Donator Organa ?

• Začetnik teme Začetnik teme mammy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
btw Sta znaci kadaverski?[/quote]

Kadaversko ili kadavericno je donatorstvo posle smrti, tj. organi se, uz saglasnost porodice, mogu uzeti nakon sto je konstatovana smrt pacijenta. Kod nas se neko organi, od zive osobe, mogu dati samo NAJBLIZEM srodniku, uz milion komisija, pregleda i odobrenja... Bar tako kaze zakon, a zakon kao svaki zakon ima i rupa...

Uh, ja sam apsolutno za; mislim, mogu da uzmu sta im je volja ako umrem, sto god moze nekome da pomogne neka uzmu sto se mene tice. Jedina moja dilema je (obzirom da je organe potrebno uzimati sto 'svezije' da s egrubo izrazim, dakle kad se konstatuje mozdana smrt, aparati za odrzavanje zivota sa obustave - nakon sto su organi povadjeni...brrrr....) - hm, jedina moja dakle dilema odnosi se na to: sta ako im hitno treba neki organ pa te malko pozure i iskljuce te pre vremena a ti imao sansu da se izvuces.....?

Sto se svih drugih situacija tice - naravno da bih dala sve svoje upotrebljive organe; ako vec jedan zivot moze da obezbedi dva ili tri, nekome oko, ili vec sta god - vredno je toga. A sto se vaskrsavanja tice.....ako za zivota zasluzim da vaskrsnem i hodam pored Isusa u onom zivotu, Bog ce mi vec oprostiti sto imam srce ili koji bubreg manje; Bog i ja smo u posebnom dogovoru oko nekih stvari. :wink:

Julian_Duranona:
WithdrawnWater:
Bog i ja smo u posebnom dogovoru oko nekih stvari. :wink:
Reci Gazdi neku lepu rec o meni...
A u vezi teme:
Rado bih zavestao sve do nokata... Ali se plasim da bi neko mogao da me malo pozuri, u nameri da se domogne moje zostavstine u vidu organa.

Ne znam sta da ti kazem, kod Gazde nema protekcije, mi smo u dobrim odnosima, ali tesko da nesto mogu da ti sredim: pred Njega svako mora sam.....

codemaker:
kalithea:
I na kraju, nase donatorstvo je KADAVERSKO!
Pa, ne bih se bas slozi sa recenicom.
Reci da je nase donatorsko kadaversko, bi znacilo da se samo tako mogu koristiti organi. Ima i kod nas donatora, koji daju organe, jos dok su zivi. Ja mislim da nijgde u svetu nije definisano da li je donatorstvo kadaversko ili ne? Barem ne zakonski da kazem.
Stvar je samo u tome da li neko jos ziv, daruje organ, pa zivi dalje sa jednim (bubregom na primer), ili daje saglasnost da nakon njegove smrti (sto pre naravno), se uzme organ za potrebe presadjivanja nekome.
Zasto mislis da je nase donatorstvo kadaversko?
Izvini, u pravu si! Ako za zivota zelis nekom dati organ to je drugo. Donatorstvo o kojem je ovde rec je kadaversko.

mammy:
kalithea:
mammy:
Evo, ovih dana u Holandiji samo pricaju o donaciji organa..vlada hoce cak da donese novi zakon o tome.

Ako ne ispunis poseban formular i ako se posebno ne izrazis da NECES da doniras organe nakon svoje smrti da to onda znaci da HOCES da budes donator...tj. da ces u tome slucaju nakon smrti biti isjeckan i da ce tvoje srca zavrsiti kod jednog covjeka a tvoji bubrezi kod tamo nekog drugog...

Znaci, ako se ne izjasnis da neces, onda ces biti...ili....ako ne kazes NE - znaci mislis DA.

Zanima me sta vi mislite o tome....dati da te isjeckaju i da spase neke druge zivote ili
ne dati organe?

Da li biste vi ispunili taj formular?

btw ako ga ispunis MORAS da se navedes RAZLOG zasto NECES da budes donator...
Ja bih svoje telo zavestala medicini makar i da studenti uce na njemu.
A izvini, da li ja to primecujem lagano gadjenje kod tebe u vezi ideje?
Kazi mi, molim te, da li neko normalan zeli da hrani crve svojom telesinom umesto da nekom pomogne :?:
Ima jedna krasna recenica na vratima nefrologije na VMA (tamo im je jedinica koja se bavi time) koja kaze nesto u stilu `Heavens won`t miss your heart, they know it`s needed down here`.
I da se razumemo jos jednu stvar... ja sam kadaverski donator.

Pa, ako ces iskreno, ja ne znam tacno sta mislim o tome...jos se smatram ako nista drugo, onda mladom da razmisljam o tome sta ce se raditi sa mnom kada umrem...ja jos ni testament nisam napisala...a kamo li da sam smislila sta da se radi sa mojim organima kad umrem.
A to sto ti mislis da je gadjenje...ne znam bas da li to gadjenjem da nazovem ali mrzim kad mi se namece nesto...jednostavno sam ljuta na cinjenicu da neko drugi odluci umjesto mene. Mislim, pa ne mogu da zamislim da vlada donese zakon o tome sta da se radi sa mnom i sa mojim tijelom....

btw Sta znaci kadaverski?
Vidi, onaj gore nas, na zalost, ne poziva uvek po redu. Ja imam 28 ali mi to ne garantuje ni jos godinu, ni jos 100 a ni sutrasnji dan.
Drugo, znas li da postoji zakon da ti moras da pomognes unesrecenom ako si u prilici na licu mesta; nisam za represiju ali kao sto vidis, ima mnogo ljudi kojji najradje okrenu glavu jer je pruzanje pomoci cesto povezano s bolom, bedom, odricanjem od banalnog ugodjaja sopstvenosti.
I na kraju, to cuveno pravoslavlje! Pa gde je tu ona elementarna samilost prema drugom ljudskom bicu? Nemojte se kriti iza floskula, evo recimo, koliko nam se puta Arkan zenio u crkvi?
Veruj u srcu a ne u kodexu.

kalithea:
xpajamacax:
kalithea:
kakvo je to donatorstvo?
Da si donator samo u klinickoj smrti. dakle, organi su ti `zivi` ali se mozak nikad nece aktivirati.
pa sad, da li bi radje bio biljka ili pomogao nekom, ne daj Boze tvom...svako treba da razmisli
ja sam vec pomenula da sam razmisljala.
naravno da je bolje skinuti se sa aparata....mislim nama to nista ne znaci,znaci kao porodici sto te odrzavaju u zivotu....mada mislim da je to i za porodicu strasno,postenije je da se uzme sta moze i pomogne!
a sta mislite o eutanaziji?
misam upucena,kako se na to kod nas ili u svetu gleda? :arrow:

xpajamacax:
kalithea:
xpajamacax:
kalithea:
kakvo je to donatorstvo?
Da si donator samo u klinickoj smrti. dakle, organi su ti `zivi` ali se mozak nikad nece aktivirati.
pa sad, da li bi radje bio biljka ili pomogao nekom, ne daj Boze tvom...svako treba da razmisli
ja sam vec pomenula da sam razmisljala.
naravno da je bolje skinuti se sa aparata....mislim nama to nista ne znaci,znaci kao porodici sto te odrzavaju u zivotu....mada mislim da je to i za porodicu strasno,postenije je da se uzme sta moze i pomogne!
a sta mislite o eutanaziji?
misam upucena,kako se na to kod nas ili u svetu gleda? :arrow:
...ne znam...ima ljjudi koji su stari i iznemogli ali zele da zive kako god; ima i onih koji se nadaju da ce im Bog sto pre prekratiti muke. Pa ako je zivot mio kakav god da je a ti nesrecnici zele da im se sto pre zavrsi, sta ja da mislim o tome, oni su najmerodavniji.
Sad ce se sigurno javiti ovi koji su pali u religiozni trans (Bog je dao zivot i Bog nikom nije dao muku koju ne moze da podnese)...mislim da bih u krajnjoj liniji dozvolila da pojedinac sam odluci, zasto bi nekom Zakon iliti drzava nametali religioznost (ako je to neki argument).
Ne znam, i mene zanima sta ljudi misle o tom i kako to u praxi izgleda...ako se igde upraznjava?

Kod nas u BiH jos uvijek nije pravno regulisano pitanje kadavericne transplantacije,a mislim da ni u Srbiji taj posao nije doveden do kraja.U svijetu,gdje je ovaj vid uzimanja organa najcesci,postoje rigorozni zahtjevi i pravila koja se moraju ispostovati da bi se organ mogao uzeti sa lesa.Pored toga sto je to pravno pitanje,postoje i eticki razlozi koji ovo pitanje cine specificnim.Mogucnost greske,namjerne ili nenamjerne,da se organi uzmu od davaoca koji bi mogao da se oporavi u buducnosti je gotovo nikakva jer postoje pravila koja ljekarima propisuju obaveznu proceduru koju moraju ispostovati da bi nekoga proglasili mrtvim.Naime,kad nastupi smrt prvo umire mozak.On bez kiseonika moze da izdrzi do pet minuta,u tom periodu njegova aktivnost je svedena na minimum i ako se tada ponovo uspostavi cirkulacija,sve promjene su reverzibilne i mozak je sposoban ponovo preuzeti svoju funkciju.Taj period se naziva klinicka smrt.Ako cirkulacije i dotoka kiseonika ni nakon pet minuta nema,mozak umire,apsolutno i nepovratno.To stanje se naziva mozdana smrt.Nakon mozdane smrti polako odumiru i ostale celije i organi,ali ne svi istom brzinom.Prvo umiru oni dijelovi organizma koji su osjetljiviji na hipoksiju,tj.nedostatak kiseonika.Treba da budemo svjesni da svakog pokojnika sahranjujemo sa ponekim "jos zivim" dijelovima organizma,jer mi sahrane obicno obavljamo dan-dva nakon smrti.Kada konacno umru sve celije u nasem organizmu imamo stanje koje se naziva apsolutna ili bioloska smrt. Period u kome se uzimaju organi je,znaci,od momenta ustanovljene mozdane smrti do nastupanja apsolutne bioloske smrti,sto prije,to bolje,jer sto prije stavimo te organe u funkciju,oni ce da pretrpe manja ostecenja.
U svoj ovoj prici najbitniji je momenat ustanovljavanja mozdane smrti.Ona se ustanovljava posebnim aparatom,u vise navrata,od strane vise ljekarskih timova,uz striktno postovanje procedure upravo da bi se zastitio zivot potencijalnog donatora jer ljekari ni u kom slucaju ne smiju nanijeti stetu bolesniku pa cak ni ako umire.Ovo je ujedno moj odgovor na pitanje o eutanaziji.Bez obzira sto neko mozda umire od raka i trpi jake bolove,ja ga kao ljekar ne bih mogla nositi na dusi.Moje je da lijecim,odlazem trenutak smrti sto je moguce vise i da se za pacijentov zivot borim kao za svoj sopstveni.Valjda vas nisam ugnjavila...

mene nisi.
ali ja se neckam oko toga,zasto pustiti nekoga da pati i muci se u teskim bolovima,a drzati ga na aparatima?ako taj neko zeli da mu se skrate muke?
evo,onaj primer iz sad?jadna zena,i jadan covek...
nemam pojma.

Ljekarska etika.U Holandiji je eutanazija dozvoljena.Ja ne bih voljela da radim u Holandiji.Studirala sam i diplomirala da pomognem i izlijecim ljude,a ako to nije moguce,onda bar da im olaksam koliko mogu.Ja ih ne mogu ubiti.Nisam ubica.A nisam ni Bog.Samo ljekar zna koliko je teska borba za zdravlje i zivot.U moru silnih odgovornosti nisam spremna i ne zelim da prihvatim i tu jednu-ubiti sopstvenog pacijenta.Cini mi se da bih tako pljunula na sve ono sto jesam i sto se trudim biti.Sa strane je lako gledati na taj problem,ali da li bi drugi ljudi koji nisu ljekari bili spremni ubiti nekoga da se ne pati?Pa nije covjek konj koji je slomio nogu pa da se rukovodimo tim principom!

wild thing:
Ljekarska etika.U Holandiji je eutanazija dozvoljena.Ja ne bih voljela da radim u Holandiji.Studirala sam i diplomirala da pomognem i izlijecim ljude,a ako to nije moguce,onda bar da im olaksam koliko mogu.Ja ih ne mogu ubiti.Nisam ubica.A nisam ni Bog.Samo ljekar zna koliko je teska borba za zdravlje i zivot.U moru silnih odgovornosti nisam spremna i ne zelim da prihvatim i tu jednu-ubiti sopstvenog pacijenta.Cini mi se da bih tako pljunula na sve ono sto jesam i sto se trudim biti.Sa strane je lako gledati na taj problem,ali da li bi drugi ljudi koji nisu ljekari bili spremni ubiti nekoga da se ne pati?Pa nije covjek konj koji je slomio nogu pa da se rukovodimo tim principom!
razumem te ali opet, zasto je tvoja odgovornost ako osoba izabere to sama za sebe? Mozda preterano liberalizujem stvar (makar, hipotetike radi) ali mogu da zamislim da bi taj neko ko zeli eutanaziju skocio s mosta da moze...navijam za licni izbor mada mi je i samoj vrlo cudnovata realizacija istog!

A to je covek gori od konja - pa covek treba da se pati a konj ne?? Ne kazem da lekar treba bilo koga da ubije, ali da covek ima pravo na licni izbor sta ce sa svojim zivotom, z ato cu se uvek boriti, leciti ili odrzavati nekoga prisilno u zivotu (ako je psihicki zdrav i moze o tome da donese odluku) za mene je cisto igranje Boga. I ako hocete - ono sto se dogodilo u Americi nedavno, kada prisilno odrzavaju u zivotu zenu koja je biljka protiv njene volje - za mene je cisto nasilje i zlocin!

WithdrawnWater:
A to je covek gori od konja - pa covek treba da se pati a konj ne?? Ne kazem da lekar treba bilo koga da ubije, ali da covek ima pravo na licni izbor sta ce sa svojim zivotom, z ato cu se uvek boriti, leciti ili odrzavati nekoga prisilno u zivotu (ako je psihicki zdrav i moze o tome da donese odluku) za mene je cisto igranje Boga. I ako hocete - ono sto se dogodilo u Americi nedavno, kada prisilno odrzavaju u zivotu zenu koja je biljka protiv njene volje - za mene je cisto nasilje i zlocin!
Da, i ja u krajnjem mislim da treba dozvoliti pojedincu da odluci o sebi. Ali ne znam kako iz realizacije takvog izbora iskljuciti lekara. Kako se to prakticno radi, mislim na Holandiju?

Back