navodi se u pozivu upućenom Dodiku, ali i na medijske adrese.

"Pravda za Davida" podsjeća Milorada Dodika da obećanje javno ponovio u emisiji Pressing na N1, gdje je potvrdio navode izrečene prije 11 mjeseci.

"S obzirom na to da se u petak 15. 11. 2019. godine navršava 600 dana okupljanja ljudi koji traže samo jedno – otkrivanje pune istine o ubistvu našeg mladog sugrađanina Davida Dragičevića, kao i na činjenicu da sve to vrijeme, porodica ubijenog mladića, neformalna grupa građana 'Pravda za Davida' i zainteresovana šira javnost, nisu dobili nikakve odgovore na pitanja ko je i zašto ubio Davida, neformalna grupa građana 'Pravda za Davida' će se u petak 15. 11. 2019. godine u 13 sati pojaviti pred Okružnim javnim Tužilaštvom u Banjaluci gdje ćemo se obratiti medijima", navodi se u pozivu.

Neformalna grupa građana još jednom poziva Dodika da ispuni dva puta dato javno obećanje.

Sadržaj pisma prenosimo u cjelosti.

Dopis gdinu Dodiku
\

http://ba.n1info.com/Vijesti/a39113...ada-Dodika-da-ispuni-obecanje-dato-na-N1.html

https://www.rtvbn.com/3971581/sesto-dana-od-okupljanja-grupe-pravda-za-davida

Šesto dana od okupljanja grupe Pravda za Davida

1573812259000.png

Petak, 15.11.2019. | 10:01

Za sve ovo vrijeme porodica ubijenog mladića, neformalna grupa građana "Pravda za Davida" i zainteresovana šira javnost, nisu dobili nikakve odgovore na pitanja ko je i zašto ubio Davida.

U Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe "Pravda za Davida", čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

U noći sa 17. na 18. mart David je nestao, a njegovo tijelo se pojavilo nakon osam dana. Ovaj slučaj na noge je digao i ujedinio građane Banjaluke, Republike Srpske, BiH, regiona i svijeta.

Prvobitna policijska istraga utvrdila je da smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog djela.

Sve ove prvobitne "činjenice" o zadesnoj smrti Davida Dragičevića saopštene su javnosti na dosad u policijskoj praksi nezabilježenj konferenciji za medije , gdje je predstavljena verzija slučaja prema kojoj je David od dejstvom alkohola i droga bio u nekoliko banjalučkih kafića i klubova, potukao se sa tri osobe, pri tom zadobio lakše tjelesne povrede, da bi nešto prije 3 sata ujutro opljačkao jednu kuću u Banjaluci, a nakon pljačke upao u rječicu Crkvena ili čak izvršio samoubistvo.

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Porodica i članovi grupe "Pravda za Davida“ tvrde da je ubijen, a slučaj do danas nije rasvijetljen.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci, kada su su okupile desetine hiljada građana. Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra, dva dana prije izbora u BiH.

Njegovi posmrtni ostaci su, na zahtjev porodice, 12. marta ove godine ekshumirani i izmješteni u Austriju, gdje su tri dana poslije ponovo sahranjeni.

Okupljanja u centru Banjaluke, na kojima je tražena istina o stradanju tog mladića, prekinuta su krajem prošle godine, a potom je manji broj građana svako veče palio svijeće u krugu banjalučke pravoslavne crkve. Građani su istjerani i iz kruga hrama, a sada se svakodnevno okupljaju u parkiću u Banjaluci.

(Buka)

https://www.rtvbn.com/3973150/pokret-pravda-trazimo-vladavinu-prava-u-srpskoj-

"Pokret pravda": Tražimo vladavinu prava u Srpskoj

Neformalna grupa građana okupljena pod imenom „Pravda za Davida“ od sada će djelovati kao politička organizacija „Pokret pravde“. Za predsjednika organizacije izabran je Ozren Perduv.

1575918850400.png

Nedjelja, 08.12.2019. | 14:20

U Banjaluci je danas održana osnivačka skupština „Pokreta pravde“, političke organizacije koju su osnovali građani koji se bore da se otkrije istina o smrti Davida Dragičevića.

Neformalna grupa građana okupljena pod imenom „Pravda za Davida“ od sada će djelovati kao politička organizacija „Pokret pravde“. Za predsjednika organizacije izabran je Ozren Perduv. Poručio je da će ova organizacija kroz svoje političko funkcionisanje raditi ono što im nije dozvoljeno kao običnim građanima, a to je borba za istinu i pravdu zbog nerasvijetljenog ubistva Davida Dragičevića.

„Oni su nas izbacili sa Trga Krajine, izbacili nas iz dvorišta hrama, sa ušća Crkvene u Vrbas. Došlo je vrijeme da mi njih izbacimo iz njihovih fotelja, a to se jedino može uraditi na politički način. Ono što će biti vodilja čitavog ovog pokreta jeste da je opšti interes iznad svega, opšte dobro iznad svega i to će biti tako dok sam ja na čelu ovog pokreta“, rekao je predsjednik „Pokreta pravde“ Ozren Perduv.

„Pokret pravde“ kroz svoj program djelovanja, zalagaće se za sve ono što je ustavom zagarantovano, ali što se u praksi pokazalo kao nemoguće, a to su vladavina prava i parlamentarna demokratija. Ovaj politički pokret tražiće i uspostavljanje principa odgovornosti za sva, kako navode, počinjena djela i nedjela.

7cc61f351cb67a2c63df667b69c5fdcd.jpg

„Ono na čemu ćemo mi insistirati jeste da se vrate mladi ljudi koji su glavom bez obzira napustili ovu zemlju. A napustili su je ne zbog plate, ne zbog radnog mjesta, već zbog toga što ne vide budućnost ovdje i ne vide perspektivu za svoju djecu i ne vide pravdu u ovoj zemlji. Zbog toga što 600 dana traje borba grupe `Pravda za Davida` i zbog toga što 600 dana nema odgovora na pitanje koje smo stalno postavljali. To je razlog zbog koga počinjemo čitavu ovu priču“, naglasio je Ozren Perduv.

Novoj političkoj organizaciji već je pristupilo više stotina građana, kojima se prije početka same osnivačke skupštine obratio i Davor Dragičević putem video linka. Otac pokojnog Davida, poručio je da je ponosan na sve ljudi koji neumorno dvije godine stoje uz porodicu u teškim trenucima.

„Vlast i institucije RS moraju konačno shvatiti da mi nećemo stati“, rekao je Davor Dragičević.

Na pitanje da li će kao politička organizacija uzeti učešće na narednim lokalnim izborima, iz Pokreta su odgovorili potvrdno, bar kada je u pitanju Banjaluka. Ono što je neupitno, jeste da neće biti saradnje ni sa jednim predstavnikom vlasti.

„Ovdje nema apsolutno nikakve saradnje sa političkim organizacijama koje su nas dovele u stanje u kome se danas nalazimo kao društvo. I zbog kojih smo mi danas u ovoj prostoriji i radimo sve ovo što radimo“, rekao je Perduv.

Osim Ozrena Perduva, izabrani su i potpredsjednici novog političkog pokreta. To su Milica Ubavić, Predrag Marić i Suad Ahmetović, dok će funkciju generalnog sekretara obavljati Aleksandra Ninić-Vranješ.

(BN TV)

1591153321700.png

Nove zabrane neformalnoj grupi "Pravda za Davida"

Povodom 800 dana od prvog okupljanja građana u Banjaluci zbog ubistva Davida Dragičevića, članovi neformalne grupe građana „Pravda za Davida“, namjeravali su organizovati javni skup na Тrgu Кrajine. Međutim, Policijska uprava Banjaluka izdala je Rješenje o zabrani javnog okupljanja na navedenoj lokaciji.

1591153351900.png

Zbog zabrane javnog okupljanja na Trgu Krajine, članovi neformalne grupe građana „Pravda za Davida” sastali su se na ušću Crkvene u Vrbas, odakle su poručili da je ovo nastavak ustaljene prakse.

- Diskriminacija od strane policije i nepoštovanje građanskih prava nije ništa neuobičajeno – kažu aktivisti ove grupe.

Zahtjev je podnijela Merlina Ivić koja navodi da je ovo treći put da bezuspješno traži dozvolu za održavanje skupa.

“U obrazloženju je navedeno da članovi grupe “Pravda za Davida” ruše ustavni poredak, što nema veze sa logikom. Moram da naglasim da ja kao Merlina Ivić nisam nikada dobila prekršajnu prijavu, a samim tim to nema veze sa logikom. Danas je advokatica uložila žalbu na osnovu ovog rješenja i idemo dalje. Ovo nije prvi zahtjev koji sam ja predala i zato idemo dalje”-poručuje član neformalne grupe građana Merlina Ivić.

Iz Udruženja građana “Put pravde” podsjeća da ni nakon toliko vremena od smrti Davida Dragičevića konkretnih pomaka u istrazi nema.

Nalogodavci i ubice još uvijek nisu dovedi pred lice pravde. Zato su svakim danom sve više ogorčeni, ali poručuju da uprkos svemu neće odustati od istine i pravde.

“Danas je 800 dana od prvog skupa građana koji su izašli da podrže Davidove roditelje u traženju istine i pravde za njihovo ubijeno dijete. Prvi skup je održan nakon sramne konferencije vrha takozvane Policije RS na koju su izašli predstavnici da Davida mrtvog još jednom pokušaju da ubiju svojim lažima. Te laži su pale. Pravda za Davida istrajava u svojoj borbi za pravdu i istinu, međutim diskriminacija prema nama se nastavlja”, pojašnjava predsjednik Udruženja građana “Put pravde” Miljan Kovač.

Iz Policijske uprave Banjaluka potvrđeno nam je da su policijski službenici u službenim prostorijama nakon obavljenog razgovora, podnositeljki zahtjeva predložili da mjesto okupljanja bude park “Mladen Stojanović”. Budući da je ona taj prijedlog odbila, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju doneseno je Rješenje o zabrani javnog okupljanja na prostoru Trga Krajine gdje se, kako kažu, u prethodnom periodu desio niz bezbjednosnih incidenata prilikom sličnih okupljanja.

BN TV

ESTI

Banja Luka / Ozren Perduv nakon hapšenja: Izbacili su nas kao pse
08. 07. 2020. u 14:32:00 Radiosarajevo.ba

Policijska brutalnost prema članovima grupe “Pravda za Davida” nastavlja se u Banjoj Luci.
Deset članova neformalne grupe Pravda za Davida sinoć je privedeno i u pritvoru su zadržani više sati.

Neke od privedenih osoba stariji i bolesni članovi našeg društva.
Međutim, policija nije pravila razliku i prema svima se jednako oštro ponašala. Tokom noći svi su članovi Pravda za Davida pušteni.
Ozren Perduv iz neformalne grupe Pravda za Davida rekao je da je jučer bila najavljena pres konferencija na Trgu Krajine.

“Prije nekoliko dana kolege su poslale poziv za pres konferenciju koja je bila zakazana za 7. juli, na drugu godišnjicu održavanja velikog skupa na Trgu Krajine, gdje su aktivisti trebali dati izjave. Bilo nam je važno da održimo pres konferenciju na Trgu Krajine odakle je sve krenulo. Snimci pokazuju da je svega troje ljudi bilo ispred kamera: Miljan Kovač, Sofija Grmuša i ja. Nije bilo planirano da ja dajem izjavu, samo sam stajao sa strane kao podrška. Na samom trgu sjedili su neki naši članovi neformalne grupe Pravde za Davida. U 18 časova počeli smo sa konferencijom, odnosno pokušali smo da počnemo sa konferencijom”, priča za Perduv za portal Buka.

Ozren kaže da je prije samog početka pres konferencije na trgu bilo dosta policije u grupama.

“Kad je Sofija počela da govori odjednom se pojavljuje glavni šef, policijski službenik Aleksić. On meni prilazi i kaže: ‘vi ste organizator ovog javnog okupljanja, vi nemate pravo na ovo javno okupljanje. Niste tražili dozvolu od grada i dajem vam naređenje da se raziđete’. Ja sam rekao da nisam organizator nikakvog skupa i da to nije bio nije nikakav skup. Rekao sam da se ljudi obraćaju medijima i da ja stojim sa strane kao podrška. Oni su mi rekli da ako se ne udaljim i ako drugim licima ne kažem da se udalje da će me lišiti slobode. Rekao sam im da slobodno to urade i oni su to uradili, lišili su me slobode uprkos tome što ja nisam pružao nikakav otpor niti mi pada pamet da pružam otpor, oni su mi stavili lisice na ruke i odveli u policijsko v

“Nakon te trijaže sproveden sam u Policijsku stanicu Centar, a tu je rađena papirologija i standardne formalnosti. Ja sam sjedio sa lisicama i čekao da vidim šta će dalje biti. Poslije nekih šest sati nas šestoro je sprovedeno u Centar za obuku u Zalužanima, to je novi prostor MUP-a i zadržani smo u ćelijama. Rečeno nam je da ćemo biti u pritvoru 12 časova, ali oko pola 3 pušteni smo iz Centra za obuku. Poniženje za sve nas je bilo i to da su nas izbacili kao paščad ispred kapije. Zamislite kako nam je bilo u pola tri ujutru. Nisu nas vratili u centar grada odakle smo sprovedeni nego su nas ostavili ispred kapije i jedva smo se snašli za taksi vozilo”, kaže Perduv.
Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bo...nakon-hapsenja-izbacili-su-nas-kao-pse/382699

1607559112000.png

JE LI BANJALUKA IZDALA: Zašto Pokret pravde kao jedina istinska opozicija nije prešao cenzus

Mislim da je to veliki minus Banjaluke i birača što nisu izabrali Ozrena Perduva. Takav čovjek prijeko je potreban da bi se klima imalo promijenila. Iskreno sam ubijeđen da se može napraviti bolji suživot u BiH, a osnova svega moraju biti vladavina prava i jake institucije - pravosuđe i policija, poručuje Davor Dragičević

1607559137570.png
ž

Autor Maja BJELAJAC 07/12/2020

Jedina stranka nastala u Banjaluci, a koja sebe svrstava na lijevu stranu političkog spektra, Pokret pravde, na lokalnim izborima osvojila je 2.100 glasova, ili 2,2 odsto. Iako bi ih mnogi, s obizirom na činjenicu da nisu prešli izborni cenzus, svrstali u izborne gubitnike, i ovaj rezultat je začuđujući imajući u vidu političku klimu u Republici Srpskoj i logističke kapacitete ove partije.

Lokalne izbore u cijeloj Bosni i Hercegovini obilježila je atmosfera u kojoj su birači bili zasićeni koruptivnom vladavinom vodećih nacionalnih stranaka. To je pogodovalo i Pokretu pravde, koji je svoj politički imidž gradio na borbi za obračun s kriminalom, odnosno, za efikasno i pošteno pravosuđe.

STRANKA KOJA JE NAPRAVILA ISKORAK

Međutim, ono na šta Pokret pravde nije pristao, a što ga je uveliko koštalo izbornih rezultata, je koketiranje s populizmom, što su opozicione partije uveliko koristile bijući bitke u lokalnim zajednicama za svaki glas. Iako je većina opozicionih stranaka stavljala akcent na teme koje se tiču ekonomskog prosperiteta i boljeg života građana, gotovo sve su, paralelno, nacionalističkim narativima podilazila biračima, kao oprobanom metodom za dobijanje glasova.

Tako su pojedini predstavnici opozicije u izbornoj godini podržavali revizionističke stavove o Ravnogorskom pokretu, odbijali da priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid, učestvovali u litijama u Crnoj Gori. Sve je to donijelo gomilu izbornih poena među dominantno nacionalno orjentisanim glasačima.

stanivukovic-vukanovic-litije-Crna-Gora-300x183.jpg

Foto: Novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković (u sredini) u društvu Nebojše Vukanovića (lijevo) na litijama u Crnog Gori u avgustu ove godine

Pokret pravde
nije pravio takve kompromise, makar se u javnosti i nisu otvoreno izjašnjavali na slične teme. Da li im je za zamjeriti u okruženju koje se četvrt vijeka nakon rata nije obračunalo sa prošlošću?

Ono što je sasvim izvjesno jeste da je riječ o partiji koja je napravila iskorak u odnosu na ideološki milje iz kojeg je potekla.

„Banjaluka je odavno očišćena od prave opozicije, u Banjaluci je mainstream ’desno od desnijeg’, tako da Pokret pravde dobro je osvojio i to što je osvojio“, kaže bosanskohercegovački kolumnista Dragan Bursać, ističući da je Pokret pravde, uz nekoliko stranaka registrovanih u Sarajevu, jedina istinska opozicija.

Podsjeća i na činjenicu da je u zadnje dvije godine kompletna priča Pravde za Davida spinovana „jer je predstavljana kao izdajničko-soroševska nevladina organizacija prepunu nesrba“.

„Dakle, to je taj unutrašnji narativ i taj spin koji je odradila prije svega politika Milorada Dodika a kasnije, boga mi, i politika opozicionih vođa. Čuli smo svi Stanivukovića koji je u jednom trenutku rekao ’ma bio sam mlad, ne znam ni šta je tu bilo’. Dakle, i on gradi taj narativ. I kad se tako stvari poslože neko će reći ’to je potpuni poraz’, međutim, meni je to jedan realan rezultat, realno stanje stvari u Banjaluci u ovom trenutku“, ocjenjuje Bursać.

dragan-bursac-300x169.jpg

Bursać: U Banjaluci je mainstream “desno od desnijeg”, tako da Pokret pravde dobro je osvojio i to što je osvojio

Izbornim rezultatom Pokreta pravde zadovoljan je i Davor Dragičević, čovjek od kojeg je potekla građanska inicijativa Pravda za Davida, kao prethodnica političke partije. Iako je očekivao veći broj glasova, Dragičević podsjeća da je Pokret pravde mlada stranka, kao i da su njihov cilj prvenstveno opšti izbori na kojima su teme drugačije u odnosu na teme koje dominiraju na lokalu.

„Nacionalne teme nam nisu prioritet da bi dobili bilo koji glas, ili simpatiju neke populacije. Insistiramo na vladavini prava i poštivanju zakona, a samim tim i sve druge stvari mogu vrlo brzo da dođu na svoje mjesto. Evo, nakon lokalnih izbora vidjeli ste da ljudi hoće da prekrajaju zakone, zato što im se može“, kaže Dragičević. Podsjeća građane da moraju biti aktivni sudionici izbornih procesa i promjena, tražeći odgovornost od izabranih kandidata kojima su dali povjerenje.

davor-dragicevic-nova4-300x225.jpg

Davor Dragičević: Nacionalne teme nam nisu prioritet da bi dobili bilo koji glas, insistiramo na vladavini prava i poštivanju zakona

Dragičević tvrdi da Pokret pravde nikada neće praviti kompromise s onima koji već 30 godina urušavaju državu.

„Mislim da je krajnje vrijeme da ti ljudi odu s političke scene i da dođu neki drugi, mlađi, da se proba na određeni način pokrenuti neka vrsta dijaloga na bazi ekonomije. Mislim da je to veliki minus Banjaluke i birača što nisu izabrali Ozrena Perduva. Takav čovjek prijeko je potreban da bi se klima imalo promijenila. Iskreno sam ubijeđen da se može napraviti bolji suživot u BiH, a osnova svega moraju biti vladavina prava i jake institucije – pravosuđe i policija. Bez njih nema ni entiteta ni države“, objašnjava Davor Dragičević.

GDJE JE 40.000 LJUDI SA TRGA

Iz Pokreta pravde tvrde da ih je cijela kampanja koštala oko 3.000 KM, koliko i prosječan bilbord drugih stranaka. Osim pojedinih portala, ova partija nije bila zastupljena u većini medija u Republici Srpskoj. Sve je to doprinijelo lošem izbornom rezultatu.

Ipak, za mnoge je ostala zagonetka kako stranka koja je idejno-politički nasljednik građanske inicijative nije dobila veću podršku birača, ako se uzme u obzir da su protesti Pravde za Davida u oktobru 2018. izveli 40.000 ljudi na Trg Krajine u Banjaluci.

Istovremeno, Facebook grupa Pravda za Davida imala je više od 300.000 članova.

„Onih 40.000 ljudi s trga, odavno sam rekao da je 90 odsto njih došlo radi nekih drugih stvari, po političkoj liniji. Neko je smatrao da je to neki reality, dosta ljudi je odustalo do danas“, kaže Davor Dragičević.

pravda-za-davida-rrg-krajine-40.000-ljudi-300x169.jpg

Foto: Protesti “Pravde za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci u oktobru 2018. kada se okupilo oko 40.000 ljudi

Podrška Pravdi za Davida, kao vid promocije pojedinih opozicionara u RS, tema je koja se provlači od opštih izbora 2018. Prvi veći raskol građanske inicijative i opozicije dogodio se kada je današnji gradonačelnik Banjaluke Draško Sanivuković na Trgu Krajine rekao da će zbog izborne krađe vratiti mandat narodnog poslanika u skupštini RS. Činjenica da to nije uradio uvjerila je mnoge da su opozicionari skupljali glasove na krilima protesta Pravde za Davida.

Slično razočarenje uslijedilo je i potezom nekadašnjeg poslanika u NSRS Adama Šukala, svojevremeno istaknutog političkog promotera Pravde za Davida. Nakon što nije prošao na izbornoj listi PDP-a u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Šukalo se vratio Vučićevom SNS-u, čiji je danas poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Govoreći o masovnoj podršci protestima Pravde za Davida, kolumnista Dragan Bursać kaže da su te glasove odvukli direktno opozicionari.

„PDP najviše, koji je iskoristio taj masovni pokret za svog trojanskog konja, da bi to sada, kao što vidimo, odbacio. Apsolutno se ne bave, niti im pada na pamet da se bave tim stvarima. Tu su i silni ljudi Banjaluke koji su na ovim izborima glasali protiv Igora Radojičića. To su ljudi koji su bili na Trgu, ali oni zaista ne prepoznaju taj pokret kao svoj. Jer su takođe nacionalisti, nisu denacifikovani, nema ni ’g’ od građanskog, niti je kada bilo među njima“, kaže Bursać.

On ističe da je opozicija u RS zauzela cijeli desni spektar i da bi logično bilo očekivati mjesto za ljevicu. Ali i dodaje:

„Vi nemate fizički ljudi koji bi glasali za takvu opciju. I ako ćemo biti iskreni do kraja, to je manje stvar ljudi koji se bave programima i partijama, to je do prevaspitavanja naroda.“

Članovi Pokreta pravde već godinama trpe represiju institucija RS kroz prijave upućene od strane policije i sudske postupke. Istrajnost u borbi za pravdu je ono što se očekivalo da će biti prepoznato na izborima.

pokret-pravde-foto-trg-krajine-kampanja-300x219.jpg
ozren-perduv-pokret-pravde-300x225.jpg

Foto: Poruka sa štanda “Pokreta pravde” i lider ove partije Ozren Perduv

Ali Banjaluka ih je, očigledno, zaboravila. Euforični zbog poraza SNSD-ovog kandidata na lokalnim izborima, građani najvećeg grada u Republici Srpskoj nadaju se da će novoizabrani kandidat iz redova opozicije donijeti nužne promjene.

Šta znače te promjene
– uskoro će biti jasno, iako je teško povjerovati da bilo koje reforme mogu počivati na priznavanju aktuelnog kriminala i korupcije i borbi protiv njih, i istovremenog negiranja najtežih zločina iz bliske prošlosti.

Tu je prostor i za Pokret pravde da glasnije nego do sada insistira na onome što se zalaže – neselektivnoj pravdi koja obuhvata i teme ratnih zločina, a koja neće biti ugodna za uši brojnih glasača na opštim izborima 2022. godine.

Back