Др Несторовић објашњава зашто се време убрзало и шта стоји иза тога

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.659

Поједини научници тврде да се време убрзало, а многи људи имају реалан осећај да је заиста тако.​

„Што сте старији, време вам протиче брже. Наравно да се проток времена не узбрава, али се перцепција протока у нашем мозгу непрекидно мења. У класичном експерименту из давне 1996 (како је брзо дошла 2019), психолог Петер Манган је тражио од 25 особа између 19 и 24, као и од 15 између 60 и 80, да процене период од 3 минута бројањем секунди (изговарањем бројева, за које је трајање изговора отприлике секунда)“, објашњава доктор Бранимир Несторовић.

satovi-pomeranja-vremena-.jpg

цео текст овде
https://srbin.info/drustvo/dr-nestorovic-objasnjava-zasto-se-vreme-ubrzalo-i-sta-stoji-iza-toga/
..........................................................

ја сам одавно приметио али нисам имао објашњење. Мада, негде сам читао да се време заиста убрзава и да није само илузија?

јел може мало конкретније?
Pa ako sat stavimo u avion koji ce da kruzi dosta puta oko zemlje taj sat nece pokazati isto vreme kao njegov sat-blizanac na Zemlji.
Alki ta razlika je toliko mala i bitna samo za fiziku.
Pretpostavljam da bi se vreme menjalo samo promenom rotacije Zemlje u nekom neprimetnom i nemerljivom nivou.

Ako smemo i mi pametni da prozborimo koju...

Kada napisem mi pametni mislim samo na sebe, jer vi da ste pametni ne bi citali mene nego ja vas, a ja vas preskacem jer nemam vremena.

Dakle vreme. Evo ovako, istorija i povijest sto kazu braca hrvati. Istorija je u nekom trenutku krenula unazad, u nekom trenutku posle 2000e. Sto vise vreme prolazi, prolazi brze. Poceli smo da se priblizavamo vracanju Kosova najpre, zatim ukrupnjavanju u veliku Srbiju ex yu, zatim nestajanja izmisljenih nacija i njihovo utapanje u srpski faktor. Zatim idemo, drugi svetski rat koji bi trebalo npr da zapocne obrnuto proporcijalna Srbija napadom na nemacku. Srbija je u planovima buducih vladara nova Nemacka. Ishod rata bi mogao biti i suprotan, Srbija bi mogla da pobedi i osvoji pola ili celu evropu. Ono sto bi moglo da nas zabrine je ponovno vracanje Rusije na prirodne granice. I npr, sada bi mogli mi da vladamo 500 godina nad turcima.

ево кажу ово
"
Научници су открили да субјективни појам убрзавања времена досеже врхунац око 50. рођендана. Марк Витман и Сандра Ленхоф су потврдили претпоставку да старији људи имају представу да време брже тече. Зашто је то тако?

– То се може објаснити временским притиском. Што су старији, људи имају утисак да им је “остало” мање времена, па самим тим и да га је мање за све оно што би желели да остваре и под тим притиском доживљавају проток времена много бржим него што је то, рецимо, случај код средњошколаца, који имају утисак да је цео живот пред њиме."

ja mislim da je dosao zmaj i pogurao malo vreme
Znate zašto svi mrze kraj serije i autore iste, Igra prestola, zato što Deneris nije slomila točak....Zmaj se povukao.

Jel točak postojeć? Da li je dokučiv?

A što se tiče merenja i sata, to je u domenu fizičkog sveta, formulisanog formulom za E.

A šta sve naš zajednički Um može da smisli, to je tek fantazija i naspram vremenskih dimenzija postojanja....

da,ali svakako je istinito....
najluksuzniji-pescani-sat.jpg
Rupa se povećala.

Back