Doniranje organa

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pogotovo ti sto placas svaku hebenu terapiju z akicmu privatno, jer zaboga uvek postoje prioriteti, a prioriteti zna se ko su. u istom problemu sam i ja bila i ako bih sa dmorala na terpaije opet, naravno da bih morala da platim privatno, jer u dz nema mesta. pa sta me zabole...kako sam ja dobijala, tako i dajem.

ali opet se sve svodi na to da ce srce dobiti onaj ko ima da plati. ja recimo ne bih imala da ti dam 100 hiljada evra i verovatno mnogi ne bi imali. ne mozes ti stan da prodas preko noci, a realno mnogi stanovi u srbiji i ne vrede 100 hiljada.
Pa ko sisa nas boraniju, ali uvek ce imati neko da plati
A i od nas boranije snadje se po neko, kopas rukama i nogama
Sve u svemu sistina je da ne znas sta ce zivot da ti servira, da se desi da ti treba svako bi od nas uradio sve sto moze.....

iritantni su mi stavovi protiv doniranja organa, jer zahvaljuci njima i ima crnog trzista koje cveta, dok neki odnose sve sa sobom u grob, naki bivaju oteti i zaklani da bi se doslo do organa.... surovo realano

Pa ko sisa nas boraniju, ali uvek ce imati neko da plati
A i od nas boranije snadje se po neko, kopas rukama i nogama
Sve u svemu sistina je da ne znas sta ce zivot da ti servira, da se desi da ti treba svako bi od nas uradio sve sto moze.....

i ritantni su mi stavovi protiv doniranja organa, jer zahvaljuci njima i ima crnog trzista koje cveta, dok neki odnose sve sa sobom.i grob, naki bivaju oteti i zaklani da bi se doslo do organa.... surovo realano

pa upravo zbog toga ko sisa boraniju ja ne dam svoje organe.

Delim tvoje mišljenje.
Dok je čovek zdrav ne razmišlja o bolesti, smrti.
Smrt je neminovna, niko je ne može izbeći. Ne vidim razlog da se neko sahranjuje sa zdravim bubrezima, ili drugim organima, ako je umro od moždanog ili srčanog infarkta.
Koliko mladih života bi bilo spašeno transplantacijom vitalnih organa?

Baš me zanima kako bi se postavili protivnici donacije organa da im od transplantacije organa zavisi život drage osobe?
Da li bi bili dupli arširini, ili bi bi ostali dosledni svom mišljenju?

Kada bi na ovaj način (protiv ili sumnje) razmišljali dobrovoljni davaoci krvi, kuda bi išlo čovečanstvo? Gde nestade humanost?
U medicini su opisani slucajevi klinicke smrti posle koje se pacijent probudio, ziv I zdrav
Da li mislis da onaj kome treba transplantacija vise ima prava na organe donora, od donora koji je u klinickoj smrti?
Da je humanije ubiti coveka cije odrzavanje zivota na aparatima kosta, od pustiti da umre pacijent kome je otkazao organ?
I treca stvar, podjednako vazna..mi smo zemlja treceg sveta u kojoj vladajuce strukture povezuju sa narko kriminalom, prodajom oruzja, belog roblja, pranja para I korupcijom..da li zaista verujes da u zemlji u kojoj se dokazana kradja beba Iz porodilista resava tako sto se roditeljima ukradene dece nudi obestecenje od 10.000eu, bez krivicne odgovornosti za lekare ucesnike, u kojoj sin vlasnika rezimske tv za ubistvo devojcice na pesackom prelazu dobije 11 meseci nanogicu, u kojoj se krade I skracuje snimak za ubistvo zene na naplatnoj rampi, da li zaista verujes u humani razlog zakona o podrazumevanom donorstvu?

Srbija je kriminalna i mafijaška država. Ako su se godinama krala deca i niko nikad nije kažnjen šta bi tek bilo sa nama kad bi državi poklonili organe? Lekari hitne pomoći su za 300 evra po pacijentu ubijali pacijente i niko nije kažnjen. Šta reći?
To stvarno pitanje da li je tačno.
Danas svako može da izađe i da te optuži javno za nešto, pa ti dokazuj da si nevin.

U ovu priču da su za 300e doktori išli redom i takoreći ubijali stvarno je teško poverovati, teško je i dokazati. Postavlja se pitanje ima li nekog dokaza osim svoje reči.

A za bebe, nije nemoguće da se dešavalo, ali nema šanse da je bilo tako masovno, da se na hiljade roditelja sad tu javlja. Prosto nije moguće sprovesti u delo, a da ostane u tajnosti i da oni danas nemaju ime nijednog osumnjičenog.

Bilo kako bilo, ja bih organ dala. Nemam trip da će neko da zloupotrebi moj pristanak, da će da me pojede mrak. Za tako nešto ne treba nikom moj potpis. Ali nikako da se javim, mrzi me specijalno za to da idem.

Stalno se preko sredstava informisanja vrši moralni pritisak na našu savest u smislu da je doniranje organa humanitaran cin i da bi donacija organa trebala da bude pravilo, zakonom regulisano.

Srbija se nalazi na začelju regiona i Evrope po broju donora - svega tri donora na milion stanovnika, a na organ u našoj zemlji čeka oko 1.000 pacijenata.Ocigledno je da donatora nema jer je u stvarnosti to jos uvek tabu tema,iz razloga što većina ljudi ima strah od smrti i ne žele o tome
ni da ražmišljaju a kamoli da pre vremena o tome razgovaraju ili potpisu donatorsku karticu

Primer iz Evrope januara 2020 g. : Nemački parlament odbio je predlog ministra zdravlja da građani automatski postanu donatori organa osim ako se eksplicitno tome ne usprotive. Umesto toga, građani će biti bolje upoznati s mogućnošću da doniraju organe.
Ministar Špan je tražio da se kao donator organa vodi svaki građanin stariji od 16 godina koji nije eksplicitno zabranio da se iz njegovog tela, posle smrti, odstranjuju organi.

Da li biste zaveštali svoje organe svojom voljom ,ili treba da se donese zakon vazeci za sve ?

U ovom periodu zivota ne razmisljam o tome ali ko zna...jednog dana...

To stvarno pitanje da li je tačno.
Danas svako može da izađe i da te optuži javno za nešto, pa ti dokazuj da si nevin.

U ovu priču da su za 300e doktori išli redom i takoreći ubijali stvarno je teško poverovati, teško je i dokazati. Postavlja se pitanje ima li nekog dokaza osim svoje reči.

A za bebe, nije nemoguće da se dešavalo, ali nema šanse da je bilo tako masovno, da se na hiljade roditelja sad tu javlja. Prosto nije moguće sprovesti u delo, a da ostane u tajnosti i da oni danas nemaju ime nijednog osumnjičenog.

Bilo kako bilo, ja bih organ dala. Nemam trip da će neko da zloupotrebi moj pristanak, da će da me pojede mrak. Za tako nešto ne treba nikom moj potpis. Ali nikako da se javim, mrzi me specijalno za to da idem.
Odslušaj i ti dr Josifovskog na linku. Ubijanje pacijenata je retko lično i fizički. Uglavnom se svodi na usporavanja davanja određene pomoći i terapije i čekanja da pacijent umre. To nije lako dokazivo. A onda zovu ''svog'' pogrebnika i dobiju 300 evropljana. Naravno, pogrebnik se odmah po saznanju o smrti ponudi za sve usluge ucveljenoj familiji i uspeva u 99% slučajeva. Retko kad se neko od ožalošćenih upita kako je to nn pogrebnik saznao za smrt pre njih.

Vec sam rekao svojoj porodici,ako mi se sta desi da,ako valja nesto od organa ide za doniranje.ne vidim svrhu da nosim to sa sobom,a moze nekome produziti zivot.I to je moja volja,a kakvi smo mi narod,ako drzava donese neki zakon,onda necemo to uraditi u inat.Doduse ne treba gledati to na taj nacin,vec treba ako vec priroda nosi svoje,nekome produzi zivot.

NIsam pravnik ali sam negde bzv. procitao da kad umres ti vise nisi licnost vec stvar, tako se pravno tretira les ... kao npr. frizder ili solja za kafu (te dve stvari sam upravo video pa zato uporedjujem) se izjednacavaju s lesom. E sad vlasnistvo nad soljom za kafu zna se cija je a nad lesom ne mogu da shvatim, ne moze da bude les vlasnistvo onog ko umre jer raj vise nije covek a opet porodica ... nije ni njihiov les. tako mozda i mogu da donesu zakon kakav im odgovara jer ti vise nisi covek vec ... samo skup celija koje nemaju nikakvu svrhu vise sem da posluze nekom kao rezervni deo ako moze, u krajnjem slucaju hrana za crve.

Poslednja izmena:
Naivna kao i uvek.
Ona samo na pogresan nacin postavlja stvari..ne cveta crno trziste zato sto je neko protiv, nego zato sto je sistem ogrezao u kriminalu
Zato sto u drzavi svi poslanici jednoglasno glasaju da bolesna deca ne mogu na lecenje u inostranstvo o trosku drzave, ne samo ove nego I prosle vlasti..ali bi svi da uzimaju organe toj istoj deci, podrazumevano
@kichbran deca iz porodilista su otimana majkama I prodavana u inostranstvo..postoje svedoci, dokazi I - nista
nije u pitanju jedan slucaj, povezan za ime jednog doktora..mnogo ih je
majke treba da uzmu otkup za svoje oteto dete I da cute

Ona samo na pogresan nacin postavlja stvari..ne cveta crno trziste zato sto je neko protiv, nego zato sto je sistem ogrezao u kriminalu
Zato sto u drzavi svi poslanici jednoglasno glasaju da bolesna deca ne mogu na lecenje u inostranstvo o trosku drzave, ne samo ove nego I prosle vlasti..ali bi svi da uzimaju organe toj istoj deci, podrazumevano
@kichbran deca iz porodilista su otimana majkama I prodavana u inostranstvo..postoje svedoci, dokazi I - nista
nije u pitanju jedan slucaj, povezan za ime jednog doktora..mnogo ih je
majke treba da uzmu otkup za svoje oteto dete I da cute
И није то случај на нивоу болнице, па да се бакћеш бабицама, лекарима, директором болнице,... Него је на мнооого вишем нивоу. Шипак ће истина изаћи на видело. Нажалост.

Kad sam pao sa motora, krpi me jedan doktor i kaze: decko, batali motore, da nije vas bajkera mi ne bi imali organe:mrgreen:
Kad odapnem neka vadi ko sta hoce, samo cu "njega" da zavestam kulturnoj bastini srbije:zaljubljena:
Uh, ja živim sa bivšim motorašem, znam vam stavove. I moj rođeni brat je u toj priči, živi u Sloveniji i zvao me je pre koju godinu da me zvanično obavesti da je potpisao da je donor organa, a da ono što ostane zaveštava školama da se deca obučavaju na njegovom telu. Kod njih mora ta zvanična obaveštenja najbližoj rodbini da se sprovedu uz svedoke.

NIsam pravnik ali sam negde bzv. procitao da kad umres ti vise nisi licnost vec stvar, tako se pravno tretira les ... kao npr. frizder ili solja za kafu (te dve stvari sam upravo video pa zato uporedjujem) se izjednacavaju s lesom. E sad vlasnistvo nad soljom za kafu zna se cija je a nad lesom ne mogu da shvatim, ne moze da bude les vlasnistvo onog ko umre jer raj vise nije covek a opet porodica ... nije ni njihiov les. tako mozda i mogu da donesu zakon kakav im odgovara jer ti vise nisi covek vec ... samo skup celija koje nemaju nikakvu svrhu vise sem da posluze nekom kao rezervni deo ako moze, u krajnjem slucaju hrana za crve.
Donet je neki zakon po pitanju toga,ali opet je zadnja rec porodice.Za sada.

Donet je neki zakon po pitanju toga,ali opet je zadnja rec porodice.Za sada.

"Услови за даривање људских органа умрлог лица

Члан 23

Људски органи са умрлог лица могу се узети ради пресађивања уколико се пунолетни пословно способан давалац пре смрти томе није усмено или у писменом облику за живота противио, односно ако се томе у тренутку смрти није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрлог.

Изузетно од става 1. овог члана, ако умрло лице нема сроднике из става 1. овог члана, људски органи са умрлог лица могу се узети ако се томе, у тренутку смрти, није изричито успротивио побочни сродник закључно са другим степеном сродства.

Kоординатор за даривање људских органа, односно члан координационог тима дужан је да чланове породице умрлог лица из става 1. овог члана, након утврђене смрти, на одговарајући начин упозна са даљим поступањем, као и условима за даривање људских органа из става 1. овог члана.

Са умрлог малолетног лица, које је за живота било под родитељским старањем, дозвољено је узимање људских органа само на основу писменог пристанка оба родитеља, односно једног родитеља уколико је други родитељ умро или је непознат.

Са умрлог малолетног лица које је за живота било без родитељског старања, дозвољено је узимање људских органа само на основу сагласности етичког одбора здравствене установе који се образује у складу са законом којим се уређује здравствена заштита.

Са умрлог пунолетног лица коме је за живота на основу одлуке надлежног органа делимично или у потпуности одузета пословна способност, дозвољено је узимање људских органа само на основу сагласности етичког одбора здравствене установе који се образује у складу са законом којим се уређује здравствена заштита.

Са умрлог лица који није држављанин Републике Србије, односно нема стално настањење у Републици Србији, дозвољено је узимати људске органе само на основу писменог пристанка супружника, односно ванбрачног партнера, родитеља, пунолетног брата, односно сестре или пунолетног детета умрлог лица."

То значи да ако ме прогласе мртвим у болници, а нисам написао и оверио у суду "Туђе нећу, своје недам" и то истетовирао на леђима и грудима,

они ће ме истранжирати ко касапин прасе. Да би то спречио неко од горе наведених рођака мора да је стално ту уз мене, јер уколико он

оде на пример да пиша ја тада могу напрасно умрети, а пошто закон изричито каже да рођак мора бити ту у тренутку смрти, а он је у клоњи

док се он врати они мене истранжираше све по закону. Нема љутиш.

Mnoge su stvari danas moguce i donekle je biti donor i veliki rizik.Licno ne verujem ni lekarima ni politicarima,koji treba o tome da odlucuju,zato sam i rekao porodici da se ne suprostavljaju uzimanja organa,ako se meni nesto desi.

Back