"Doping i suplementi" seminar Antidoping agencije i Pansporta

Pa i ja sam relativno slucajno dosao ovde. Guglao sam nesto vezano na funkcionalnu snagu, i odvuklo me na temu s ovog foruma "Koliko su bilderi 'jaki'?" i tu malo citao o ostale teme i rek'o ajde sad. Ono sto meni malo smeta na ostalim foruma je to sto su ti forumi uglavnom pod pokroviteljstvom nekog ko se bavi prodajom suplemenata, to nije lose nema veze, ljude uce na tim forumima, ja sam dosta pametnog pokupio. Ono sto meni malo i smeta na tim foruma je da su ljudi aktivinije na temama o proizvodjacima suplemenata, koji ukus, koji NO, koji creatin, pa cak i na temama o AAS :evil:, vise nego na temama o vezbanju i nekoj osnovnoj ishrani.

Ponavljam, ne pljujem ostale forume, podrzavam ih, necu da ih navodim da ne bude reklama.
Opet ima i foruma gde gledaju sve ko debile koji ne rade 5-day split sa giga setovima, koji jedu voce, ko i pomene neki drugaciji sistem treninga, itd... Ima i takvih.

Zato samo citas na takvim mestima i uzdrzis se od komentara necega sto mislis da ne valja jer ce te odmah omalovaziti kao neznalicu.
To sto pominjes ukuse cim to pomenes odmah ce te uputiti da vecina ljudi pije kokakolu a ovamo trazis dlaku u jajetu za vestacke arome.
Sto se tice ishrane ima tu dobrih jelovnika samo sto niko ne potencira zdravu hranu poreklom vec nedostatkom vremena i nacinom zivota pravdaju konzumaciju industrijske hrane,a pogotovu suplemenata.

Prvi seminar Pansporta i Antidoping agencije Srbije održan je prethodnog vikenda kao svojevrsna promocija antidopinga i sportskog duha. Na seminaru su govorili dr Nenad Dikić, predsednik antidoping agencije, dr Marija Anđelković, samostalni savetnik za RTG i TUE, Geza Kurai, direktor Pansporta i Marko Dimitrijević, profesionalni bodibilder. Misija ovog, i sličnih seminara koji će biti održani u budućnosti, je da se napravi jasna granica između suplemenata i doping sredstava i čuje mišljenje i interesovanja korisnika suplemenata.

Prvo predavanje održao je dr Dikić, koji je uputio prisutne u novine po pitanju doping sredstava, odnosno izbegavanja istih, kod nas i u svetu. Pored toga, ukazao je na opasnost od korišćenja doping sredstava, i njihovu nepotrebnost i u profesionalnom sportu, a, pogotovo, kod rekreativaca. Tokom interaktivnog predavanja koje je dr Dikić pripremio, prisutni su uz zabavu usvojili nove, i utvrdili informacije koje su ranije znali.

Dr Marija Anđelković tokom svog predavanja osvrnula se na čestu upotrebu dva veoma popularna doping sredstva – Klenbuterola i Efedrina. Edukovala je polaznike seminara o njihovoj šttnosti, odnosno štetnim posledicama njihovog uzimanja na organizam, navodeći primere sportista koji su koristili ova nedozvoljena sredstva. U razgovoru sa prisutnim vežbačima i trenerima, došli smo do informacije da priča o ovim nedozvoljenim sredstvima u teretanama više nije tabu tema, i da veliki broj rekreativaca poseže za njima, bez obzira na to što su im potpuno nepotrebni.

Geza Kurai, direktor Pansporta je objasnio prisutnima sa kakvim se problemima sreću uvoznici dodataka ishrani, zbog primene novog Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih dodataka, kao i šta je to što utiče na krajnju cenu suplemenata. Cena je često tema mnogih rasprava, a na nju, kako je rekao direktor Pansporta, utiče skup više obaveza koje uvoznici moraju da ispune pre plasiranja proizvoda – za upis u bazu, propisan pravilnikom, zahteva dodatne analize, mišljenja, prevode i slično. Pored toga, na krajnju cenu utiču i dodatni troškovi na carini, tempiranje pravilnika, suženje asortimana, i još mnogo toga.

Prvi seminar Pansporta i Antidoping agencije Srbije svojim predavanjem zatvorio je Marko Dimitrijević, profesionalni bodibilder, koji je i sam još oko mesec dana, pod kaznom Antidoping agencije, zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava o kojima je bilo reči u predavanju dr Anđelković. Baš zbog toga što je i sam koristio nedozvoljena sredstva, Marko je bio idealan sagovornik prisutnim rekreativcima. Marko je na praktičnim primerima pokazivao prisutnima da mogu imati zavidnu formu i bez upotrebe dopinga.

Ovo popodne, posle 25.Beogradskog maratona, zaokružili smo druženjem i degustacijom proteina 100% Whey professional i Isostar izotoničnog napitka, uz razmenu iskustva između polaznika seminara i predavača. Sledeći seminar zakazan je za 26. maj 2012. Tačne informacije biće objavljene uskoro na sajtu Pansporta.

Pih zaboravio sam datum :(
I sta su rekli na ovo konkretno pitanje "Ukoliko je ishrana dovoljno kvalitetna, ima li smisla uzimati dodatke"...

Pa naravno da ima, to mogu i da ja kazem! Nema sta drugo da se uzme odmah posle treninga, pogotovo nemaju ljudikoji dalje zive od teretane a nemaju automobil.

Da bi imao snagu kao kada koristis kreatin, ti ne mozes da jedes dnevno po 3 kg crvenog mesa, a i da mozes, neces imati novca to da uradis.

Kada se gura samo ishrana, pod uslovom da imas novca, onda ti se ceo zivot svede na samo spremanje i jedenje, i pranje posudja.

Tako da suplementi olaksavaju mnogo toga, a i da ne pricam da kada podjes negde na duze vreme i treba ti brz unos proteina, samo poneses sejker sa prahom i u njega doljes vodu i za 10 sekundi ti si jeo. a to sto nosis ima svez ukus, ne kvari se kao kada bi npr poneo sendvic ujutru u 6 a pojeo tek oko 11.

Pa naravno da ima, to mogu i da ja kazem! Nema sta drugo da se uzme odmah posle treninga, pogotovo nemaju ljudikoji dalje zive od teretane a nemaju automobil.

Da bi imao snagu kao kada koristis kreatin, ti ne mozes da jedes dnevno po 3 kg crvenog mesa, a i da mozes, neces imati novca to da uradis.

Kada se gura samo ishrana, pod uslovom da imas novca, onda ti se ceo zivot svede na samo spremanje i jedenje, i pranje posudja.

Tako da suplementi olaksavaju mnogo toga, a i da ne pricam da kada podjes negde na duze vreme i treba ti brz unos proteina, samo poneses sejker sa prahom i u njega doljes vodu i za 10 sekundi ti si jeo. a to sto nosis ima svez ukus, ne kvari se kao kada bi npr poneo sendvic ujutru u 6 a pojeo tek oko 11.

nije poenta u brzini nego u kvalitetu,cuj ne kvare se ,naravno kad su u konzervi i industrijski tretirani da traju

Back