Dragan Veselinov: Srbija je bolesna država, obrenovićevska Srbija je bila zdrava

Posle se pitaju ko deli srbe i srbiju, ko cepa maticu, nije ti bre ovo bosna da delis kantone pa ko aleksije da se radijes gde nema vise muslimana.

Sumadija je srce, sve oko nje je jedan organizam koji se zove srbija. Danas posto ovde vidim da je i dalje na delu provokacija sa srpskom kao najvecom i po obicaju sa omalovazavanju matice, poredjenje srbije i srpske bi bilo ko kad gledamo mose dajana.

Pa vi vidite dal ista vidite, ili samo srpski receno ćoradate.

Ако се осврнемо у прошлост након пада српске државе, прво је настала Црногорска/херцеговачка србоцентричност, па шумадијска, скоро истовремено и војвођанска, па тек је последња босанска.

Не разумем неко наопако форсирање обрнутог србоцентризма.

Слажем се, само указујем на то како се мијења структура становништва, прије тог периода у Београду су живјели углавном Муслимани, вјероватно је и Јевреја било више него Срба у њему који су били на нивоу статистичке грешке, тако да актуелно прозивање на старе Београђане и дођоше је мало бесмислено кад рецимо Бакирови коријени из Београда сежу много даље у прошлост него ли иједног који сад тамо живи.😉

Kakvi stari Beograđani? Takvih je 2-3% , al bukvalno. Ko god se dovukao u BG pre 90-tih sebe smatra "starim Beograždaninom".

Čim neko ima potrebu da istakne Srbiju pod Obrenovićima, on je izvesno navijač Crvene Zvezde i ima Titovu i Slobinu sliku u podrumu.
Pazi, zdrava je bila Srbija u kojoj njen knez ubije svog kuma, najvećeg heroja srpskog naroda iz tog vremena, proturi priču da je to uradio zarad dobrobiti naroda i Srbije, pa da sve bude još gore, odseču mu glavu i pošalje je kao poklon turskom sultanu.
To je ideal mudre srpske državničke politike i zdrave Srbije.
Bukvalno koreni ove danas nesreće koja se na nas spustila.
Obrenovićka zdrava Srbija je bila od Šapca do Aleksinca. Opet kao neko čiji preci nisu živjeli pod Obrenovićima a jesu kratkotrajno pod Karađorđevićima ,zaključujem da su bolji Obrenovići.

Posle se pitaju ko deli srbe i srbiju, ko cepa maticu, nije ti bre ovo bosna da delis kantone pa ko aleksije da se radijes gde nema vise muslimana.

Sumadija je srce, sve oko nje je jedan organizam koji se zove srbija. Danas posto ovde vidim da je i dalje na delu provokacija sa srpskom kao najvecom i po obicaju sa omalovazavanju matice, poredjenje srbije i srpske bi bilo ko kad gledamo mose dajana.

Pa vi vidite dal ista vidite, ili samo srpski receno ćoradate.
Mi? Na koje tačno “mi” misliš? Pa ja sam upravo iz one Srbije koju su Titovi komunisti predvideli kao rezervat za Srbe. U međuvremenu, mogao bi da nam objasniš kako planovi one “Koalicije Šumadija” ne služe upravo pomenutom cepanju matice? Mislim na onu njohovu planiranu podelu o ovoga što je nekako preostalo posle Titovog “AVNOJA”.

Poslednja izmena:
Obrenovićka zdrava Srbija je bila od Šapca do Aleksinca. Opet kao neko čiji preci nisu živjeli pod Obrenovićima a jesu kratkotrajno pod Karađorđevićima ,zaključujem da su bolji Obrenovići.
Kakva je to bila “zdrava Srbija” kad je pod Obrenovićima zavisila od Turaka i Austrije?

Veselinov kao vojvođanski separatista izmišlja “zdrave Srbije” ne bi li nekako uverio nekog u “potrebu” za otcepljenjem Vojvodine.

Kralj Milan Obrenović nije bio ništa bolji kralja od Aleksandra Karađorđevića, a već Aleksandra Obrenovića i da ne pominjemo.

Miloš Obrenović je svojim ubistvom Karađorđa samo produžio rok trajanja Turskoj, Vožd Katađorde ne bi sedeo skrštenih ruku u momentu kada su Rusi 1830. bili pod Carigradom, da je Karađorđe tada bio živ Turske u Evropi ne bi bilo.

Прво будеш део режима који растури привреду, отпусти 800 хиљада људи, распрода шећеране, цементаре, пиваре, фармацеутску индустрију за 1% тржишне цене, урнише привреду, војску и све чега се дохвати.Када то завршиш, онда дођеш и причаш како је држава болесна, и да су за недаће криви људи који су се доселили у Србију, а не политичари који су радили све горе наведено.

Odlazili su najviše zato jer su osmanski poredak smatrali svojim, a sa svoje strane Obrenovićevska Srbija je među SRBIJANSKIM muslimanima dozvoljavala šerijatsko pravo. Pa je tako, na primer, hodžama bilo dozvoljeno da po islamskom običaju u svojim molitvama prizivaju sultana, itd, itd. Upražnjavanje šerijatskog prava je muslimanima u 19. veku bilo neuporedivo važnije od "izjašnjavanja" po nacionalnom pitanju šta ti bezveze potenciraš.

Muslimani koji su ostali u Srbiji jedino su se bili pobunili što ih se nazivalo "Srbijancima muhamedanske vere." Tražili su, i udovoljeno im je, da ih se zvanično naziva "Srbijancima muslimanske vere," jer to "muhamedanske" nije po njihovim pravilima; odrednica SRBIJANAC im nije smetao uopšte, jer SRBIJANAC može da bude i musliman. Crkva Srbije je tek kasnije, kada su Karađorđevići uzupirali presto, počela da punom parom propoveda da je "Srbin jedino ako je pravoslavan," pošto takve štetne šovinističke ideje popovi nisu smeli da javno šire za vreme PROZAPADNIH Obrenovića. I uopšte popovi, što se tiče politike, nisu smeli da se čuju živi za vreme Obrenovića; samo bogosluženjem su popovi mogli da se bave, a ne da se bave politikom, pa je i zbog toga Obrenovićevska Srbija je bila zdrava.
:cross:

Mi? Na koje tačno “mi” misliš? Pa ja sam upravo iz one Srbije koju su Titovi komunisti predvideli kao rezervat za Srbe. U međuvremenu, mogao bi da nam objasniš kako planovi one “Koalicije Šumadija” ne služe upravo pomenutom cepanju matice? Mislim na onu njohovu planiranu podelu o ovoga što je nekako preostalo posle Titovog “AVNOJA”.
tvoje digresije van teme su biser ovog foruma kako nekad spajas nespojivo i to postavis kao mantru oko koje treba da se raspravlja...liga za sumadiju :rotf: jaka liga koja je bila sa cedom i cankom da ne lajem ko je i ciji bio brana k. :lol: jaka liga koja je bila sa svima u crvenom socijalnom sistemu ali samo protiv kostuna i dss-a...i jos rece mistikova liga za sumadiju :hahaha:

amigo, te bajke moz da prodajes simi spasicu a ne ovde. to nije cak ni politick manipulacija vec neznanje u nemanju argumenta kada o necemu pricas.

srbija je jedna, matica srbija. sumadija je samo personifikacija te i takve srbije. ako to ne shvatas onda se raspitaj u hrvatskim izvorima sa kojima stalno nastupas.

Ако се осврнемо у прошлост након пада српске државе, прво је настала Црногорска/херцеговачка србоцентричност, па шумадијска, скоро истовремено и војвођанска, па тек је последња босанска.

Не разумем неко наопако форсирање обрнутог србоцентризма.
britsi imaju izraz za tako nesto..... they want to step in our shoes....

najsmesniji su mi snsovci koji sad vade iz sifonjera neke glupandere sa db formiranim koalicijama da pokazu kako je srbija bila i uvek ce biti razjedinjena po pitanju vaznosti odredjenog dela, a ne smeta im sto im je lider ciju ikonu celivaju obecao novi savez srbije sa albanijom, kosovom, bosnom i sa kime jos ne :hahaha:

posle se pita onaj rus, pa ljudi jel ima ovde nekog srbina...lepo reko covek, ljudski ne politicki.

Nažalost, i ovaj je trovač službe. Po direktivi nastoji stvoriti još jedan dubok rez u srpskom narodu, još jednu žestoku podelu, kako bi Služba mogla i dalje manipulisati raspolućenim i mržnjom sluđenim srpskim narodom.
Па и тата му је радио ''по директиви'' - савезни секретар за пољопривреду.Питао сам се увак јел'то наследна функција?

Pa to i jeste Srbija. I to je jedina Srbija i nema, niti će ikada da je bude, neke druge Srbije osim te.
Ali vidiš ti, moj Zbiljki, šta dušmani uradiše. Napraviše još jednu Srbiju i srušiše ti ideal!

map-of-ethnic-groups-in-bosnia-and-herzegovina.jpg

Kralj Milan Obrenović nije bio ništa bolji kralja od Aleksandra Karađorđevića, a već Aleksandra Obrenovića i da ne pominjemo.

Miloš Obrenović je svojim ubistvom Karađorđa samo produžio rok trajanja Turskoj, Vožd Katađorde ne bi sedeo skrštenih ruku u momentu kada su Rusi 1830. bili pod Carigradom, da je Karađorđe tada bio živ Turske u Evropi ne bi bilo.
Obrenovići ne bi uzgajali Arnaute i Turke po Kosovu i Novom Pazaru kao što su to radili Karađorđevići.

Back