Doping - testosteron

• Začetnik teme Začetnik teme pikax
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

pikax

Buduća legenda
Poruka
37.764
Testosteron je anabolički hormon , steroid i primarni polni hormon muškaraca. Omogućava razvoj muških polnih organa, utiče na stvaranje spermatozoida, porast dlakavosti, održava libido , pojačava agresiju ali i utiče , kao anabolik, na pojačanu sintezu ( stvaranje ) proteina u mišićima i kostima.
Koristi se i kao terapija u lečenju hipogonadizma ( manjak testosterona ) kod muškaraca po preporuci lekara , a prethodno se uradi laboratorijska dijagnostika.
Ono što je važno istaći jesu neželjena dejstva nekontrolisane upotrebe i zloupotrebe ( naročito u sportu ):

1, oštećenje jetre ( hepatotoskičnost ), razvoj tumora jetre

2. uvećanje prostate , rizik od pojave karcinoma prostate

3. ubrzanje procesa arteroskleroze krvnih sudova , naročito srca i mozga - rizik od nastanka srčanog i moždanog udara

4. povišen novo hematokrita , pojačana koagulacija krvi i razvoj tromboze

5. povišen nivo kalcijuma

6. povišen krvni pritisak, nastanak otoka zbog zadržavanja natrijuma

7. psihički poremećaji - agresivnost, razdražljivost , rizik od pojave psihoze , nesanica, nemir

8. poremećaj imuniteta - imunodeficijencija

9. atrofija ( smanjenje ) testisa i neplodnost - veštački unet testosteron stopira produkciju prirodnog
10. gubitak kose

11. pojačano lučenje sebuma kože i stvaranje akni

12. alergije : urtikarija, svrab, ospa po telu

Zloupotreba hormona pre ili kasnije poremeti čitav organizam i jako je teško, a često i nemoguće ispraviti grešku.

Poslednja izmena:
3. ubrzanje procesa arteroskleroze krvnih sudova , naročito srca i mozga - rizik od nastanka srčanog i moždanog udara
помислим на младе спортисте, здраве и праве, који се само скљокају, и заврше причу.
да није ту дошло до злоупотребе ове "дивноће" :think:

помислим на младе спортисте, здраве и праве, који се само скљокају, и заврше причу.
да није ту дошло до злоупотребе ове "дивноће" :think:
Nažalost , dolazi do stvaranja tromba , skače loš holesterol u krvi ( LDL) , HDL pada, skupljaju se krvni sudovi srca , raste krvni pritisak i kada se sve to skupi zajedno desi se katastrofa.

Nažalost , dolazi do stvaranja tromba , skače loš holesterol u krvi ( LDL) , HDL pada, skupljaju se krvni sudovi srca , raste krvni pritisak i kada se sve to skupi zajedno desi se katastrofa.
за мало славе, цена је превисока. туга...
туга је да су нам информације доступне, а опет, не разумемо.

других поводом била сам не хормонској терапији.
које су то контроле, на дневном нивоу, биле.
често помислим, ваљда су доце знали шта раде. :aha:

за мало славе, цена је превисока. туга...
туга је да су нам информације доступне, а опет, не разумемо.

других поводом била сам не хормонској терапији.
које су то контроле, на дневном нивоу, биле.
често помислим, ваљда су доце знали шта раде.
Terapijski je nešto sasvim drugo. Kontroliše se sve to što je najvažnije. Nije ni meni jasno kako se neko uopšte usudi da uzima na svoju ruku ili bespotrebno ( doping jedini razlog) kada sve to nosi ozbiljan rizik po zdravlje.

Terapijski je nešto sasvim drugo. Kontroliše se sve to što je najvažnije. Nije ni meni jasno kako se neko uopšte usudi da uzima na svoju ruku ili bespotrebno ( doping jedini razlog) kada sve to nosi ozbiljan rizik po zdravlje.
није баш да ми је била нужнавто ;)
читам на теми и не верујем да се не мире.
брзо сам одустала. :lol:

подмлађивање, и чудеса, па нема тога шта би ме навело под нож.

Poslednja izmena od moderatora:
Mislis da korisnici imaju sa cime da misle pre nego se upuste u koriscenje.....
Previse je to pokazivanje i dopadanje mase otislo daleko da bi se sagledali rizici.
Zato se i polako formira nova grana medicine" showbiz" medicine 😃

Screenshot_2023-03-15-17-05-08-415_com.flickr.android.jpg

Rećiću još samo nešto.
IMG_20230315_173706.jpg

Neko pije pivo.Neko vinjak.
Ovo je moj omiljeni sok od jagode.
Ako popijem danas 4,5l gustog soka.
I tako radim 7 dana.Sasvim sigurno ću negde 8 dana dobiti alergiju ili će mi skočiti šećer ili šta već.
Sve je opasno.
I vruć svež hleb može da bude opasan.
Male doze.Ne pre 45. godine.

Rećiću još samo nešto.
Pogledajte prilog 1310683
Neko pije pivo.Neko vinjak.
Ovo je moj omiljeni sok od jagode.
Ako popijem danas 4,5l gustog soka.
I tako radim 7 dana.Sasvim sigurno ću negde 8 dana dobiti alergiju ili će mi skočiti šećer ili šta već.
Sve je opasno.
I vruć svež hleb može da bude opasan.
Male doze.Ne pre 45. godine.
Imaš i vodu kao izbor. Hidriranje podmlađuje.

Back