Dr.Nela Sršen : RAK NA DUŠI

kupila sam knjigu jutros nakon crkve...i spremam se pročitati je....tu hrabru ženu punu pozitivne energije odavno cijenim i poštujem...sama je prošla trnoviti put borbe sa karcinomom....ali zapravo sam htjela staviti samo ovaj copy.....jer si to svi u jednom trenutku života radimo....
NE RADITE SI OVO...

20 ‘Crnih točaka’: Ovo vas vodi u bolest i smrt

1. Ne obazirite se na svoje tijelo. Jedite mnogo loših namirnica. Pijte mnogo alkohola. Uzimajte drogu. Održavajte intenzivne seksualne odnose s mnogo partneria.

2. Ako ste pod stresom ili iscrpljeni, ne obazirite se na to.

3.Ponašajte se prema životnom iskustvu kao da je bez svrhe i bezvrijedno.

4.Radite sve ono što ne volite i izbjegavajte raditi ono što biste voljeli. Slušajte mišljenja drugih, nastojeći se osjećati bijedno i beskorisno.

5.Predbacujte i budite krajnje kritični, posebice prema sebi.

6. Napunite si mozak strašnim slikama i onda pustite da vas opsjedaju. Budite sumnjičavi prema svemu i svima: ako ne uvijek, barem većinu vremena.

7. Izbjegavajte prisne i duboke odnose s drugima.

8. Ne izražavajte svoje osjećaje i svoje mišljenje pošteno i otvoreno: drugi bi vas mogli ne cijeniti.

9. Nastojte ne spoznati svoje duboke osjećaje. Odagnajte od sebe sve što je vezano uz osjećaj za humor, život nije šala!

10. Izbjegnite uvesti promjene koje bi vas mogle navesti da osjetite veće zadovoljstvo i radost u životu.

11. Mislite na sve ružne stvari koje su vam se mogle dogoditi. Pomišljajte na zastrašujuće slike, imajte ih često na umu.

12.Budite deprimirani, zavidni i bijesni. Okrivljujte sve za svoju bolest.

13.Čitajte one članke, novine, knjige, gledajte, primjerice, televizijske emisije, slušajte one osobe koje tvrde da za vas nema nade, kako ne možete utjecati na tijek svoje bolesti.

14. Isključite se od svih. Zatvorite se u svoju sobu i razmišljajte o smrti.

15. Mrzite sebe jer ste uništili svoj život. Okrivljujte se.

16. Pođite na preglede različitim liječnicima i specijalistima, sve uglednim imenima! Jurite od jednog do drugoga. Gubite polovicu svog vremena u čekaonicama. Skupite mnogo proturječnih mišljenja i mnogo eksperimentalnih lijekova te počinjite jedan program za drugim bez prestanka.

17. Napustite svoje profesionalne zadaće, prestanite raditi na projektima, ostavite svaku djelatnost koja bi vam mogla pružiti veselje i svrhu.

18. Sažalite se nad svojom sudbinom. Ako se s nekim družite, nastojte da to budu nesretni i ogorčeni ljudi.

19.Ne vodite brigu o sebi, kakve koristi od toga? Tražite od drugih da učine ono što biste vi morali i onda se ljutite što nisu dobro obavili posao.

20. Razmišljajte do koje je mjere život užasan i budite svjesni da ćete jednoga dana umrijeti, možda i ubrzo. Budite potpuno užasnuti tim svojim mislima, kako biste osjetili još jaču bol.

19.Ne vodite brigu o sebi, kakve koristi od toga?
OVO JE MOJ GRIJEH...ovime sam nanijela štetu samoj sebi....sve mi je bilo bitnije od same sebe..emocionalno, fizički,...svi i svašta su bili ispred mene same...dopuštala sam da me ljudi koriste ...a nosila to na duši...taj teret koji mi je i učinio ovo što mi se sad događa....tako sam akumulirala tuđe jade i tuđe patnje...i na tome putu u toj mračnoj šumi izgubila sebe...

nije teško zaviriti si u dušu i početi neku novu priču
samo je taj korak prvi od 100 milja bitan za pokrenuti se

možeš da hodaš, čuješ vidiš i da konzumiraš hranu...
rećićeš :daj, pa to je fiziologija...naravno da je, ali zamisli kako je onima koji neku od odvih funkcija nemaju
kako oni kreiraju svoj život i srećne okolonosti?

toliko imamo dobrog u sebi a ne primećujemo
lakše je biti licemerom, plači..čkom najgorom i sve su nam drugi krivi

ako sebe sami ne primećujemo, kako će nas tek drugi opaziti?
rećićeš: ma sve je dejavu-jeste, ali!
Ali, ugadjati sebi je prvi korak
niko neće primetiti da nismo obrisali prašinu, uredili stan i sl. i da smo neki trenutak predvidjen za takove radnje iskoristili za pozorišnu predstavu...šetnju po parku, pored reke..otišli u čitaonicu i pročitali neke novine ili navratili do knjižare i pogledali naslove novih izdanja...da ne kažem da sedemo sami u kafe i popijemo kafu uz neki kolač
prijatelji služe za mrcvarenje...no nekada je lepše ćutati sa njima no da nam budu emotivni sundjeri koje ćemo razboleti zbog psihičkog gnjavljenja
ne čini drugima ono što ne bi želeo da tebi oni čine, jeste floskula..no ukoliko naidješ na !pacijenta! koji bi da se "olakša" za tugu, bol ili sl.. nadji način da ga zaobidješ u širokom luku
ne treba nam dopunska nastava iz trpnje..to smo diplomirali sa čistom 10.
:heart:

...uvijek sam preskakao prvi stepenik i od drugog lagano ...
...taj prvi stepenik jednom će prozivku sapostavljenosti zaurlati i neću imati opravdanje jer ga nemam...
...prvi stepenik smo mi uvijek sami sebi ...jedina surovost od koje sam se uvijek ledio bila je ako moje dobro ne ubije druge nego mene i neću vremenski biti obdaren da im uzvratim...uzvratiti , pa zar je to moto mojeg Ja...nije...pokušavam okretom glave kao kad djevojka zabaci kosu nabrzinu i opet i ,-opet...ubija me moja prazna priroda koju ne volim i hoće da je zavolim...o sebi treba uvijek surovo i tako krzno u sibirijade i sprema...ne dešavaju se loše stvari lošima jer to je izsijano iz njih...nije mi potrebito misliti jer mišljenje je cirkulum autovite...
..moje tijelo uzima sve i sebi se ne protivi zato i pravim greške iste kao i sedmogodišnjak...tada sam pusti niz lice majčinsku suzu i još nije zaustavljena ali bijes me hvata samo kad mi život curi kroz prste nemoćno...samo se Vitgenstajna sjećam i njegove nepoznanice smrti ...kad ona dodje mene nema i to je nedio mene...sad sam slobodan od sebe i sebe ne jurim više...
M a r i j a ....o,-M A R I J A ....

.jedina surovost od koje sam se uvijek ledio bila je ako moje dobro ne ubije druge nego mene i neću vremenski biti obdaren da im uzvratim

dobrota duše je vječna.....zato i postoji da bismo je dijelili u životnom krugu dobrote..i nikad nas dobrota nije ubila...ubili su nas zli ljudi....

Back