Dostojevski dva veka od rođenja

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
394.400
Fjodor-Mihajlovic-Dostojevski.jpg

Rusija i svet obeležavaju 200 godna od rođenja čuvenog ruskog pisca, filozofa i publiciste Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.
Prema podacima UNESKO, Dostojevski je danas jedan od najčitanijih pisaca u svetu, čija su dela prevedena na više od 170 jezika.

Čuveni ruski književnik Fjodor Mihajlovič Dostojevski rođen je 11. novembra 1821. godine.
Dostojevski je rođen u Moskvi, i jedan je od najpoznatijih predstavnika realizma u evropskoj književnosti.
On je ostavio neizbrisiv trag na ruskoj i svetskoj književnoj sceni.
Najpoznatija dela ovog pisca jesu „Zločin i kazna“, „Braća Karamazovi“, „Idiot“, „Kockar“, kao i mnoga druga.

U jednom trenutku, Fjodor Dostojevski osuđen je čak i na smrtnu kaznu zbog svog delovanja protiv tadašnje vlasti,
ali je ta kazna kasnije preinačena u kaznu od osam godina teškog rada.
Bio je oženjen Mariom Isajevom sve do njene smrti, koju je jako teško podneo, nakon čega je, kako se smatra, bio u depresiji.
Imao je probleme sa kockanjem, zbog kojih je često bio u dugovima. Da bi isplatio dugove, napisao je neka od svojih najpoznatijih dela kao što su
„Zločin i kazna“ i „Kockar“.
Umro je 9. februara 1881. godine u Sankt Peterburgu.

Neki od najpoznatijih njegovih citata su:

-Svi ideali ovog sveta ne vrede suze jednog deteta.

-Laganje je jedina čovečija privilegija koju nemaju drugi organizmi.

-Tajna čovečijeg života nije u tome da samo živi, već u tome zašto živi.

-Čovek je sklon nabrajanju svojih nevolja, ali nikada ne nabraja svoje radosti. Kada bi ih nabrojao onako kako to one zaslužuju uvideo bi da svako ima dovoljno sreće u životu.

-Učiniti prvi korak, izreći novu reč, ono je čega se ljudi najviše plaše.

https://www.danas.rs/zivot/na-danasnji-dan/dva-veka-od-rodjenja-fjodora-mihajlovica-dostojevskog/

Poslednja izmena:
-Učiniti prvi korak, izreći novu reč, ono je čega se ljudi najviše plaše.

Онај који тај страх савлада, може све.
ФМД је највећи познати читач људске душе, ту је његова величина и треба му веровати. Ко уме да чита, разумеће.

Pogledajte prilog 1059615

Rusija i svet obeležavaju 200 godna od rođenja čuvenog ruskog pisca, filozofa i publiciste Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.
Prema podacima UNESKO, Dostojevski je danas jedan od najčitanijih pisaca u svetu, čija su dela prevedena na više od 170 jezika.

Čuveni ruski književnik Fjodor Mihajlovič Dostojevski rođen je 11. novembra 1821. godine.
Dostojevski je rođen u Moskvi, i jedan je od najpoznatijih predstavnika realizma u evropskoj književnosti.
On je ostavio neizbrisiv trag na ruskoj i svetskoj književnoj sceni.
Najpoznatija dela ovog pisca jesu „Zločin i kazna“, „Braća Karamazovi“, „Idiot“, „Kockar“, kao i mnoga druga.

U jednom trenutku, Fjodor Dostojevski osuđen je čak i na smrtnu kaznu zbog svog delovanja protiv tadašnje vlasti,
ali je ta kazna kasnije preinačena u kaznu od osam godina teškog rada.
Bio je oženjen Mariom Isajevom sve do njene smrti, koju je jako teško podneo, nakon čega je, kako se smatra, bio u depresiji.
Imao je probleme sa kockanjem, zbog kojih je često bio u dugovima. Da bi isplatio dugove, napisao je neka od svojih najpoznatijih dela kao što su
Umro je 9. februara 1881. godine u Sankt Peterburgu.
Достојевски!
Он је имо три сина колико сам бар разумео филм, фа ли је он писац или редитењ?
И што није завршио фил, сецам се да је нс крају филма он имао капуњачу и требало је да се настави ал није ти било настава ће се

...II PRO И CONTRA
Претпоставимо да је заиста тешко знати четрдесетвековну историју народа као што су Јевреји; али за први мах већ знам то, да на целом свету сигурно нема другог народа, који би се толико жалио на своју судбину, сваки час, на сваком кораку, и сваком својом речи – жалио се на своје понижење, своје страдање, своје мучеништво. Помислио би човек у брзини да доиста нису Јевреји они који господаре у Европи; да нису они ти који управљају берзама, дакле толико рећи: управљају политиком, унутрашњим пословима, моралом једне државе. Нека је благородни Голдштајн баш и умро за словенску идеју – ипак, да није тако снажна јеврејска идеја у свету, можда би то "словенско" (прошлогодишње) питање било већ одавно решено у корист Словена, а не Турака. Готов сам и да поверујем да је лорд Биконсфилд *(* Дизраели, лорд Биконсфилд ) заборавио на своје порекло, на то да је шпански Жидов, (он то ипак није заборавио!) али да је "руководио енглеском конзервативном политиком" последњих година мање више као Жидов, у то се, по мом мишљењу, не може сумњати. "Мање више" се не да порећи. Али, нека све то буду само речи, речи од моје стране. Дозвољавам. Ипак, не могу без поговора да поверујем крицима Јевреја. да су потиштени, намучени и понижени. По моме мишљењу, руски сељак, односно руски грађанин, много већи терет носи на својим леђима него Јеврејин...''
F.M.D...'' Jevrejsko Pitanje ''

Voleti ljude takvi kakvu su, to je nemoguće. A ipak se mora. I zato, kad im činiš dobro, stegni srce, zapuši nos i zatvori oči (ovo poslednje je neophodno). Podnosi zlo od njih, ne ljuti se na njih ako možeš, „seti se da si i ti čovek“. Naravno moraš s njima biti strog, ako ti je dato da budeš iole pametniji od osrednjeg. Ljudi su po prirodi niski i spremni su da vole iz straha; ne daj se takvoj ljubavi, i ne prestani da prezireš. Nauči da ljude prezireš čak i kad su dobri, jer su tada najčešće rđavi. Ko iole nije glup, taj ne može da živi a da sebe ne prezire, bio čestit ili ne bio, svejedno. Ljubiti bližnjeg svoga, a ne prezirati ga – to nije moguće. I „ljubav prema čovečanstvu“ treba shvatiti jedino kao ljubav prema onome čovečanstvu koje si sam stvorio u svojoj duši; drugim rečima, sam sebe si stvorio, te i ljubav prema sebi samom – i koga, prema tome, nikad neće ni biti u stvari.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, „Mladić“

Мало само да додам. Прво, прва жена му је била тешко болесна, кад се он страствено заљубио у Аполинарију Суслову. Наравно, није хтео из моралних разлога да улази ни у везу ни у брак са овом смртоносном заводницом, док му је жена жива. Али Суслова га је уценила да се одмах разведе са умирућом женом и да се ожени с њом. Он је тада још био у прогонству, мада крајње удобном. Тамо су се и упознали. Он је наравно одбио да се разведе од умируће жене, и Аполинарија га је сместа напустила. Отишла у иностранство где је имала низ љубавних афера, па се вратила и удала за тада великог руског филозофа Розанова. Она је Розанова потпуно уништила и он више ништа није написао. А Достојевски је био уцвељен кад му је жена умрла, али због тога што је напуштен од Аполинарије.
"Волети неког, значи видети га онако како га је Господ замислио, а не онако како су га начинили родитељи и околина". То је реченица руске песникиње Цветајеве, која се потпуно без иаквог разлога приписује генију. Овај Генијални писа је написао сасвим доољно великих реченица, да не видим разлог да му се приписују и туђе. И тако. Сад, нисам сигуран колико је овај протор подесан за веће текстове, које би радо писао о Достојвеском, али и о другим писцима.

Hvala na ovom tekstu..Volela bih da nastaviš da pišeš o Dostojevskom sve što imaš i znaš o njemu..velikom piscu
Misao koju si naveo da nije od Dostojevskog vec od Cvetajeve sam izbrisala iz posta koji je prenet iz medija
"Волети неког, значи видети га онако како га је Господ замислио, а не онако како су га начинили родитељи и околина".

Па не могу све што знам, јер ће бити досадно и много, али могу по нешто, онако из главе. Као и код многих других писаца, и код Достојевског је очева страна породице обиловала силаџијама, бандитима, тешким људима и неопаким природама. ОНи су дошли из Житомира, који је данас за сад у Украини. А у Житопир су стигли из Белорусије. Мада је и једно и друго ттада била Русија. Чак су двојица његових предака са очеве стране, завршила на вешалима. Са мајчине стране, његови предци су давали мислиоце, филозофе, народне прегаоце, свештенике о монахе, и чак су два његова предка са мајчине сстране канонизована од стране РПЦ. И њега је пратио тај дуализам цео живот. Све је био исве је пробао, и зато се касније сналазио у архитектури ондашњег друштва, боље него многи други. И зато је ваљда и познавао људе тако добро. Први епилетични напад је добио са 13. година, а окидач је био тај , што је видео својим очима како му сељаци вилама убијају оца. Отац му је био војни лекар, изразито тежак, суров и и непријатан човек, који је толико мучио те сељаке, да су га на крају убили. На почетку је писао социјалне романе и о неправди тадашњег доба у РУсији. Касније није желео ни да говори о тим својим првим делима. "Увређени и Понижени", "Мали Положајник", "Њеточка Њезванова". Белински је, кад је прочитао " Увређене и Понижене, у четири ујутру отишао да га пронађе, пробуди и каже му, " Ви сте геније". Касније, кад је Достојевски мало сазрео, није га више хвалио, јер му је литературапостала битно другачија, теме су постајале оне праве. Развијао се у православног мислиоца, који улази у психу људи и посматра феномене људске природе кроз чисто православну призму. Ниче, а касније Хесе и Шпенглер су га обожавали. Хесе је написао велику студију о Достојевском, 1919. године. У њој је рекао да за запад, ни кога, ни ратови ни глад ни епидемије нису никаква опасност. Да је за запад, једина опасност Достојвески. Шпенглер је опет, у свом грандиозном делу написао следеће " Код Толстоја се ради о једном неспоразуму. Говорећи о Христу, Толстој је у ствари говорио о Марксу. А што се тиче Достојевског, религија Достојевског ће бити религија 21. века, или 22. века неће бити.".
Као млад, и правдољубив, он је упао у анархистичку групу Петрушевског, која је планирала преврате па чак и атенетат на Цара. Ухапшен је са осталима и осуђен на смрт. Цар је препозао име, и питао да ли је то онај што је написао ону једну књигу. Кад су му рекли да јесте, он је повикао, " Јесте ли са ума сишли да стрељате Руса који тако пише.". - " Ваше Височанство, он је био у овој групи која је покушала да Вас убије". " Па јел ме убио? Није". Не. Ви ће те га извести на стрељање, али ће те у задњем момету прочтати помиловање. Заменићете му казну за робију од десет година. Али пазите да не сме да робија дуже од 4. да му се не би нарушило здравље. После тога прогон. Али пазите да буде у прогону негде где ће моћи да ради и пише, и да буде удобно. " ( Аркадије Богдановски, царски писар).Тако је и било . На робији је боље упознао револуционаре, и имао прилике да их осмотри на тенане изблиза. Пошто су му књиге биле забрањене, добио је само једну библију од жена Декабриста, коју је нанови ишчитавао и подвалачио оно што му привуче пажњу. Време на Робији је касније био инспирација за "Записе из мртвог дома". Касније је сва своја знања и искуства са револуционарима, у потпуности искористио за роман " Зли Дуси". Он је у ствар хтео памфлетски да се обрачуна са револуционарима, али обзиром да је у питању геније, створио је ремек дело. Добро их је упозао, зна је шта су кадри даураде и какву штету Русији да нанесу, а то је од њега створило њиховог огорченог непријатеља. остојевски је, у роману " Зли Дуси", уметнуо ову слику. " Ацис и Галатеја", сликара Клода Лорана, у тренутку среће пре него што их је Полифем уништио. Поставио је слику у сан главног јунака Ставрогина. Клод Лоран је сликар, који је сликао идилу, а код Православних, онај који је без душе, не може идилу да замисли ни у сну. Тај зликовац је ипак имао душу. А током романа се може пратити, како главни јунак убија у себи сваку мрвицу своје душе. Дакле у том роману, Достојевски говори о револуионарима, као што само име романа каже. Исто тако је био љути противник "другорусијанаца", Зато није подносио Чедајева. и зато се на смрт посвађао са Тургењевим, и то кад је отишао код њега да му тражи паре на зајам, притиснут страшним финансиским проблемеима, које му је оставио брат по својој смрти, у којима је био све док се није оженио са својом последњом женом Аном, која је вешто уредила његово финансијско стање. Са Толстојем се никад није срео, али је ипак свом нај христоликијем мушком јунаку, у Роману "Идиот", Мишкину, дао име, Лав Николајвич, што је посабан омаж. Спава ми се сад, Могао би сура да наставим, кад завршим радни дан.

Poslednja izmena:
Зашто се у руској кутлури, све опрашта филозофу Соловјеву. А имало је шта да му се опрости, јер је заговарао сда сви Словени буду једне вере, макар Руси прешли на римокатоличанство. Па зато што је спасио Достојевског. Кад је Достојвеском умрео трогодишњи син Алексеј, ( он је био модел за најмлађег Карамазова), Достојевски је пао у тешку депресију. Одреко се живота, престао да једе и да ради. Онда га је његов пријатељ Соловољев одвео у Оптину Пустињу, где га је рпедао у руке једном старом монаху, који је псотао духовник Достојевском. И тај стари монах је излечио Достојевског и вратио га у живот. Достоевски је написао већину својих ремек дела у великој журби, и упркос епилепсији. Нико нокд није тако добро поисао напад Епилепсије као он. У својим романима, он је доделио епилепсију оним нај величнанственијим и оним који су чисто зло. Дакле, опет дуализам. Његову билест носи и Мишкин, али и Смердиков. Имена у еговим делима опет имају посебну значење. И Порфирије, ( који је модел нај идеалнијег полицијског инспетора. Да су полицајци такви, несумњиво би било далеко мање кримилана, у најмању руку, а и многе друге страви би биле боље), и Алексеј, и Софија Мамеладова, и Смердиков. Софија Мармеладова, кад би се користио староруски језик, звала би се Софија, ( премудрост Божија), Мармеладова ( најслађа).

-Između ostalog, hteo sam da vam objasnim da ja imam i jednu naročitu crtu u svom karakteru, koju vi još niste uočili-to je mržnja prema svim otrcanim i ništavnim naivnostima i idilama. A jedno od najpikantnijih uživanja za mene je:da se i sam spočetka uprepodobim, da uđem u taj ton, da ljubazno predusretnem, da okuražim kakvog bilo tamo večno mladog Šilera, pa posle da ga tek najedared-priklopim...Da tek najedared skinem pred njim svoju masku, pa da mu se dotle moje ushićeno lice najedared izbekelji, da mu isplazim jezik, baš u onom trenutku kad se on najmanje takvom iznenađenju mogao nadati.
Znate šta, pesniče moj? Hoću da vam otkrijem jednu prirodnu tajnu, koja je vama možda sasvim nepoznata. Uveren sam da vi mene u ovom času nazivate matorim bludnikom, možda čak i podlacem, čudovištem od razvrata i proroka. Ali evo šta ću da vam kažem! Kad bi to samo moglo biti (što, uostalom, prema čovečanskoj prirodi, nikad biti ne može), elem, kad bi moglo biti, da svaki između nas opiše sav svoj život, ali tako da se ne poboji da iznese ne samo ono što ne sme da kaže, niti bi ikada kazao ljudima, i ne samo ono što se boji da prizna i svojim najboljim prijateljima, nego čak i ono što se neki put boji i samome sebi da prizna-rasprostro bi se tada po svetu takav jedan smrad da bismo se svi morali pogušiti.
Eto zašto su ipak tako dobre sve te uslovnosti i pravila reda i dobrog ponašanja otmenog sveta. U njima vam leži duboka misao, ne bih rekao moralna, ali predohranska, komforna, što je naravno još bolje, jer je moral, stvarno, opet samo udobnost, komfor, to jest izmišljen je jedinstveno radi komfora. Vi mene krivite zbog poroka, zbog razvrata i bluda, a ja sam sad možda samo stoga kriv što sam prosto iskreniji od drugih, i više ništa; što ne krijem ono što drugi kriju, čak i od samih sebe, kao što rekoh maločas... Ja time, doduše, skrnavno postupam, ali ja sad tako hoću. Uostalom, nemojte se uznemiravati:rekoh maločas ''kriv'', ali ni od koga oproštenje ne tražim.
Vi ste pisac, pa ćete me razumeti, i ja sam vam već i govorio o tome. Ima jedno naročito sladostrašće u tom iznenadnom zbacivanju maske s lica, u toj bezočnosti s kojom se čovek najedared razgolićuje pred drugim u takvom vidu da čak ne smatra za potrebno i ne udostojava ga ni da se, bar koliko-toliko, zastidi pred njim...Da vam ispričam jednu anegdoticu.
Bio tako u Parizu jedan poludeli činovnik. Posle su ga strpali u ludu kuću, kad su se potpuno uverili da je lud. Ali kad je tek počeo bio da ludi, dok je tek silazio s uma, evo šta je izmislio radi sopstvenog zadovoljstva: skidao se kod kuće go-golcat, sasvim kao Adam, ostavljao bi na sebi jedino obuću, prebacio bi preko sebe širok plašt, do zemlje, umotavao bi se u njega, pa bi sa značajnim, veličanstvenim izrazom na licu, izlazio na ulicu...Ako ga neko sa strane pogleda: čovek kao i svi drugi; šeta, čovek, u širokom plaštu za svoje uživanje. Ali čim bi se desilo da sretne kog prolaznika, gde bilo, malko u strani, nasamo, tako da oko njih nigde nikog nema, on bi se, ćuteći, uputio prema njemu, sa najozbiljnijim i najdubokomislenijim izrazom, najednom bi zastao pred njim, razgrnuo bi plašt, pa bi se pokazivao onako...kako ga je majka rodila... To bi potrajalo jedan časak; zatim bi se opet umotao pa bi ćuteći, ne mičući nijednim mišićem na licu, prolazio pored zapanjenog gledaoca-dostojanstveno, lako pocupkujući, baš kao duh u ''Hamletu''...Tako je postupao sa svima, s muškima, sa ženama, i sa decom, i to mu beše jedino uživanje. Eto, jedan deo tog zadovoljstva može čovek da doživi kad onako iznebuha bane pred kakvog Šilera, i isplazi na nj jezik kad se ovaj najmanje tome nada.
Bio sam u svoje vreme poznat s jednom damom; ona nije bila u prvoj mladosti nego tako, svojih dvadeset sedam-osam godina. Lepotica prvorazredna; kakve grudi, kakvo držanje, kakav hod. Kad te pogleda, ona te prostreli, kao ptica orlica-uvek surovo i strogo;držala se veličanstveno i nepristupačno...Opšte je mišljenje bilo da je ledena kao bogojavljenska zima, i odbijala bi svakoga svojom nedosežnom, svojom strahotnom dobrodetelji. Zbilja strahotnom. U svoj njenoj okolini nije bilo tako strogog sudije kao ona. Osuđivala je ne samo porok nego čak i najmanju slabost kod žena, i osuđivala nepovratno-bez pogovora...
U svom bližem krugu imala je ogroman značaj. Najoholije, i zbog svoje dobrodetelji, najstrašnije starice poštovale su je, čak su gledale da joj se dodvore. A ona je gledala na sve bestrasno nemilosrdno, baš kao igumanija srednjovekovnog manastira. Mlade ženske drhtale su od njenog pogleda i suda. Jedna njena ovlašna primedba, jedna napomena njena, mogla je da upropasti dobro ime i glas- takav je položaj bila stekla u društvu. Od nje su čak i muškarci zazirali. Najzad se bacila još i na neki spekulativni misticizam, premda takođe spokojan i veličanstven...
Pa šta mislite? Čujte samo! Nije bilo bludnice razvratnije od te ženske, a meni je pala u deo ta retka sreća da zaslužim njeno potpuno poverenje. Jednom rečju- ja sam bio njen potajan i tajanstven milosnik...Naši sastanci su bili smišljeni i izvođeni u tolikoj meri vešto da ni između njenih domaćih niko nije mogao ništa ni izdaleka slutiti...A ta moja gospa je bila u tolikoj meri sladostrasna da bi sam Markiz de Sad mogao kod nje bukvar učiti. Ali što je bilo najjače, što je čoveka najviše poražavalo i potresalo u toj nasladi-to je bila ta tajnovitost njene drske obmane, u kojoj je ceo svet držala.
To njeno ismevanje svega o čemu je stalno pričala u društvu kao o nečem visokom, nedostupnom i neoborivom; i najzad unutrašnje, đavolsko cerekanje i svesno gaženje svega što se ne sme i ne može gaziti- i sve to dovedeno do krajnjeg stepena, do takvog stepena o kome ni najvatrenija uobrazilja pomisliti ne bi smela, eto u tome se, što je najglavnije, i sadržavala najoštrija crta moga uživanja. Da, to beše sam ovaploćeni đavo, ali neodoljivo čarovit i osvojan. Ja ni danas ne mogu da je se ne setim a da se sav ne stresem od uživanja. U žestini najvatrenijih naslada ona bi se najedared zakikotala kao luda, i ja sam razumeo, potpuno sam razumeo taj kikot pa sam se i sam kikotao. Još se i sad zadišem, gubim dah, kad je se samo setim, premda je to bilo vrlo davno...
Posle godinu dana ona me zameni drugim. Ali ja baš i da sam hteo, ništa joj ne bih mogao naškoditi. Jer ko bi mi verovao baš i da sam pokušao da nekome što pričam. No, šta velite na taj karakter, mladiću?
Sve postoji zbog mene i za mene, i sav je svet za mene sazdan. Čujte, mladiću, ja još verujem da se na ovome svetu može proživeti. A to vam je najbolja vera stoga što se bez vere čak ni loše živeti ne može:čovek bi se inače morao otrovati. Kažu da je jedan mazgov tako i uradio. On se dotle zafilozofirao da je razrušio sve, sve, čak i razložnost i opravdanost svih normalnih i prirodnih dužnosti čovečanskih, pa je tako daleko doterao da mu ništa nije preostalo. Ostala mu je u rezultatu nula, te vam on jednog dana veleglasno objavi da je najbolja stvar-cijankalij.
Vi ćete reći: to je Hamlet, to je grozno očajanje;jednom reči:nešto tako veličanstveno što mi nikad i ne sanjamo. Ali vi ste pesnik, a ja-običan čovek, i stoga ja izjavljujem da treba gledati na stvari sa najprostije, najpraktičnije tačke posmatranja.
Ja sam, na primer, već odavno oslobodio sebe svih okova, čak i obaveza. Ja sebe smatram za obavezanog samo tada kada znam da će mi to neku vajdu doneti. Vi, naravno, ne možete tako gledati na stvari: vaše su noge sputane a ukus vam bolestan. Vi na sve gledate i sve ocenjujete prema idealu, prema dobrodeteljima. Ja, mili moj, gotov sam da priznam što god zapovedite, ali šta da radim kad eto pouzdano znam da u osnovi svih čovečanskih vrlina leži ipak najdublja sebičnost...I što je neka stvar vrlija i čestitija-tim više ima sebičnosti.

Voli samoga sebe- to vam je jedino pravilo koje ja priznajem. Život je trgovačka pogodba; uzalud pare ne bacajte nego, platite li za učinjenu uslugu, vi ste ispunili sve svoje obaveze prema bližnjem- to je, eto, moj moral ako baš neizostavno želite da ga znate, premda, priznajem vam, po mom shvatanju, još je najbolje nikako i ne plaćati svom bližnjem nego znati ga nagnati da čini sve onako,bez naknade...Vaših...ideala ja niti imam niti ih želim imati:neku čežnju za njima nikad nisam osećao.
Na ovom svetu se može tako veselo, tako slavno vek proživeti i bez tih ideala... i en somme, meni je vrlo milo što mogu da prođem i bez-cijankalija...Jer kad bih bio makar malo moralniji, bez njega možda ne bih mogao proći, kao onaj mazgov filozof...
Ako ste vi pravi čovekoljubac, onda slobodno treba da zaželite svim pametnim ljudima takav ukus kao što je moj, inače pametan čovek još malo pa neće imati šta da radi na ovom svetu, i ostaće samo budale...Ali će i da se nauživaju! Eto, i sad već postoji uzrečica:dok se mudri namudrovaše, budale se naživeše...I znate li, nema ničeg prijatnijeg no živeti s budalama, pa im pljeskati-živa zgoda!
A ne gledajte u čudu na mene što ja tako polažem na predrasude, i držim se izvesnih društvenih pravila i propisa: otimam se za položaje i ugled jer vidim da živim u jednom praznoglavom, neozbiljnom svetu; ali u njemu mi je zasad ipak toplo te mu odobravam i pljeskam, pokazujem mu da sam gotov da za njega u vatru i vodu pođem a prvom prilikom ću ga prvi na cedilu ostaviti. A sve te vaše ideje znam, premda nikad nisam zbog njih stradao a nemam, duše valja, ni zašta. Ja na sve pristajem, sa svačim se mirim, samo neka je meni dobro; a takvih nas ima tušta i tma, i nama ovakvima je oduvek bilo potaman. Sve na svetu može da propadne, mi stojimo-mi nikad ne propadamo! Mi postojimo od onog doba otkad i svet postoji. Sav svet može da se surva i da propadne, mi ćemo očas isplivati, jer mi uvek i večito isplivavamo na površinu.
Zbilja, pogledajte makar samo na ovo: kako su žilavi takvi ljudi kao što smo mi. Mi smo vam, na primer, začudo dugovečni; zar vas nije neki put to porazilo? Svi mi živimo do osamdeset, pa i do devedeset godina! Znači, i sama priroda je na našoj strani- he he he! Ja neizostavno hoću da doživim devedeset godina. Jer ne volim smrt i bojim je se. Đavo može da zna kako ja još mogu umreti!
Ali našto govoriti o tom? Podbo me je, eto, onaj filozof što se otrovao. Dođavola s filozofijom! Buvons, mon cher!

poniženi i uvredjeni

Ko je Fjodor Mihajlovič Dostojevski

-Rođen je 11. novembra 1821. godine u Moskvi

- Bio je drugo od sedmoro dece u porodici beloruskih imigranata

- Kada je imao 16 godina, majka mu umire od tuberkuloze, a njega i brata šalju u vojnu školu

- U 28. godini je zbog učešća u revolucionarnoj organizaciji osuđen na smrt

- Posle pomilovanja, proveo je četiri godine na prisilnom radu u Sibiru

-Smatraju ga pretečom brojnih književnih pravaca - psihološkog romana, modernizma, egzistencijalizma

- Umro je 1881. godine od krvarenja uzrokovanog epileptičnim napadom

Pošto je izgubio sve na ruletu, Dostojevski je napravio poslednju opkladu: kladio se sa grabežljivim izdavačem da može da isporuči roman u strogom roku ili će izgubiti izdavačka prava i prihode za sva prošla i buduća dela.

Ovo je priča o tome kako je Dostojevski napisao „Kockara“ za samo 26 dana.

Godine 1863. Fjodor Dostojevski je napravio sudbonosno putovanje u Nemačku.
Ovo mu je bio tek drugi put da boravi van Rusije i u čuvenim banjskim kazinima duž Rajne - prvi put je zaigrao rulet.
Ovaj 42-godišnjak je do sada vodio težak život. Kao mladi pisac, naišao je na pomešanu kritiku i mali komercijalni uspeh. Nakon izbegnutog pogubljenja, Dostojevski je prognan na četiri godine u sibirski radni logor. Sada slobodan čovek na odmoru u Evropi, odlučio je da okuša sreću u kazinu.
Dostojevski se kockao u mladosti.

U stvari, njegov prvi roman „Bedni ljudi“ nastao je da pokrije njegove gubitke od kockanja nastale dok se kladio na bilijar.
Dostojevski je o tome pisao: „To je jednostavno slučaj sa mojim romanom koji će pokriti sve dugove. Ako ne uspem u ovome, obesiću se.“
Ali u Nemačkoj se upoznao sa nečim potpuno novim.
Rulet je svakako igra na sreću, a njegovi igrači će se zakleti u sopstvene sisteme verovatnoće, numerologije i instinkta.
Dok je učio pravila ruleta i gledao igru i Dostojevski je verovao da je razvio tehniku:

„Molim vas, nemojte misliti da se, u svojoj radosti što nisam izgubio, razmećem govoreći da posedujem tajnu kako da pobedim umesto da izgubim. Zaista znam tajnu — to je užasno glupo i jednostavno, samo je pitanje da se stalno držiš pod kontrolom i da se nikada ne uzbuđuješ, bez obzira na to kako se igra odvija. To je sve - jednostavno ne možeš izgubiti na taj način i sigurno ćeš pobediti.“

Ipak, on je takođe priznao i opasnu snagu i privlačnost ruleta:
„Ali, teškoća nije u tome da ovo otkriješ, već u mogućnosti da to primeniš u praksi. Možda si mudar kao zmija i imaš gvozdenu volju, ali ćeš ipak podleći. I tako, blagosloveni su oni koji se ne kockaju i sa gađenjem gledaju na rulet, kao na nešto najidiotskije što postoji.“

Dostojevski se odmah zaljubio u rulet, kockajući se sa sve više novca.
Piše bratu:
„Uveče sam se vratio svom sistemu, striktno ga se držao i brzo i bez napora ponovo osvojio 3.000 franaka. Reci mi i sam, nakon što se ovo dogodilo, kako sam mogao odleti da se zanesem, kako da ne poverujem da, sve dok se čvrsto držim svog sistema, sreća je bila u mojim rukama?
A meni treba novac — za sebe, za tebe, za moju ženu, da mi omogući da napišem svoj roman. Ovde ljudi dobijaju na desetine hiljada tek tako. Da, došao sam ovde u nadi da ću vas sve spasiti i odbiti nesreću. I tada sam takođe verovao u svoj sistem.“
Na ruletu, Dostojevski je osvojio 12.000 franaka (oko 50.000 dolara), a na drugom ponovo izgubio.

Back