Dozvola za pecanje.

Makac1

Početnik
Poruka
9
Poštovane kolege ribolovci,
Budući da sam ove godine prvi put izvadio godišnju dozvolu za rekreativnu ribolov, interesuje me na kojim vodama mogu da pecam sa tom dozvolom, bez doplate? Odnosno na kojim vodama je neophodno da doplatim da bih mogao da pecam.

Hvala unapred.

Poštovane kolege ribolovci,
Budući da sam ove godine prvi put izvadio godišnju dozvolu za rekreativnu ribolov, interesuje me na kojim vodama mogu da pecam sa tom dozvolom, bez doplate? Odnosno na kojim vodama je neophodno da doplatim da bih mogao da pecam.

Hvala unapred.
Zasticena podrucja su doplata 2000 na dan, Sava i Dunav ne znam jesu li ukinuli, najbolje ti je da proveris na sajtu. Gde pecas inace? Bistro.

На основу члана 42. став 1. Закона о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда (,,Службени гласник РС", бр. 128/14 и 95/18 – др. закон),

Министар заштите животне средине доноси

ПРАВИЛНИК

о вредности дневне, вишедневне и годишње дозволе за рекреативни риболов за 2022. годину

"Службени гласник РС", број 87 од 10. септембра 2021.

Члан 1.

Овим правилником прописује се вредност дневне, вишедневне и годишње дозволе за рекреативни риболов за 2022. годину.

Члан 2.

Вредност годишње дозволе за рекреативни риболов износи 7.000 динара.

За лица старија од 65 година, жене и лица са телесним оштећењем од 60–80%, вредност годишње дозволе за рекреативни риболов износи 3.500 динара.

За лица са телесним оштећењем од 80% и више, лица са потпуним губитком радне способности, за војне инвалиде са телесним оштећењем од 60% и више, цивилне инвалиде рата са телесним оштећењем од 60% и више и лица млађа од 18 година, вредност годишње дозволе за рекреативни риболов износи 600 динара.

Члан 3.

Вредност годишње дозволе за рекреативни риболов на рибарском подручју у заштићеном подручју, за сва лица, износи 4.000 динара, осим:

1) за заштићена подручја: Парк природе ,,Сићевачка клисура", Специјални резерват природе ,,Јерма", Специјални резерват природе ,,Ритови доњег Потисја", Заштићено стаништe ,,Бара Трсковача", Парк природе ,,Поњавица" и Предеo изузетних одлика ,,Караш–Нера", у којима износи 2.000 динара;

2) за заштићена подручја: Парк природе ,,Палић" и Специјални резерват природе ,,Лудашко језеро", у којима износи 2.500 динара;

3) за заштићена подручја: Парк природе ,,Златибор" и Парк природе ,,Радан", у којима износи 3.000 динара;

4) за заштићено подручје Национални парк ,,Тара" и Предеo изузетних одлика ,,Власина", у којима износи 4.500 динара;

5) за заштићена подручја: Национални парк ,,Ђердап", Парк природе ,,Стара Тиса" код Бисерног острва, Специјални резерват природе ,,Обедска бара", Специјални резерват природе ,,Горње Подунавље", Специјални резерват природе ,,Увац", Парк природе ,,Бачкотополске долине" и Специјални резерват природе ,,Карађорђево", у којима износи 5.000 динара;

6) за заштићено подручје Парк природе ,,Стара планина", у коме износи 6.000 динара;

7) за заштићено подручје Предео изузетних одлика ,,Клисура реке Градац", у коме износи 10.000 динара.

Члан 4.

Вредност дневне дозволе на свим рибарским подручјима износи 1.000 динара.

Вредност вишедневне дозволе на свим рибарским подручјима износи 2.000 динара.

Члан 5.

Овај правилник ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у ,,Службеном гласнику Републике Србије", а примењује се од 1. јануара 2022. године.

Број 110-00-68/2021-04

У Београду, 3. августа 2021. године

Министар,

Ирена Вујовић, с.р.

Zasticena podrucja su doplata 2000 na dan, Sava i Dunav ne znam jesu li ukinuli, najbolje ti je da proveris na sajtu. Gde pecas inace? Bistro.
Uglavnom u Resavskom kraju. Još nije krenula sezona kako treba a ne bih da imam problema jer mi dozvola ne važi na nekom terenu, pa zato proveravam. Bistro.

pecam gde ja hocu,samo gledam da se sakrijem
Hvala na odgovoru, ali mi to ne znači ništa. Da sam želeo da se krijem, ne bih ni kupovao dozvolu.

Sta bude ako te navataju, kakve su kazne? Pitam za druga...
  • Ko lovi ribu ili druge vodene životinje u vreme lovostaja ili u vodama u kojima je lov zabranjen kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do 6 meseci.
  • Ko lovi ribu ili druge vodene životinje eksplozivom, električnom strujom,otrovom,sredstvima za omamljivanje ili na način štetan za razmnožavanje tih životinja ili kojim se te životinje masovno uništavaju,kazniće se zatvorom do 3 godine
  • Kaznom iz stava 2 ovog člana kazniće se i ko lovi ribu ili druge vodene životinje veće biološke vrednosti ili u većoj količini ili pri lovu uništi veću količinu riba ili drugih vodenih životinja.
  • Ulov i sredstva za ribolov oduzeće se.
  • Novčane kazne za sve vrste prekršaja iz člana 88
    • Lov ribe u lovostaju kazna 5.000,00 din
    • Protivzakonito stavljanje u promet ribe kazna 5.000,00 din
    • Pecanje bez važeće ribolovne dozvole kazna 2.000,00 din
    • Lice koje ne pokaže isprave i dozvolu za ribolov i neomo-gući čuvarima da izvrše pregled ulova,sredstava i alata za ribolov kazna 2.000,00 din
    • Posedovanje ribolovnog alata bez dozvole (bubnjevi,mreže) kazna 2.000,00 din
    • Hvatanje ribe mrežom kazna 5.000,00 din uz oduzimanje sredstava i alata koji se pronađe kod lica koje krši zakon

dzaba si uzimao dozvolu
tamo gde ti vazi ribe nema ili ne mozes doci do vode od ilegalnih otetih imanja uz obalu
tamo gde ima ribe tamo gazduju drugi i moras placati dozvole
Kada sam već platio dozvolu, nema veze, šta je tu je. Konkretno me interesuje da li mogu da pecam na Dunavu, Velikoj Moravi, Bovanskom jezeru, Gružanskom jezeru, Resavi i Mlavi. To je to.

Gde bih mogao da proverim gde mi treba doplata? Na sajtu Srbija šuma su, poprilično, škrti sa informacijama ili se barem ja nisam snašao.
nigde jer se vise ne zna ko gde gazduje i ko ima prava na sta
a ni to se ne postuje i ne sprovodi ili se postuje i sprovodi vrlo selektivno
tako da imas povlascene kategorije citaj tal koji mogu da se bave privrednim ribolovom bez ikakvih dozvola
a na istoj vodi moze ne retko biti slucaj da neko ima problem za jednu ribu...

imaju oni i neke tendere na koje se niko ne javlja pa tako imas i vode kojima niko ne gazduje niti iko kontrolise
sta reci kad su ljudi na pojedinim rekama ilegalnim vadjenjem sljunka promenili sam prirodni tok reke i izmestili recno korito za pola kilometra...

u sustini glupo je vaditi dozvolu jer to vise nema nikakvog smisla
jedini koji bar malo brinu o rekama to su ribolovci i umesto da budu povlasceni njima se jos traze pare...

nigde jer se vise ne zna ko gde gazduje i ko ima prava na sta
a ni to se ne postuje i ne sprovodi ili se postuje i sprovodi vrlo selektivno
tako da imas povlascene kategorije citaj tal koji mogu da se bave privrednim ribolovom bez ikakvih dozvola
a na istoj vodi moze ne retko biti slucaj da neko ima problem za jednu ribu...

imaju oni i neke tendere na koje se niko ne javlja pa tako imas i vode kojima niko ne gazduje niti iko kontrolise
sta reci kad su ljudi na pojedinim rekama ilegalnim vadjenjem sljunka promenili sam prirodni tok reke i izmestili recno korito za pola kilometra...

u sustini glupo je vaditi dozvolu jer to vise nema nikakvog smisla
jedini koji bar malo brinu o rekama to su ribolovci i umesto da budu povlasceni njima se jos traze pare...
Da, da, jasno mi je. Hvala na odgovoru i bistro.

Naj sigurnije je ako uz pecanje imamo jos neku dodatnu zanimaciju. Ako u ribolov odlazimo cisto iz mesarskih pobuda cesto cemo biti razocarani.
Odlazak na pecanje i jesti ribu su dve razlicite stvari.
Uzmemo foto aparat ili telefon i ponesto zanimljivo uslikamo, ponesemo nesto za prezalogajiti (slanina, sir, luk nikada nisu omanuli). Jako je bitno udobno se smestiti. U zadnje vreme praktikujem "par minuta" dremnuti.
Riblji fond je sve jadniji i moramo biti dovitljivi kako ne bismo bili razocarani kako nam je prosao dan.

Ko beše Irena Vujović?

A rekreativno pecanje, je ribarenje da se riba vrati u vodu, uvek ne? Ako je udica, ili mamac, ubiju?

Jadna riba šta preživljava, vazduh bez vode....plus udicu.

Idite na ronjenje. Zanimljvije je. I u vodi ste, sa ribama.... I ne treba vam dozvola. I možete da plivate gde želite, pod vodom ste.

Naj sigurnije je ako uz pecanje imamo jos neku dodatnu zanimaciju. Ako u ribolov odlazimo cisto iz mesarskih pobuda cesto cemo biti razocarani.
Odlazak na pecanje i jesti ribu su dve razlicite stvari.
Uzmemo foto aparat ili telefon i ponesto zanimljivo uslikamo, ponesemo nesto za prezalogajiti (slanina, sir, luk nikada nisu omanuli). Jako je bitno udobno se smestiti. U zadnje vreme praktikujem "par minuta" dremnuti.
Riblji fond je sve jadniji i moramo biti dovitljivi kako ne bismo bili razocarani kako nam je prosao dan.
Slažem se sa Vama, ali malo jeste iritantno što, savesno, plaćamo dozvole a nemamo pojma gde možemo da pecamo slobodno a gde možemo za to isto da platimo kaznu ili da platimo dodatnih par hiljada dinara zbog neobaveštenosti.

Slažem se sa Vama, ali malo jeste iritantno što, savesno, plaćamo dozvole a nemamo pojma gde možemo da pecamo slobodno a gde možemo za to isto da platimo kaznu ili da platimo dodatnih par hiljada dinara zbog neobaveštenosti.
Ako imas namer da odlazis na razlicite terene onda imas problem. Moras za sve da znas.
Uclani se u jedan od ribolovnih foruma i tamo pitas gde se doplacuje, a gdeje slobodno.

Ko beše Irena Vujović?

A rekreativno pecanje, je ribarenje da se riba vrati u vodu, uvek ne? Ako je udica, ili mamac, ubiju?

Jadna riba šta preživljava, vazduh bez vode....plus udicu.

Idite na ronjenje. Zanimljvije je. I u vodi ste, sa ribama.... I ne treba vam dozvola. I možete da plivate gde želite, pod vodom ste.
Otvori temu. Sa zadovoljstvom cu da nastavim.

Konkretno, pecao bih na Mlavi, Resavi, Dunavu, Velikoj Moravi, Bovanskom jezeru i Gružanskom jezeru, pa ako imate neku informaciju što se tiče tih terena, značilo bi. Hvala.
Nemam infomaciju i ne razumem se previse ali ljudi pecaju na Savi, Tamišu, Dunavu sa godišnjim dozvolama i koliko se može videti pecaju se ribe
Kada se šetate na Adi Medjici možete videti svakodnevno pecaroše koji pecaju na Dunavu i moze se videti ulovljene ribe u mrezama ili kantrama gde ih drže

Što se tice Beograda u njegovoj okolini postoje reviri za pecanja za koje nije potrebna dozvola
vec se plati dnevno pecanje sa tim da se ulovljena riba vraca u jezero

primer :
Ada Safari je jezero-revir na Adi Ciganliji, u Beogradu.
Jezero je u obliku latiničnog slova S, površine oko 6 hektara i prosečne dubine oko 2 metara.
Prvenstveno je namenjeno za sportski ribolov.U jezeru se nalazi riba šaran

Back