Dr Džekil i Mr Hajd ili dualizam ljudske prirode

@Arsphiltron:

Nikada nisam razumela metafizičku podvojenost duše i tela, iako sam se silno trudila da shvatim šta je Dekart hteo da kaže; čitala sam njegovu bajku o dualizmu ljudske prirode, ali, izgleda, nisam bila dobro obradila podatke. S polu-gnušanjem sam odbacila Dekartovu misao o tome da su duša i telo dve nezavisne supstancije, i da je čovek samo stanište za ta dva ravnopravna i autonomna entiteta.
Ali skoro sam ponovo čitala čika Dekarta i shvatila šta je pisac hteo da kaže. I evo, sad moram da se ponovim kao papagaj, tj. samu sebe plagiram s nekog drugog posta:

telo, ta pohotna, čulna tvorevina, stalno opseda naizgled slabiju dušu, muči je i kinji lažima – ukratko, stalno je šikanira, ucenjujući je ovim ili onim da će laži ozvaničiti kao istinu – a duša, tako trpeljiva i tolerantna, zapravo se, poput parazita, održava uz pomoć iskustva kojeg isisava iz tela. Ljudi osećaju da imaju mozak, srce, bubrege, uši, nos, usta (i još ponešto) ali ne i dušu. Samo povremeno im se, od one knedle u grlu, učini da je duša, ali kako je to jedan prilično efemeran trenutak, brzo zaborave na nju.
Telo ne može bez duše, duša ne može bez tela. A oboje su stalni pobunjenici. Izlazi da je uvek deo nas žrtvovan ili potlačen. Dakle, govorimo o prožimanju, tj. dijalektici, što je upravo identično onome što si rekao o svakodnevnom smenjivanju naših brojnih Ja. Jašta, slažem se: imamo više Ja, i oni reaguju i bune se na spoljne nadražaje.

Zigi je bio Zigi… I njegova škola nije se još uvek raspršila u Stardust; još uvek se smatra revolucionarnom u oblasti analize čovekove psihe. Pa je posle njega došao Mambo Vudu Jung, sa svojom SF-šamanskom teorijom o svesnom, dinamici nesvesnog, kolektivnom nesvesnom, Senkama…itd.itd. Ali je rekao nešto vrlo fino - čovek je kompleksno biće: seksualno i religijsko, nagonsko i duhovno, nesvesno i svesno, iracionalno, ali i racionalno.
Naša priroda nije dualistička, nego polifonijska.

Na ovoj temi imam gomilu stvari koje bih mogao reci, al dzabe kada nema ko to da cita, i razume.
O onom sto bih pisao, ne bi bilo shvaceno.

Dobro, sad arsphitron nesto rekao. Dodacu i ja malo.

Dualizam je igra Maye, igrica iluzije. Zato sto u potunoj realnosti ne postoji dualizam, nego dualizam
potoji tamo gde generalno nesto postoji. U savrsenom svetu nema dualnosti, nema exiztencije niti ne-exiztencije.

Mi se arsph, razumemeo. Al rekao bih da religija nije ni za sta kriva, mozda su samo zajednice i crkve neispravne,
ali religija vecno ostaje cista. Sam izraz religija ima drugaciji znacaj od onog kako se ga posmatra od strane
prosecnog coveka. Religija je cista substanca slobode, beskonacne slobode.

..
...
Za obicnog coveka-masinu dualizam je potpuno normalna i opsteprihvacena stvar - ako nije A onda je B. Ako nije crno, onda je belo. O milijardu nijansi sive niko i ne razmislja.

Ako pratimo zvanicnu(sholasticku) istoriju, prvo je sranje napravila religija, uzdizuci duh i duhovnost na tron, a potpuno je zanemarila i napljuvala telo i telesno. Kada se pojavila nauka, ona je uradila isto, samo u suprotnom smeru. Duhovno se pokopalo, ismejalo, na red je doslo telesno i telo, i posvecivanje paznje iskljucivo telu. Taman posla da se coveku dozvoli pomisao da je on unikatna mesavina duhovnog i telesnog. Imas svestenike u crnom koji pricaju samo o duhovnom, i svestenike u belom koji pricaju samo o telesnom. I jedni i drugi su u velikoj meri izopacili covekov pogled na samoga sebe. Covek razapet izmedju te dve vatre ima male sanse za svoj licni razvoj.
...
..
.

Tako nekako ... slažem se uglavnom... Crno-Bela predstava je paćeništvo Judeo nasleđa, naravno i mi smo to popili kontinuitetom kroz Hrišćanstvo, ali ni tu nije kraj, jer usavršavanje Crno-Belo se izgleda i dalje nastavlja kroz moderno tehnološko društvo.

ništa ne valja preterano - stara izreka

@ borac
Nikada nisam razumela metafizičku podvojenost duše i tela, iako sam se silno trudila da shvatim šta je Dekart hteo da kaže; čitala sam njegovu bajku o dualizmu ljudske prirode, ali, izgleda, nisam bila dobro obradila podatke. S polu-gnušanjem sam odbacila Dekartovu misao o tome da su duša i telo dve nezavisne supstancije, i da je čovek samo stanište za ta dva ravnopravna i autonomna entiteta. Ali skoro sam ponovo čitala čika Dekarta i shvatila šta je pisac hteo da kaže

(bold)...Nisi razumela, jer takvo nesto u objektivnoj realnosti ne postoji.

Znas kako, i cica dekart je, pored nekih ''umova'' nauke, indirektno osakatio svest covecanstva svojom ''umotvorinom'' - mislim dakle postojim. To je jedna od vecih zabluda, koju covek i dan danas drzi kao istinitu.
To sto ti se dekart ranije cinio kao bajka, a sada si shvatila sta je hteo reci(nebitno da li je to tacno ili ne) , tu se radi o sledecem - tvoje bice se razvilo. Znanje, tj. materijal koji si citala je ostao isti, do promene je doslo kod tebe, tj u tvom bicu (ne licnosti, nego bicu). Telo i dusa nisu bile, nisu sada, niti ce ikada biti dva odvojena entiteta. I ne mogu se tako posmatrati, tacnije mogu (crkva i medicina), ali u tom slucaju nikada ne mozes dobiti pravu sliku sebe.

Zigi je, zajedno sa svojim okotom nazvanim sara, oterao prvo u ludnicu,a zatim i u grob jednog velikog lika znanog kao vilhelm rajh. Jaka je mnogo zigijeva psihologija, mogu da stanem na vrh sveta, posmatram situaciju i sve gadosti koje je covek cinio i cini i da na kraju sumiram - da je sve to zbog toga sto covek podsvesno zeli sex sa svojom majkom.
Zigijeva psihologija se odnosi ssamo na maleni aspekt covekovog bica - licnost. On dalje od toga ne ide. Zasto, u to ne ulazim. Njegova psihologija je psihologija licnosti ili psihologija mashina, kako kome je lakse da prihvati.
Kako su programirali 20ti vek? Dobili smo komunizam na drustveno-politicko konzumiranje, dobili smo ajnstajna da nam kaze u kakvom univerzumu zivimo i po kojim zakonima, dobismo i frojda da nam sve lepo objasni kako funkcionise nasa psiha. Malo pre toga su uspostavili evoluciju kako bi nam objasnili kako smo nastali slucajno, i kako je ovo gde smo sada vrhunac, dalje od toga ne mozemo. Mi smo krajnji cilj evolucije. Doduse, potrudili su se da u medjuvremenu daju novu klasifikaciju kako bi se mi ''avanzovani'' razlikovali od prvobitnih(kao malkice smo evoluirali), tako da mi nismo homo sapiens, nego homo sapiens sapiens.

Nego kada smo kod dualizma, u skladu sa nick-om, jesi ORKA ili ARKA?;)

Na ovoj temi imam gomilu stvari koje bih mogao reci, al dzabe kada nema ko to da cita, i razume.
O onom sto bih pisao, ne bi bilo shvaceno.

Dobro, sad arsphitron nesto rekao. Dodacu i ja malo.

Dualizam je igra Maye, igrica iluzije. Zato sto u potunoj realnosti ne postoji dualizam, nego dualizam
potoji tamo gde generalno nesto postoji. U savrsenom svetu nema dualnosti, nema exiztencije niti ne-exiztencije.

Mi se arsph, razumemeo. Al rekao bih da religija nije ni za sta kriva, mozda su samo zajednice i crkve neispravne,
ali religija vecno ostaje cista. Sam izraz religija ima drugaciji znacaj od onog kako se ga posmatra od strane
prosecnog coveka. Religija je cista substanca slobode, beskonacne slobode.

Sve je ok !

Samo nastavi sa pisanjem. Čitamo te.

@ borac

(bold)...

Znas kako, i cica dekart je, pored nekih ''umova'' nauke, indirektno osakatio svest covecanstva svojom ''umotvorinom'' - mislim dakle postojim. To je jedna od vecih zabluda, koju covek i dan danas drzi kao istinitu.

Nego kada smo kod dualizma, u skladu sa nick-om, jesi ORKA ili ARKA?;)

Ima ljudi koji ne misle a opet postoje.:lol:

Jok, ne stavljam se pred tako oganičene izbore.
Ja sam slobodni strelac. Manje gužve - šire polje vidokruga.
Orke, Arke... razne Barke i njima slične organizacije su Potemkinova seoca. :mrgreen:

Meiko Kaji
Al' mi ne zivimo u savrsenom svetu, dualizam nije izmisljen nego je faza u razvoju covecanstva.

Bravo, Meiko, odlicna dopuna.

Prvo ide unapredjenje u visa stanja svesti, gde jos uvek vlada dualizam, al je stanje cistoce i vece slobode.
Onda naravno iz tog stanja evoluitivno sledi transcendentalnost dualnosti.

To bi uvek trebalo biti naglaseno od stane duhovnih vodja. Prvo ide Sattva Guna, potom se ide preko dualnosti.

arsphiltron
Снага Воље
Зен будисти кажу - мислим, дакле постајем :)

Svaka im cast.

Da, svaka im cast. 8-) Ako mislis da postojis onda postojis, ako mislis da ne postojis onda ne postojis.
Samo budi siguran u ono sto mislis. Dusa doduse, postaje slobodnom voljom. A kada nastaje jedna, onda nastaje
i druga i tako se radjaju dve srodne duse, i cekaju da se negde materijalizuju. A njihov cilj je ziveti i ziveti i opstajati,
i uzivati, a to je sve proces evolucije koji se zavrsava tamo gde je i poceo, u 'nigde' . :)

Pisacu jos, kasnije, ako vam se cita. Moje ideje su priznajem vise filozofijske forme. ;)

Back